26 Σοβαρές παρενέργειες καφεΐνης – πρέπει να γνωρίζετε

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε ένα φρέσκο ​​πρωινό είναι με ένα φλιτζάνι ζεστό καφέ! Ενώ ο καφές μπορεί να σας δώσει μια δόση στιγμιαίας ενέργειας και να αναζωογονήσει το μυαλό σας, η υπερκατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες. Ο λόγος – Καφεΐνη! Τι είναι λοιπόν η καφεΐνη; Ο καφές και ακόμη και τα ποτά όπως το τσάι ή το κακάο είναι γεμάτα με καφεΐνη, μια χημική ένωση που είναι γνωστό ότι έχει διεγερτικά αποτελέσματα στο μυαλό και το σώμα. Η υπερβολική λήψη αυτού του στοιχείου μπορεί να καταστρέψει το σύστημά σας και μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο. Για την πρόληψη τέτοιων προβλημάτων, θα σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε μερικές λιγότερο γνωστές παρενέργειες της καφεΐνης στην υγεία μας.

Παρενέργειες καφεΐνης που πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι η καφεΐνη?

Η καφεΐνη προέρχεται από τη γερμανική λέξη “Kaffee”, που κυριολεκτικά σημαίνει καφές. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ψυχοδραστικά φάρμακα, το οποίο είναι γνωστό ότι χαλαρώνει τα νεύρα σας και χαρίζει καταπραϋντική δράση στο σώμα και τον εγκέφαλο. Είναι επίσης γνωστό για τη βελτίωση της απόδοσης βελτιώνοντας την πνευματική εγρήγορση. Η καφεΐνη λαμβάνεται με τη μορφή καφέ, τσαγιού, μαύρης σοκολάτας, ακόμη και χαπιών.

Πώς η καφεΐνη επηρεάζει το σώμα μας?

Η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των εγκεφαλικών λειτουργιών. Μαζί με τη βελτίωση της πνευματικής εγρήγορσης, η καφεΐνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση πονοκεφάλων, νωθρότητας και ακόμη και ημικρανιών. Ωστόσο, η κατανάλωσή του σε μεγάλες ποσότητες μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκεφάλους, να σας προκαλέσει άγχος και ακόμη και να καταστρέψει την υγεία του εντέρου σας. Είναι επίσης μια τροφή μηδενικής διατροφής και δεν προσφέρει καμία ενεργειακή αξία στο σώμα.

Συνιστώμενη δοσολογία καφεΐνης στο σώμα:

Λοιπόν, πόση καφεΐνη είναι πάρα πολύ για το σώμα; Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου 400 mg καφεΐνης θεωρείται ότι είναι ένα ασφαλές όριο για ένα ενήλικο σώμα. Δηλαδή περίπου 4 φλιτζάνια καφέ, 10 ποτά κόλα ή περίπου δύο ενεργειακά ποτά με βάση την καφεΐνη. Η καφεΐνη, σε καμία μορφή ή δοσολογία, είναι ασφαλής για τα παιδιά!

Μη αναμενόμενες παρενέργειες της καφεΐνης στην υγεία:

Για να μάθετε περισσότερα για το τι μπορεί να πάει στραβά στο σώμα με υψηλά επίπεδα πρόσληψης καφεΐνης. αυτός ο οδηγός σας δόθηκε. Θα βελτιώσει τις γνώσεις σας για τη σκοτεινή πλευρά αυτής της χημικής ένωσης Καφεΐνη και τις παρενέργειές της.

παρενέργειες της υπερβολικής καφεΐνης

1. Αυξάνει το άγχος:

Με υπερβολικές δόσεις καφεΐνης στην καθημερινή διατροφή, ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσετε αντίθετα αποτελέσματα. Πολύ μεγάλο μέρος αυτής της χημικής ένωσης στο σώμα οδηγεί μόνο σε επιδεινωμένο άγχος και σε ακραίες περιπτώσεις ακόμη και σε διαταραχές. Σίγουρα μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στη διάθεση και να σας δώσει αλλαγές στη διάθεσή σας που πραγματικά δεν θα είστε ευχαριστημένοι. Αυτό είναι ένα από τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα της καφεΐνης.

2. Σας δίνει χρόνια αϋπνία:

Οι επιδράσεις της καφεΐνης στον ύπνο είναι αρκετά γνωστές στον ιατρικό κόσμο! Αν και ένα από τα οφέλη της καφεΐνης είναι η ψυχική εγρήγορση, εμποδίζει το σώμα να κοιμάται και να ξεκουράζεται και οδηγεί σε καταστάσεις αϋπνίας. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει μόνο στην περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσης. Ένα ή δύο φλιτζάνια δεν θα κάνουν πραγματικά κακό. Η δυσκολία στον ύπνο θα σας κάνει μόνο κουρασμένους και λήθαργους την επόμενη μέρα.

3. Αυξάνει τις διαταραχές αιμορραγίας:

Μία από τις σημαντικότερες αρνητικές επιδράσεις της καφεΐνης είναι η επίδρασή της στα επίπεδα αιμορραγίας. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες, η καφεΐνη είναι γνωστό ότι επιδεινώνει και αυξάνει τις αιμορραγικές διαταραχές σε άτομα που ήδη υποφέρουν από αυτήν. Αυτή είναι μια από τις παρενέργειες αυτής της χημικής ουσίας που πρέπει να γνωρίζετε και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές απειλές.

4. Ρυθμίζει το ρυθμό καρδιακών παλμών:

Αυτή είναι μια από τις πολύ ακραίες παρενέργειες που σχετίζονται με αυτή τη χημική ουσία που γνωστή ως καφεΐνη. Ένας αυξημένος καρδιακός ρυθμός σημαίνει μόνο υψηλότερους κινδύνους για καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως επιθέσεις και εγκεφαλικά επεισόδια και σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί ακόμη και στο θάνατο. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε χαμηλά επίπεδα καφεΐνης κάθε μέρα και αποφύγετε εντελώς εάν έχετε ήδη καρδιακά προβλήματα.

5. Χαλαρά κόπρανα και διάρροια:

Η καφεΐνη αν ληφθεί σε υψηλές ποσότητες μπορεί να αλλοιώσει το πεπτικό σύστημα και να οδηγήσει σε συσσώρευση τοξινών και βακτηρίων που προκαλεί υδαρές κινήσεις του εντέρου και οδηγεί σε αυτό που γνωρίζουμε ως διάρροια. Μπορεί να είναι μια από τις ανεπαίσθητες παρενέργειες, αλλά κάτι που αξίζει να βρεθείτε σε αυτόν τον κατάλογο.

6. Μπορεί να προκαλέσει ναυτία και έμετο:

Μεταξύ των διαφόρων παρενεργειών της υπερβολικής πρόσληψης καφεΐνης, πρέπει να πιστεύετε ότι η λήψη περισσότερων από 1-2 φλιτζανιών συνήθως οδηγεί τις καταστάσεις σας σε ναυτία και έμετο. Αυτό ήταν ένα αποδεδειγμένο γεγονός και είναι μια παρενέργεια που προκαλεί πολλές ενοχλήσεις.

7. Μπορεί να σας προκαλέσει κατάθλιψη:

Η καφεΐνη συνήθως λειτουργεί στην ψυχική κατάσταση ενός ατόμου. Η υπερκατανάλωση ποτών με καφεΐνη θα επηρεάσει τον εγκέφαλο με τρόπο που μπορεί να είναι αρκετά σοβαρός. Μπορεί να ενεργοποιήσει υπερβολικά τον εγκέφαλο και στη συνέχεια ξαφνικά να αρχίσει να δείχνει αντίστροφα αποτελέσματα που οδηγούν σε κατάθλιψη.

8. Αυξάνει την αρτηριακή πίεση:

Ένα από τα επιβλαβή αποτελέσματα της καφεΐνης είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση. Τα άτομα που έχουν προβλήματα υψηλής αρτηριακής πίεσης θα τείνουν να το επιδεινώνουν περισσότερο με την υπερκατανάλωση καφεΐνης. Θα πρέπει να μειώσουν αυτές τις χημικές ουσίες στη διατροφή όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι επιδράσεις της καφεΐνης στην καρδιά είναι επίσης αρκετά σοβαρές!

9. Συχνή ούρηση:

Η καφεΐνη σίγουρα οδηγεί σε υπερβολικά και συχνά προβλήματα ούρησης στους ανθρώπους. Είναι μια γνωστή αιτία και μπορείτε να την ζήσετε μόνοι σας. Μπορεί να επηρεάσει τον καθημερινό τρόπο ζωής με αρνητικό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγετε λίγο την καφεΐνη. Αυτό είναι ένα από τα κύρια αποτελέσματα της καφεΐνης στην ανθρώπινη υγεία.

10. Επιδράσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου:

Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης σας προσφέρει συχνό πονοκέφαλο καθώς η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και επίσης τον εγκέφαλο γρήγορα. Αν και δρα ως φάρμακο για την ημικρανία και τον πονοκέφαλο, πρέπει να μας αποτρέψει από το να έχουμε αρνητικό αποτέλεσμα. Η υπερβολική δόση καφεΐνης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε παραισθήσεις και σύγχυση, η οποία είναι μία από τις κύριες επιδράσεις της καφεΐνης στο νευρικό σύστημα. Μερικές φορές η υπερδοσολογία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε θάνατο λόγω των σπασμών. Η ξαφνική απόσυρση θα είχε επίσης αρνητικό αντίκτυπο σε εμάς, όπως μπορεί να προκαλέσει τρόμο. Αυτό είναι ένα από τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα της καφεΐνης στον εγκέφαλο.

11. Αυξάνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας και αποβολών:

Η υπερβολική δόση καφεΐνης θα δυσκόλευε τις γυναίκες να μείνουν έγκυες καθώς η καφεΐνη μειώνει τη στειρότητα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη μειώνει την ικανότητα των γυναικών να μείνουν έγκυες κατά 27%. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης θα αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής. Η καφεΐνη δρα ως διεγερτικό που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό του μωρού σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Αν και η μικρή πρόσληψη καφεΐνης δεν είναι θανατηφόρα, αλλά η υπερβολική πρόσληψή της προκαλεί σοβαρά προβλήματα.

12. Επιπτώσεις στην πέψη σας:

Η οξύτητα είναι μία από τις κύριες επιδράσεις της καφεΐνης στο σώμα. Προκαλεί επίσης στομαχικές διαταραχές, δυσπεψία και καούρα. Όσοι έχουν σοβαρό πρόβλημα δυσπεψίας ή προβλήματα στομάχου όπως έλκος, είναι προτιμότερο να μην το έχουν συχνά ή να λαμβάνουν κάποια πρόταση από το γιατρό. Η καφεΐνη δεν είναι ακριβώς ένα διάλυμα για τη δίψα και δεν λειτουργεί ως εναλλακτική λύση του νερού καθώς προκαλεί το σώμα να απαλλαγεί από το νερό. Η στάθμη του νερού στο σώμα μειώνεται με την υπερβολική δόση καφεΐνης. Στην πραγματικότητα, η ξαφνική απόσυρση της καφεΐνης θα προκαλούσε εμετό και ναυτία.

13. Αυξάνει την οστεοπόρωση:

Προκαλεί αραίωση των οστών ή οστεοπόρωση με μεγαλύτερη πρόσληψη καφεΐνης. Υπάρχει κίνδυνος κατάγματος οστού που εξαρτάται κυρίως από την ποσότητα πρόσληψης καφεΐνης. Η καφεΐνη παρεμβαίνει στην απορρόφηση του ασβεστίου και απορροφάται με τα ούρα. Τα άτομα που πάσχουν από οστεοπόρωση ή αδύναμα οστά πρέπει να αναλάβουν δράση περιορίζοντας την ικανότητα πρόσληψης καφεΐνης. Πρέπει να μας περιορίσετε σε 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Η βιταμίνη D και το ασβέστιο συνδέονται μεταξύ τους για τον σχηματισμό οστού που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα κυρίως σε όσους έχουν κληρονομική διαταραχή.

14. Διπολική διαταραχή:

Όποιος βασικά πάσχει από διπολική διαταραχή θα είχε χειρότερα αποτελέσματα αν αυξήσει την πρόσληψη καφεΐνης. Συνιστάται να το περιορίσετε στο χαμηλό ποσό, διαφορετικά θα είχε τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία σας. Η καφεΐνη ενεργοποιεί τη διπολική διαταραχή σε υψηλότερο επίπεδο που θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα. Απλά πιείτε καφεΐνη με ελεγχόμενο τρόπο. Διάφορα ενεργειακά ποτά ή άλλες ουσίες περιέχουν καφεΐνη σε κάποιο ποσοστό, οπότε πρέπει να το ελέγξουμε ενώ τα έχουμε.

15. Κύστη ιστού μαστού στις γυναίκες:

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που συγκεντρώνουν μικρότερη ποσότητα καφεΐνης έχουν μικρότερο κίνδυνο ινοκυστικής νόσου του μαστού από εκείνες που έχουν μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης. Οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι έχει ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς αυξάνουμε την πρόσληψη καφεΐνης και θα προκαλούσε καλοήθη κύστη στο στήθος. Κανένας σοβαρός κίνδυνος δεν προκαλείται λόγω της καλοήθους κύστης του μαστού, αλλά το στήθος θα πονάει και φαίνεται σβώλο. Φαίνεται ότι η μείωση της πρόσληψης καφεΐνης μειώνει τον αριθμό και το μέγεθος των κύστεων. Επομένως, πρέπει να ελέγχεται σωστά ενώ έχετε ένα τρόφιμο, ποιος ξέρει αν περιέχει ένα μικρό ποσοστό καφεΐνης και το καταναλώνουμε συχνά.

16. Σας προκαλεί αιχμηρούς πονοκεφάλους:

Η λήψη καφεΐνης σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να υπερδραστηριοποιήσει το νευρικό σας σύστημα και να σας προκαλέσει μεγάλους πονοκεφάλους. Ακόμη και μια ξαφνική απόσυρση της καφεΐνης μπορεί να είναι αρκετά ενοχλητική και να προκαλέσει πονοκεφάλους. Ο εγκέφαλός σας συνηθίζει συνεχώς τις επιδράσεις της καφεΐνης και καθιστά δύσκολη τη διατήρηση χωρίς αυτήν. Αυτός είναι ο λόγος που νιώθετε άβολα χωρίς το πρωινό σας φλιτζάνι καφέ.

17. Σας δημιουργεί γαστρεντερικά προβλήματα:

Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους σας, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει την γαστρεντερική σας υγεία. Μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος και τις δραστηριότητες του παχέος εντέρου. Η καφεΐνη είναι επίσης ένα καθαρτικό που μπορεί να αυξήσει τις μυϊκές συσπάσεις στο πεπτικό σας σύστημα και να προκαλέσει συχνές κενώσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν συνιστάται η λήψη περισσότερης ποσότητας καφέ.

18. Αφυδάτωση και ξηρότητα του στόματος:

Η καφεΐνη δρα ως διουρητικό. Όταν συσσωρεύεται σε περίσσεια, η καφεΐνη μπορεί να αποβάλλει το νερό από το σώμα και να το αφυδατώσει. Η υπερβολική αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα, ξηρότητα στο στόμα, ακόμη και σκασμένο δέρμα. Εάν υποφέρετε ήδη από συχνά προβλήματα ούρησης ή νεφρικές διαταραχές, μείνετε μακριά από την καφεΐνη!

19. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εμμηνόρροιας:

Εάν έχετε προβλήματα PMS, η καφεΐνη μπορεί να την επιδεινώσει! Η καφεΐνη είναι γνωστό ότι προκαλεί σοβαρές εμμηνορροϊκές κράμπες, προβλήματα στο στομάχι και ανισορροπία συναισθημάτων. Σύμφωνα με μελέτες, η καφεΐνη μπορεί να σας δώσει μακροχρόνιες περιόδους. Τα διουρητικά αποτελέσματα της καφεΐνης μπορεί να σας δώσουν έντονη αιμορραγία και επώδυνες κράμπες.

20. Παχυσαρκία:

Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να σας δώσει ξαφνική αύξηση βάρους. Προκαλεί νευρικότητα, αϋπνία και άγχος, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τις διατροφικές σας συνήθειες. Αυτός είναι ο λόγος που πάρα πολλά φλιτζάνια καφέ ή τσάι μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των θερμίδων σας, μαζί με την ανώμαλη διατήρηση των λιποκυττάρων στο σώμα.

21. Μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις:

Η καφεΐνη είναι γνωστό ότι προκαλεί παραισθήσεις που προέρχονται από ένα υψηλό συναίσθημα λόγω υπερδραστηριοποίησης της εγκεφαλικής λειτουργίας. Η υπερβολική λήψη ποτών με βάση την καφεΐνη είναι γνωστό ότι αυξάνει την τάση να ακούτε φωνές, να μιλάτε στον εαυτό σας και ακόμη και να βλέπετε άτομα που δεν είναι εκεί. Ωστόσο, αυτές οι επιπτώσεις μπορεί να είναι προσωρινές!

22. Ο Μάιος προκαλεί αλλεργίες:

Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα, τα οποία είναι ευαίσθητα σε αυτόν τον παράγοντα. Μερικά από τα κυριότερα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι πονοκέφαλος, πικρία, ευερεθιστότητα, άγχος, αυξημένος καρδιακός παλμός κλπ. Μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες αλλεργιών αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

23. Επικίνδυνο για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2:

Η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν έχει υπερβολική ποσότητα. Μειώνει επίσης την ευαισθησία σας στην ινσουλίνη, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο για τους διαβητικούς ασθενείς. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η καφεΐνη επηρεάζει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων σας και ως εκ τούτου δεν συνιστάται για χρόνιους διαβητικούς ασθενείς.

24. Αναστέλλει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα:

Όσοι καταναλώνουν καφεΐνη σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να εμφανίσουν ρυτίδες και σημάδια γήρανσης λόγω απώλειας κολλαγόνου. Η καφεΐνη είναι γνωστό ότι μειώνει τη σύνθεση του κολλαγόνου, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία του δέρματός σας. Αυτός είναι ο λόγος που οι εθισμένοι στην καφεΐνη έχουν ηλικιωμένη εμφάνιση λόγω βλάβης στο κολλαγόνο. Αυτή είναι μια από τις κύριες παρενέργειες της καφεΐνης στο δέρμα.

25. Μπορεί να επηρεάσει την ακοή:

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η καφεΐνη μπορεί να είναι κακή για εσάς είναι ο αντίκτυπός της στα αυτιά σας. Όσοι προκαλούνται από υπερδοσολογία καφεΐνης μπορεί να παρουσιάσουν απώλεια ακοής, η οποία μερικές φορές μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη. Ο συνδυασμός καφεΐνης με TTS (Προσωρινή μετατόπιση κατωφλιού) σε υψηλή ακουστική μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη στα αυτιά σας.

26. Προκαλεί ακμή:

Αναρωτιέστε γιατί το πρόσωπό σας είναι γεμάτο με άσχημες κηλίδες και σπυράκια; Μπορεί να οφείλεται σε υπερφόρτωση του σώματός σας με καφεΐνη. Ενώ η καφεΐνη μπορεί να μην συμβάλει άμεσα στην ακμή, μπορεί να αυξήσει το στρες στο σώμα σας που μπορεί να προκαλέσει ορμονική ανισορροπία. Αυτό είναι που προκαλεί σπασίματα στο πρόσωπο και το σώμα σας

Τώρα που καταλάβατε τις παρενέργειες της καφεΐνης, ήρθε η ώρα να ελέγξετε τις επιθυμίες σας για καφέ! Ενώ ο καφές μπορεί να αναζωογονήσει τις αισθήσεις σας και να σας δώσει μια άμεση αίσθηση «υψηλού», η υπερβολική κατανάλωσή του είναι βέβαιο ότι θα βλάψει το σώμα και το μυαλό σας. Εκτός από τον καφέ, τα λεγόμενα «ενεργειακά» ποτά είναι επίσης πολύ επικίνδυνα και δεν είναι οι προτεινόμενοι τρόποι για να ενισχύσετε το ενεργειακό σας σύστημα. Έτσι, μετρήστε τη ζωή σας με τον αριθμό των κουταλιών καφέ που παίρνετε κάθε μέρα!