Köksvägg i trä i stället för kaklade speglar – 20 idéer och tips

Köks bakvägg av träträdekor-vit-köksfronter-kök ö-elegant-kök

Trä i köket skapar en naturlig atmosfär och passar både moderna och rustika möbler. Materialet används vanligtvis för köksfronter eller bänkskivor, men det kan fortfarande fungera som stänkskydd. I artikeln presenterar vi Köksvägg i trä som ett alternativ till den kaklade spegeln och erbjuder användbara tips och vackra designidéer för köket.

Köksvägg i trä som ett alternativ till kakelspegeln

Köksvägg i trä, bänkskiva-keramisk spisplatta med spegelglas

Fram till för några år sedan var plattor den vanliga väggbeklädnaden för kökets bakvägg. Idag finns det dock många fler estetiska alternativ som bakpaneler av glas, metall, aluminium och trä. Träet som naturmaterial ger en mysig känsla och imponerar med sitt utseende. Många hushåll är dock ovilliga att installera en köksvägg i trä som stänkskydd.

Köksstänk av trä för en naturlig känsla hemma

Kökets bakvägg gjord av trähushållstak, vitt tak, trägolv-matplats

Trä som golvbeläggning, väggbeklädnad eller material för inredning är alltid trendigt och garanterar komfort i ditt eget hem. Speciellt för hus i lantlig stil är en köksbakvägg av trä en smakfull inredningsidé för köket.

Vilket trä som ska användas för köksstänk?

Kökets bakvägg gjord av trä naturlig-atmosfär-hylla-kopp-vit-underskåp

Nästan alla träslag kan användas för bakväggen, beroende på önskat utseende och vald design. Vanligtvis används träpaneler av valnöt, björk, ek eller bok, liksom trägolv eller träpaneler. Möjligheterna är många och det är önskvärt att matcha utseendet med möbler och golv.

Rätt förbehandling – måla köksbakväggen i trä

Kökets bakvägg av träkök-vit-brun-elegant-hängande lampor-köksö

Vid första anblicken verkar kökets bakvägg av trä vara en olämplig idé för köket, eftersom materialet vanligtvis inte är vatten- och fläckbeständigt. För att uppfylla sitt syfte som sprutskydd bör träet behandlas med speciella lacker och oljor. En yta med klar lack är till exempel lätt att rengöra och kan skydda ytan mot stänk av fett.

Fördelar med köksstänk av trä

kök bakvägg-trä-glas-tallrik-keramikhäll-handtagslös-väggmonterade skåp

En förbehandlad köksvägg av träpaneler har en fogfri yta och anses därför vara lättskött. Trä är också ett naturmaterial som ger varje inredning en speciell känsla. Träet kan också färgkoordineras med köksinredningen för att slutföra det.

Kombinera kökets vägg och väggdekoration

kök bakvägg-trä-trä inredning-honeycomb-hexagons-svart-köksskåp

Olika figurer kan klippas och bearbetas av plywood för att skapa vackra väggdekorationer för köket. Med sexkantiga träpaneler kan till exempel en bikaka skapas som kan fungera som stänkskydd för spis och diskbänk.

Väggpaneler av trä som köksvägg

Köksvägg-trä-modern-fiskbens-bandage-grå-vit-väggmonterade skåp

Om du vill imponera på ditt kök kan du välja en bakvägg av träpaneler. Med ett fiskbensbandage i grått och vitt får du till exempel en elegant köksvägg som kommer att locka allas uppmärksamhet.

Kombinera estetik och funktionalitet med en köksstänk av trä

kök bakvägg-trä-kök-skandinavisk stil-kök-ö-bar-stolar-blå-vägg

Om du vill kombinera komfort och effektivitet i ditt eget kök, så har du rätt med träköket. Även om det tar lite mer tid för rengöring och skötsel än glas eller rostfritt stål, kommer det också att säkerställa en naturlig atmosfär och en känsla av välbefinnande.

Rengör träkökets bakvägg

kök bakvägg-trä-gran ved-handtagslös-köksunderlag-skandinavisk stil

Liksom köksbänkskivorna av trä kräver bakväggarna av detta material en relativt stor mängd underhåll för att se permanent vackert ut. Lämpliga rengöringsmedel är milda och appliceras med en svamp. Envisa fläckar bör rengöras med en handborste, eftersom de är svåra att ta bort endast med rengöringsmedel.

Skydda köksstänk av trä bakom glas eller plexiglas

kök-bak-vägg-trä-bakom-glas-lätt-rengöring-blank-kök-fronter

Gillar du träutseendet, men inte tillräckligt med tid för lämplig vård? I det här fallet kan du kompromissa genom att välja trä- och glasalternativ. Resistent glas eller akrylglas kan installeras framför träpanelerna, som kan rengöras snabbare och enklare. En annan variant presenterar användningen av andra material för kökets bakvägg, som erbjuds i träutseende.

Montera träspegeln själv: Tips för montering

Köksvägg-trä-träskrot-gör-det-själv-fix-ljus-kök-vitt-skåp

Om du har bestämt dig för att installera träkökstänk själv, bör du vara uppmärksam på några viktiga punkter. Först och främst bör träskivan eller golvbrädorna skäras i storlek och målas därefter. Träplattan fästs antingen direkt på väggen genom borrning, eller med hjälp av trälister på den övre och nedre delen.

Köksvägg i trä med glasplatta för mer säkerhet

Köksvägg-trä-glas-tallrik-häll-stänkskydd-mörk-kök-ö

Det är viktigt att se till att behandlat trä också är brandfarligt. Därför rekommenderas försiktighet vid installation bakom en spis. Det bästa alternativet för detta område är att installera en glasplatta som skyddar bakväggen bakom kokplattorna.

Elegant köksspegel med träpanel

kök bakvägg-trä-trä-paneler-modern-vägg-design-trä-motiv-diskbänk

Träpaneler används ofta som väggbeklädnad för insidan och utsidan, för att designa motsvarande rum med det vackra träutseendet. Här kan du se en designidé för köket, som är en köks bakvägg av träpaneler. Den kombinerar vackert med basenheterna och kontrasterar med de vita väggarna.

Köksvägg i trä för att matcha golvet

kök-bak-vägg-trä-golv-match-vin-ställningar-vitt-kök-skåp

Som en av fördelarna med träköksstänk, presenterade vi möjligheten att matcha det med interiören. En trevlig designidé är att använda samma träslag för golv och bakvägg.

Inred hela köket med trä

kök bakvägg-trä-stänkskydd-träpaneler-arbets topp-köksskåp

Med en hel köksmöbel av trä garanterar du ett speciellt rumsklimat i köket. Som regel mörknar träpaneler rummet, så du bör helst välja ljusare toner eller tänka på lämplig belysning.

Bakre vägg i kök av vita träpaneler

Köksvägg-trä-plywood-vit-målad-vit-kök-skåp-fönster

Å andra sidan behöver ett kök med vita träpaneler inte extra ljus för dagen. Målade träpaneler som fortfarande behandlas med tätningsvaxet är lätta att rengöra. Dessutom syns fläckar direkt på en vit yta och kan omedelbart tas bort med rengöringsmedlet.

Designidé för ett kök i olika material

Köksvägg-trä-vit-bänkskiva-spishäll-utsug-huva-rostfritt stål

Köksväggen i trä kombineras vackert med mer än ett material. Till exempel rekommenderas inte ett stänkskydd av trä bakom en gasspis, utan snarare ett av rostfritt stål. Ändå ser båda materialen bra ut tillsammans.

Köksvägg i trä för kök i lantlig stil

kök bak-vägg-trä-traditionellt-kök-ö-hängande-lampor-kök-skåp-vit

En köksvägg av matchande trä är perfekt för kök i lantlig stil med rustika möbler. Du kan inte ens begränsa dig till hällen, utan klä väggarna i hela köket med trä.

Trä och marmor till köket

Köksvägg-trä-marmor-bänkskivor-vit-svart-köksö

Träets bruna färg är snyggt samordnad med svart och vitt. Om du till exempel har bänkskivor i marmor i ditt kök kan du lägga till eleganta färg accenter med en bakvägg av trä.