Vatten i trädgården – 20 idéer för trädgårdsdesign med en bäck

Vatten i trädgårdsdammen-ström-grön-gräsmatta-ljus-kakel

Vill du ha en trädgård som ger dig en naturlig känsla av välbefinnande? Det finns inget bättre som påminner om naturen än flödet Vatten i trädgården. Så på din egen bakgård kan du känna att du är på en resa till bäcken. I den här artikeln hittar du idéer för modern trädgårdsdesign med en bäck som kan användas som inspiration för ditt nästa trädgårdsprojekt.

Kurvig bäck – rinnande vatten i trädgården

Vatten i trädgården modern-ström-kurvig-grus väg-trädgård stig

Som med en bäck har strömmen också en källa och ett avlopp, vanligtvis en brunn på ena sidan och en damm på den andra. Trots det finns det vissa skillnader mellan de två. Strömmar har en annan form och design och är konstgjorda av olika byggmaterial. De används mest som utomhusdekoration för att ha vatten i trädgården. Ett hus i staden kan bli en liten oas för sig, perfekt för avkoppling efter en lång dag eller vecka på jobbet.

Vatten i trädgården – ett liv nära naturen

Vatten i trädgården kurviga-bäck-corten stål-naturstenplattor

Arkitektoniska strömmar är vanligtvis markerade med tydliga linjer. De mest populära är raka, kurviga eller sicksack. De kan ställas upp ovanför eller under marken, eller till och med trampas på brantare ytor. Cortenstålsdesigner är mycket populära och har använts flitigt nyligen. Cortenstålet sätts in i jorden och ser naturligt ut. Dessutom har vattnet i trädgården med dess sorl en stressavlastande effekt, vilket är en annan fördel.

Vacker trädgårdsdesign – ett vattendrag med en fontän

Vatten i trädgården ström-fontän-natursten plattor-palmer

En bäck med en fontän är idealisk i den moderna trädgården. Vattnet stiger från brunnen och rinner längs vattenkanalen. Sådana vattendrag finns på många offentliga platser som museer, slott eller parker, men de kan också byggas i mindre trädgårdar.

En ström på olika nivåer

Vatten i trädgården bakgård-grus-botten-ström-steg-näckrosor

Om du vill ha rinnande vatten i trädgården kan du sätta ett par vattenbassänger med små öppningar av stål eller cortenstål på olika nivåer. Så du får en bäck där vattnet lätt rinner från ett bassäng till det andra.

Vatten i trädgården – idé för bakgården

vatten-trädgård-ström-bakgård-solstolar-växter

En bäck rekommenderas också för en solig bakgård. Du kan koppla av på fåtöljen och lyssna på det lugnande vattnet. Här rinner vattnet ut på stenar istället för i ett annat vattenbassäng.

Vatten “springer” från den upphöjda växtbädden

vatten-trädgård-vattendrag-vatten funktion-gas spis-belysning-grillplats

Denna trädgård är en bra idé för en vattenfunktion. Vattnet “springer” från den upphöjda sängen och skapar en bäck runt väggen. Kombinationen med den fristående gasspisen skapar en lägereldsstämning på din egen bakgård.

En visuell koppling till huset eller lusthuset genom en bäck

vatten-trädgård-bäck-lusthus-natursten-grön-gräsmatta

Strömmar som är långa och smala är perfekta för att visuellt ansluta olika platser eller nivåer i trädgården. En bäck byggd med natursten kan dekoreras med stenar för ett mer naturligt utseende.

Vatten i trädgården – en stående vattenkanal 

vatten-trädgård-bäck-små-vita-tulpaner-sten-plattor-grus

De flesta bäckarna är fyllda med rinnande vatten, men det finns fortfarande några som ser ut som en damm och är lika fascinerande. Det stående vattnet är som en spegel som reflekterar växterna och himlen bredvid, vilket ger en uppfattning om majoritet.

Vattenfallet i steg rinner ut i bäcken

vatten-trädgård-ström-vatten-trappor-damm-bro-upphöjda sängar

Om du vill kombinera en bäck med ett vattenfall är en konstruktion med steg lämplig för detta ändamål. Om vattenbassängen blockerar vägen till huset kan en platta monteras för att fungera som en bro.

Dölj kanten av bäcken med växter

vatten-trädgård-ström-växter-lilja pad-damm-bro

Det är lika trevligt när bäckens kurvor är dolda med buskar och växter och därmed skapar en äventyrsstämning. Vattnet i trädgården ser ut som att växterna växer precis där.

En bäck i form av en vattenränna – en modern trädgård

vatten-trädgård-smal-vatten kanal-trä terrass-soffa kuddar

Detta moderna lusthus med golvplattor har en mycket smal bäck i mitten. Den fungerar som en separation i halvor, belyses på kvällen av inbyggda strålkastare och rinner ut i ett vitt kärl. Hela kompositionen påminner om Egypten och passar alla som gillar afrikansk stil.

Plantera näckrosor i trädgården

vatten-trädgård-ravin-vatten-lilja-plantering-blommor-blad

Du kan plantera näckrosor i det inte rinnande eller stillastående vattnet i trädgården. De är vackra enåriga vattenväxter med gröna blad och olika färger av blommor, varav de vita och rosa näckrosorna är de mest populära. De blommar vanligtvis från juni till juli.

Dekorera det smala vattendraget med mosaik

vatten-trädgård-liten-ström-modern-design-grön-gräsmatta

Denna bäck har en fontän på varje sida och är dekorerad som en mosaik. Du kan utveckla denna idé ytterligare genom att skulptera färgglada stenar eller glasbitar i en vacker mosaik efter eget val.

Modern bäck runt huset

vatten-trädgård-vattendrag-upphöjda sängar-grus-golvplattor

Ett vattendrag är lika lämpligt för modern arkitektur och är ett fint komplement till hus som är breda. Här har bäcken och trädgårdsstigen samma kurva och är i harmoni med varandra.

Modern trädgårdsdesign – vatten i trädgården

vatten-trädgård-moderna-vattendrag-matsal-stora-kakel

Om du vill ha en ovanlig design för din trädgård, är atypiska former lämpliga för dig. En bäck under marken kan göra din trädgård matplats till en halvö. De geometriska formerna i olika storlekar är samtida och representerar en elegant design.

Rinnande vatten i trädgården – en dekorativ ränna

vatten-trädgård-ränna-trädgård-soffa-sockel-grusgolv

En rinnande vattenkanal kan installeras i olika höjder. Om du vill ha en vattenfallseffekt med ett högt ljud är en högre ränna bättre för dig. Om du bara vill höra ett mjukt sorl istället, så ska vattnet rinna från bäcken från en lägre höjd in i vattenbassängen.

Modern trädgård med betongplattor, vattenfunktioner och en bäck

vatten-trädgård-vattendrag-vit-betong-platta-vatten funktion

En trädgård i en sluttning kan enkelt utformas på olika nivåer. De olika höjderna gör den perfekt för vattenspel. En bäck är också möjlig här, eftersom vattnet i trädgården till och med kan rinna längs den branta ytan på egen hand.

Kurvig bäck med en vacker design

vatten-trädgård-kurvig-vatten funktion-ström-tegel-vägg

Detta vattendrag är byggt lite högre och utformat så att det fortfarande finns plats för en upphöjd säng för växter eller blommor. Tegelväggen är anpassad till bäckens kant och lämnar ett intryck av att vattnet stiger ur den.

Böjt vattendrag med stenar under vattnet

vatten-trädgård-vattendrag-landskapsarkitektur-stor trädgård område

Vattnet i trädgården kan dekoreras med stenar som påminner om en naturlig bäck. Varje måltid i trädgården blir en trevlig upplevelse nära naturen.