De 10 vanligaste designfelen i köket: Det bör du undvika när du utformar köket!

Köket eller matlagningsområdet är hjärtat i varje hus eller lägenhet. Så att matlagning är riktigt kul, det ska inte bara vara snyggt utan också funktionellt. Otrevliga hyllor, flaskhalsar, otillräckligt förvaringsutrymme eller en felaktigt placerad köksö kan försvåra processer i köket. Vi tar en närmare titt på de 20 vanligaste designfelen i köket och förklarar vad du bör tänka på när du planerar ditt kök.

De vanligaste designfelen i köket: 1. Att välja fel köksform

Inredning misstag i köket fel snitt undvika flaskhalsar

Misstaget: Det första misstaget görs ofta i planeringsfasen, nämligen att rummet är felbedömt. Ett tomt kök ser rymligare ut än ett utrustat. Många människor kan inte föreställa sig från en skiss hur mycket utrymme köksskåpen och köksutrustningen kommer att ta. Detta resulterar ofta i flaskhalsar som bara upptäcks när systemet används.

Installationstips: En 3D -köksplanerare kan hjälpa dig att få en bättre idé. När det tillgängliga bostadsutrymmet är begränsat är bra planering det mesta och slutet av köksdesign. Om rummet är smalt är det bättre att klara sig utan köksön. Istället finns köket med två linjer. Den är placerad på två motsatta väggar. På så sätt kan flaskhalsar undvikas och hela familjen kan laga mat tillsammans.

Ett hörnkök är också ett alternativ. Den kan enkelt kombineras med ett säte. Även i det lilla köket bör du planera minst en plats. När allt kommer omkring, utan en matlagningspartner, skulle matlagning bara vara hälften så trevligt.

Möbleringsfel i det stora köket: 2. Placera spis, diskbänk och kylskåp på fel sätt

Undvik installationsfel i köket. Placera apparaterna fel

Misstaget: Att sätta upp ett litet kök kan visa sig vara en stor utmaning. Men många misstag kan göras när du utformar ett stort kök. Om spisen, diskbänken och kylskåpet är för långt ifrån varandra måste amatörkocken gå över hela köket för att nå dem. Detta gör processen extremt svår.

Installationstips: Köket, diskbänken och kylskåpet ska inte vara mer än 2 meter från varandra.

Möbleringsfel i det lilla köket: 3. Placera spis, diskbänk och kylskåp för nära varandra

Möbleringsfel i köket Ordna apparaterna för nära varandra

Misstaget: Medan köksapparaterna är för långt ifrån varandra i det stora köket, brukar sittarna i ett litet kök placera vitvarorna så nära varandra som möjligt. Också ett misstag, för även med begränsat utrymme bör du ha plats för grytor, skålar, kokkärl etc. mellan diskbänken och spisen, samt diskbänken och kylskåpet.

Installationstips: De tre viktigaste köksmaskinerna ska bilda en tänkt triangel. Minsta avståndet mellan kylskåp, diskbänk och spis bör vara 0,6 meter. Detta lämnar tillräckligt med utrymme, inte bara för installationsutrymme, utan också för kryddlådor, samt förvaringsutrymme för bestick och tillbehör.

Vanliga möbleringsfel i köket: 4. Öppna hyllor och vitrinskåp är verkliga kaosmakare

Möbleringsfel i köket öppna hyllor och glasskåp

Misstaget: I tidningar ser designerkök eleganta och funktionella ut med öppna hyllor. För många montrar och hyllor är ganska opraktiska hemma. De erbjuder lagringsutrymme, men de kan också skapa verkligt kaos. Förutom porslin placeras tårttillbehör och hushållsartiklar tillfälligt på det tills hyllorna eller utställningarna är fulla. Även fula köksredskap, som faktiskt inte har någon plats där, hamnar alltför ofta på hyllan.

Installationstips: De öppna hyllorna är inte ett extra förvaringsutrymme, utan ett dekorativt designelement som får köket att se mer öppet ut. Ett snyggt porslin kan placeras ovanpå. De erbjuder också tillräckligt med utrymme för kryddor i växtkrukor eller andra dekorativa element.

Vanliga möbleringsfel i köket: 5. När det också råder kaos på bänkskivan

Möbleringsfel i köket överbelastad bänkskiva

Misstaget: Kökshanddukar, tillbehör, små apparater och köksredskap: det finns gott om plats på bänkskivan. Men att ha allt till hands hela tiden har sitt pris. Konsekvenserna kan redan ses efter en vecka: oordning och kaos hindrar oss från att snabbt hitta allt vi behöver.

Installationstips: Endast en sak kan hjälpa mot röran: städa regelbundet. De som förvarar sina köksprylar och små apparater i skåpet gör det rätt. För vi får bara använda juicepressen, smörgåsmaskinen, köksvågarna och äggpannan en gång om dagen.

Inredningsfel i köket: 6. Köksskåp i starka färger

Möbleringsfel i köket starka färger på köksfronterna

Misstaget: Färger spelar också en stor roll i köket och kan påverka stämningen, få rummet att se större och ljusare ut eller ge inredningen mer karaktär. Men innan du når en stark färgpalett i årets trendfärg när du designar, tänk om igen. För det som är på modet idag kommer redan att se ut på tiden om några år. Det är inte heller praktiskt om du senare vill byta ut en skåpdörr, du kommer sannolikt inte längre att kunna hitta fronter i trendfärgen.

Installationstips:  Så att du kan njuta av ditt kökslandskap under de kommande åren är det bättre att välja en neutral färgpalett som du kan krydda med rätt dekorationer.

Inredningsfel i köket: 7. Spara på fel ställe

Inredningsfel i köket Köp billig köksbakpanel

Misstaget: Majoriteten av köksägare investerar i köksskåp av hög kvalitet och sparar på bänkskivan. Egentligen ett stort misstag, för bänkskivan måste hänga med mycket. Billiga material kan skadas av värme eller vassa föremål. Och ersättningen är inte bara en dyr, utan också en tråkig uppgift.

Installationstips: En robust, reptålig och värmebeständig bänkskiva är ett absolut måste i det moderna köket. Keramik, kvartskomposit och granit är långvariga och snittbeständiga material. Det beror naturligtvis på rätt vård. Massivt trä visar sig också vara ett bra alternativ om det är förseglat.

Inredningsfel i köket: 8. Inget belysningskoncept

Möbleringsfel i köket brist på belysning

Misstaget: Det moderna köket har sedan länge upphört att bara vara matlagning. Det har blivit kommunikationscentrum för lägenheten och huset och rymmer inte bara matlagningsområdet, utan också sittgruppen. Här tillagas maten tillsammans med partnern, vinet dricks med vänner eller bara njuter av en kopp kaffe på eftermiddagen. För att uppfylla de många kraven är kökslandskapet indelat i flera områden. Och de måste alla vara väl upplysta. Naturligtvis räcker det inte med en taklampa i taket. Ett belysningskoncept är därför ett absolut måste.

Installationstips: När du har en plan för kökslandskapet, skriv ut skissen och få råd från en professionell. Glöm inte att markera alla uttag på skissen. Du kan få ett belysningskoncept utarbetat baserat på rumsorienteringen och de rumsliga förhållandena samt skissen. Direkta och indirekta ljuskällor fördelas i rummet på ett sådant sätt att de inte kastar skuggor eller bländar.

Inredningsfel i köket: 9. Planera en köksö trots brist på plats

Möbleringsfel i köket bygger en matlagningsö

Misstaget: När den placeras korrekt i rummet kan en köksö påskynda och underlätta arbetsprocesser i köket. Men om du inte bedömer ditt lediga utrymme korrekt riskerar du att skapa flaskhalsar. Köksön är malplacerad i det lilla och smala köket och uppfattas mer som ett hinder.

Installationstips: För att hobbykocken ska kunna arbeta bekvämt i köket måste ett rimligt avstånd mellan matlagningsö och köksenhet ingå i planeringen. Vanligtvis är detta 1,5 meter. Köksöens mått kan också variera beroende på dina egna behov. De minsta varianterna är till exempel utrustade med hjul och kan skjutas fram och tillbaka. Med måtten 60 cm längd och 40 cm bredd erbjuder de en extra stödyta för krukor och skålar. De stora matlagningsöarna är utrustade med en spis och diskmaskin och erbjuder tillräckligt med arbetsutrymme. Även i ett stort kök bör du dock se till att matlagningsön inte blir för stor. Den optimala längden är 2,5 meter, den optimala bredden – 1,5 meter.

Inredningsfel i köket: 10. Inget skafferi

Misstaget: Förvaringsutrymme i köksskåpen är bra, ett skafferi är bättre. Om du klarar dig utan ett sådant skåp när du planerar ditt kök måste du utrusta dina köksskåp med olika skåparrangörer och ändå inte ha alla tillbehör på ett ställe.

Installationstips: Om det finns tillräckligt med plats i köket för ett skafferi, planera för det. Ett skåp för små köksmaskiner, till exempel med en rulldörr som i USA, säkerställer mer ordning i köket. Rulldörrarna är superpraktiska för små kök, för även när de är öppna kommer de inte i vägen och tar ingen plats.