Den lilla svarta klänningen: ett måste för varje tillfälle

den lilla svarta klassikern moderna tidlösa

För vissa kan den lilla svarta klänningen bara vara en enkel svart klänning. Men hur kan ett ”enkelt” plagg påverka modehistorien så mycket? Med detta förändrade Coco Chanel modevärlden och markerade ett nytt kapitel i modehistorien. Sedan dess har den lilla svarta klänningen med en enkel silhuett ansetts vara ett mirakelvapen som varje kvinna borde ha i sin garderob.

Den lilla svarta klänningen har en lång historia

den lilla svarta coco chanel -historien

När historien om den lilla svarta klänningen började på 1800 -talet var den svarta färgen reserverad för änkor som sörjde. Det var då som designern Coco Chanel själv dök upp för första gången i en klänning som hon hade designat med ett enkelt snitt som egentligen inte borde orsaka för mycket tjafs. Kombinationen av svart färg och en relativt genväg var skandalös under efterkrigstiden. Med detta ville Chanel uttrycka sin ståndpunkt att de sörjande kvinnorna under första världskriget skulle visa sin sorg, men samtidigt visa sin önskan om framtiden. Författaren till en bok om modeklassiker beskriver händelsen som “den ultimata harmonin mellan lust och bekvämlighet, klass och stringens, purism och fantasi”.

När uppfann Coco Chanel den lilla svarta klänningen??

den lilla svarta klassiska snittet rakare

Den lilla svarta klänningen blev populär 1926 efter att den visades i amerikanska Vogue. Coco Chanel kallade det ett slags “uniform för alla kvinnor med smak” och “en modell som alla kommer att bära”. Det var en smal klänning, nära besläktad med skiftklänningen, gjord av kinesiskt siden, med täta långa ärmar och täcker knäna. Toppen var lös framtill och spänd bak. År 1927 designade designern ett andra svart klädesplagg av ulltröja med veckad kjol. Det bör uttrycka sorgen och samtidigt hoppet om änkornas bättre framtid till följd av andra världskriget. Den första modellen av Coco Chanel var en symbol för den moderna kvinnan och inspirerade modevärlden. Sedan dess har den lilla svarta klänningen tolkats om och om igen och är fortfarande aktuell idag.

det lilla svarta eleganta tidlösa speciella tillfället

Den lilla svarta klänningen blev extremt populär 1961 när Audrey Hepburn bar en ärmlös modell i filmen Breakfast at Tiffany’s. På mode är “små svarta” huvudsakligen smala cocktailklänningar som når till knäet, men kan vara lite längre eller kortare. Tyger som satin, viskos och chiffong används ofta. Det finns faktiskt ingen klar definition för den lilla svarta klänningen och den kan vara både axellös och med långa, korta ärmar eller ärmlös. Det är mångsidigt och därför ett populärt klädesplagg för varje kvinna.

Den lilla svarta klänningen för varje tillfälle

det lilla svarta helt enkelt eleganta kontoretillfället

Som svar på den vanligaste frågan från alla kvinnor: “Vad ska jag ha på mig nu?”, Verkar den bästa möjliga lösningen vara en svart midi-lång klänning. I en enkel, elegant svart klänning är du stilfullt klädd för alla tillfällen – från cocktailparty till affärsmöte. Det anses vara en silverkula och därför bör varje kvinna ha minst en bra modell i sin garderob. Även om designers alltid strävar efter nya idéer har de inte missat den tidlösa klänningen och återupptäcker den alltid. Även om det inte finns någon tydlig definition av modellen, är det grundläggande att den ligger nära kroppen, men inte är snitt som pennklänningen och är bäst knälängd. Så kan du beskriva en bekväm och praktisk klänning som du kan ändra efter din personliga smak.

Den lilla svarta klänningen för varje figur

den lilla svarta varje figur

Beroende på deras smak kan den enkla svarta klänningen förvandlas ytterligare av bäraren. Tyg, halsringning, ärmlängd, skor och accessoarer kan trolla fram en enkel look till en festoutfit. Så du kan kalla den lilla svarta klänningen för en unik och mångsidig. Dess största fördel är dock den neutrala svarta sorgfärgen. Svart smickrar figuren och om klänningens passform är rätt, finns det knappast något annat plagg som bättre framhäver kvinnofiguren.

 Casual och elegant på samma gång

den lilla svarta eleganta vardagsfunktionen

Hur mångsidig den lilla svarta klänningen är går knappt att förstå. Artister, regissörer, skådespelare och sångare som Edit Piaf förlitar sig på svarta kläder på scenen så att de inte distraherar publiken från deras uppträdande. Andra agerar enligt mottot: “Om lite svart passar, finns det inget annat du kan bära.” W.W. Simpson. Framför allt är en svart enkel klänning en tidlös klassiker som passar alla tillfällen. Hur du utformar det är avgörande.

den lilla svarta fallklänningen för tillfället

En svart knälång skiftklänning kan vara det bästa valet för alla tillfällen och även till vardags. Det enkla snittet, medellängden och den oansenliga färgen är den perfekta kombinationen för varje siffertyp. Dessutom kan den enkla modellen ändras individuellt av bäraren med genomtänkta tillbehör, smycken och matchande skor.

det lilla svarta fodralet platta skor

Beroende på snittet är en svart klänning det bästa valet för varje tillfälle. Detaljerna som skor, smycken och väskor är det som gör utseendet lämpligt för vardagligt bruk eller tvärtom gör det till en snygg kvällsoutfit. Vid speciella tillfällen är det bäst att bära höga klackar med en svart klänning. När det gäller en fest, till exempel en nyårsfest, kan skorna och accessoarerna vara lite mer ovanliga och glamorösa. Detaljer med paljetter eller strass är särskilt effektiva.

Den lilla svarta klänningen i vardagen

den lilla svarta korta a-linjen överknee boot

För vardagen föredras bekväma modeller, till exempel gjorda av jersey eller finstickad, som inte betonar kroppen särskilt mycket, men försiktigt omsluter den. Dessa kan kombineras mycket bra med stövlar, platta skor och till och med sneakers. För kurviga kvinnor som letar efter en klänning i stor storlek är en omlottklänning särskilt lämplig. Draperade modeller med en djup V-hals är också ett bra sätt att betona klyvningen och samtidigt dölja magen.

Kvällskläder för nyårsafton och speciella tillfällen

den lilla svarta rygglösa accentbågen

Vid speciella tillfällen, fester eller nyårsafton kan du vara lite modigare och lita på en lekfull modell. En klänning utan axel eller rygg med ett enkelt snitt eller en spetsklänning i midi-längd är möjliga alternativ, beroende på tillfälle. När det gäller ett evenemang med kollegor eller i arbetsmiljön avrundas det perfekta utseendet med en snyggt skuren svart kavaj.

Den chica lilla svarta klänningen i 20- eller 50 -talsstil

den lilla svarta nyårsafton 20 -talet paljetter

Svarta midiklänningar som är invecklade med paljetter, pärlor eller spetsar ser extremt attraktiva ut vid speciella informella tillfällen som fester eller på nyårsafton. Accenter av tyll är också vackra detaljer som ger variation och en lekfull touch till utseendet.

Style och kombinera den lilla svarta klänningen korrekt

styla den lilla svarta kombinationen ordentligt

En enkel svart klänning kan stilfullt kombineras med iögonfallande accessoarer och skor vid speciella tillfällen. Färgglada eller glittrande höga klackar och matchande smycken eller en liten väska, till exempel en koppling, gör den enkla klädseln lämplig för en fest.

den lilla svarta skor väskan stil tillfälle

I vardagen kombinerar du en kort, svart klänning med platta läderskor eller, om du vill, med sneakers. En kort jacka avrundar den avslappnade looken.

den lilla svarta väskan i kombinerad stil

När du väljer en väska som matchar den lilla svarta klänningen bör du vara uppmärksam på storleken. I grund och botten är små väskor bättre lämpade för korta klänningar eller kjolar än de för närvarande mycket populära shopperväskorna.

de små svarta skorna sneaker

kombinera den lilla svarta festen nyårsafton skor väska