Skapa kompost – hur du kan använda växtavfallet på ett bra sätt

Familj ordentligt kompost planterar vårblommor

I april, efter att snön redan har smält och det finns torr jord och spillror i trädgården, börjar trädgårdsmästarna att städa trädgårdsområdena. Du samlar nu nedfallna löv, skär torka stammar och kvistar och brukar bränna dem. Ja, men det är helt gratis. Du kan använda dessa grönsaksrester själv Skapa kompost, vilket är en utmärkt organisk jordförstärkare.

Skapa kompost – snabbguide

komposteringstips instruktion växtavfall komposthög

Hur kan du egentligen Skapa kompost? Vi kommer att förklara det för dig väldigt kort: Stora och tjocka grenar måste först brytas i små bitar och placeras på botten av gropen eller blomlådan där du vill ha komposten. Sedan läggs olika sopor från trädgården, gräsklipp, flytgödsel, kycklinggödsel, köksavfall i lager. Varning! Lägg inga rester av sjuka växter, kol, ben, kartong eller jord i kompostresterna.

Skapa kompost – vad som hör hemma i komposthögen och vad som inte gör det?

vilka växter innehåller inuti lövverk gröna blad

Rötter och frön, katt- och hundspillning och löv tar längre tid att ruttna och kräver höga temperaturer, så det är bättre att samla dem någon annanstans. Täck krukan eller behållaren där komposten är med ett lock eller plast och vattna den i torrt väder så att den alltid är fuktig. I slutet av säsongen eller nästa år kommer du att ha bra material för att mata och täcka växterna. Hur hittar du tanken på att göra din egen kompost?

Familjträdgård är kul – använd växtavfallet för att kompostera

Växtkompost. Tips och tricks på sommaren

Lövverk och gröna blad hör hemma i komposthögen

Blommor skapar växter kompost blomkrukor