Skiffer bänkskiva för köket – tips om skötsel och rengöring

skiffer bänkskiva lantlig kök kök skandinaviska tips design

Du kanske har hört talas om eller sett skifferköksskivor. Om inte, då är det hög tid att du gör det! De är extremt populära och gör ditt kök till något helt speciellt. Innan du bestämmer dig för den unika bänkskivan i natursten bör du dock vara välinformerad om det. För även om det är ett billigt alternativ till andra typer av sten, finns det en hel del saker du bör veta om skiffer. Vi har sammanfattat några intressanta fakta om bänkskivan i skiffer, samt korrekt skötsel och rengöring, i den här artikeln. Lär dig vad du ska leta efter när du använder stenen i köket!

Kök med skifferbänk – vad är skiffer?

skiffer bänkskiva modern design minimalistisk kök kök ö

Liksom alla andra stenar bildades skiffer under miljoner år. Denna typ av sten skapades i synnerhet på havsbotten, på vilken massor av lera och lera har lagt sig. Under årens lopp utsattes massorna också upprepade gånger för de tektoniska plattornas rörelser. Det resulterande trycket säkerställde en hög densitet av det sedimentära berget. Det är också anledningen till att naturstenen passar så bra som köksbänk. Skifferbänkskivan är robust och samtidigt vacker att se på.

skiffer bänkskiva vit modern inredning belysning svart köksbänk

Men det finns också olika versioner, som inte alla är valda som bänkskivor i köket. I stort sett skiljer de sig åt i sin ytstruktur. Även om bildandet av den grova ytan kan observeras så att säga, eftersom den har ett stegliknande utseende, är den borstade skiffern återigen mjukare. Det finns dock en vågliknande yta. En tredje variant är den skurna skifferstenen. Även om den har ett modernt och elegant utseende på grund av sin släta och matta yta, används den fortfarande sällan eftersom den helt enkelt saknar det karakteristiska och naturliga utseendet.

vit skåp bänkskiva vit vitrinskåp

Ytans struktur beror huvudsakligen på dess ursprung. Det finns både grövre skiffer som de från Portugal eller Indien, medan den sydamerikanska skiffern bör användas för en finare struktur. Skiffer finns också i Tyskland. Det kallas Moselskiffer. På grund av dess egenskaper är den dock inte riktigt lämplig för en skifferbänkskiva. Istället används det för att tillverka takpannor. Visst har du sett skiffertakpannor tidigare. Fasader är också ofta utformade med sådana paneler.

Attraktiv bänkskiva i sten i olika färger

bänkskiffer tips rengöring hushålls kök design

Även om du brukar tänka på skiffer som svart, finns natursten i många olika färger och toner. Anledningen till detta är det faktum att skiffer består av olika mineraler och kornstorlekar överallt, vilket bestämmer färgen på bergarter. Förutom svart kan man ofta hitta en grå färg och olika blå nyanser är inte ovanliga. Ljusgrå och antracit i synnerhet är mycket populära för skifferbänkskivor. Men det räcker inte. Även om det sällan finns kan en attraktiv grön nyans väljas till en skifferbänkskiva, eller en guldbrun eller orange.

Bänkskivan i sten före första användning och korrekt skötsel

bänkskiva kök skiffer trä rostfritt kök köksinredning vård tips sten

Trots sin densitet kännetecknas stenen av en grov yta där smuts som fett och vatten samlas och bildar fläckar. Så kallad impregnering är absolut obligatorisk för denna typ av sten! Det betyder inget annat än att stenen bearbetas med en speciell naturstenolja eller naturstenvax. De små hålen tätas så att säga, och smuts kan inte längre tränga in, vilket naturligtvis gör rengöringen mycket enklare. Impregneringen för att bibehålla skifferbänkskivan upprepas sedan vartannat till två år för att garantera ett bra skydd och för att undvika ett tråkigt utseende. Detta förhindrar också att stenen torkar ut. Impregnering är helt enkelt en del av underhåll av skifferbänk.

bänkskiva kök skiffer ö inspiration diskbänk metall

I allmänhet, hantera stenen med försiktighet. Även om det är tufft, är det lämpligt att inte placera heta köksredskap direkt på skifferbänkskivan. Istället är det bättre att använda en brandsäker kudde. En kudde används också för skärning. Om vatten eller annan vätska spillts ut är det bättre att torka upp det direkt istället för att riskera fula fläckar. Så länge du har detta i åtanke står ingenting i vägen för att använda en skifferbänkskiva.

Rengör skifferbänkskivan

skiffer marmor bänkskiva kombinera inredning idéer vård tips

Om du redan har erfarenhet av att rengöra stenar, kommer detta att vara användbart för dig, för det finns inget annat att tänka på med skiffersten. För alla som ännu inte har behandlat natursten är det viktigt att veta att rengöring med vatten är helt tillräckligt. Om det är mer envis smuts och fläckar som fett, kan mjuk tvål också användas. Annars måste man vara försiktig när man väljer rengöringsmedel. De får inte innehålla några syror! Skrapsvampar bör också undvikas eftersom de repar ytan. Om du använder skonsamma medel och trasor eller svampar kan du till och med automatiskt ta bort små repor från skifferbänkskivan under rengöring.

Vad kostar en skiffer bänkskiva?

Bänkskiva skiffer ljusgrå färger natursten look

Skifferpriset bestäms naturligtvis huvudsakligen av dess ursprung. Varianter från Brasilien är betydligt billigare än de från Indien eftersom de helt enkelt är mindre vanliga. På det hela taget kan du dock förvänta dig att en skifferbänkskiva kostar minst 2000 euro för en fyra meter lång bit. Låt en expert mäta och tillverka den skiffer som är gjord för att mäta för dig för att få bra kvalitet och ett perfekt utseende. Men anta att det är en bra investering när du köper en sådan bänkskiva.

Bänkskiva skiffer handfat idé ädla beslag

Om du fortfarande tvivlar på motståndet, men du absolut vill ha det unika utseendet i ditt kök, kan du också välja ett alternativ. Om du värdesätter en bänkskiva i sten kan du också välja den okänsliga graniten som köksbänk istället för skiffer. Det finns en fin variant i antracit, som i opolerat tillstånd är mycket lik skifferstenen. Så se till att ta reda på mer innan du fattar ett beslut. Och medan du håller på att välja en matt köksbänk, varför inte överväga en matchande diskbänk? Skiffer är också bra för detta. Impregnering är då återigen absolut obligatorisk!