Rasvaisen maksan oireet ja syyt: alkoholipitoiset ja alkoholittomat

Rasvaisesta maksasairaudesta on tullut yksi yleisimmistä terveysongelmista nykymaailmassa. Kuten termi ehdottaa, se tapahtuu, kun maksassa on ylimääräisiä talletuksia, jotka estävät sen toimimasta normaalisti. Lopputulos? Sinulla on todennäköisesti huono ruoansulatus, heikkous, laihtuminen ja ääritapauksissa kuolema! Rasvaisen maksan syistä ja oireista oppiminen voi auttaa sinua tekemään oikeita toimia varhain ja pelastamaan henkesi!

Mutta ennen sitä sinun on tiedettävä, että on olemassa kahdenlaisia ​​rasvamaksatauteja – alkoholiton rasvamaksatauti (NAFLD) ja alkoholipitoinen rasvahapposairaus (AFLD).

Tässä artikkelissa keskustelemme molempien rasvahappojen syistä ja oireista saadaksemme perusteellisen käsityksen ongelmasta.

Rasvaisen maksan syyt ja oireet

Mitkä ovat rasvaisen maksan syyt?:

Rasvainen maksasairaus, jota kutsutaan myös maksan steatoosiksi, aiheutuu, kun maksa on ylikuormitettu liiallisella rasvalla. Kun rasvamaksa esiintyy henkilöllä, joka kuluttaa paljon alkoholia, sitä kutsutaan alkoholipitoiseksi rasvamaksataudeksi (AFLD) ja rasvatonta maksaa, joka muodostuu alkoholittomille, kutsutaan alkoholittomaksi rasvamaksataudeksi (NAFLD).

Tarkastellaan yksityiskohtaisesti näiden kahden rasvasairaustyypin syitä:

Alkoholipitoinen rasvahappo:

Kuten aiemmin mainittiin, alkoholipitoinen rasvamaksa johtuu alkoholijuomien liiallisesta kulutuksesta. Selvitämme, miten alkoholi vaikuttaa maksasi terveyteen ja aiheuttaa rasvamaksa:

1. Alkoholi:

Alkoholinen rasvainen maksasairaus

Ihmisillä, jotka kuluttavat noin 3 unssia tai enemmän alkoholia, on suurempi riski sairastua rasvahappoihin. Tämä johtuu siitä, että maksamme voi hajottaa vain tietyn määrän alkoholia kerrallaan. Kun tämä taso nousee, maksa kärsii valtavasta paineesta ja vapauttaa myrkyllisiä aineita, jotka johtavat tulehdukseen.

Lisääntynyt alkoholipitoisuus kehossa voi lisätä sairauden vakavuutta ja johtaa lopulta maksakirroosiin ja vajaatoimintaan.

Alkoholiton rasvahappo:

Tämä on eräänlainen rasvainen maksasairaus, jota ei aiheuta alkoholi. Katsotaanpa joitain NAFLD: n yleisiä syitä ja niiden vaikutuksia maksaasi:

1. lihavuus:

Alkoholiton rasvahappo

Lihavuus on yksi alkoholittomien rasvamaksatautien tärkeimmistä syistä. Se on tila, jossa kehossa on ylimääräisiä rasvakertymiä huonon elämäntavan tai korkeakalorisen ruokavalion vuoksi. Tämä voi lisätä maksan rasvapitoisuutta, mikä johtaa yksinkertaiseen rasvamaksaan.

Lisäksi tutkimukset osoittavat, että vatsan lihavuus liittyy läheisesti insuliiniresistenssiin, jolloin insuliinin vaikutukset kehoon vähenevät. Tässä prosessissa maksassa voi esiintyä soluvaurioita ja tulehduksia, jotka johtavat alkoholittomaan steatohepatiittiin (NASH) (1).

2. Metabolinen oireyhtymä:

Metabolinen oireyhtymä on toinen merkittävä rasvasairauden riskitekijä. Se on tila, jossa kehossa esiintyy useita poikkeavuuksia, kuten liikalihavuus, kohonnut verenpaine jne. Yksi tapa tunnistaa tämä oireyhtymä on suuri vyötärönympärys sairastuneella. Kuten aiemmin mainittiin, vatsan lihavuus liittyy insuliiniresistenssiin ja korkeampaan BMI -tasoon. Molemmat näistä tekijöistä lisäävät maksavaurioiden riskiä.

3. Nopea laihtuminen:

Vaikka laihtuminen on suositeltava hoitomuoto rasvaiselle maksalle, nopea painon lasku voi osoittautua vaaralliseksi tässä tilassa. Asiantuntijat varoittavat, että liian nopea laihtuminen voi johtaa täydelliseen maksan vajaatoimintaan, joka johtaa usein kuolemaan. Painonpudotuksen on oltava asteittainen prosessi, ja henkilön on pyrittävä laihtumaan enintään muutama kilo viikossa käyttämällä liikuntaa ja vähäkalorista ruokavaliota.

4. Pre-diabetes tai tyypin 2 diabetes:

Ihmisillä, joilla on esidiabeettisia sairauksia tai tyypin 2 diabetes, on suurempi riski saada NAFLD. Syy? Tyypin 2 diabetes aiheuttaa usein lihavuutta ja insuliiniresistenssiä, jotka ovat rasvasairauksien pääasiallisia syitä. Myös tyypin 2 diabeteksesta kärsivillä potilailla esiintyy samanaikaisesti insuliiniresistenssiä kehon kohdekudoksissa ja maksan haimasolut eivät pysty tuottamaan enemmän insuliinia (2). Tämä umpikuja voi johtaa lihavuuteen ja rasvamaksaan.

5. Rasvainen ruokavalio:

Rasvaisen ruokavalion syöminen on yksi rasvasairauksien tärkeimmistä syistä. Rasvojen ohella ruokavalion suuret määrät hiilihydraatteja ja proteiineja muuttuvat triglyserideiksi. Ne varastoituvat rasvasoluiksi ja kertyvät maksaan, mikä johtaa alkoholittomaan rasvasairauteen.

6. Geneettiset tekijät:

Geeneillä on tärkeä rooli rasvaa maksan saamisen riskin määrittämisessä. Tutkimusten mukaan tietyntyyppisiä geenejä (PNPLA3) sairastavat potilaat ovat alttiimpia sairastumaan alkoholittomaan steatohepatiittiin (NASH), maksafibroosiin ja kirroosiin (3). Yksi syy tähän on se, että nämä geenit voivat sisältää entsyymejä, jotka vaikuttavat lipidimetaboliaan ja lisäävät rasvan kertymistä maksaan.

7. Lääkkeet ja steroidit:

Tiettyjen lääkkeiden, kuten steroidien ja kortikosteroidien, pitkäaikaisen käytön tiedetään aiheuttavan lääkkeiden aiheuttamaa rasvaa. Näiden lääkkeiden tiedetään vahingoittavan maksan ja häiritsevän sen normaalia toimintaa. Jotkut näistä lääkkeistä voivat muuttua kemikaaleiksi, jotka voivat osoittautua myrkyllisiksi maksalle ja johtaa steatoosiin (rasvamaksaan), kirroosiin ja jopa maksan vajaatoimintaan.

Rasvaisen maksan oireet:

Suurin osa ihmisistä, joihin rasvan maksa vaikuttaa, ei koe merkkejä. Luokan edetessä voi kuitenkin esiintyä joitain näistä oireista.

  • Epämukavuus ja kipu Oikea ylempi neljännes: Maksatulehdus voi aiheuttaa vatsakipua, tyypillisesti kehon oikealla puolella.
  • Ruokahalun menetys: Saatat kokea huonon ruoansulatuksen ja täyteyden tunteen ylävatsassa.
  • Painonpudotus: Monimutkaisissa olosuhteissa, kuten maksafibroosissa tai kirroosissa, potilaat voivat kokea asteittaista laihtumista.
  • Heikkous ja väsymys: Rasvaisen maksasairauden vuoksi voi esiintyä hitautta ja energian puutetta.
  • Keltaisuus: Saatat huomata ihon ja silmien kellastumista johtuen bilirubiinin kertymisestä veressä.
  • Ihottuma: Oireita, kuten punoitusta, ihottumaa ja kutinaa, voi esiintyä vaikeissa rasvamaksatapauksissa.
  • Turvotus: Maksan vähentyneen proteiinituotannon vuoksi potilailla voi esiintyä vatsan ja jalkojen turvotusta.
  • Pahoinvointi: Joillakin potilailla voi esiintyä pahoinvointia ja oksentelua, koska maksa ei kykene poistamaan toksiineja kehosta.
  • Psyykkinen sekavuus: Maksassa kerääntyneet toksiinit voivat kerääntyä aivoihin ja aiheuttaa henkistä hämmennystä, keskittymättömyyttä ja vähitellen reagoimattomuutta ja koomaa.

Rasvaisen maksan riskit ja vaarat:

Yksinkertaisesti rasvainen maksa ei välttämättä aiheuta välittömiä terveysriskejä keholle. Hoitamattomana tauti voi kuitenkin edetä vakavampiin tiloihin, kuten steatoosiin, fibroosiin ja kirroosiin. Tässä on joitain vaarallisia komplikaatioita rasvaisen maksan laiminlyönnistä:

1. Maksasyöpä:

Tiedetään, että alkoholin jatkuva käyttö alkoholipitoisen hepatiitin tai kirroosin aikana voi lisätä maksasyövän riskiä ja lisätä kuolleisuutta.

2. Diabetes:

Tutkimus viittaa siihen, että rasvamaksasta kärsivät potilaat ovat alttiimpia sairastamaan tyypin 2 diabetesta 5 vuoden ajan tämän sairauden kehittymisestä (4). Insuliiniresistenssistä riippumatta rasvahappomaiset saivat korkeammat glukoosipitoisuudet ja lipidiprofiilit kuin ne, joilla ei ollut rasvaa.

3. Sepelvaltimotaudit:

Viimeaikaiset havainnot viittaavat siihen, että liikalihavuuden aiheuttama alkoholiton rasvatauti voi lisätä sydänsairauksien, kuten valtimotukosten, riskiä. Äärimmäisissä tapauksissa se voi jopa johtaa sydänkohtauksiin ja epäonnistumisiin.

Se selittää yksityiskohtaisesti rasvan maksan oireet ja syyt! Näiden kohtien perustiedot voivat auttaa sinua tunnistamaan ongelman varhaisessa vaiheessa ja ryhtymään oikeisiin toimenpiteisiin. Paras tapa kääntää tai alentaa tilan vakavuutta on muuttaa elämäntapoja, joihin kuuluu terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta. Keskustele lääkärisi kanssa saadaksesi lisätietoja rasvasairaudesta!

Vastuuvapauslauseke: Tämä artikkeli ei tarjoa lääketieteellisiä neuvoja, ja se on tarkoitettu vain tiedoksi. Sitä ei saa pitää ammatillisen lääkärin neuvontaa, diagnoosia tai hoitoa korvaavana aineena.

Usein kysytyt kysymykset ja vastaukset:

1. Onko rasvainen maksa kivulias?

Useimmissa tapauksissa rasvamaksa ilmenee ilman havaittavia oireita. Edistyneissä vaiheissa potilaat voivat kokea tylsää kipua vatsan oikealla puolella. Ajan myötä se voi edetä pistävään kipuun, joka voi olla sietämätöntä. Saatat myös huomata turvotusta kyseisellä alueella ja kipua, joka säteilee selkä- ja oikeaan lapaluun.

2. Voiko alhainen D-vitamiini aiheuttaa rasvaa?

Joo! Äskettäinen tutkimus viittaa siihen, että potilailla, joilla on alhainen seerumin D-vitamiinipitoisuus, on suurempia mahdollisuuksia saada alkoholiton rasvamaksatauti (NAFLD) (5). Tällä vitamiinilla tiedetään olevan tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia maksaan ja se suojaa sitä maksavaurioilta. On myös havaittu, että D -vitamiinilisä voi parantaa lipidiprofiilitasoja, mikä voi alentaa NAFLD: n vakavuutta.

3. Onko sappikivet johtaa rasvahappo?

Sappikivet muodostuvat, kun kolesteroli ja sappi kiinteytyvät pieniksi kiteiksi. Nämä kivet voivat jäädä kiinni sappitiehyen aukkoon ja estää sapen virtauksen maksasta. Ajan myötä kivet voivat aiheuttaa maksan arpeutumista, kirroosia ja maksan vajaatoimintaa ääritapauksissa.

“>