Varför yoga är viktigt för barn – fördelarna med barnyoga på ett ögonblick

Barnyoga har praktiserats i Indien i århundraden, till skillnad från västländer som Tyskland, som upptäckte barnyoga för bara några år sedan. Under tiden upplever den dock en rejäl högkonjunktur. Många studior erbjuder yoga för barn, vissa till och med specialiserade på dagis och skolbarn. Men vad är egentligen barnyoga och vad används den till egentligen? Det har positiva influenser och barn har mycket roligt med bra övningar.

Barnyoga – varför egentligen?

Mor och dotter gör yoga tillsammans

I grund och botten är barn redan riktiga yogier, för de brukar inte tänka så mycket på framtiden och det förflutna, utan finns här och nu. När de spelar sitter de ofta på hälarna, är naturligt ledade och, om möjligt, springer de ofta genom skogen. Med dessa insikter är frågan om varför ännu mer angelägen.

Barn yoga utomhus träd position

Det finns mycket viktiga skäl, för i tider med Netflix och digitalisering tillbringar barn mycket tid framför datorn eller surfplattan, smarttelefonen eller TV: n i tidiga åldrar. Informationsflödet är otroligt snabbt och fortsätter att öka. Dessutom finns det krav i skolan och eventuellt stress på fritiden, beroende på hur föräldrar planerar dessa. Barn har inte mycket tid för sig själva.

Varför yoga är så viktigt för barn

Med yoga drar barn nytta av rörelse och avslappning och deras egen kroppsmedvetenhet och motorik utvecklas positivt. Yoga för barn hjälper till att skapa lugn öar. Det tränar sensuell uppfattning och barnen lär sig att hantera känslor. Yoga ökar också koncentrationsförmågan. Särskilt anmärkningsvärt är: Yoga lär att varje barn är perfekt som det är. Det skapar medvetenhet om att när barn är autentiska och går sina egna vägar, kan de ge mest till världen.

Vad stärks hos barn?

Muskler och rörlighet stärks i barnyoga

Förutom de fördelar med barnyoga som redan nämnts finns det många fler anledningar till att yoga har en positiv effekt på barns välbefinnande. Yoga hjälper barn att minska stress och de sover bättre eftersom de lättare kan slappna av. de Muskler och rörlighet och därmed förbättras den fysiska utvecklingen. Både uppmärksamhet och koncentration ökar, liksom självförtroendet. Kreativitet och fantasi uppmuntras och immunförsvaret stärks. Humör stabiliseras och yoga främjar också en förbättring av konflikthantering. Dessutom lär barn känna sin egen kropp och kroppsfunktioner.

Barnyoga och vad den lär barn

Barnyoga gör inte bara människor flexibla, eftersom det stöder fysisk, känslomässig, mental och psykosocial utveckling samtidigt. Allt vi vuxna måste jobba hårt för ges lätt till barn med yoga.

Från vilken ålder är barns yoga meningsfullt?

Från vilken ålder är barns yoga meningsfullt

I princip kan yoga utövas med spädbarn. Speciellt för att småbarn och spädbarn i princip efterliknar allt som mamma och pappa gör. Det motsvarar deras vardag, eftersom det är så de lär sig tala och deras motoriska färdigheter utvecklas. Övningarna motsvarar inte det egentliga syftet med yoga, men det är bra för bebisarna att lära sig rörelsessekvenserna. Babyyoga har länge använts i Indien. Det främjar motorisk och mental utveckling och kan göras mycket enkelt hemma istället för i studion.