Plantering av kål – En perfekt nybörjargrönsak med tips

blad kål sallad hälsosam äta trädgård grön

Kål är en populär grönsak som kan användas för att förbereda en mängd olika rätter. Det är en av superfooderna och används ofta som ingrediens i hälsosamma smoothies. Av denna anledning bör du också ha detta i din trädgård Plantera kål Glöm inte. Kål tillhör salladsfamiljen. Så det är bara logiskt att han är väldigt lätt att ta hand om och uppfostra. Färgen på bladen kan variera mellan gulgrön, röd, blågrön och många andra nyanser av grönt, beroende på sorten. På så sätt får din grönsaksodling också lite färg. Vidare kan kålväxternas blad vara böjda eller vågiga.

Plantera kål och dekorera trädgården samtidigt

växtidé kålträdgård grönsaksbädd rosa lila

Med kål, som med sallad, förbättras smaken med svalare temperaturer. Kålen blir särskilt utsökt efter den första frosten. Du behöver inte heller oroa dig för den första snön. En snötäcke stör honom inte alls. Förutsättningen är dock att rötterna inte blir för fuktiga. I den här artikeln vill vi förklara för dig vad du måste vara uppmärksam på när du vill plantera och skörda kålen i din trädgård. Du kommer att upptäcka att det inte är svårt alls att bemästra. Du behöver inte ens oroa dig för skadedjur och sjukdomar, eftersom dessa är extremt sällsynta och atypiska.

Plantera och ta hand om kål

grönkål växter lockade blad

För kålplantering, välj en plats i trädgården som är solig men garanterad skugga på eftermiddagstimmarna. Detta är särskilt viktigt i regioner med varmt klimat. Fröna planteras på bara 6 millimeters djup. Du lämnar ca 2,5 cm fritt mellan de enskilda boen. Så snart de första plantorna dyker upp är gallring nödvändig. Lämna ett nytt utrymme mellan 20 och 45 cm. Du kan transplantera de borttagna plantorna eller använda dem för konsumtion, eftersom de också är mycket friska.

Kål i vitt och grönt

skapa grönsaksodlingskålväxt grön vit

När du planterar kål, tänk på att växterna kan nå upp till en meters höjd. Av denna anledning skulle det vara en fördel om du sätter upp stöd i form av högar eller något liknande. Vattning bör göras regelbundet. Det avbryts dock från den första frosten. Du bör gödsla jorden efter sådd. Upprepa sedan det hela igen efter en månad. Kål behöver 55 till 75 dagar för att mogna.

Plantera grödan efter kålen

lila lila färgkålväxter färgglada trädgårdstips

Vid skörd kan du antingen ta bort enskilda löv. Börja med de yttre. Eller så kan du klippa av hela växten.

Krullad kål i en slående lila

kål växter lila ruffled kruka trädgård tips

Kål med släta blad och en lockig kant

släta blad av kålkant krullade grönsaksidé nybörjare