Skapa en lång och smal rabatt och plantera den med dessa tips

Till skillnad från en rund rabatt är ofta en lång och smal planteringsremsa inte trädgårdsmästarens första val. Trots det är rabatter med denna form mycket vanliga eftersom de vackert gränsar till olika delar av trädgården. Detta kan till exempel användas för att göra husväggen, uppfarten, väggen eller häcken mer tilltalande. Att plantera en lång, smal rabatt är dock en riktig utmaning. Anledningen till detta är inte bara platsens särdrag, utan också rätt sammansättning om sängen är smal. I den här artikeln kommer vi att ge dig tips och idéer om hur du skapar en vacker rabatt lång och smal och vad du behöver tänka på.

Designtips för långa och smala rabatter

Vårblomma lång smal längs trottoaren med tulpaner

Innan vi kommer till planteringsidéerna skulle vi vilja sammanfatta de viktigaste designreglerna för smala rabatter. I motsats till sängar, där det finns tillräckligt med bredd, måste vi i det här fallet vara lite mer ekonomiska med valet av växter och blommor. Frodiga kombinationer av växter är värdelösa med den här typen av sängar och kan se kaotiska ut. Istället bör du begränsa dig till några arter som upprepar sig längs sängens längd. Olika höjder på växterna är fina, men måste samordnas med sängbredden.

Växter med olika höjder

Långa, smala rabatter framför huset kombinerar växter i olika höjder

Om sängen är mycket smal planteras de höga och låga växterna omväxlande. Men om det finns tillräckligt med bredd kan du plantera de längre växande blommorna och perennerna i bakgrunden och de nedre i förgrunden. Detta fungerar bäst för långa rabatter som ligger framför en husvägg, vägg eller häck. Om det är en fristående lång och smal rabatt är det svårare att leka med växternas höjder.

Skapa mönster i den smala sängen

Plantera smala remsor av sängen med penséer och tulpaner

För att göra sängranden riktigt tilltalande kan du bestämma ett tema för sängdesignen. Fina mönster kan skapas från två till tre typer av växter som ger trädgården struktur. Till exempel kan du kombinera blommande växter i en färg med vintergröna växter eller exemplar med intressant lövverk. Det enda viktiga är att du väljer rätt växter för rätt plats.

Sängen med tre säsonger

Rabatt längs staketet och vintergröna växter

När du väljer växter bör du också se till att du väljer blommor och perenner med lång blomningstid eller vintergröna lövverk. Detta garanterar att sängen kommer att se attraktiv ut längre.

Vårblommor är till exempel vackra men har en begränsad blomningstid. Det betyder att sängen med tidiga blomare inte skulle se så vacker ut på sommaren. Om du fortfarande inte vill missa vårblommans prakt, bör du kombinera dem med perenner som blommar vid ett senare tillfälle. Du måste dock se till att flera arter alltid blommar samtidigt och att det inte finns några blommande luckor.

Rabatt lång och smal – så här läggs den ut!

Skapa en lång, smal rabatt Tips steg för steg

Här har vi sammanfattat de grundläggande stegen för att skapa en lång, smal rabatt.

 • Bestäm platsen och förbered sängen för plantering – lossa jorden genom att gräva, förbättra jorden med hummus och sand, fördela hornmjöl för optimal näringstillförsel.
 • Utarbeta en detaljerad planteringsplan med hänsyn till platsförhållanden och designaspekter.
 • Fördela växter på bädden enligt planteringsplanen, med högre exemplar i bakgrunden och lägre i förgrunden.
 • Gräva ut planteringshål med en spade och sätt in växter.
 • Vattna plantorna noggrant.
 • Täck marken i rabatten med barkmassa.

Tips: beräkna avståndet mellan växter

Lång smal rabatt på terrassen

Det finns en enkel formel för att beräkna det exakta avståndet mellan plantorna i den smala bädden. Allt du behöver är densiteten av växter per kvadratmeter av den valda växten, som du kan ta reda på i trädgårdscentret eller online. För att hitta avståndet, dela 100 med den angivna planteringsdensiteten och multiplicera resultatet med två. Resultatet ger dig plantavståndet i centimeter.

Så formeln ser ut så här:

100: Växtdensitet = antal * 2 ≈ plantavstånd

Fleråriga rabatter långa och smala: ett exempel

Planteringsplan för en smal säng med fleråriga blommor

Plantera en lång, smal rabatt efter plats

Lång, smal rabatt framför en vägg. Växter i olika höjder

För att hitta de bästa växterna för en rabatt spelar plats, ljus och markförhållanden en avgörande roll. Eftersom de flesta av de smala sängarna ligger framför husväggar, staket och häckar, bör valet av växter anpassas till kraven på dessa platser.

Skapa en säng på staketet

Skapa en smal rabatt på staketet

Många tycker att det inte är värt besväret att ha en rabatt på utsidan av staketet. Det är svårt att vattna, reflekterar värme från trottoaren, kan trampas på eller plockas av förbipasserande och har ofta dåliga markförhållanden. Ändå kan en sådan gränsplantering fungera som en ram för trädgården inuti och huset bakom den.

Ett klassiskt vitt staket pryddat med doftande rosor – vad kan vara mer romantiskt? Med blommor på utsidan av staketet kan du välkomna dina gäster och blomningarna kommer alltid att ge dig stor glädje när du kommer hem.

Säng med blommor på staketet lång och smal sluttning

De mest populära alternativen för att plantera den långa, smala sängen framför staketet eller väggen är alla klättrings- och klätterväxter. Förutom rosor inkluderar detta även clemantis, clematis och hortensior. Matcha blommornas färg till staketets färg för att skapa en vacker ensemble.

Lång smal rabatt framför en häck

Plantera en smal säng framför häcken vitlila

En mörkgrön häck är en vacker bakgrund för blommande perenner. Häckar tävlar dock med andra växter om vatten, näringsämnen och ljus. Det gör det svårt att plantera framför en häck. Om du fortfarande vill försköna den gröna trädgårdsgränsen med några blommande växter, erbjuder några okänsliga växter sig som möjliga planteringspartners. Dessa är främst buskar och perenner som har djupa rötter och placeras mellan häckväxtens huvudrötter.

Platsen spelar också en viktig roll. De flesta rabatterna framför häcken ligger i skuggan, eftersom den höga häcken absorberar ljuset. Men det kan också vara att sängen ligger direkt i solen. Valet av rätt växter beror därför på platsen. För en delvis skuggad eller skuggig plats, till exempel:

 • Hortensior
 • Hostas
 • Lila klockor
 • Pelargoner.

Om rabatten utsätts för tillräcklig sol är följande växter lämpliga:

 • Rosor
 • lavendel-
 • Euphorbia
 • Pioner.

Placering av husväggen för en lång, smal rabatt

Planteringsplan för en smal säng på husväggen

Eftersom många hus inte har en riktig trädgård, utan bara ett litet utrymme för terrassen, är det smala och långa området runt huset det enda alternativet för en rabatt. Eftersom jorden runt husväggen ofta är mycket torr och kalkrik, bör några regler beaktas när du planterar detta område.

Växter som älskar torka och kalk och är tuffa är det bästa valet för Hauswand -platsen. Växter som är känsliga för kyla är också lämpliga för detta, eftersom denna plats ofta är väl skyddad.

Naturligtvis spelar ljusförhållandena också en roll vid valet av växter. En lång, smal rabatt framför husväggen, som vetter mot söder, är idealisk för värmetoleranta och solälskande växter som är bra på att hantera värmeuppbyggnad. För norra sidan är dock skuggtoleranta växter som också tål torka lämpliga.

Skapa en smal säng på husväggen

Färgen som huset är målat i kan användas som vägledning vid val av blommande växter. I bästa fall bör de valda blommorna kontrastera med det och ändå gå bra med det.

Här är de bästa växterna för en lång, smal rabatt framför husväggen:

För soliga platser:

 • salvia
 • Milkweed
 • Steppljus
 • timjan
 • lavendel-
 • Woll-Ziest

För skuggiga platser:

 • Hostas
 • Anteckningsblad
 • Svart tavla
 • Lila klockor
 • Fantastisk spar
 • Skogsgetens skägg

Anläggning uppfart eller trottoar

Skapa en lång, smal rabatt. Planteringsplan, planteringskombinationer

Långa, smala rabatter fungerar ofta som gränser. De kan skapas var som helst i trädgården och tjäna till att dela upp trädgården i flera områden och för att försköna den samtidigt. Till exempel, om du vill framhäva gångvägen som leder till husets ingång, är rabatt ett bra val utöver belysning.

I motsats till de smala sängarna framför häckar och väggar skapas ofta gränsen på låg höjd. Det innebär att främst marktäckare och lågväxande blommor används.

Eftersom rabatterna banor och uppfartar är en avgränsning från dessa nödvändig. Detta ser inte bara vackert ut, utan förhindrar också att växterna sprider sig över sängkanten. Natursten, tegel, gatsten eller träelement används huvudsakligen som avgränsning.

Bordssängdesign med lila vårblommor

Urvalet av växter för gränserna längs en trottoar är betydligt större än för en rabatt på husväggen. Du kan till exempel plantera stenträdgårdsväxter som gentian, nejlikor eller sedumväxter i soliga kanter och plantera hostor tillsammans med lökväxter i skuggiga ströstrimlor.

Så att gränsen ser vacker ut året om, är den ofta utformad med växelväxter. Det innebär att du planterar nya växter på våren, sommaren och hösten. Planteringen börjar på hösten genom att lägga till blomlökar samt vinterklumpar, snödroppar och krokusar. Vårblommorna följs av sommarblommor som coneflowers, dahlior, lobelia och verbena, och höst asters, ljung och prydnadsgräs planteras för hösten.

Skapa en lång, smal rabatt fristående

Lång rabatt frodig fristående i trädgården

Vem sa att långa och smala rabatter bara kan användas som gränser? Alla som har en stor trädgård kan använda en sådan säng som en vacker designfunktion. Beroende på trädgårdens stil kan formen vara både rak och böjd. Böjda former är typiska för stugor eller lantliga trädgårdar och ger utomhusområdet en romantisk touch.

Fristående, smala sängar kan också användas för att skapa mönster i trädgården. Du kan till exempel använda den för att försköna den tråkiga gräsmattan eller för att gränsa till en sittgrupp mitt i trädgården.

Slutsats

Långa smala rabatter för plantering

Långa och smala rabatter är ofta en stor utmaning, men de är bland måsten i en vackert anlagd trädgård. En smal sängremsa behöver inte alltid blomma rikligt för att se vacker och tilltalande ut. Växter med vackert lövverk samt örter och vintergröna växter ser också bra ut som gränser för olika trädgårdselement.