Att designa en radhus trädgård – idéer och tips för en rektangulär trädgård

Radhus trädgård design modern-terrass-sten plattor

Trots sin lilla yta erbjuder en radhusträdgård betydligt fler designalternativ än vad som syns. Till exempel kan färgglada rabatter, vackra vattenfunktioner och mysiga reträttzoner utformas även i ett begränsat utrymme. Fokus ligger på korrekt planering. I vilken stil skulle du vilja utforma radhusets trädgård? Ska det vara en modern trädgård utan gräsmatta, eller ska det vara en grön oas? Vilka element bör inte saknas i trädgårdsdesignen? Svaren på dessa frågor är grundläggande vid utformningen av det smala trädgårdsområdet bakom radhuset. I den här artikeln hittar du några praktiska lösningar och användbara tips för den lilla rektangulära trädgården som kan göra det lilla området till en drömträdgård.

Viktiga designregler för en radhus trädgård

radhus-trädgård-design-gräsmatta-höjd sängar-sol segel

Radhus har varit särskilt populära de senaste åren eftersom de också uppfyller drömmen om att ha en egen trädgård i staden. Dessa hus har som regel en trädgård bakom huset som kan användas som trädgård eller innergård. Detta område består dock oftast bara av några få kvadratmeter och dess utformning blir ofta en stor utmaning för de boende.

radhus-trädgård-design-strandpromenad-terrass-gräsmatta

När du utformar en sådan radhusträdgård bör du först tänka på hur utomhusområdet ska se ut i slutändan. Ska det vara en minimalistisk trädgård, till exempel, eller en stuggård? Beroende på typ används sedan olika element i designen. Det är viktigt att planera en tydlig planlösning och att bestämma de olika områdena i trädgården i förväg. På grund av det begränsade utrymmet är varje kvadratmeter verkligen viktig här.

Allmänna regler för en terrasserad trädgård:

  • Dela in trädgården i olika funktionsområden.
  • Lägg mer vikt vid terrassens design.
  • Ange dekorativa detaljer i utomhusområdet med hjälp av olika trädgårdselement.
  • Planera grönning och plantering enligt markens natur.
  • Använd olika knep för att visuellt förstora den smala trädgården.
  • Se till att du har en bra sekretessskärm.

terrass-trädgård-design-idéer-höjda sängar-trä

Om du ännu inte är säker på den exakta rumslayouten är det bästa att göra en skiss över fastigheten, där du kommer att dela upp trädgården i olika områden. En viktig del av de flesta radhus trädgårdar är terrassen. Det ligger vanligtvis direkt vid huset och i moderna radhus separeras från vardagsrummet med breda altandörrar. På så sätt kan inomhus- och utomhusutrymmena slås samman på våren och sommaren.

Skapa en modern eller romantisk radhus trädgård

terrass-trädgård-design-terrass-trädgård-utan-gräsmatta

När du utformar en terrassad trädgård är det viktigt att etablera en stil och genomföra den konsekvent. Så det finns inget utrymme för en mix av stilar i den trånga trädgården. Om du vill ha ett välorganiserat utomhusområde som kännetecknas av tydliga linjer och har en viss struktur, passar inslag i modern trädgårdsdesign bäst. Raka linjer, geometriska former och anpassad design är viktiga för den moderna radhuset.

radhus-trädgård-design-trädgård-division-höjda sängar-moderna

När du utformar en smal trädgård brukar du börja från terrassen. Välj ett lämpligt överdrag som harmonierar med resten av ditt trädgårdsområde. Däckbrädor av trä eller stenplattor är de mest populära varianterna, eftersom de är väl lämpade för utomhusområdet och erbjuder många designalternativ. Om du vill designa en modern radhusträdgård bör du samordna de material som används och använda neutrala färger. Typiskt för en modern rektangulär trädgård är antingen eleganta planteringar eller snygga rabatter i geometriska former, planterade med välskötta växter och häckar. Radhusets begränsade yta kan struktureras väl med raka linjer.

terrasserad trädgård-design-idéer-pool-sittgrupp

Allt oftare är små trädgårdar utan gräsmattor utformade för att minska underhållet. Så du behöver inte klippa gräsmattan varannan dag och kan använda tiden för att koppla av utomhus. Istället för gräsmattan kan du hälla grus eller skapa små stenhagar. Alternativt kan en liten pool utformas i radhusets trädgård, som är perfekt för de varma sommardagarna. Den lilla rektangulära trädgården erbjuder underbara designidéer om du använder det tillgängliga utrymmet korrekt.

radhus-trädgård-design-romantiska-rabatter

Om du är ett fan av den romantiska stilen, kan du skapa en romantisk radhus trädgård och skapa den med överdådiga rabatter. Välvda trädgårdsvägar och böjda sängkanter är typiska för denna stil. Stigen leder vanligtvis till en separat sittgrupp, som är utformad med en vacker bänk eller en elegant pergola.

Designa och plantera radhus trädgårdar

terrasserad-trädgård-design-rektangulär-trädgård-idé

Och vad är en trädgård utan några växter som ger den en naturlig känsla? Om du vill skapa en blommande terrasserad trädgård, bör du välja växterna noggrant. Du måste begränsa dig själv lite, men med rätt kombinationer kan du ställa in vackra accenter i utomhusområdet. Om det inte finns tillräckligt med utrymme även för en liten säng, kan du välja platsbesparande plantering. Vertikala trädgårdar är särskilt populära just nu och kan utformas perfekt på väggen i radhusens trädgård.

trädgård design-rektangulära-trädgård-växter-utemöbler

Att plantera på flera plan är särskilt bra för en sådan trädgård. Detta fungerar bäst med en kombination av höga och låga växter, placerade i samma säng om möjligt. Sådana sängar måste dock planteras på kanten av det tillgängliga området och inte i mitten för att spara utrymme. Klättringsväxter för staketet är också en mycket bra idé för grönningen av den lilla trädgården och de erbjuder också en viss grad av integritet.

Terrasserad-trädgård-design-sittgrupp-gräsmatta-växter

Om du gillar att laga mat med färska ingredienser kan du designa en örtagård i terrasserad trädgård eller till och med odla grönsaker i små upphöjda sängar. Färska örter kan planteras i krukor, upphöjda sängar eller örtspiraler och är perfekta för den trånga trädgården. När du skapar ett örthörn på terrassen har du alltid de färska ingredienserna nära till hands. Detsamma gäller vissa grönsaker, till exempel tomater och sallad, som enkelt kan odlas i terrasserad trädgård.

Fruktträd, och särskilt espalier frukt, är ett annat bra alternativ att tänka på när du utformar en radhus trädgård. Med espalier frukt kan du odla frukt i din egen trädgård och samtidigt ha en sekretessskärm mot nyfikna grannar.

Viktiga designelement för den smala rektangulära trädgården

radhus-trädgård-design-smala-trädgård-idéer

Som nämnts tidigare spelar terrassen en viktig roll när du utformar en terrassad trädgård. Eftersom terrassen är det mest använda området i trädgården, bör du lägga större vikt vid dess design. Till exempel bör det asfalterade området inte vara för stort, men ändå erbjuda tillräckligt med utrymme för bekväma utemöbler. När du möblerar “utomhusvardagsrummet” bör du fokusera på komfort och samordna designen med trädgårdens stil.

trädgård design-radhus-rektangulära-trädgård-gabions

När du utformar en smal, rektangulär radhusträdgård finns det några knep som får det lilla området att se större ut. När trädgården är indelad i olika områden och var och en av dessa områden är fantasifullt utformad, verkar det lilla utrymmet större. För att optiskt dela upp de olika delarna kan du till exempel använda en elegant skiljevägg med gabioner eller skapa ett litet vattenbassäng.

liten terrass-trädgård-design-idéer-plantering

Om du designar en särskilt liten radhusträdgård kan du betona det vertikala med upphöjda växtbäddar. Designa flera nivåer och använd dem. Du bestämmer själv om det är några vackra växter eller en slående dekoration. På så sätt kan inte bara golvet utan hela rummet användas. De olika nivåerna kan utformas som säten eller stora vattenfunktioner i radhusens trädgård.

Ovanliga idéer för radhusens trädgård

radhus-trädgård-design-grill-område-pergola-trädgård

Om du letar efter ovanliga idéer för din smala trädgård bakom huset kan du skapa ett praktiskt utekök eller en liten grillplats istället för frodiga växter. Så du kan organisera sällskapliga grillfester i ditt eget utomhusområde när det är fint väder och ha mycket roligt med familj och vänner. För detta ändamål bör terrassen göras lite större och nödvändiga säkerhetsåtgärder bör vidtas.

terrass-trädgård-design-minimalistisk-gräsmatta-gunga

För barnfamiljer rekommenderar vi en robust trädgårdsdesign som är barnvänlig och erbjuder olika lekalternativ för de små. Till exempel kan en stor sandlåda utformas i radhusens trädgård eller en gunga byggas. Om barnen är väldigt unga måste du fortfarande tänka på barnsäkerhetsanordningar, till exempel om du har en liten trädgårdsdamm i trädgården.

terrass-trädgård-design-terrass-gräsmatta-fotboll-mål-trädgård

Alla fotbollsfans kommer att bli kär i vår nästa idé. Den enkla gräsmattan i radhusens trädgård påminner om en liten fotbollsplan och med ett enkelt fotbollsmål kan du spela det populära spelet på din egen bakgård. Du kan hitta fotbollsmål för trädgården stor eller liten och därmed kan utomhusområdet förvandlas till en dröm som går i uppfyllelse för många män och barn.

radhus-trädgård-design-fotboll-mål-trädgård-cool-idé

Ett fotbollsmål är perfekt för den rektangulära trädgården och ger många roliga stunder, särskilt för barnen. Så de små kan leka med vänner i trädgården och du behöver inte oroa dig för dem. Om du väljer ett mindre fotbollsmål kan det också finnas tillräckligt med plats för en liten terrass och några planteringar.