Etniska mattor ger en mängd olika motiv och färger till inredningen

etnisk matta sovrum boho chic inredning

En matta strukturerar rummet och får det att se hemtrevligt ut. Inte konstigt att det har blivit en oumbärlig del av interiörer nu för tiden. Och medan modeller i vanliga färger har prydat rummen de senaste åren, har en ny levande trend framgångsrikt etablerat sig under 2018. Etno -mattan är färgglad och med exotiska, varierade motiv. I artikeln kan du ta reda på vad denna term egentligen betyder, hur ett sådant uttalande är iscensatt i interiören och vilka färger som är lämpliga för inredning. Vi ger också några användbara tips om hur du själv kan bestämma rätt mattstorlek. Låt dig inspireras av inredningsidéerna och få lite exotisk charm till dina egna fyra väggar.

 Etnisk matta – vad betyder termen egentligen?

etnomatta geometriska motiv färgglada regnbågsfärger

Etno -matta är en mycket omfattande term som härrör från det engelska ordet “etnisk”. Historiker håller faktiskt inte med när den första mattan vävdes – men man antar att de första knutna mattorna kommer från Orienten och Asien. Ett bevis på detta är mattan Pasyryk, som är från omkring 500 f.Kr. Var knuten. Knutkonsten utvecklades gradvis av nomadstammarna, och fantasifulla motiv skapades. De första handvävda modellerna gjordes exklusivt för privat bruk – de rikt utsmyckade mönstren visar samtidens smak och konstnärernas kreativitet. Vissa teman kan hittas om och om igen – alla mönster var ursprungligen inspirerade av flora och fauna, men så småningom började vissa symboler dekorera mattorna. Du fascinerade själv Alexander den store, som tog med några varianter till Europa.

etno matta vardagsrum vägg hylla soffa hall golv

Ursprungligen var “etnisk matta” en matta som tillverkades enligt tillverkningsteknikerna för nomadstammarna i Asien och Orienten. Sedan började några företagare att dekorera sina modeller med indianernas karaktärer och motiv i Nord- och Sydamerika. I slutändan har dessa mönster nyligen haft stor popularitet i Brasilien, Argentina och Mexiko nyligen. Så numera omfattar termen flera regioner i världen. Detta betecknar varje modell som påverkas av en nomadisk kultur.

Etnisk matta – vad är skillnaden mot europeiska modeller?

etnisk matta vardagsrum vardagsidéer tvåsitsig soffa

I motsats till Orienten och Asien, där handvävda mattor fortfarande utgör en stor del av produktionen, har mattor bara maskinvävts i Europa sedan 1800-talet. Sammet, velour och plysch används i överflöd som tyger. Ornamenten visar likheter med de orientaliska modellerna, särskilt när det gäller ämnet – blommor, djur och till och med byggnader finns på de europeiska modellerna. Men medan en etnisk matta presenterar en stiliserad estetik, är de europeiska tolkningarna praktfullt och överdådigt dekorerade.

I alla fall innehåller kategorin “Ethno Chic” mattor i flera olika stilar. Vi ger dig en överblick.

Etnisk matta från Sydamerika utstrålar charm i lantlig stil

etno mattan dagbäddssäck stickad

En etnisk matta från Sydamerika kan främst kännas igen av färgschemat – eldröd, rosa, gul och marinblå bildar en attraktiv ensemble. Mönstren är mestadels geometriska, inspirerade av motiven som dekorerade indianernas ponchos. Du gjorde dina egna kläder och använde dem sedan som golvbeläggning eller tak. Därför är modellerna plattvävda, kan enkelt tvättas i tvättmaskinen och är tygmässigt och tjockare mer som ett överkast. I Brasilien och Argentina, förresten, är mattor fortfarande mest handgjorda. Helst är designen unik och speglar tillverkarens inställning till livet.

ethno matta under matplats idéer inredning

Och så här är mattorna från Sydamerika iscensatta i vardagsrummet: de skär en särskilt bra figur i möbler i en modern lantlig stil. Tillsammans med ett rustikt träbord med metallben, designerfåtöljer i ett enkelt skandinaviskt utseende och en metallhängande lampa, bildar de en bekväm matplats med lantlig charm. Din roll är att lägga till färgstänk till den annars enkla vita rumsdesignen. De sätter accenter och kommer alltid fram. Men de visar sig också vara ett funktionellt tillägg till interiören – de är ljudisolerande, så de är perfekta för ljudisolering över plankgolvet. Och om mattans tjocklek helt enkelt inte är tillräcklig kan designen också kombineras med en kort högmatta (se foto ovan).

Etnisk matta med bleka färger imiterar de första orientaliska mattorna

etniska mattor orientaliska dekorera idéer

För övrigt har en ny modell av etniska mattor nyligen framgångsrikt etablerat sig – mönstren är inspirerade av de första orientaliska mattorna. Den blekta färgen skapar en visuell koppling mellan originalet och de nya tolkningarna. Precis som för 2000 år sedan finns det tre olika motivgrupper att välja mellan – mönstren är antingen geometriska, blommiga eller figurella. I den första gruppen bildar flera rader i mitten geometriska figurer som romber, trianglar och rutor, som delar mattan i 6 till 9 områden. Den andra gruppen tolkar idén om paradis genom flödande linjer och blommotiv. Den tredje gruppen är inspirerad av historiska händelser och speglar vissa mytiska scener.

etniska matta idéer vintage sovrum

Och så här i dag är mattor iscensatta i orientalisk stil – de lägger pricken över i: et i vintagemöbler. I sovrummet, alldeles bredvid sängen med en baldakin och den lurviga, eleganta byrån, lockar mattan med kort hög automatiskt uppmärksamhet.

ethno matta bleka färger gammalt utseende

Men det blir också snabbt ett blickfång i vardagsrummet. Dessutom separerar den visuellt sittplatsen från köket med angränsande matplats och ger på så sätt det öppna rummet ett strukturerat utseende.

Marockansk etnisk matta kombinerar tradition och modernitet

ethno matta bleka färger orienterat utseende

Medan mattorna är rikt utsmyckade i orientalisk stil, hålls de marockanska textilierna medvetet diskreta. Tre eller högst fyra färger – eller en färg i olika nyanser – ger mönstren ett elegant utseende. Orange, gult, eldrött och framför allt azurblått är en del av den marockanska livsstilen. Exakt den uttrycksfulla paletten och mönstren, som ligger i mitten och omges av en kant, har blivit varumärket för marockansk produktion.

ethno matta läder soffa golvlampa blå kamel färg

En marockansk matta har traditionellt dimensioner på minst 4 X 6 meter – och är därför vanligtvis för stor för bostadsutrymmen i Europa. Löpare framför hörnsoffan eller under matsalen fungerar som ett substitut för mer komfort. De skär en särskilt bra figur i eklektiska interiörer, där tyger, möbler och färger kombineras enligt mix -and -match -trenden.

etno matta träbord vintage stolar

Den moderna etniska mattan från Asien i rampljuset

etno matta soffa vardagsrum vintage spegel

Ursprungligen imiterade vävarna i Asien den orientaliska stilen från Fjärran Östern – men efterhand utvecklade de sin egen stil. Det bör nämnas att de traditionella mattorna i Indien till exempel skiljer sig mycket från de i Kina eller Thailand. När det gäller designernas moderna utseende är de flesta tillverkare överens – de erbjuder en stil reducerad till det väsentliga, där vissa motiv upprepas gång på gång och skapar en harmonisk helhetsbild. Materialet – jungfrulig ull stöter bort smuts och visar sig vara extremt slitstark. Även stora tillverkare som Ikea kunde inte motstå charm och enkel elegans av asiatiska mönster.

etno matta eldstad fåtölj beanbag blommönster

Eftersom mattorna har ett mycket enkelt färgschema kan de iscensättas på olika sätt och anses därför vara allroundare. I fotogalleriet nedan hittar du några exempel på framgångsrika färg- och materialkombinationer – låt dig fascineras av den etniska mattan!

etniska mattor geometriska motiv azteker

etnisk matta modell bleknad färg boho vardagsrum

etnisk matta vardagsrum lädersoffa uppsättning

etno matta vita garderober lauefer

ethno mattan geometriska motiv sydamerika påverkade

etno matta, kort hög matta, motiv natur