Skapa en rund rabatt: Tips för planering och vackra designidéer

Blommor i trädgården är ofta grova och rektangulära, eller kanske lite kurviga eller ovala, men hur är det med den goda cirkeln? I stort sett vilken form som helst, men en perfekt rund rabatt kan vara ett bra sätt att göra något annorlunda eller skapa en distinkt kontaktpunkt i din trädgård. Allt om att skapa en rabatt med en rund form samt många underbara designidéer finns i den här artikeln!

Var passar en rund rabatt?

Runda rabatter fungerar bra för gräsmattor

Vi tenderar ofta att plantera rabatter på uppenbara platser – runt ett träd, på ett hus eller i utrymmet mellan trottoarer. Vi gömmer dem på dessa platser där de fungerar som en vacker bakgrund för trädgårdsstrukturer eller gräsmattor.

Men vad händer om du vill göra en rabatt till din trädgårds fokus? Eller har du ett stort öppet utrymme som du vill fylla? En rund rabatt är den perfekta lösningen. Du kan placera den nästan var som helst och det kommer att bli en iögonfallande kontaktpunkt. Och blommor i en cirkel har något som glädjer ögat.

Tips för att planera en cirkulär rabatt

Designa och plantera en rund säng

Att skapa en cirkulär rabatt kan vara svårare än du tror. De flesta andra typer av rabatter har någon slags bakgrund som en vägg, staket, gångväg, träd eller helt enkelt kanten på din trädgård. En rund rabatt står mestadels ensam och det betyder att den kräver speciella designhänsyn. Det finns inga hårda och snabba regler för utformningen av den runda sängen, men några allmänna tips hjälper dig att göra den optimal och framför allt vacker.

Välj plats

Runda rabatter i trädgården skapar struktur

Planera först var du vill plantera sängen och hur stor den ska vara. Till skillnad från rektangulära rabatter, som kan läggas ut var som helst, behöver du lite mer utrymme för en rund form.

I större öppna utrymmen eller gräsmattor kommer en säng med en rund eller böjd form verkligen till sin rätt. Eftersom den runda rabatten ser väldigt dekorativ ut och behöver en central plats i trädgården. Långa, smala och kantiga sängar är mer lämpliga för hörn och områden längs väggen eller staketet.

Markera konturer

Rund vårrabatt med tulpaner, penséer och krokusar

För att skapa en rund rabatt i ett öppet utrymme måste du först markera konturen. Sätt en träpinne i mitten av den valda platsen. Knyt ett snöre till insatsen och markera en perfekt cirkel med den. Med en stolpe som är lätt att flytta runt och en lång sträng kan du leka med storlek och plats tills du får rätt. Du kan också använda en trädgårdsslang eller hula hoop för att markera cirkeln. När cirkeln är markerad, ta bort befintligt gräs och ogräs, gräva upp jorden för att lossa den och förbered den. Nu är det växternas tur.

Plantera en rund rabatt

Innan du lägger några blommor eller växter i sängen är det värt att göra en detaljerad plan. Du bör alltid hålla ett öga på den plats du väljer eftersom det kommer att avgöra valet av växter. Här är några idéer:

Välj en mittbit för cirkeln

Skapa en rund rabatt för att skapa struktur

Ett befintligt träd är ett utmärkt centrum för en rabatt, men det är inte absolut nödvändigt. Det bör dock vara något som förankrar cirkeln, till exempel en buske, hög blomma eller växt med intressant lövverk. Så här får sängen struktur.

Tänk på ett mönster

En rund rabatt som en kontaktpunkt på gården

Lägg inte bara in blommor slumpmässigt. En cirkel kräver mer ordning. Till exempel kan du göra koncentriska ringar av olika typer av blommor eller dela cirkeln i kvartal eller åttondel. Upprepningar fungerar också bra. Här är några tips som bör hjälpa dig när du planterar den runda sängen:

  • Lägg alltid höga blommor, buskar eller buskar i mitten.
  • Ju lägre en växt är, desto närmare bör den planteras till gränsen. Ett undantag är möjligt när du vill skapa ett hög-lågt mönster från två växter.
  • Växterna behöver ljus, så de ska inte planteras för tätt.
  • Om det finns markskydd i din rabatt, använd det på kanten eller använd det direkt som en kant.

Välj växter som kommer att växa bra tillsammans

Plantera en rund säng med blommor och buskar

Alla typer av växter som du sätter i den runda rabatten bör kräva samma jord, vatten och ljusförhållanden. Detta gör vården av sängen mycket lättare och garanterar god tillväxt. Men du behöver också variation, annars blir rabatten tråkig. Välj olika höjder och färger och lägg till växter med intressant lövverk för att komplettera blommorna.

Tips för plantering

Skapa en blomsterbädd runt trädgårdslampan

Innan du planterar blommorna i marken, gör en testkörning genom att sätta dem på plats medan de fortfarande är i krukorna. Ordna om dem hur du vill tills du är nöjd med slutresultatet. För att göra detta, gå runt hela rabatten för att titta på växterna så att du vet vad som fungerar och vad du ska flytta.

Om du gillar layouten gräver du lämpliga hål för varje växt och sätter dem bara så djupt i jorden som de växte i krukorna. Vattna plantorna väl efter att ha transplanterat dem i den runda rabatten.

Kanta sängen

Rund rabatt med lågväxande rosor

En kant runt sängen hjälper till att definiera den. Du kan använda nästan vad som helst för att göra detta, inklusive traditionell kantning, stenar, tegel, etc. En låg häck eller markskydd är också ett bra sätt att skapa någon form av kant för sängen.

Vilka växter för en rund rabatt?

Runda rabatter med hyzianter och blomsterväg med penséer i trädgården

Runda rabatter som har lagts ut mitt i trädgården utsätts mestadels för direkt solljus. Placeringen av din säng är avgörande för plantering, eftersom inte alla blommor kommer att trivas i solen. Om det finns träd i närheten eller om rabatten ska skapas nära huset, är växter också lämpliga för halvskugga.

Rund rabatt med en liten bro som dekoration

Föreställ dig den runda sängen som en blommande fontän. Du vill ha de höga blommorna i mitten, omgiven av lägre växande växter och omgiven av blommande markskydd. Tänk på en blandning av perenner och ettåriga när du planerar trädgårdsplaneringen. Att plantera en kombination av fleråriga blommor, ettåriga blommor, lökar och en dekorativ kant skapar en källa till färg, konsistens och skönhet för hela säsongen. Lita på blommande växter med vackert lövverk så att din runda rabatt ser attraktiv ut och inte bar även efter blomningsperioden.

Rund rabatt av röda och vita blommor runt ett litet träd

Exempel på vackra långblommande perenner för din rabatt är kattmynta, solhatt, rölleka och dagliljor, som kan användas separat eller i kombination för att skapa en vacker ensemble. Om trädgårdsarbete inte stör dig kan du också lita på årliga sommarblommor, men du måste plantera dem igen varje år. Den mest populära av dessa inkluderar verbena, snapdragons, ettårig lin, nasturtiums och många fler.

Tips: Du kan få råd om lämpliga växtkombinationer i trädgårdscentret. Experterna hjälper dig att hitta rätt blommor som kommer att göra bäst i din trädgård.

Snygga designidéer för en rund rabatt

En rund höjd säng

Upphöjd säng med blommor runt fin färgkombination

Blommor behöver inte nödvändigtvis ligga på marknivå. En rund kullsäng fångar omedelbart ögonen på grund av dess höga läge och blir en riktig blickfångare i trädgården. Dessutom drar växterna nytta av en bra tillgång på näringsämnen och tillräcklig värmeutveckling i en sådan bädd. Du hittar många tips för att skapa en kulle i den här artikeln. Om du vill förvandla kullebädden till en klart definierad upphöjd säng, omge den till exempel med natursten, tegel eller trä, beroende på vilket material som bäst passar din trädgårds stil.

Skapa en rund rabatt runt ett träd

Skapa en rund rabatt runt ett träd

Om du har träd i din trädgård och för närvarande letar efter idéer om hur du kan göra landskapet ännu vackrare, är en rund rabatt runt trädet ett riktigt bra alternativ. Den runda formen är i harmoni med själva trädet och skapar den perfekta ramen för det.

Idéer för kantbäddar

Gör en intressant dekorationsidé för trädgårdsbädden som en öppen spis

Möjligheterna är nästan obegränsade för en vacker kant. Den tydligt definierade gränsen är inte bara visuellt attraktiv utan fyller också en praktisk funktion. Utan en kant kan växterna växa in i grannområdena eller förskjutas av gräset i gräsmattan.

Här har vi samlat några intressanta idéer som är lätta att efterlikna och erbjuder en lämplig variant för varje trädgårdsstil. låt dig inspireras!

En rund rabatt kantad med tegel

Omge rabatten med tegel

Gränsa till den runda sängen med träbjälkar

Rund sängram av trä för upphöjd säng

En stenbädd är perfekt för blommor

Liten rund rabatt med stenkant

Vänd det gamla vagnhjulet till en vacker rabatt

Plantering av gammalt vagnhjul DIY -idé för rabatter runt

Sängkant med småsten

Småsten som en fas för runda sängar

Skapa en rund rabatt i gamla däck

Gammal däckplanteringsidé för DIY runda rabatter

En låg häck fungerar mycket bra som en naturlig sängkant

Låg häck som en rabatt kantar runt

Markskydd istället för kantning

Skapa en rund rabatt i gräsmattan