Koncept för hållbara kosmetiska förpackningar gjorda av bakteriell cellulosa

hållbara kosmetiska förpackningar tillverkade av bakteriell cellulosa

Den guatemalanska designern Elena Amato har utvecklat hållbara kosmetiska förpackningar tillverkade av bakteriell cellulosa med pappersliknande egenskaper. Deras koncept representerar ett hållbart alternativ till plastförpackningar för kosmetika och personlig vård. Bakterier och jästkulturer (kombuchasvamp) blandas först med vatten och sprids sedan ut på en plan, slät yta för att torka.

Hållbar förpackning gjord av Kombucha -svamp

I stället för att odla och odla Kombucha -svampen från början använder Amato rester från lokala Kombucha -producenter. De resulterande bladen har egenskaper som ligger någonstans mellan papper och plast.

Det torkade bakteriella cellulosamaterialet kan limmas ihop med vatten

Det torkade bakteriella cellulosamaterialet kan limas ihop med vatten, så att inga lim behöver användas när förpackningen stängs.

Naturliga pigment som spirulina, hibiskus, saffran och kol

Naturliga pigment som spirulina, hibiskus, saffran och kol tillsattes till blandningen under blandningsprocessen. Olika färger uppnås.

De hållbara kosmetiska förpackningarna är helt komposterbara och veganska. En annan pluspunkt är att den lågteknologiska tillverkningsprocessen kräver minimal energiförbrukning.

deras förpackningskoncept består av tre lager

I linje med principerna för cirkulär ekonomi ville Amato utveckla miljövänliga förpackningar med material som flyter sömlöst i naturliga cykler. “För närvarande arbetar vår ekonomi huvudsakligen med ett linjärt, ohållbart system för” ta-göra-kassera “, säger designern.

Hon utformade sitt förpackningskoncept så att det har tre lager. Denna struktur imiterar fruktens, som består av juice, fruktkött och ett yttre skal.

Den hållbara kosmetiska förpackningen är helt komposterbar och vegansk

Det inre skiktet i Amatos Design är produkten för personlig vård – t.ex. B. ansiktskräm, deodorant eller toner. Det andra lagret är en kapselliknande behållare gjord av fast naturtvål där den naturliga produkten förvaras.

Hållbar förpackning för kosmetika tillverkad av Kombucha -svamp

Det tredje, yttre skiktet är den bakteriella cellulosaförpackningen. Det tjänar till att skydda tvålbehållaren under och ger samtidigt produktens märkesinformation. “Uppackning och användning av produkten kopierar peeling och konsumtion av en frukt och ger den en naturlig känsla”, förklarar designern.

Koncept för hållbara förpackningar för kosmetika