Sängar av sten, trä eller plast – en översikt

Stenkant granit-gräsmatta-rabatt-mulch-trädgård design

En vacker trädgårdsdesign kräver mycket omsorg och kreativa idéer. Sängar för blommor, örter eller grönsaker håller trädgården städad och är en bra förändring från den ibland tråkiga, tomma gräsmattan. Om du vill skydda dina sängar från ogräs och invasionen av gräsmattan, kommer en Blombäddskant av sten, trä, plast eller till och med metall för att hjälpa. I artikeln hittar du fördelar och nackdelar med de olika materialen och fina idéer för en städad trädgård. Skapa en vacker trädgårdsdesign och tydliga gränser mellan de enskilda elementen och områdena för att skapa mer struktur och ordning.

Stenkanten skapar tydliga strukturer

Stenkant, kontrasterande sandsten, gräsmatta, rabatt och grus

Om du lägger stor vikt vid utseendet på trädgården, är stengränsen ett lämpligt beslut. Stenar ger trädgården en speciell karaktär och skapar en trevlig atmosfär. De garanterar en elegant trädgårdsdesign och du kan välja mellan ett stort antal material som skiljer sig åt i form och färg och därmed kan möta dina behov och önskemål. Du kan använda dem för att skapa raka, kurviga och böjda stenomgivningar.

Sängstommen i metall säkerställer mer ordning i trädgården

Bygga en sängkant – en sängkant gjord av trä, metall eller sten

Designa kanten av gräsmattan i trädgården – ett urval av material

Hitta rätt material för stengränsen

Rödbeta kantad av stenblommor-upphöjd säng-fasadbeklädnad-anpassning

För att hitta rätt typ av sten för sängkanten kan du använda stenarna som redan finns i området som en guide. Om fasaden på huset, trädgårdsvägen eller terrassen är klädd med stenar, kan du använda samma eller en liknande typ av sten för sängarna. Detta ger din trädgård ett perfekt tematiskt utseende där de använda färgerna representerar ett vackert samspel.

Sängkant av betong eller natursten

Stenkant natursten-gräsmatta kant-mulch-gräsmatta område-separat

Naturstenar har en naturlig effekt som är perfekta för utomhusområden som trädgårdar. Dessutom byggs en massiv stenbäddsram med ett betongfundament för att skydda planteringen mot ogräs och skadedjur. Natursten bör läggas i marken för att skapa en solid kant. En stor egenskap hos denna typ av sten är dess väderbeständighet, vilket gör den lämplig för kantbäddar överallt i trädgården.

Använd tegelstenar eller klinkerstenar för stengränsen

Kant av tegelstenar-rund-säng-små-träd-rabatt

Tegel och klinkerstenar gör ett särskilt intryck i trädgården. De kan användas för dekorationer och trädgårdsvägar samt för gränser. Oavsett om den används upprätt eller horisontellt – tegelkanten ser alltid vacker ut. Du kan också få sådana tegelstenar billigt från en byggarbetsplats eller bara använda de kvarvarande tegelstenarna från den sista väggkonstruktionen.

Dessa kanter är också praktiska om du vill skapa något högre sängar. Du kan bygga dem så högt du vill och skapa sängar på detta sätt som på bilden ovan. Åh, här kan du spela med din position igen. Alla tegelstenar behöver inte läggas i samma riktning.

Betongpalisader – den långvariga lösningen för höjda sängar

strö-kant-sten-betong-palisader-strö-grus-skyddande-växter

Högt liggande sängar i trädgården kan vackert och säkert kantas av palisader. Betongpalisader med storlekar upp till 120 centimeter finns i de flesta järnaffärer. Eftersom de är byggda djupt i marken, bör du notera att ungefär en tredjedel av dem kommer att försvinna i marken. Om du har bestämt dig för kantning av palissader bör du också tänka på att installera barriärer för att förhindra att jorden tvättas ut genom palissadernas leder.

Omslutning av granit

sängkant-sten-granit-grå-synlig-hus-fönsterluckor-rabatt

Granit är ett populärt material för kantning av stenbäddar. Den har en härlig grå färg som är lätt att upptäcka i den gröna trädgården. Denna sten är en trevlig designidé för gränsen till rabatter. Dessutom är det en mycket robust typ av sten som tål alla väderförhållanden och kommer att pryda dina trädgårdsbär under lång tid framöver.

Stenkanten gör det enklare att klippa gräsmattan

kant-sten-blommor-växter-rabatt-kant-granit

Om grunden läggs stadigt i marken finns det ingen risk för att förstöra strukturen på stengränsen. Detta gör det också lättare att klippa gräsmattan runt sängen och vid kanten av gräsmattan. Gräset växer inte längre direkt i sängen och behöver inte längre klippa det för hand. En snygg kant skapas som får ditt utomhusområde att se snyggare ut.

Andra typer av sten för stenbäddar

Sängkant-sten-gabion-upphöjda säng-växter-trådnät

Små sängar ser bra ut med en kant av grus. Om du däremot letar efter ett optiskt elegant beslut för en solid kant för en höjd säng, rekommenderar vi gabioner. De ger trygghet till planteringen och har ett bra utseende. De garanterar att inget jordskred kan inträffa även i det kraftigaste regnet och att din konstruktion stannar där den är. Gabioner ser också väldigt moderna ut och kan fyllas med olika material.

Lätt kant i trä

Sängkläder-trä-trä-paneler-rabatt-pensé-växter

Sängstommar av trä har ett vackert utseende och har en mer kreativ funktion. De påminner om naturen och passar för trädgårdar i naturlig stil. Omgivningar av trä är snabba och enkla att göra själv, men erbjuder aldrig en perfekt rundad form för sängkanten, men har alltid ett visst kantigt utseende, vilket inte betyder att de är mindre attraktiva. Ändå har du en viss charm som uppskattas av många trädgårdsmästare.

Till skillnad från stenkanten är varianterna inte hållbara och måste underhållas regelbundet med ny färg och bytas ut efter en viss tid. Men om du vill ha ett vittrat utseende kommer du fortfarande att tycka om träet väldigt mycket även efter flera år. Det här utseendet passar särskilt bra med den rustika och shabby chic trädgården.

Slitstarka träslag för kantbäddar

Sängkant-trä-rund-trä palissad-växtbäddar-trädgårdsdesign

De olika träslag har olika egenskaper och livslängd. För trädgårdsägare som letar efter ett hållbart material för kantbäddar är hållbara träslag som ek, lärk eller Douglasgran bäst. Även om de vanligtvis är dyrare än de andra träslagarna, blir de billigare att köpa eftersom du inte behöver byta dem så ofta. Det bör dock noteras att varje virke bör få en förbehandling innan det används i fuktig jord.

Bambu för en elegant säng

Sängkläder-trä-bambu-gräsmatta-rabatt-stövlar

Du kan använda bambu för dekorativ avgränsning av runda eller fyrkantiga sängar. För en flexibel design erbjuds bambu trädgårdssängen ofta i rullad form, som är avsedd för enkel användning. Flera bambustänger är redan anslutna till varandra så att du inte behöver sticka dem alla en efter en i jorden.

Sängkant av trä med korgstängsel

Sängkläder-trä-wattle-staket-land-hus-grönsaker-sängar-trädgårdsskötsel

Kantning för sängar med flätade staket eller pilgrenar är ett mer dekorativt alternativ. Sådana gränser är lämpliga för sängar med sådana växter som inte behöver särskild vård. Utseendet på korgstaket ändras över tiden – vissa grenar kan spridas utanför staketet på grund av vinden eller andra väderförhållanden. Om du vill ha en perfekt formad kant bör du välja ett annat material.

Nackdelar med kantning av trä

Sängkant-trä-grus-golv-plantering-dela-kant

Sängkantar av trä är vanligtvis inte väderbeständiga och kan förstöras av kraftigt regn eller storm. Dessutom erbjuder träpinnar och rullskivor inte fullständigt skydd mot skadedjur. Så innan du gör ditt val är det bäst att överväga alla fördelar och nackdelar och få information om alla materialvarianter på järnaffären eller trädgårdscentret. Där får du inte bara en informativ översikt, utan du kan också fråga om priserna.

Palissader i trä för gränsgränser

Sängkant-trä-träpinnar-rullskiva-säng kant-blomsterbädd

Kantning med träpalisader är alltid populärt eftersom det ser vackert ut och kan anpassas optiskt till befintliga trädgårdsmöbler. Sådana varianter gjorda av halverade pinnar är något högre än de klassiska sängkanterna och används därför för att rama in sängar eller helt enkelt för att skapa en högre kant. Det senare är bara fördelaktigt om det inte finns särskilt låga växter i bädden. Dessa syns då inte längre tydligt.

Och vad sägs om en säng av plast?

strö-kant-plast-insats-skydd-känsliga-växter

Kantning av gummiband, återvunnet material eller profiler av plast är billigt och lätt att använda, eftersom marken inte behöver grävas upp för att lägga dem. Elastisk tejp och andra sängkläder av plast kan enkelt klippas med sax för att få den form du vill ha och sedan fastna i jorden mellan sängen och gräsmattan, vilket är mycket lätt på grund av sin mycket tunna form. Du kan också använda en gummiklubba.

Nackdelar med plast

Blombäddkant-plast-elastisk-rabattkant

Sängkanten av plast är inte särskilt stabil. Det är inte alls lika hållbart som en sängkant gjord av sten eller metall. Under vissa omständigheter kan trädgårdsredskapens plast skadas och frosten gör materialet sprött. Så om det är värt att investera i denna typ av kant för trädgårdssängar bör övervägas noggrant. Åtminstone passar de som en tillfällig lösning eftersom de är väldigt billiga att köpa.

Kant i plast med träutseende

sängkant-plast-trä-look-elegant-design-grus-golv

Om du inte nödvändigtvis vill använda naturmaterial för att kanta sängen, men ändå föredrar ett träutseende, kan du använda plastvarianter som representerar ett trämönster. Modellerna är mycket attraktiva och anpassar sig till den naturliga miljön trots det konstgjorda materialet. De är ett bra alternativ till stenkanter och är också värda att överväga.

En tydlig separation i trädgården är gjord med plast

sängkläder-kant-plast-gummi-skapar-en-klar-struktur

Sängkanten med en gummiring är lämplig för sängar med mulching, eftersom ringen separerar den perfekt från gräsmattan. En synlig kant används, vilket ger en tydlig indikation på vilket område man inte ska gå in. Samtidigt är denna gräns bara diskret synlig och därför inte så påträngande. Så om du inte nödvändigtvis vill ha en iögonfallande kant eller vill ge intrycket av att mulch skulle gå rakt in i gräsmattan kan du använda en gummiring.

Kantkant – staketet för dina växter

sängkläder-plast-trä-look-blomma-hus-vit-fasad

En trevlig designidé för sängkanten skulle vara att designa den som ett staket. Det bör dock inte vara för högt för enkel åtkomst. Du kan använda olika material för detta. Du har redan sett varianten med trä från halverade träpinnar. Det finns också vackra modeller gjorda av lera eller så kan du använda vanliga takpannor. Du kanske till och med har några liggande efter att ha renoverat ett gammalt tak som du kan använda. Annars kan också lämpliga modeller hittas i plast, så att du inte behöver söka länge för att hitta något som passar.