Satsa på fina porslin och bestick – tips på porslin och silver

ädel porslin porslin-set-vit-guldkant-modern-kantig

Porslin är helt klart klassikern bland materialen för middagsserveringen. Varje porslinsservis av hög kvalitet och ädla är en dyrbar gåva och ges än idag för bröllop. Oavsett om det är i vitt eller med utsmyckade dekorationer och guldfälgar, tar ett bordsduk av äkta porslin fram rätterna bättre och betraktas som kronans ära för varje bord. Porslinsplattor i konstnärlig design är ofta så vackra att de till och med kan hängas på väggen som dekoration. Om du har bestämt dig för att investera i fina porslin och bestick, är det värt att läsa vår artikel idag. Vi svarar på några frågor som hjälper dig att välja.

Ädla porslin – vilken stil passar mig?

fin porslin-modern-vit-blommig-dekor-former-gourmet

Klassiskt eller modernt? Vitt eller färgstarkt? Ädla porslin och bestick köps inte varje dag, så du bör först klargöra vilken stil, vilket mönster och vilka färgtoner som skulle vara bäst för ditt festliga matbord. Nedan presenterar vi dig för några underbara utseende som kan hjälpa dig att välja.

Ädla porslin i vintage- och lantlig stil

ädel porslin porslin-50-tal-vit-blommig dekor-vågig kant

Ädla porslin i vintagelook har en speciell charm som ingen kan motstå. Detaljerad bearbetning och dekorationer som en vågig kant och reliefdekoration är typiska drag i uppsättningarna från 50-, 60- och 70 -talen. Tidlöst vackra och romantiska, de påminner om den kärleksfulla tiden när du blev inbjuden till mormors söndagsmiddag. Om du vill unna dig en touch av romantik och tidlöshet i vår tid kan du överraska dina gäster med porslinsservis i vintage- eller lantlig stil.

Modernt porslin porslin i kantiga former

ädel-porslin-porslin-vit-modern-kantig-former

Geometriska serviser i vinkelformade eller böjda former skapar en lyckad kombination av elegans och extravagans och har redan blivit standarden. Med moderna porslinsservisuppsättningar leker du med former snarare än färger. Och även om det knappast finns några gränser för mönstren, är vanligt vitt alltid på mode och kan aldrig se malplacerat ut vid festliga tillfällen.

Fint porslin porslin – vitt eller färgat?

Ädel porslin-porslin-set-vitt-färgglatt-mönster

Du kan inte gå fel med klassiska färger och tidlösa mönster. Det rena vita porslinet fängslar med sitt mycket reducerade formspråk och ger varje arrangemang elegans. För dem som gillar det är enkelt och elegant, klassiskt vitt porslin bara grejen. Men om du vill ha en bordskultur med lyxigt böjda prydnadsdekor och i ljusa färger, måste du välja noggrant. Du måste vara säker på att du kommer att gilla det här utseendet på din servis i många år framöver.

För dem som inte vill ha den helt vit, erbjuder vi 3 förslag på tidlösa mönster:

  • Porslinsfat i blått och vitt

Med porslin är de fina blå mönstren absoluta klassiker och känt av många namn som lökmönster, evigt blommönster, indiska blå och blå saks. Den traditionella blå och vita porslindekorationen är alltid inspirerad av Fjärran Österns motiv och tekniker. Kombinationen av blått och vitt kan också se modernt ut, utstråla en underbar friskhet och skapa den perfekta kustkänslan på bordet.

  • Porslinsservis med guldkant

En fin guldkant på klassiskt vitt porslin ger en touch av lyx till bordet och ser väldigt sofistikerat ut. De som gillar det lyxigare kan ta en titt på Rosenthal Versace -kollektionen som vi råkar vara på www.alberding.com har hittat. Inredningen på porslinsporslinet av hög kvalitet lyser med symbolik, massor av guld och skapar en bro mellan det förflutna och det ultramoderna.

  • Porslinsfat med frukt- och blomsterdekorationer 

Färgglada rätter med frukt och blommig dekoration är bara saken om du älskar färska färger och lantlig charm. Även tidigt på morgonen kan det göra dig på gott humör. Ju fräschare färgerna, desto mer aktiverad känner du dig!

Porslinsservis för många personer?

ädel-porslin-porslin-guld-rosa-blå-vågig kant-vintage-stil-romantik

Ju fler människor som bor i hushållet och ju oftare du har gäster över, desto fler rätter behöver du. Till exempel är bordsduken för 6 eller 8 personer idealiska för daglig användning och för 2 personer. Men om du bestämmer dig för en tidlös, enkel servis som är evig och av hög kvalitet och bara kommer att tas ut vid speciella tillfällen, är det bäst att hålla ett öga på framtiden och köpa en tjänst för minst 12 personer.

Användningstips för porslinsfat

fin porslin-vit-modern-vård-diskmaskin

Knappt något annat material lagrar värme lika hållbart som porslin. Detta gör den särskilt lämplig för att servera varma rätter. Men kan porslinsfat användas i mikrovågsugnen eller i ugnen? Ja, porslinet är 100 procent mikrovågsugnt om det inte har en guldkant eller annan metallbeläggning. I allmänhet kan porslin av hög kvalitet också sättas in i ugnen utan problem, eftersom det anses vara brandsäkert. Vad du dock bör undvika är den termiska chocken, det vill säga den snabba temperaturen i ett material, t.ex. en tallrik från kylskåpet och i den förvärmda ugnen. När det gäller porslin av dålig kvalitet kan disken spricka och till och med gå sönder helt.

Ädel silverbestick – den perfekta följeslagaren för porslin

ädel-porslin-bestick-porslin-guld-kant-dekor-silver-bestick

När du väljer bestick, var uppmärksam på kvaliteten på det bearbetade materialet. Materialen av hög kvalitet inkluderar silver och rostfritt stål. Silverbestick imponerar med sin tidlösa charm och skulle harmonisera perfekt med din nya porslinservice. Det understryker karisma för det “vita guldet” och förbättrar visuellt bordet. Skillnaden mellan äkta silver och silverpläterat bestick är svårt att se vid första anblicken, men stämpeln ger information om graden av silver. 925 sterlingsilver är av högsta kvalitet, medan siffror mellan 120 och 180 anger tjockleken på det applicerade silverskiktet i gram.