Alternativa energikällor – en innovation för hemmet

geotermisk-energikälla-bär-hus-händer

Energiförsörjningen i våra hus med ”grön” energi från ”rena” källor börjar bli en verklig möjlighet. En lång dröm om mänskligheten kan snart bli verklighet. Tack vare innovativ teknik kan hushållen förses med ”grön” energi från nya källor, nämligen med hjälp av naturens outtömliga resurser som sol och vind.

Alternativa energikällor – vind- och solenergi för hemmet

familj-hus-sol-energikälla-vind

Att använda förnybara energikällor orsakar mindre miljöföroreningar jämfört med fossila bränslen som olja, kol, naturgas och kärnbränslen. Förnybar energi är hållbar, om den används på rätt sätt kan den tillgodose människors behov idag och i framtiden utan att orsaka betydande skador på miljön och människors hälsa. Om den används korrekt minskar den effektivt energiproduktionskostnaderna.

 Alternativa energikällor med otaliga funktioner

eld-eldstad-hemma-ha-energi

Kan också alternativa energikällor används för andra ändamål. Solens strålar kan användas för att värma huset. Värme och ventilation är de dyraste systemen i huset. Vanligtvis betalas cirka 50% av hushållens räkningar för att möta dessa behov. Dessutom är dessa system den huvudsakliga källan till koldioxidutsläpp till atmosfären och bidrar avsevärt till den globala uppvärmningen. De är också ansvariga för en stor mängd utsläpp till atmosfären av svaveldioxid och kväveoxider, som är huvudkomponenterna i surt regn. Användning av solenergi för uppvärmning och kyla i våra hem kan leda till att våra elkostnader minskar dramatiskt. Vi vill också betona att vi genom att använda solenergi bidrar betydligt till miljöskyddet. Solen är den renaste källan till värme och ljus. Alla använder solenergi till viss del, men om vi drar gardinerna på fönstret under dagen och stänger av det artificiella ljuset är det redan ett bra steg framåt. Dagens moderna teknik kan bidra till bättre användning av solenergi i huset och även skapa en mysig och bekväm atmosfär där. Konstigt nog använder vi solenergi minst under sommarmånaderna, men det är då solen skiner mest. Detta gäller särskilt fönstren på våra huss södra sida. De tillåter att solenergi tränger in i rummet, även när solen är låg i horisonten, även på vintern. Korrekt installerade rullgardiner eller solseglar skyddar dig från överdriven uppvärmning av rummen under varma sommardagar. Att undvika stora mängder solenergi under de varmare månaderna är också möjligt genom att använda lämpliga persienner eller markiser över fönstren, och även genom att plantera buskar och träd som ger skugga och svalhet på sommaren. För att dra full nytta av solens strålar är det nödvändigt att göra ett lämpligt urval av fönster. Vi kan bara rekommendera att du väljer fönsterformer där värmeförlusten är minimal. Och ett annat tips från oss: släpp in maximal mängd dagsljus i ditt hus, det kan komplettera eller till och med eliminera behovet av artificiell belysning och skapa en ljus och inbjudande atmosfär i ditt hem.

De bästa materialen har ett naturligt ursprung

design-hus-energibesparande-källor-andra

Men det är bara en liten del av möjligheterna att använda solenergi i våra hus. För att maximera användningen av denna energi är det möjligt att ordna lagring och efterföljande användning. Vi vet alla att det är kallare på natten än under dagen, så man försöker samla och lagra värmen under dagen. Detta är möjligt med lämpliga material som värms under dagen och därmed avger värme på natten. Sådana material är glas, sten, tegel, vatten.

Gör ett kylsystem själv

vacker kvinna-öppnar-fönster-energikällor

Förutom uppvärmning kan naturresurserna också användas för kylning. Naturliga vindströmmar ger gratis hemkylning på våren, hösten och sommaren. För att göra detta är det nödvändigt att öppna fönstren som ligger i luftens rörelseriktning, såväl som de som vetter mot dem. Detta skapar vindströmmar och de ventilerar huset på ett mycket naturligt sätt.

Tips för bostäder på flera plan

Energisparande-flera-nivå-hus-tips

Känner du till fysikens lagar väl? Då kan du säkert tillämpa dina kunskaper perfekt hemma. Ett annat alternativ för användning av förnybara energikällor ges för dig här. Som ni vet stiger den varma luften i ett högt rum och förskjuts av den nya svala luften på golvet i detta rum. I ett tvåvåningshus kan du enkelt uppnå denna effekt. Det är bara nödvändigt att öppna fönstren på första våningen och öppna ett fönster på en högre nivå, till exempel i den övre delen av trappan.

Som i Asien – ett multifunktionellt golv

natursten marmor täcker kylsystem

I princip kan kylgolv användas för att kyla huset. Alla vet att cementgolven, som ligger i skuggan, håller sig behagligt svala, även under varma sommardagar. Golv täckta med kakel, cement eller stenplattor kan bidra avsevärt till husets svalhet, även på sommaren. Dessa golvbeläggningar minimerar behovet av luftkonditionering under den varma årstiden.

Häng tvätten utanför

Tvätt-hängande-utanför-färgade-t-shirts

Det har visat sig under de senaste åren att torktumlare är onödiga under sommarmånaderna och deras användning ökar bara våra elräkningar. Sol och vind kan vara till stor hjälp för att torka kläder naturligt och vi ser många positiva aspekter i detta som energibesparing, ingen användning av blekmedel och desinfektionsmedel för rena kläder, vilket eliminerar behovet av användning av starka tvättmedel.

Alternativa energikällor – en takuppsamlare för varmvatten

arbete-tak-kollektor-sol-energi-exempel

Ett annat sätt att använda solenergi är med varmt vatten. Det absorberar lätt solens värme. Ett passivt system för uppvärmning av vatten med användning av en uppsamlare för uppvärmning placeras vanligtvis på husets tak. Sedan transporteras det uppvärmda vattnet genom konvektion, så att det når vattenledningen i huset. Ett sådant system kan täcka upp till 50% eller mer av tappvarmvattenbehovet.

Sol och spänning

solpanel-hus-tak-energi-alternativ

Förutom alla ovan nämnda tillämpningar används solstrålning för att generera elektricitet. Detta möjliggörs av de solcellsanläggningar. Dessa system omvandlar solljus till elektricitet. alternativa energikällor av denna typ är särskilt viktiga på platser där det inte finns något elnät.

Vindkraft

Alternativa energikällor-tips-vindkraft

Vindens kraft och dess potentiella energi är också enorma. Vi kan se detta i orkaner, tornados och stormar, du ser upprotade träd, även stora byggnader förstörs i processen. Vindens stora kraft kan användas i vindkraftverk, särskilt lämpligt för platser i blåsiga bergs- och låglandsregioner.

Vattnets kraft

vatten-vågor-energi-exempel-vacker-bild

Vattenkraften, eller energin i vatten, har använts för att driva kvarnar sedan antiken. Detta är för närvarande ett av de billigaste sätten att producera energi. Användningen av vattenkraft förorenar inte luften, men konstruktionen av magasin kan störa vattenbalansen och minska vattenkvaliteten.

Man försöker överallt i vardagen alternativa energikällor att använda och når ut till nya energikällor allt oftare på jobbet och i leken. Till exempel kräver de flesta nya barnleksaker batteriström. Under de senaste åren har racerbilar och båtar för barn som är soldrivna eller manuellt drivna producerats. Det är också möjligt att använda återanvändbara batterier, laddningsbara batterier via solcellsladdare. Som bekant finns det manuella gräsklippare, krattor, lyktor och lampor som också är soldrivna, utomhusduschar är också ett utmärkt sätt att modern energibesparing.

Som du kan se är förnybara energier outtömliga och deras potential är enorm. Mänsklighetens ansträngningar att använda denna energi är stora och kröns alltid med stor framgång. Detta öppnar nya horisonter för utvecklingen av modern teknik som skyddar vår miljö och människors hälsa.