Efter Sovjetunionens kollaps: Kosmonauten Sergej Krikaljow var instängd på rymdstationen Mir

Upplösning av Sovjetunionens rymdstation MIR Earth

När han var den 18 maj. 1991, när Sergej Krikalev flög till rymdstationen MIR, hade han ingen aning om vad han skulle förvänta sig. Där upplevde han Sovjetunionens kollaps och tillbringade därför dubbelt så mycket tid i rymden som förväntat. Förmodligen var han helt enkelt glömd på jorden. Han var instängd där i nästan ett år, den längsta period någon någonsin har spenderat på “MIR”. Hans vistelse är fortfarande ett samtalsämne idag. Forskare hävdar att han skulle vara den första mannen som reste tillbaka i tiden. Under sin karriär hade Krikalev deltagit i totalt 6 expeditioner i rymden och var sedan chef för det ryska kosmonautträningscentret under en lång tid. Vi berättar en fantastisk historia som definitivt bevisar att människans vilja kan förändra allt.

Kosmonauten Sergej Krikalev hade en framgångsrik karriär före Sovjetunionens kollaps

Upplösning av Sovjetunionens kosmonaut glömd i rymden

Före Sovjetunionens kollaps hade Krikalev faktiskt en mycket framgångsrik karriär och en relativt hög lön. Han flög först med rymdfarkosten Soyuz TM-7 1988 till rymdstationen MIR och tillbringade 5 månader där. Hans utbildning på kosmonautcentret hade förberett honom att tillbringa högst fem månader i rymden. Vid den tiden arbetade den då 33-årige ingenjören med två andra kosmonauter för att hålla rymdstationen i gott skick och utföra nödvändigt underhållsarbete.

Framgången för det första uppdraget gjorde honom särskilt populär i hemlandet och han valdes snart ut för en andra flygning i maj 1991. Rymdraketen skjuts upp från Baikonur Cosmodrome i Kazakstan som planerat.

Efter Sovjetunionens kollaps glömdes Krikalev

Sovjetunionens demonstranter kollapsade 1991

Men en kort tid efter att han landade ombord på MIR föll Sovjetunionen sönder. På den tiden var Krikalev och hans kollegor oroliga för framtiden. De kunde inte förstå vad som hände och undrade om protesterna på jorden också kommer att påverka ryska rymdfärder. Krikalev, som bodde ensam på rymdstationen vid den tiden, hade ingen aning om vad som väntade honom. Först förlängdes hans vistelse med en månad. Sedan blev han ombedd att stanna kvar på mig längre. Det var kaos i Ryssland, det fanns ingen regering och befolkningen levde i otrygghet. Upplösningen medförde många problem och staten befann sig i en allvarlig ekonomisk kris. Det fanns helt enkelt inga pengar för hans återkomst. År senare kom Sergei Krikalev ihåg det och berättade för journalister att hans kollegor visste att den långa vistelsen skulle påverka hans hälsa dåligt, men då skulle pengar sparas.

Upplösning av Sovjetunionen Rysslands foton

Han undrade om han skulle orka stanna längre. Han utsattes för stark strålning varje dag, vilket signifikant ökade risken för cancer, riskerade muskelsvårigheter och hans immunförsvar försvagades. Han kunde lämna MIR via rymningskapseln, men det skulle ha lett till att rymdstationen förstördes. Rymdstationen kunde klara sig utan motorer, den var i fritt fall runt jorden. Detta fria fall stördes av jordens atmosfär och MIR sjönk flera meter varje dag. Personal ombord var därför tvungen att höja banan regelbundet för att förhindra ett fall. Om Krikaljow hade lämnat rymdstationen hade MIR fallit till jorden efter en kort tid.

Ett nervskakande väntande spel började för Sergej Krikalev

Sovjetunionens upplösning Sergei Krikalev rymdskeppsingenjör

Ett nervfullt väntande spel började för den erfarna kosmonauten. Han tillbringade totalt mer än tio månader på rymdstationen och satte rekord. Under denna period ägde endast två av de fyra planerade uppdragen rum. Den svåra ekonomiska situationen hade tvingat ledningen för det ryska rymdprogrammet att sälja platser på sina rymdskepp. Österrike köpte en plats i rymdskeppet för 7 miljoner dollar, Japan för 12 miljoner dollar och skickade en journalist till MIR. Under tiden diskuterade det tidigare Sovjetunionen till och med brådskande försäljning av MIR. Fram och tillbaka innebar att det inte fanns någon plats för Krikalev på något fartyg och att han skulle förbli den enda flygingenjören ombord.

Krikalev bad sina kollegor att skicka honung till honom. Men de kunde inte hitta någon honung och skickade istället citroner. Kosmonauten blev desperat, utmattad och dålig och fick äntligen flyga till jorden i mars 1992 efter att Tyskland betalat mer än 24 miljoner USD för en plats för den tyska ingenjören Klaus Dietrich Flade.

Återkomsten efter Sovjetunionens kollaps

Sovjetunionens sönderfall Krikalev sista sovjetmedborgare

Journalister beskrev Krikalev som mycket blek. Han kunde knappt gå och svettades rejält. Var han offer för rymden? Kosmonauten kunde resa sig på egen hand igen efter kortare tid. Strax efter hans återkomst blev det bättre och han började till och med förbereda sig för ett annat uppdrag.

Hans liv på jorden hade inte förändrats mycket heller. Innan Sovjetunionens kollaps bodde han i Leningrad. Efter kollapsen döptes staden till Sankt Petersburg. Annars kunde han fortsätta arbeta som kosmonaut, deltog i NASAs astronaututbildning och flög fyra gånger till nya ISS, där han arbetade med ett internationellt team.

Sergej Krikalev reste verkligen till framtiden?

Upplösning av Sovjetunionens kosmonautlegend

Vissa forskare hävdar att Sergej Krikalev gjorde den längsta resan genom tiden. Du bygger dina påståenden på Einsteins relativitetsteori. Enligt Einstein går tiden långsammare för föremål som ständigt rör sig än för dem i vila. MIR rörde sig med en hastighet av cirka 28 000 kilometer i timmen. Därför kan man anta att den sista sovjetmedborgaren åldrades långsammare än människorna på jorden och på detta sätt reste in i framtiden.