Skötseltips för oljade möbler i massivt trä och daglig hantering av massivt trä

Skötseltips för oljade massiva trämöbler matbord-yta-vackert spannmål

Vi har redan förklarat i detalj varför massiva trämöbler är idealiska för ett hälsosamt hem och vad du måste vara uppmärksam på när du köper i vår artikel om “Inredning med massiva trämöbler”. Idag skulle vi vilja visa dig hur du sköter om möbler av oljat massivt trä på rätt sätt så att du kan njuta av det hela livet. Att ta hand om oljade trämöbler är lättare än du tror.

Skötseltips för oljade möbler i massivt trä: Allmän information om effekterna av olja

Skötseltips för oljade trämöbler som vårdar-oljetyp av trä

Hur vården av massiva trämöbler ser ut i detalj beror individuellt på ytornas beskaffenhet. Om du tittar på möbelbutiker eller webbutiker kommer du snabbt att upptäcka att massiva trämöbler finns i en mängd olika utföranden. Hos möbelhandlaren naturloft Till exempel kan du hitta såväl obehandlade som lackerade, inglasade eller oljade möbler av massivt trä online. Medan naturliga träslag kräver särskild uppmärksamhet, målade alternativ är mycket lättare att ta hand om. Fördelen med lackade ytor är att smuts och fukt inte kan tränga in i träet eftersom porerna är stängda. Detta kan vara meningsfullt för möbler som utsätts för mycket stress, till exempel matbord.

Med oljat massivt trä förseglas ytan och skyddas därmed mot fukt och smuts, men träets porer förblir öppna. Träet kan fortfarande “andas” och hjälpa till att reglera luftfuktigheten i rum. Det positiva med träolja är att det belyser träkornets naturliga struktur och slätar ut ytorna. Färgen är märkbart intensifierad, vilket gör hela utseendet ännu mer attraktivt. Jämfört med lackerade möbler är karaktäristiskt utseende fullständigt konserverad genom behandling med olja. Oljan tjänar till att skydda de positiva aspekterna av naturmaterialet utan att ändra det.

Skötseltips för oljade möbler i massivt trä – ytförseglingen

vård-tips-oljad-massiv-trä-möbler-matbord-yta-reparation

Massivt trä bör oljas regelbundet för att det inte ska torka ut och för att öka dess livslängd. Tätning är särskilt viktigt för möbler som utsätts för stor användning, till exempel bord, för att förhindra fläckar. Bra oljor skyddar till och med mot envisa ämnen som rött vin. Vätskor bör dock avlägsnas omedelbart, annars kommer träet att suga upp dem, vilket orsakar fula skador. Se till att du bara använder organisk olja så att massivt träs värdefulla egenskaper inte förstörs av sämre produkter.

Här är en steg-för-steg-guide för oljning:

1. Skaka oljorna väl före användning.

2. Trävårdsoljan appliceras först jämnt med hushållspapper eller bomullshanddukar och måste få verkan i 15 minuter. Om vissa områden torkar ut under en kvart och inte längre lyser, applicera ytterligare olja där.

3. Oljan bearbetas nu på längden längs kornet med en ren bomullstrasa och överflödig olja avlägsnas. Polering förseglar träet.

4. Använd inte möbeln i minst 24 timmar efter oljning.

För att undvika färgskillnader bör du alltid olja in hela möbeln och aldrig bara enskilda delar.

Följande video förklarar vilka oljor som är särskilt lämpliga för behandling av massivt trä:

Som regel säljer möbeltillverkare helt ofarliga oljor på biologisk basis som är individuellt anpassade efter träslag.

Reparera ytor

massivt trä-möbler-oljor-ytreparation-polering

Med tiden kan användning orsaka mindre skador och kontaminering av träet. Med special Trisslipande svampar du kan reparera ytan. För att göra detta, applicera först oljan enligt förklaringen ovan och låt den träda i kraft. Ta sedan slipsvampen och dra den jämnt över träet på längden till kornet. Om det redan är torrt på platser, tillsätt lite mer olja. Skogen måste vara helt slät efter slipning. Efter sliparbetet, ta bort överflödig olja och sliprester med rena trasor och polera. Olja igen om det behövs och sedan igen putsning.

Fler tips för daglig användning

Skötseltips för oljade möbler i massivt trä, skrivbord av trä

Att ta bort damm är ett torrt eller måttligt fuktigt Bomullstrasa idealisk. Grova svampar eller dukar av mikrofiber är inte lämpliga för massivt trä. En liten fuktning är tillräcklig. Undvik för mycket fukt. En mild neutral tvål kan användas för att försiktigt ta bort fläckar.

I allmänhet får aggressiva rengöringsprodukter som skurkmjölk inte användas med massivt trä. Du skulle skada träet. “Vi bör varna för så kallade trävårdsprodukter eftersom de ofta innehåller lösningsmedel som är aggressiva mot ytan – om inte tillverkaren av massivt trämöbel uttryckligen har namngivit dem”, förklarar Pro Massivholz -initiativet uppkopplad. Använd endast oljor som rekommenderas av möbeltillverkaren.

I vardagen ska möbler i massivt trä också vara starkare Värme, fukt och skarpa kanter att skyddas. Till exempel skulle det inte vara lämpligt att sätta upp ett massivt träskåp i omedelbar närhet av en spis. Värmekällan kan leda till en ogynnsam uttorkning av veden, vilket i sin tur kan få formförändrande konsekvenser. Tänk på detta när du konfigurerar.

vårdtips-oljat-massivt trä-möbler-stolar-matbord-lantlig husstil

Eftersom massivt trä naturligt expanderar och drar ihop sig igen på grund av dess förmåga att absorbera och släppa ut fukt, kan fästmaterial lossna. Du bör därför dra åt skruvarna regelbundet för att se till att de förblir desamma stabilitet för att säkra möbeln.

Vi rekommenderar detta för att förhindra färgskillnader på grund av naturlig mörkning Bor hemma tidningen: “Utsätt träet jämnt för solljus och lämna aldrig föremål på samma plats för länge.”

Ytterligare fakta om att leva med oljade möbler i massivt trä

massivt trä-möbler-vård-oelen-säng-sänggavel-lantlig stil

Vill du veta mer om tillverkningsprocessen och användningen av enskilda träslag? Läs också vår artikel om “Hälsosamt liv och hållbarhet”.