Bygga en Friesenwall – tips och idéer för en unik torr stenmur

Friesenwall bygga idéer tips

Friesenwall är ett av de äldsta trädgårdsdesignelementen från norra Tyskland och blir mer och mer populärt i andra delar av Tyskland. Denna dekorativa kant för trädgården är byggd av stora stenar och skapar ett visuellt blickfång i utomhusområdet. Planterade frisväggar kan fungera som en sekretessskärm eller dela trädgården i olika områden. Om du vill bygga en Friesenwall för ditt gröna område, bör du överväga konstruktionen, kostnaderna och önskad design. I dagens artikel hittar du mer om frisväggarna och deras funktion i utomhusområdet och får användbara tips för att bygga och plantera en frisvägg.

Vad är en Friesenwall?

friesenwall-build-simple-plot-avgränsning

Friesenwall är en typ av torr stenmur som staplas upp från runda stenar i olika storlekar och färger. Väggen är vanligtvis cirka 80 centimeter hög och består helt och hållet av stenar och jord. Eftersom främst naturstenar och stenblock med olika storlekar och strukturer används vid konstruktionen av Friesenwall ser murverket ut som om det hade skapats av naturen och ger utsidan en naturlig känsla. Friesenwall erbjuder ett trevligt alternativ till konventionella staket av trä och metall, som begränsar din egen egendom till gatusidan.

friesenwall-build-stenblock-trädgård gräns

Ursprungligen byggdes frisiska murar i marsh -områdena i Friesland, eftersom det knappt fanns något trä där och inga stenbrott för produktion av staket. Oregelbundna stenblock hittades dock i överflöd på fälten och användes för att bygga fastighetsgränser. Även om det idag finns ett brett utbud av material att välja mellan för staketet, har Friesenwall inte tappat sin betydelse. Denna dekorativa inhägnad har snarare spridit sig och ses alltmer utanför Friesland. Väggen kan fungera som staket, vägg eller till och med en häck och skapar en fin accent i trädgården eller i trädgårdsdesignen.

friesenwall-build-privacy-protection-terrass

Friesiska väggar kan täckas med stenar på båda sidor och på ena sidan. Den dubbelsidiga varianten anses vara lite mer stabil och har en fristående konstruktion som passar alla områden i trädgården. Men om du vill bygga en ensidig Friesenwall, kommer väggen bara att vara försedd med torrt murverk på utsidan. Den uppfyller snarare funktionen som en vägg med stödfunktion och är därför perfekt för gården. Med en ensidig frisvägg syns ingen vägg inifrån, utan bara en enkel lutning, vilket är en fördel för de boende.

Att bygga en Friesenwall – material och kostnader

friesenwall-build-drywall-garden

Stenar ger trädgården en känsla av kraft och styrka, varför fler och fler trädgårdsägare väljer frisväggar för att avgränsa sin egendom. Om du också vill bygga en frisvägg bör du först samla in nödvändigt material och beräkna kostnaderna.

När det gäller material som krävs har denna vägg inte en lång lista med material. Allt du behöver för detta är naturstenar och lös jord som används för att stabilisera stenarna. Du kan få stenar från byggvaruhus samt från specialhandlare för natursten. Beroende på dina egna preferenser kan du använda olika typer av sten för att designa väggen helt efter din egen smak. De olika stenarna är vanligtvis färgade olika och urvalet kan anpassas till trädgårdsdesignen.

friesenwall-bygga-trädgård-plantera-prydnadsgräs

Grovt räknat behöver du ungefär ett halvt ton stenar per kvadratmeter för Friesenwall. Beroende på vilka stenar du har valt för väggkonstruktionen kan priserna per ton variera mycket. Du kan vanligtvis hitta naturliga stenar från 50 till 120 euro per ton, även om storleken ibland också spelar en roll. Om du vill bygga en klassisk frisvägg behöver du både stora stenar för det nedre lagret och mindre stenar för de övre skikten på väggen.

Tips: Istället för att köpa stenarna kan du samla natursten från närmaste stenbrott, eller använda åkerstenar eller stenblock. Du bör dock också tänka på att flytta stenarna, för vilka du förmodligen kommer att behöva en liten kran.

Hur kan du bygga en Friesenwall?

friesenwall-build-landscaping-stones-lawn

Tekniken för Friesenwall är mycket enkel att bygga, men det kräver viss skicklighet och erfarenhet. Speciellt om du vill ha väggen under en längre tid rekommenderar vi att du lämnar uppgiften till experterna istället för att bygga den själv. Att bygga Friesenwall bör läras väl så att stenarna inte glider ihop på några år. Om väggen är korrekt byggd kommer den att förbli stabil i mer än 30 år.

friesenwall-build-plants-patio-area

Om du vill bygga en stabil frisvägg bör den helst ha en lutning på 10 till 15 procent. Dock krävs ingen grund när man bygger en frisvägg. Istället krävs en komprimerad sandbädd som är cirka 20 centimeter tjock och 80–100 centimeter bred. Om du bygger en dubbelsidig frisvägg bör du utforma den som en dubbelvägg med ett mellanrum däremellan. I den ensidiga varianten är en vall försedd med torrt murverk.

Om du bygger en gips behövs ingen murbruk. Stenarna staplas helt enkelt upp i jorden och utrymmet mellan de enskilda stenlagren fylls också med jord och komprimeras genom tampning. Fogarna kan också fyllas med gräsremsor, vilket gör att väggen ser mycket mer naturlig ut. Planterade fogar har också en särskilt dekorativ effekt och pryder hela väggen. Den färdiga Friesenwall planteras sedan med växter eller träd efter önskemål.

friesenwall-build-beautiful-garden-design-stones

I det följande har vi sammanfattat de viktigaste stegen för att bygga Friesenwall. I det här fallet är det en dubbelvägg med ett mellanrum däremellan.

Första steget: Gräv en sandbädd 80-100 cm bred och 20 cm djup och samla jorden åt sidan.

2 steg: Sätt de största stenarna i den nedre raden tätt i marken, slå ner dem med en hammare och kompakt med jord.

3 steg: Fyll luckan med jord och stapla upp fler rader med stenar.

4 steg: Komprimera jorden mellan stenarna med ett hammarhandtag och plantera utrymmet med växter eller gräs som önskat.

5 steg: Fyll luckan i Friesenwall med jord och plantera den.

Bygga och plantera Friesenwall

friesenwall-plantering-prydnads-gräs-lavendel

Oavsett om du vill använda Friesenwall som stödmur, staket eller fastighetsgräns ser det mycket snyggare ut med lämplig plantering. Utan växter har stenmuren en kall effekt och ett oavslutat utseende. Därför vill vi presentera några idéer för lämpliga växter och stauder som känns bekväma på Friesenwall och förskönar din trädgård på ett elegant sätt.

friesenwall-build-stones-boulders

Om du bygger en frisvägg bör du vänta några dagar innan du planterar och lämna väggen ensam under denna tid. Efter några dagar kan du fylla i de platser där jorden har lagt sig och först då är väggen klar för plantering. Vanligtvis läggs en spad på de traditionella frisväggarna, som håller ihop de övre stenarna och drar en vacker linje högst upp på väggen. Det gröna spadtaget kombineras underbart med stenarna och skapar ett framgångsrikt färgspel.

friesenwall-building-garden-bedding-plants

Och vilka växter är egentligen lämpliga för Friesenwall? Svaret på denna fråga beror på flera aspekter. Du bör först anpassa urvalet av växter till väderförhållandena i ditt bostadsområde. I områden där torka och värme råder bör du välja torktoleranta växter. Det är till exempel alla kuddperenner och sängperenner som tål torka. Klockblomma, nejlika, lavendel och tranbär är därför ett lämpligt val.

friesenwall-plantering-blomma-idéer

För frisväggar är löst plantering som inte kräver regelbunden beskärning bäst. Exempel på lämpliga träiga växter är vinägträdet, den förlamade tall och perukbusken. Prydnadsgräs är särskilt dekorativa mellan perennerna och skapar stora accenter i trädgården.

friesenwall-build-plant-rosor

Rosor är också lämpliga för Friesenwall, men bara i områden där det finns tillräckligt med regn. De bästa sorterna av rosor för detta ändamål är vildrosor och buskrosor. En annan populär plantering för den torra stenmuren är markskydd, som också behöver en tillräcklig mängd vatten. Med rätt blommor och växter ser frisiska väggar inbjudande ut och ser mycket trevligare ut. Blommande perenner i kombination med vintergröna växter harmoniserar perfekt med stenarna och skapar en riktig pärla i trädgården.

Bygg Friesenwall som en sekretessskärm och vindskydd för trädgården

friesenwall-build-protection-wall-big-stones

Om du bygger en frisvägg kan du förvandla den till en funktionell sekretessskärm med rätt växter och skydda din egen egendom från nyfikna ögon. För detta ändamål kan Friesenwall planteras med vintergröna växter som boxwood, arborvitae och körsbärslaurbær. Dessa kombinerar vackert med andra växter som sedumväxt och stenväxt och säkerställer varierad grönska i utomhusområdet. Med en planterad frisvägg kan du kombinera fastighetsstakets funktion med en vind- och sekretessskärm. Detta blockerar utsikten från utsidan och endast de vackra växterna och häckarna syns från insidan.

friesenwall-build-architects-house-privacy protection

Rikligt planterade frisväggar fungerar inte bara som en sekretessskärm utan är också perfekta som vindskydd. Du kommer att dra nytta av bra vindskydd, särskilt om din fastighet är mycket dragig. För detta bör du plantera Friesenwall med lämpliga träd, till exempel vindkammen. På detta sätt kan du göra den dragiga trädgården till en underbar terrass och tillbringa mycket tid utomhus med vänner och familj.

friesenwall-plantering-mark täck-gräs

Friesiska väggar är ett underbart beslut för trädgården och skapar visuella höjdpunkter i utomhusområdet. Varje frisvägg är unik, eftersom stenarna som används alltid varierar i storlek, form och färg. Med en sådan vägg ger du din egen trädgård en nordisk charm och skapar ett vackert landskap.