9 θέσεις γιόγκα για αρθρίτιδα – πώς να κάνετε και οφέλη

Εδώ είναι όλη η νέα γιόγκα για την αρθρίτιδα. Κανείς από εμάς δεν θέλει να αντιμετωπίσει τον πόνο και όλοι θέλουμε να έχουμε μια υγιή ζωή. Η αρθριτική κατάσταση μπορεί να είναι τρομακτική και οι προσεγγίσεις της γιόγκα μπορούν να θεραπεύσουν. Αν δεν μπορείτε να μας πιστέψετε, δείτε αυτόν τον οδηγό! Έχοντας τη σωστή και σωστή γιόγκα για αρθρίτιδα και επιλέγοντας τις σωστές ασκήσεις, μπορεί κανείς να ανακουφιστεί πολύ από διάφορα συμπτώματα αρθρίτιδας, όπως πόνο, φλεγμονή και δυσκαμψία. Είναι η γιόγκα καλή για την αρθρίτιδα; Εντελώς! Η απάντηση είναι ναι! Η άσκηση γιόγκα αρθρίτιδας περιλαμβάνει ουσιαστικά ήπιες και ευέλικτες ασκήσεις όπως ήπιο τέντωμα διαφόρων αρθρώσεων, η οποία βελτιώνει την ευελιξία, ενώ η βαθιά αναπνοή καταπρανει το άγχος και την απογοήτευση που προκαλείται λόγω παρατεταμένου πόνου στις αρθρώσεις..

Θέσεις γιόγκα για αρθρίτιδα

Τώρα απαλλαγείτε από όλα αυτά τα προβλήματα υγείας εν κινήσει με αυτή την εύκολη γιόγκα για αρθρίτιδα. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν μπορεί η γιόγκα να βοηθήσει στην αρθρίτιδα, αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε μερικές από τις σημαντικές γιόγκα για ασθενείς με αρθρίτιδα, οι οποίες σίγουρα θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην αναστροφή της κατάστασης των ασθενών.

Τι είναι η αρθρίτιδα?

Η αρθρίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση στην οποία ο ασθενής βιώνει τη φλεγμονή των αρθρώσεων. Σε αυτήν την κατάσταση μπορεί να επηρεαστεί είτε μία άρθρωση είτε πολλαπλές αρθρώσεις. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι αρθρίτιδας που περιλαμβάνουν διαφορετικές αρθρώσεις και έχουν διαφορετική γραμμή θεραπείας. Ωστόσο, οι 2 πιο συνηθισμένοι τύποι αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) και η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ).

Συμπτώματα αρθρίτιδας:

Η φλεγμονή των αρθρώσεων είναι η κύρια κατάσταση στην αρθρίτιδα. Τα παρακάτω είναι τα διάφορα συμπτώματα της αρθρίτιδας:

 • Πόνος στις αρθρώσεις
 • Δυσκαμψία των αρθρώσεων
 • Πρήξιμο
 • Μείωση του εύρους κίνησης
 • Ερυθρότητα του δέρματος γύρω από τις αρθρώσεις
 • Απώλεια της όρεξης
 • Κούραση και κούραση
 • Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η σοβαρή ΡΑ μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε παραμόρφωση της άρθρωσης εντελώς

Εκτός από όλα τα παραπάνω συμπτώματα, έχει παρατηρηθεί ότι η κατάσταση της αρθρίτιδας των ασθενών είναι χειρότερη το πρωί. Οι αρθρώσεις είναι πιο δύσκαμπτες από ό, τι συνήθως κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθιστώντας την κίνηση ακόμη πιο δύσκολη.

Τι προκαλεί αρθρίτιδα?

Οι αρθρώσεις στο σώμα μας συνδέονται με έναν σταθερό, αλλά εύκαμπτο ιστό που ονομάζεται χόνδρος. Παίζουν το ρόλο της προστασίας των αρθρώσεων από τους κραδασμούς και την απορρόφηση της πίεσης που ασκείται στους αρμούς κατά την κίνηση. Στην αρθρίτιδα, υπάρχει μείωση της ποσότητας χόνδρου στο σώμα. Λόγω της φυσιολογικής φθοράς που βιώνει το σώμα, η ΟΑ είναι ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας. Ενώ μια άλλη πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας, η RA, είναι μια αυτοάνοση διαταραχή. Στη RA, το αρθρικό, το υγρό που τρέφει τον χόνδρο επηρεάζεται, οδηγώντας σε καταστροφή τόσο του οστού όσο και του χόνδρου στην άρθρωση.

Η γιόγκα ως θεραπεία για την αρθρίτιδα

Ως θεραπεία για την αρθρίτιδα, ο πρωταρχικός στόχος είναι να μειωθεί η ποσότητα του πόνου που βιώνει κάποιος, ενώ παράλληλα αποτρέπεται οποιαδήποτε περαιτέρω βλάβη στις αρθρώσεις. Ενώ τα μαξιλάρια θέρμανσης και οι συσκευασίες πάγου είναι καταπραϋντικά και χαρίζουν προσωρινή ανακούφιση, η γιόγκα λειτουργεί ως η καλύτερη θεραπεία που όχι μόνο παρέχει ανακούφιση από τον πόνο αλλά βοηθά επιπλέον στην αναστροφή της αρθριτικής κατάστασης των αρθρώσεων.

Γιόγκα για αρθρίτιδα – 9 αποτελεσματικές θέσεις:

Πώς βοηθά η γιόγκα την αρθρίτιδα; Τα παρακάτω είναι τα 9 εύκολα αλλά αποτελεσματικά asanas γιόγκα για αρθρίτιδα που θα σας βοηθήσουν να προχωρήσετε πολύ.

1. Balasana (Child’s Pose):

γιόγκα για αρθρίτιδα

Αυτή είναι μια πολύ απλή αλλά αποτελεσματική γιόγκα για αρθρίτιδα ισχίου. Μπορείτε εύκολα και απαλά να τεντώσετε τους μυς της κάτω πλάτης και του ισχίου σε αυτήν την ασάνα. Ένας πολύ καλός τρόπος βελτίωσης της ευλυγισίας των καμπτήρων της σπονδυλικής στήλης και του ισχίου. Έτσι μπορείτε να το κάνετε:

Μέθοδος:

 • Καθίστε στα γόνατά σας.
 • Απλώστε τα γόνατά σας έτσι ώστε να μπορείτε να καθίσετε ανάμεσα στα γόνατά σας και στα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών σας.
 • Λυγίστε μπροστά και προσπαθήστε να αγγίξετε το κεφάλι σας στο πάτωμα
 • Τεντώστε τα χέρια σας παράλληλα με τα αυτιά σας και τεντώστε τα όσο μπορείτε.

Οφέλη:

Αυτό είναι ένα εξαιρετικό asana μέσω του οποίου μπορείτε να βελτιώσετε την ευελιξία των καμπτήρων του ισχίου σας καθώς και της πλάτης.

2. Πόζα γάτας προς αγελάδα (Marjaryasana – Bitilasana):

γιόγκα για αρθρίτιδα

Εάν κάποιος προβληματίζεται με πόνο στην πλάτη, τότε αυτή είναι μια άσκηση που πρέπει να κάνετε για να χαλαρώσετε τους μυς της πλάτης. Είναι επίσης η καλύτερη μορφή γιόγκα για την αρθρίτιδα του αυχένα. Έτσι μπορείτε να το κάνετε.

Μέθοδος:

 • Κατεβείτε στα τέσσερα με τα χέρια σας ανοιχτά στους ώμους και τα δάχτυλα απλωμένα και τα γόνατα με τους γοφούς χωριστά.
 • Τώρα φέρτε το στήθος σας προς τα πάνω και καμάρετε την πλάτη σας με τρόπο ώστε τα καθισμένα οστά να φτάνουν ψηλά.
 • Τώρα στρογγυλοποιήστε τη σπονδυλική σας στήλη τραβώντας τον αφαλό σας προς τα πάνω.
 • Επαναλάβετε αυτό τουλάχιστον 5 φορές.

Οφέλη:

 • Βελτιώνει την ευελιξία της σπονδυλικής στήλης και των γοφών
 • Βοηθά στη βελτίωση της στάσης του σώματος.
 • Ο πόνος που προκαλείται στο λαιμό οφείλεται σε αρθρίτιδα μπορεί να ανακουφιστεί πολύ με αυτή τη μορφή.

3. Πόζα αγελάδας (Gomukhasana):

Πόζα για αγελάδα (Gomukhasana)

Αυτό είναι ένα εξαιρετικό asana για να χαλαρώσετε διάφορες αρθρώσεις όπως τα γόνατα, τους καρπούς, το λαιμό και την πλάτη. Αυτή είναι η καλύτερη γιόγκα για την αρθρίτιδα του γόνατος.

Μέθοδος:

 • Τοποθετήστε το δεξί γόνατο απευθείας πάνω από το αριστερό γόνατο, σύροντάς το προς την κεντρική γραμμή.
 • Σηκώστε το αριστερό χέρι προς την οροφή και λυγίστε το από τον αγκώνα, παίρνοντάς το προς την πλάτη σας.
 • Πάρτε το δεξί χέρι προς τα πίσω από την εξωτερική δεξιά πλευρά κάμπτοντας από τον αγκώνα.
 • Προσπαθήστε να σφίξετε τα χέρια πίσω από την πλάτη σας.
 • Αναπνεύστε κανονικά.
 • Απελευθερώστε και επαναλάβετε με αντίθετο χέρι και πόδι.

Οφέλη:

 • Πρόκειται για μια υγιεινή άσκηση που τεντώνει τα χέρια, τους καρπούς, τους ώμους, τα χέρια, το στήθος, την πλάτη και τα γόνατα.
 • Αυτή η asana παίζει μεγάλο ρόλο στη διόρθωση της στάσης σας, η οποία μπορεί να έχει παραμορφωθεί λόγω αρθρίτιδας. Είναι εξαιρετική γιόγκα για αρθρίτιδα στα χέρια.
 • Θεραπεύει τους δύσκαμπτους ώμους και συχνά βοηθά στη θεραπεία της ισχιαλγίας
 • Αυτό βοηθά επίσης στη θεραπεία των σεξουαλικών παθήσεων.

4. Γέφυρα Πόζα (Setu Bandh Asana):

Bridge Pose (Setu Bandh Asana)

Αυτή είναι εξαιρετική γιόγκα για την αρθρίτιδα του αυχένα. Σε αυτή τη στάση, ο λαιμός τραβιέται απαλά προς τα εμπρός και προς τα πίσω, πράγμα που βοηθά στη χαλάρωση και τη μείωση του πόνου.

Μέθοδος:

 • Ξαπλώστε ανάσκελα με τα χέρια στο σώμα και τις παλάμες στραμμένες προς τα κάτω.
 • Λυγίστε τα γόνατά σας και κρατήστε μια απόσταση ισχίου μεταξύ των ποδιών σας.
 • Τώρα σηκώστε απαλά το σώμα σας από την πλάτη σας παίρνοντας στήριξη από τα χέρια και τα πόδια σας.
 • Μετακινήστε τους ώμους σας προς τα μέσα και δοκιμάστε να αγγίξετε το λαιμό σας στο στήθος σας.

Οφέλη:

 • Αυτή η asana βοηθά στη διόρθωση της στάσης και στην ανακούφιση των μυών και της δυσκαμψίας στις αρθρώσεις.

5. Πόζα σκύλου προς τα κάτω (Adho Mukho Svanasana):

Down Dog Facing Dog Pose (Adho Mukho Svanasana)

Αυτό είναι ένα εξαιρετικό asana που θα βοηθήσει στην ανακούφιση της δυσκαμψίας στην πλάτη και το λαιμό που προκαλείται λόγω αρθρίτιδας. Θα διορθώσει επίσης τυχόν ελαττώματα της στάσης του σώματος εξαιτίας του ίδιου. Αυτή είναι επίσης μια καταπληκτική γιόγκα για αρθρίτιδα πόνου στο γόνατο.

Μέθοδος:

 • Σταθείτε στα τέσσερα με απόσταση ισχίου στα πόδια και απόσταση ώμων στα χέρια
 • Τώρα τραβήξτε τους γοφούς σας με τα γόνατά σας ίσια και τα χέρια τεντωμένα.
 • Τραβήξτε το λαιμό σας έτσι ώστε τα αυτιά να βρίσκονται στη γραμμή των χεριών και των ματιών σας κοιτάζοντας τα γόνατα. Η τελική στάση μοιάζει με ανεστραμμένο V.

6. Surya Namaskar ή Ο διάσημος χαιρετισμός του ήλιου:

Surya Namaskar ή Ο περίφημος χαιρετισμός του ήλιου

«Surya» στα Χίντι σημαίνει ήλιος και «namaskar» σημαίνει χαιρετισμός. Ο Surya Namaskar ή ο χαιρετισμός στον ήλιο είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσετε τη ρουτίνα σας. Περιλαμβάνει συνολικά 12 βήματα. Τα πρώτα βήματα τεντώνουν τους μυς της πλάτης σας ενώ τα τελευταία τεντώνουν τους μύες των μοσχαριών σας. Ο συνδυασμός ασκήσεων που περιέχει βοηθά στη θέρμανση των μυών σας και σας δίνει επίσης τη νόστιμη αίσθηση των μυών σας που χρησιμοποιούνται., Αλλά μπορεί να θέλετε να επιλέξετε τα βήματα που θέλετε να κάνετε γιατί μερικά από αυτά μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητη πίεση καρπούς και αστραγάλους.

7. Vrikshasana ή The Tree Pose:

Vrikshasana ή The Tree Pose

Η στάση του δέντρου περιλαμβάνει να διπλώνετε τα χέρια σας σε θέση namaskar πάνω από το κεφάλι σας και να ακουμπάτε το πόδι του ενός ποδιού στο μηρό του άλλου. Το αποτέλεσμα σας δίνει την εμφάνιση ενός δέντρου, εξ ου και το όνομα. Αυτή η στάση κάνει χρήση των αστραγάλων σας και επίσης απλώνει τους μυς των μηρών και των γοφών σας. Βοηθά στην απομάκρυνση του υγρού που μπορεί να έχει μαζευτεί στους αστραγάλους σας, οδηγώντας σε οίδημα.

8. Virabhadrasana ή The Warrior Pose:

Virabhadrasana ή The Warrior Pose

Η Virabhadrasana ή η πολεμική στάση έχει τρία βασικά βήματα. Στέκεστε ευθεία, στη συνέχεια πηδάτε έτσι ώστε τα πόδια σας να είναι τώρα χωρισμένα, στη συνέχεια σηκώστε και τα δύο χέρια σας έτσι ώστε να γίνουν παράλληλα με το έδαφος και τελικά γυρίζετε το κεφάλι σας στη μία πλευρά και λυγίζετε το γόνατο αυτής της πλευράς. Βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας παραμένει ίσιο. Μείνετε σε αυτή τη θέση για τουλάχιστον 15 λεπτά. Στη συνέχεια, κάντε την άλλη πλευρά. Αυτή η asana είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να απλώσετε όλους τους μυς σας. Αφαιρεί κάθε ακαμψία που θα μπορούσε να υπήρχε στο παρελθόν. Αυτή είναι εξαιρετική γιόγκα για ηλικιωμένους με αρθρίτιδα.

9. Trikonasana ή το Triangle Pose:

Trikonasana ή το Triangle Pose

«Τρίκονα» σημαίνει τριμερές ή τρίγωνο. Αυτή είναι μια απλή άσκηση που αποτελεί επίσης κοινό μέρος της αερόβιας ρουτίνας. Στέκεστε ίσια με τα πόδια σας σε απόσταση τουλάχιστον 4 μέτρων. Στη συνέχεια, γυρίστε το δεξί σας πόδι έξω κατά ενενήντα μοίρες και το αριστερό σας λίγο προς τα μέσα. Σταθείτε άνετα και βεβαιωθείτε ότι το βάρος σας είναι ισορροπημένο και στα δύο τακούνια. Στη συνέχεια, σκύψτε αργά προς τα δεξιά σας διατηρώντας την πλάτη σας εντελώς ίσια. Δοκιμάστε να αγγίξετε το έδαφος με το δεξί σας χέρι, ενώ μετακινείτε το αριστερό σας χέρι προς τα πάνω κρατώντας το σε ευθεία γραμμή με το δεξί. Αυτή η άσκηση απλώνει ολόκληρο το σώμα σας.

Επιπλέον, υπάρχουν μερικές άλλες ασάνες όπως το Bridge Posture ή το SetuBandhasana, το Cat Stretch ή το Marjariasana και το Corpse Pose ή το Shavasanat, που ίσως θέλετε να δοκιμάσετε., Αλλά πριν επιλέξετε οποιαδήποτε ρουτίνα γιόγκα για τον εαυτό σας, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τους περιορισμούς που η αρθρίτιδα μπορεί να επιβληθεί στο σώμα σας. Ενώ η γιόγκα σας βοηθά να ξεπεράσετε τις δυσκολίες που παρουσιάζει η αρθρίτιδα, δεν θέλετε να υπερφορολογήσετε το σώμα σας και να κάνετε την κατάστασή σας χειρότερη.

Η γιόγκα και η αρθρίτιδα έχουν άμεση συσχέτιση. Αυτός ο οδηγός μας βοηθά να μάθουμε περισσότερα για τη γιόγκα για την αρθρίτιδα και πώς να νικήσουμε καλύτερα και να ξεπεράσουμε αυτή τη φυσική κατάσταση κάνοντας γιόγκα τακτικά. Σε περίπτωση που είστε κάποιος που πάσχει από αυτή τη σοβαρή κατάσταση αρθρίτιδας, αυτό είναι για εσάς. Δοκιμάστε το και μοιραστείτε μαζί μας αν αντιμετωπίσατε ανακούφιση από την κατάστασή σας αφού εξασκήσατε τη γιόγκα που περιγράφεται παραπάνω.

Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις:

Q1. Μπορεί η αρθρίτιδα να θεραπευτεί με τη γιόγκα?

Απάντηση: Η γιόγκα είναι σίγουρα μια επιλογή για άτομα με αρθρίτιδα. Όχι μόνο η άσκηση ωφελεί το άτομο και βελτιώνει την κίνηση των αρθρώσεών του, αλλά χαλαρώνει το μυαλό του ατόμου και μειώνει το άγχος. Η αρθρίτιδα σίγουρα μπορεί να θεραπευτεί με τη γιόγκα.

Q2. Η γιόγκα προλαμβάνει την αρθρίτιδα?

Απάντηση: Η γιόγκα βελτιώνει τη σωματική και ψυχολογική κατάσταση ενός ατόμου. Χαλαρώνει τους μυς, μειώνει το άγχος και επομένως η τακτική άσκηση γιόγκα μπορεί να αποτρέψει την αρθρίτιδα.

Q3. Λίστα 5 Ioengar γιόγκα θέτει για αρθρίτιδα.

Απάντηση: Η γιόγκα Iyengar είναι μια εξαιρετική γιόγκα για τον πόνο της αρθρίτιδας. Η γιόγκα Iyengar χρησιμοποιεί διάφορα στηρίγματα και η ομορφιά των στηρίξεων είναι ότι μπορεί να τροποποιηθεί για να καλύψει τις ειδικές ανάγκες. Ακολουθούν οι 5 πόζες Iyengar Yoga για αρθρίτιδα:

 • Supine Asana ή Supported Savasana
 • Supta Baddhakonasana
 • Μπαραβατζασάνα
 • Σαλάμπα Σαρβανγκασάνα
 • Βιπαρίτα Νταντάσανα

Q4. Τι είναι η Baba Ramdev Yoga για αρθρίτιδα?

Απάντηση: Ο Μπάμπα Ράμντεφ, ειδικός στον άσο της γιόγκα, έχει προτείνει μερικές απλές και ελαφριές ασκήσεις γιόγκα, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να αποβάλλετε την αρθρίτιδα από το σώμα σας. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως Baba Ramdev γιόγκα για αρθρίτιδα. Τα παρακάτω είναι η γιόγκα για την αρθρίτιδα που μας πρότεινε ο Ramdev:

 • Παιδική Πόζα
 • Γόνατο προς στήθος
 • Γέφυρα Πόζα
 • Περιστέρι Πόζα
 • KapalBhatiPranayam

Q5. Μπορεί η γιόγκα να επιδεινώσει την αρθρίτιδα?

Απάντηση: Είναι μύθος ότι η γιόγκα περιλαμβάνει τόσο πολύ στρίψιμο και κάμψη που κάνει περισσότερο κακό από ό, τι κάνει καλό και μπορεί να επιδεινώσει μια πραγματικά κακή κατάσταση των αρθρώσεων. Στην πραγματικότητα, η τακτική άσκηση γιόγκα βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη, την ευελιξία των αρθρώσεων και επίσης ελέγχει το άγχος και ενισχύει τη διάθεσή σας. Έτσι, όχι, η γιόγκα δεν μπορεί να επιδεινώσει την αρθρίτιδα. Ωστόσο, είναι σκόπιμο να το κάνετε υπό την κατάλληλη καθοδήγηση, καθώς μια λανθασμένη στάση μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη.