Däckkantsten, metall, trä eller växter – idéer för trädgården

Att använda sten, trä, metall eller växter för din uteplats kant ger din trädgård ett texturerat utseende. Så här kan du skapa ett upphöjt lager av stenar eller jord. Vissa material är dock också tillverkade av stark, återvunnen plast. Detta gör att du kan välja en billig variant för att presentera din landskapsarkitektur i många år framöver. Så kontrollera och innehåll allt ditt hårda arbete med de subtila men mångsidiga väggramade trädgårds- och uteplatsalternativen.

Däcktips Sten och andra material

modern trädgårdsdesign med terrasskantsten och cortenstål

En trädgårdskant kan skapa vackra kurvor för den perfekt välskötta grusvägen eller helt enkelt definiera din gräsmatta och trädgård. Att inte kanta dina trädgårdsbäddar är som att klä sig men sedan inte kamma håret. Det är kanske inte helt nödvändigt, men då ser det hela lite oavslutat ut. Om du lägger till sten eller ettåriga och fleråriga blommor till terrassen kommer de bara att se bättre ut.

terrass med kakel och trädgårdsmöbler omgiven av trädgårdssängar och grus

De håller också allt på plats och gör trottoarkanten mer attraktiv. Det är en liten investering för stor avkastning. Det är därför vi har avrundat några av de bästa uteplatsgränsidéerna här. Men först, leta efter kanter som matchar stilen på ditt utomhusutrymme. Till exempel ser en klassisk trädgård bäst ut med traditionella material som tegel, eller om du använder sten för terrasskanten.

Växter terrasskant Separera trädgårdsbädden från gräsmattan

Glöm dock inte att den här terrasskanten tar lite mer ansträngning. Även om instruktionerna säger att installationen är enkel, tillåt minst en halv dag och eventuellt längre. Gör ditt arbete enklare genom att skaffa de verktyg och tillbehör du behöver först. Dessa skulle vara trädgårdshandskar, trädgårdsskovlar, spader, krattor och knäskydd, till exempel. Den goda nyheten är att de flesta typer av trädgårdskanter bör hålla i flera år om du installerar dem korrekt första gången. Så här är några idéer för material för att försköna ditt landskap.

Använd pilträ som byggmaterial

pilträ som trädgårdsgräns installera korgverk framför blommor som kant

Ett enkelt sätt att avgränsa din gård är att fläta gamla grenar till ett staket. En sådan naturlig kant är också känd som “wickerwork” och är perfekt för trädgårdar i engelsk stil. Så om du använder trä för en sådan terrasskant är det oftast enkelt att installera. Korgverket har vanligtvis punkter i botten som du kan trycka ner i marken. De största fördelarna med denna variant är det rustika, vackra utseendet i rätt miljö. Den största nackdelen är att denna terrassgräns lätt kan skadas och är ganska ogynnsam för stora områden.

Metall terrasskant

rostigt metallgolv använder modern design med stil

Många av dessa modeller kräver inte grävning. Det betyder att du bara kan slå dem i marken. Målade ytor eller galvaniserad metall håller längst, men obehandlad metall har ett attraktivt rustikt utseende för lantgårdar. I det här fallet kan vi lyfta fram den relativt enkla installationen som en fördel, medan nackdelarna avser vikt och bärbarhet. Av denna anledning är det bäst att arbeta med lämpliga handskar.

Prefabricerad terrasskantsten eller betong

svart sten terrass kant med trädgård säng

Betongbeläggningsstenar är nästan oförstörbara. De är dock svåra att använda och tidskrävande att installera. Så planera att spendera en hel dag eller mer på knäna. Fördelen med dessa material är livslängden och det attraktiva utseendet, med vilket du kan skapa vackra kontraster i ditt trädgårdsområde. Den något tidskrävande installationen är därför ingen anledning att inte välja det här alternativet.

Använd plastramar

plastterrass i plast för att avgränsa gräsmattor och växter i trädgården

Som du redan vet ser plast inte särskilt glamoröst ut. Denna typ av vägg kommer inte att se lika elegant ut som om du använde sten för din terrassgräns. Detta material är dock relativt enkelt att installera och kräver inte särskilt underhåll och omsorg. Enskilda sektioner som du kan slå i marken är också mindre besvärliga att hantera än långa rullar. Den senare kommer sannolikt att kräva grävning för att doppa kanten för gränsen. Så om du väljer det här alternativet säkrar du ett billigt och hållbart material för din terrasskant som dock inte är särskilt attraktivt.

Växter runt terrassen

trädgård med grus trädgård stig terrass kant växter lavendel och perenner

Oavsett om det är den mjuka kanten på den charmiga vägen till en terrass eller poolen – växter är ett annat naturligt val för vackra gränser. När allt kommer omkring är en trädgård utan gränser som ett rum utan golvlister. Även om sådana uteplatsgränser kan verka valfria, underskatta inte den inverkan de kan ha på definitionen av ett utomhusutrymme.

vacker solig trädgård med utomhus fontäner och färgglada växter

Alternativen i det här fallet är så många som du kan tänka dig. Vissa är bra för skugga, medan andra passar perfekt med en fantastisk utomhus fontän. Oavsett om ditt utomhusområde behöver en skarp kontrast till en romantisk sittgrupp eller en portion klassisk franskinspirerad stil, kan du få inspiration från dessa exempel på en trädgårdsstig.

Zinnias som växter för kantning

Använd terrassplattor som kant i kombination med växter

Zinnias är otroligt mångsidiga och lätta att odla. Dessa vackra och färgglada blommor ger en bländande skärm i en trädgårdsgräns. Plantera en blandning av sorter för olika höjder och färger för att förbättra den visuella effekten.

Skapa zinnias som en kant för terrass med trappor i sluttningsträdgård

Vänta till våren för att plantera fröna direkt i den varma jorden. Med många sorter som passar alla jord- och klimatförhållanden är zinnias och begonier ett mångsidigt gränsalternativ. De flesta kräver delvis sol. Välj växter med mörka löv snarare än ljusare gröna blad för mer värmetolerans.

Kokosfiber eller bambu

kokosfibrer som terrassgräns avgränsar växter i trädgården

Om du vill ha ett mer naturligt utseende förhindrar en kokosfiberkant ogräs och är lätt att placera längs sängkanten. Du kan också täcka det med halm. Använd häftklamrar för att hålla grönsaksmattan på plats. Denna variant är mycket enkel att installera, men håller inte särskilt länge och kräver vanligtvis mer underhåll.

Använd bambu för en terrass med en väggkant Skapa en hållbar zen -trädgård

Bambu är också ett naturligt val för alla asiatiska eller Zen -trädgårdar. Du kan vanligtvis köpa detta som ett kort staket som du sedan kör ner i marken. Den största fördelen med bambu är att den, i likhet med terrasskantsten, är nästan oförstörbar, men den ser inte bra ut i alla trädgårdsdesigner.