Unettomuuden oireet, syyt ja ehkäisyvinkit

Mikä on unettomuus?

Kun nukumme ja heräämme aamulla levottomana, tätä voidaan kutsua unettomuudeksi. Se on unihäiriö ja vaatii hoitoa. Kaikenlainen unettomuus, jossa nukahtaminen on vaikeaa tai jos unihäiriöt johtuvat usein heräämisestä, tätä voidaan kutsua myös unettomuudeksi. Unettomilla ihmisillä on seuraavat oireet, kuten nukahtamisvaikeudet, herääminen usein yöllä ja vaikeudet nukahtaa. Usein esitettyjen kysymysten määritelmää käsitellään alla.

Unettomuuden oireet

Mikä on akuutti unettomuus?

Akuutti unettomuus riippuu siitä, kuinka monta kertaa se esiintyy ja myös siitä, kuinka monta tuntia voimme nukkua. Tämä voi tapahtua joko yhdeksi tai kahdeksi yöksi tai muuten se voi kestää muutaman viikon.

Mikä on krooninen unettomuus?

Krooninen unettomuus on silloin, kun unettomuus voi kestää pitkään. Voi olla myös aikoja, jolloin unihäiriöitä ei ole. Se on krooninen unettomuus, kun unettomuus jatkuu vähintään kolme yötä viikossa tai kuukauden ja pidempään.

Unettomuuden syyt:

Unettomuus voi johtua psykologisista ja lääketieteellisistä syistä:

1. ahdistus:

Kun ihminen on stressaantunut ja ahdistunut, se voi olla yksi unettomuuden tärkeimmistä syistä. Ahdistuneisuus voi heikentää unen laatua. Stressi on myös tärkeä osa ihmisen unen pilaamista.

2. Stressi:

Voi olla stressaavia tapahtumia, jotka voivat aiheuttaa tilapäistä unettomuutta. Tällainen stressin aiheuttama unettomuus on pitkäkestoista ja voi johtaa krooniseen unettomuuteen. Tämä voi tapahtua, jos sinulla ei ole säännöllistä uniaikataulua. Se vaikuttaa erityisesti niihin, jotka vaihtavat työvuoroja töissä tai matkoilla, mikä voi häiritä unen ja herätyksen sykliä.

3. Allergiat:

Allergiset oireet voivat myös aiheuttaa unihäiriöitä yöllä ja voivat aiheuttaa merkittävää uneliaisuutta ja väsymystä päiväsaikaan. Unihäiriöitä esiintyy ihmisillä, jotka kärsivät allergisesta nuhasta. Yksi tutkimus paljastaa, että allergiset oireet heikentävät unta ja heikkenemisen aste liittyy allergisten oireiden vakavuuteen.

4. masennus:

Masennuksen aiheuttama unettomuus voi yleensä johtaa unihäiriöihin. Nämä ongelmat, jotka liittyvät nukkumiseen hyvin ja koko yön, voivat johtaa myös muihin ongelmiin, kuten masennukseen. Näin ollen on mahdollista, että unettomuus voi johtaa myös masennukseen.

5. Voiko raudanpuute aiheuttaa unettomuutta?

Ihmiset, joilla on raudanpuute, voivat joskus päätyä nukkumaan kunnolla yöllä. Nämä ihmiset riittävän unen vuoksi heräävät väsyneinä ja väsyneinä koko päivän.

6. Hormonaaliset muutokset:

Perimenopaussin aikana ja sen jälkeen on havaittu, että vaihdevuodet voivat aiheuttaa unettomuutta. Naisen munasarjat vähentävät hitaasti estrogeenin ja progesteronin, joka on unta edistävä hormoni, tuotantoa. Tämä voi olla melko huolestuttavaa ja saattaa joskus aiheuttaa unettomuutta naisilla ja edistää nukahtamattomuutta.

7. Ruoka:

Tietyt ruokavalinnat voivat olla yleisiä unettomuuden syitä päivän aikana, mutta ne vaikuttivat nukkumiseen, kuten kofeiini, yön varjot (perunat, tomaatit, paprikat, munakoiso ja goji, alkoholi, sokeri, puhdistetut hiilihydraatit, jauhot jne.)1)

8. Tupakointi ja alkoholi:

Nikotiini on myös yksi unettomuuden syistä. Kun tupakoidaan lähellä nukkumaanmenoa, nukahtaminen on vaikeaa. Alkoholi voi myös häiritä unta ja aiheuttaa unihäiriöitä.

9. Kofeiini:

Aikuisten unettomuuden syistä kuppi tai kaksi kahvia aamulla ei vaikuta useimpiin ihmisiin, mutta kofeiini myöhemmin päivällä voi häiritä unta. (2) Jotkut ihmiset kokevat paitsi unettomuutta myös kofeiinin sivuvaikutuksia, kuten ruoansulatuskanavan häiriöitä ja hermostuneisuutta.

10. Lääkkeet:

On lääkkeitä, jotka aiheuttavat unettomuutta, kuten masennuslääkkeet, Parkinsonin taudin lääkkeet, kouristuksia estävät lääkkeet, dekongestantit, kylmälääkkeet, steroidit, psykostimulantit ja amfetamiinit.

11. Magnesiumin puute:

Unettomuutta aiheuttava magnesium on syy, joka johtaa huonoon uneen ihmisillä, joilla on tämä puute. He heräävät usein ja ovat levottomia koko yön.

12. Ikääntymisen vuoksi:

Syyt unettomuuteen vanhuksilla voivat johtua ikääntymisestä. Kun vanhenemme, meidän on vaikea nukahtaa, ja vaikka teemme niin, heräämme usein yöllä. On myös aikoja, jolloin havaitsemme, että ikääntymisen myötä ihmisillä on taipumus nousta aikaisin aamulla.

13. Unettomuutta aiheuttavat sairaudet:

Sanotaan, että kun kärsimme tietyistä perussairauksista, uni vaikuttaa. Emme joko nuku tai uni on häiriintynyt, mikä johtaa heräämiseen väsyneenä ja väsyneenä aamulla.

Unettomuuden oireet:

1. Varhaisen heräämisen unettomuus:

Tämä näkyy yleisesti vanhusten keskuudessa, jotka eivät nuku läpi yön. Jotkut vanhemmat ihmiset heräävät usein yöllä, ja jotkut heräävät hyvin aikaisin aamulla.

2. Liian paljon heräämistä:

Unettomuus aiheuttaa usein heräämistä yöllä, ja on tapauksia, joissa voi esiintyä oireita, kuten nukahtamisvaikeuksia tai jopa herätä useita kertoja yön aikana tai aikaisin aamulla. Unettomuus voi johtua useista syistä, kuten stressistä, masennuksesta, ahdistuksesta, huonosta unesta ja tietyistä lääkkeistä.

3. Unettomuuden aiheuttamat univaikeudet:

Useat syyt voivat saada meidät pysymään hereillä pidempään yöllä, kuten ahdistus, masennus, joskus jopa emotionaaliset ja psykologiset laukaisijat, kuten viha, suru, huoli, kaksisuuntainen mielialahäiriö ja trauma pitävät meidät hereillä.

4. Väsynyt, ei päivitetty:

Normaalisti hyvät yöunet saavat sinut nuorentumaan, mutta useat syyt voivat saada sinut heräämään väsyneenä. Syyt, kuten nestehukka, liika kofeiini, aiheuttavat unettomuutta, masennusta, ahdistusta, ravinnon puutetta, anemiaa, kilpirauhasongelmia jne. Voivat kaikki aiheuttaa liiallista uneliaisuutta päiväsaikaan.

5. Unettomuus ja sydämentykytys:

On tilanteita, joissa menemme nukkumaan; koemme sydämentykytyksiä ja tunnemme tasaisen pulssin tunteen rinnassa, pään tai kaulan alueella. Nämä unettomuuden oireet ilmenevät, kun nukumme kyljellä, ja olemme alttiimpia sydämentykytykselle, koska keho taipuu ja paine kasvaa sisäisesti.

6. Hyperaktiivinen aivojen unettomuus:

Tämä tapahtuu, kun aivot eivät pysty lopettamaan hereilläoloaan. Kemiallisilla reaktioilla on taipumus vaikuttaa uneen. Aivoissa on välittäjäaineita, jotka liittyvät uneen ja heräämiseen. Kun toinen on pois päältä, toinen kytketään päälle; kun tämä sykli on häiriintynyt, se päättyy unettomuuteen.

7. Unettomuudesta johtuva päänsärky:

Yleisesti tiedetään, että unen puute aiheuttaa joillakin ihmisillä migreeniä ja päänsärkyä. Jotkut unihäiriöt, kuten unettomuus, uniapnea ja vuorokausirytmihäiriö, havaitaan ihmisillä, joilla on päänsärky.

8. Unettomuus Väsymys:

Väsymys on tunnettu kokemus, jonka useimmat unettomat kokevat ja tuntevat. Heiltä puuttuu uni ja he tuntevat olonsa väsyneeksi koko ajan. Oikean unen puute saa heidät tuntemaan itsensä väsyneiksi ja päivällä on liiallista uneliaisuutta.

9. Ärtynyt, masennus ja ahdistus:

Ihmiset, jotka ovat stressaantuneita ja kärsivät ahdistuksesta, eivät saa unta. Heidän ongelmansa vaikeuttavat nukahtamista. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että ahdistuneisuus voi johtua myös unen puutteesta. (3)

Unettomuuden estäminen – ehkäisytekniikat:

On olemassa useita tapoja estää unettomuus:

Herää samaan aikaan:

Yritä herätä joka päivä samaan aikaan, vaikka viikonloppuisin on houkuttelevaa nousta myöhään.

Kofeiinin poistaminen & Alkoholi:

Kofeiinilla on pysyvä vaikutus useita tunteja. Se aiheuttaa vaikeuksia unen aloittamisen lisäksi myös usein heräämisessä. Alkoholi voi jättää rauhoittavan vaikutuksen muutamaksi tunniksi kulutuksen jälkeen, mutta voi aiheuttaa usein kiihottumista ja estää levollisen unen.

Vältä suuria aterioita:

Suuren aterian syöminen juuri ennen nukkumaanmenoa voi aktivoida ruoansulatuskanavan ja pitää meidät hereillä.

Mukava nukkumisympäristö:

Ylläpidä rauhallista ympäristöä hallitsemalla ääntä, valoa ja huonelämpötilaa.

Vältä stressiä:

Noudata rentoutumista ja syvää hengitystekniikkaa, jotka auttavat sinua nukahtamaan mukavasti.

Säännöllinen harjoittelu:

Liikunta etenkin keski-ikäisten naisten keskuudessa auttaa parantamaan unen laatua. (4)

Milloin ottaa yhteyttä lääkäriin:

Kun unettomuushäiriön oireet kestävät yli neljä viikkoa tai alkavat häiritä päivittäistä elämää ja jos joku herää usein yöllä ja kamppailee hengittääkseen, on parempi kysyä neuvoa lääkäriltä. Jotkut oireet, kuten masennus, energian puute, voivat olla oireita jostakin suuremmasta. Muut oireet, kuten uusi lääkitys, joka häiritsee unta, ruokahaluttomuus, liiallinen närästys, mielialan muutokset, kaikki vaativat lääkärin vierailua.

Viime vuosina yleinen tietoisuus unettomuuden oireista ja syistä on kasvanut. On unihäiriöklinikoita, jotka voivat auttaa sinua diagnosoimaan ongelmasi ja löytämään ratkaisun tekemällä riittävät elämäntapamuutokset. Lapsuudessa esiintyy unettomuuden oireita, jotka vaikuttavat lapsiin. Uskotaan, että reseptilääkkeet ja käyttäytymisterapia ovat tehokkaampia kuin unettomuuden apuvälineet!

Vastuuvapauslauseke: Tämän artikkelin tarkoituksena ei ole unettomuuden hoito lääketieteellisesti, vaan tietoisuuden lisääminen siitä. Unettomuuden taustalla voi olla useita syitä. On aina neuvoteltava lääkärin kanssa kaikista ongelmista, jotka liittyvät huonoon uneen, jotka vaikuttavat päivittäiseen elämään.

Usein kysytyt kysymykset:

1. Onko unettomuus vaarallista?

Vaikka unettomuus on hyvin yleistä kiireisten, kiireisten aikataulujen ihmisten keskuudessa, sitä ei kuitenkaan pidä ottaa huolettomasti. Ihmisten on kuultava lääkäreitään, koska jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että unettomuus voi liittyä korkeaan verenpaineeseen, diabetekseen jne. On turvallisempaa mennä lääkäriin, jos yöunet ovat usein huonoja.

2. Mitkä ovat unettomuuden kielteiset vaikutukset?

On olemassa useita haittavaikutuksia, kuten väsymystä, ärtyneisyyttä, painonnousua, usein sairastumista heikon immuunijärjestelmän vuoksi, kohonnutta verenpainetta, joka voi johtaa sairauksiin, kuten diabetekseen ja sydänsairauksiin. Unen puute voi pahentaa mielisairauksia, kuten ahdistusta ja masennusta. Se vähentää keskittymistä ja johtaa heikkoon tuottavuuteen työssä. Ihmiset tarvitsevat yleensä 7-9 tuntia unta, eikä ole mitään sankarillista ylpeillä siitä, että vähemmän untuntia riittää.

3. Onko totta, että naiset kärsivät unettomuudesta enemmän kuin miehet??

Naisten sanotaan kärsivän enemmän unettomuudesta kuin miehiä. Naisilla on useita unettomuuden syitä, ja pääasiallinen syyllinen tähän ovat hormonit. (5) Naiset kokevat hormonaalisia muutoksia kuukautiskierron aikana, ja vaihdevuodet vaikuttavat uneen. Naisilla on yöhikoilua ja kuumia aaltoja perimenopaussin aikana, mikä häiritsee unta. Toinen häiritsevä tekijä on raskaus, jossa hormonaaliset ja emotionaaliset muutokset vaikuttavat unen laatuun. Usein herääminen yöllä fyysisen epämukavuuden ja usein virtsaamistarpeen vuoksi voi saada naiset heräämään useita kertoja yöllä.