Skandinaviska fåtöljer – en avkopplande komfort med tradition

Skandinavisk fåtölj-modern-optik-fåtölj-Jaime-Hayon-Fritz-Hansen

De skandinaviska länderna inkluderar inte bara Sverige, Norge och Finland. Danmark ingår också i vidare bemärkelse. Skandinaviska möbler är kända för sin komfort, den linjära designen och de trevliga färgerna som väljs för både träet och klädseln. De är också funktionella. Allt detta är anledningar till att skandinaviska möbler blir allt populärare. I den här artikeln vill vi dock uppmärksamma vissa möbler av denna typ, och idag pratar vi om Skandinavisk fåtölj. Vi presenterar några modeller gjorda av kända designers eller tillverkare.

1. “Ägg” fåtölj – den ikoniska skandinaviska fåtöljen

Skandinavisk fåtölj-design klassisk-Ägg-fåtölj-Arne-Jacobsen-svart

Denna traditionella, skandinaviska fåtölj (äggstol) är designern och arkitekten Arne Jacobsen. Fåtöljen designades ursprungligen av dansken för ett hotell 1958, men har sedan dess blivit ett varumärke när det gäller skandinaviska möbler. Denna intressanta möbel är gjord av trä och är täckt med antingen läder eller bomull. Dessa material skapar en extra, varm atmosfär i ditt hem.

2. Paimio fåtölj

Skandinavisk fåtölj-linjär-design-trä-ram-Paimio-Alvar-Aalto

Den skandinaviska fåtöljen “Paimio”, liksom många andra möbler med raka linjer, gjordes av Alvar Aalto designad. Det skapades när designern experimenterade med björkplywood för att skapa anläggningen för en klinik. Det hände redan 1932 och även om så mycket tid har gått, är fåtöljen fortfarande en klassiker som inte får saknas i en skandinavisk interiör.

3. Poul Kjærholms eldstadstol

fåtölj i läder-öppen spis-Poul-Kjærholm-korg-läder-nackstöd-fritz-hansen

Denna snygga, skandinaviska fåtölj finns i trä med metallben och läder. De enkla linjerna som är typiska för den skandinaviska möbelstilen är slående igen. Möblerna från denna Designer är riktiga pärlor.

4. Den svenska ”Lamino” fåtöljen av Swedese

Skandinavisk fåtölj-design-trä fåtölj-lammskinn-LAMINO-Yngve-Ekström

Det är en av Sveriges mest kända fåtöljer, det har funnits sedan 1956 och designades av en av grundarna, Yngve Ekström. Den kan tillverkas av olika träslag, inklusive ek, körsbär, valnöt eller bok. Tyget finns i olika färger. Men om du vill ha mer elegant kan du också välja en modell av läder. Den skandinaviska fåtöljen av Swedese är en verkligt ädel bit.

5. Stresslös från Ekornes

Skandinavisk fåtölj-Stressless-City-Ekornes-stoppad-fåtölj-fotstöd-orange

Detta norska märke Ekones har gett full komfort i 40 år. En mängd olika modeller erbjuds så att det finns något för alla. Så om du verkligen vill koppla av efter en hård dag på jobbet, så är den skandinaviska fåtöljen från Ekornes det perfekta valet.

6. ”Select” fåtölj av Roger Persson

select-Roger-Persson-modern fåtölj-fällbar-fotpall-vit

Gör dig bekväm i den här bekväma fåtöljen av Swedese i svart med en metallram och njut av ditt varma te medan du läser en bok. Den vita versionen med träben är också särskilt elegant och skandinavisk. Och för att göra bortskämningen perfekt levereras den skandinaviska fåtöljen med en pall. Lägg upp din och slappna av!

7. Fåtöljen “Hej”

Skandinavisk fåtölj-design-klassisk-Flemming-Busk-svängbar-fåtölj-hej-färgglatt

Den skandinaviska fåtöljen av designern Flemming Busk för Mjuk linje har en intressant historia. Den beställdes av en dansk radiostation och skulle vara en present till den vackra sångerskan Kylie Minogue. Det sticker ut på grund av sin intressanta design och ljusa färger.

8. Julep cocktailfåtölj

skandinavisk-möbel-design-gul-designers-guild-Julep-stol

Den skandinaviska fåtöljen påminner om 50- och 60 -talets stil och är därför mycket lämplig för lägenheter som är inredda i retrostil. Det är också kompakt i storlek, så lite utrymme är inte ett problem. Knapparna gör en stor accent. Att hitta rätt färg kommer garanterat inte att vara ett problem. Den finns i 40 färger  Designersquild erbjuds.

9. Skandinaviska fåtöljer av Fritz Hansen

fritz-hansen-skandinavisk-fåtölj-drop-metal-frame-design-arne-jacobsen

De som gillar att koppla av ska inte klara sig utan en bekväm fåtölj. Om den har en skandinavisk design är den ännu bättre. Tillverkaren Hansen har ett stort och varierat sortiment. Ta bara en titt på hans Onlinebutik över.

10. Virkelyst fåtölj

Skandinavisk fåtölj-Virkelyst-Skagerak-trästomme-stoppad sits

Teak är också mycket populärt för skandinaviska fåtöljer. Av Virkelyst fåtölj av Skagerak har raka linjer och passar både inomhus och trädgårdsmöbler. Klädseln är också väderbeständig. Avkopplande timmar garanteras med denna fåtölj. Det finns också ett matchande soffbord och soffa för att komplettera sittgruppen.