Bhujangasana Yoga (Cobra Pose) – Βήματα και οφέλη για υγιή ζωή!

Η Bhujangasana ή η στάση κόμπρα είναι μία από τις πιο εύκολες και αποτελεσματικές στάσεις της γιόγκασανα. Είναι το 8ο βήμα του Surya Namaskara ή του χαιρετισμού του ήλιου. Όταν γίνει τέλεια, η πόζα μοιάζει με μια κόμπρα με τους κυνόδοντες του απλωμένους, και ως εκ τούτου είναι γνωστή ως η Πόζα Κόμπρα ή η στάση του φιδιού. Με πολλά φυσικά αλλά και φυσιολογικά οφέλη, αυτή η asana πρέπει να εκτελείται για να παραμείνει σε φόρμα και υγιής. Κάνοντας αυτό το απλό asana, μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει 4 από τα 7 μεγάλα τσάκρα του σώματος. Σε αυτό το άρθρο, θα παρέχουμε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την bhujangasana, πώς να το κάνουμε με την τελειότητα, κοινά λάθη που πρέπει να αποφύγουμε, οφέλη, παραλλαγές, προφυλάξεις, αντενδείξεις και πολλά άλλα. Διαβάστε εδώ για λεπτομέρειες και εικόνες bhujangasana για λεπτομέρειες.

Bhujangasana Yoga

Τι είναι η Bhujangasana Yoga (Cobra Pose)

Το όνομα Bhujangasana προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη “bhujang” που σημαίνει φίδι ή φίδι. Επομένως, η asana ονομάζεται επίσης στάση Cobra. πόζα γιόγκα κόμπρα ή κόμπρα ασάνα. Αυτή η asana είναι μια στάση πλάτης, με το άτομο σε μια στάση να μοιάζει με ένα φίδι με την κουκούλα του ανασηκωμένη. Η asana είναι μέρος της ακολουθίας Surya Namaskar (χαιρετισμός στον ήλιο) και επίσης asanas στο Padma Sadhana. Η asana είναι εξαιρετικά ευεργετική και είναι γνωστό ότι ξυπνά την κουνταλίνι, καταστρέφει ασθένειες και επίσης αυξάνει τη θερμότητα του σώματος. Το να κάνεις στάση bhujangasana είναι πραγματικά απλό και ως εκ τούτου ωφελεί πάρα πολύ το σώμα.

Εικόνες, βήματα, οφέλη και προφυλάξεις Bhujangasana:

Παρακάτω δίνονται λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την bhujangasana και εξήγηση πώς να κάνετε bhujangasana με εικόνες και οδηγίες βήμα προς βήμα μαζί με τα οφέλη της bhujangasana yoga, τροποποιήσεις, συμβουλές για αρχάριους και άλλες συμβουλές για να ακολουθήσετε εύκολα αυτήν τη στάση γιόγκα.

Βήματα Bhujangasana Yoga με εικόνες:

Βήματα Bhujangasana Yoga with Images

Πώς να εκτελέσετε την Bhujangasana?

 1. Ξεκινήστε ξαπλώνοντας στην κοιλιά σας, με τις παλάμες σας τοποθετημένες κάτω από τους ώμους. Οι αγκώνες σας πρέπει να είναι σφιγμένοι κοντά στον κορμό σας. Οι κορυφές των ποδιών σας πρέπει να πιέζουν προς τα κάτω το χαλάκι, επιμηκύνοντας έτσι τα πόδια σας.
 2. Πιέστε το πυελικό σας κόκκαλο προς τα κάτω και ενεργοποιήστε επίσης τους μυς των μηρών σας. Ενώ το κάνετε αυτό, πρέπει να αισθάνεστε την ουρά του οστού σας, όταν η κοιλιά σας συστέλλεται και στηρίζει τη σπονδυλική στήλη.
 3. Τώρα εισπνεύστε και πιέστε τα χέρια σας στο έδαφος, επιμηκύνοντας τα χέρια σας έτσι ώστε το στήθος σας να σηκώνεται προς τα εμπρός και προς τα πάνω.
 4. Επόμενο για το πώς να κάνετε πόζα κόμπρα είναι να κρατήσετε το ουρά σας κάτω, καθώς το πυελικό οστό κινείται προς τον ομφαλό σας. Αυτή η κλίση της πυέλου θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το άνοιγμα στην κάτω σπονδυλική στήλη κατά την αψίδα.
 5. Σηκωθείτε μόνο στο σημείο όπου το πυελικό οστό παραμένει στο έδαφος και δεν αισθάνεστε την πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης σας.
 6. Πιέστε τις ωμοπλάτες σας στην πλάτη σας χωρίς να είστε σκληροί στους μυς της πλάτης. Τοποθετήστε τους αγκώνες σας κοντά στο πλευρό σας, με τους αγκώνες ελαφρώς λυγισμένους. Κάντε τους μυς της πλάτης σας και τα χέρια σας λειτουργούν σε αυτή τη θέση.
 7. Σηκώστε τα μάτια και το πηγούνι σας, διατηρώντας έναν άνετο χώρο στο πίσω μέρος του λαιμού. Κρατήστε αυτή τη στάση για 20-30 δευτερόλεπτα, παίρνοντας βαθιές ανάσες.
 8. Κατά την τελευταία ανάσα, εκπνεύστε αργά, χαμηλώνοντας το κεφάλι και το στήθος σας. Νιώστε την σπονδυλική σας στήλη να μακραίνει, τραβώντας τον κορμό σας προς τα εμπρός με τα χέρια σας.
 9. Εισπνεύστε και σηκωθείτε μέχρι τα χέρια και τα γόνατά σας και επιστρέψτε στη θέση του παιδιού εκπνέοντας.

Οφέλη Bhujangasana & Προφυλάξεις:

Bhujangasana Οφέλη & amp; Προφυλάξεις

Το να κάνουμε τακτικά bhujangasana yoga ωφελεί το σώμα μας με τους ακόλουθους τρόπους:

Φυσικά οφέλη:

 1. Αυτή η bhujanga yoga στοχεύει να αυξήσει την ευελιξία της σπονδυλικής στήλης και επίσης να την ενισχύσει.
 2. Τεντώνει τα διάφορα μέρη του σώματος όπως το στήθος, τους ώμους, τους πνεύμονες και την κοιλιά.
 3. Η στάση Cobra ενισχύει τους μυς της πλάτης και τα χέρια.
 4. Τα εσωτερικά όργανα είναι τεντωμένα και επίσης μασάζ κάνοντας αυτό το asana.
 5. Η εκτέλεση της asana βοηθά στο άνοιγμα των πνευμόνων και της καρδιάς.
 6. Βοηθά στην τόνωση των κοιλιακών οργάνων και συσφίγγει επίσης τους γλουτούς.

Θεραπευτικά οφέλη:

 1. Η γιόγκα asanas Bhujangasana είναι γνωστό ότι ωφελεί τους ανθρώπους που πάσχουν από άσθμα.
 2. Η εκτέλεση αυτής της asana είναι γνωστό ότι καταπρανει την ισχιαλγία.
 3. Βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος και την κούραση.
 4. Είναι επίσης μια από τις καλύτερες στάσεις για όσους έχουν πρόβλημα σπονδυλίτιδας.

Τροποποιήσεις για Bhujangasana Yoga (Cobra Pose):

Τροποποιήσεις για το Cobra Pose

Είναι καλύτερα να αποφύγετε να κάνετε αυτή τη στάση στο έδαφος εάν είστε δύσκαμπτοι. Στηρίξτε μια μεταλλική καρέκλα στον τοίχο και εκτελέστε αυτή τη στάση με τα χέρια σας στο μπροστινό άκρο του καθίσματος και με τις μπάλες των ποδιών σας στο έδαφος.

Θα μπορούσατε να ακουμπήσετε τους αγκώνες σας κάτω από τους ώμους σας στο πάτωμα για να μειώσετε την εργασία στους κάτω μυς της πλάτης σας.

Αυτή είναι μια προηγμένη παραλλαγή της bhujangasana και είναι επίσης γνωστή ως Bheka Bhujangasana. Σε αυτή τη στάση, τα πόδια λυγίζουν από τα γόνατα και τα πόδια διασταυρώνονται κάτω από τους μηρούς. Τα χέρια τοποθετούνται στο namaskar mudra ακριβώς κάτω από το λαιμό σας. Κάνοντας αυτή τη στάση, η ένταση της πλάτης αυξάνεται πολλαπλάσια.

Προφυλάξεις για Bhujangasana Yoga (Cobra Pose):

Προφυλάξεις για το Cobra Pose

Εδώ είναι τα οφέλη της bhujangasana & προφυλάξεις. Στις ακόλουθες συνθήκες, θα πρέπει να αποφύγετε να κάνετε bhujangasana:

 • Αυτό το asana πρέπει να αποφεύγεται από άτομα που έχουν τραύματα στην πλάτη και σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα.
 • Αποφύγετε αυτό το asana, εάν τυχαίνει να έχετε πονοκεφάλους.
 • Οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να εκτελούν αυτό το asana.
 • Όσοι έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στα εσωτερικά όργανα δεν πρέπει να κάνουν αυτό το άσανα.
 • Τα άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα στη σπονδυλική στήλη ή τους καρπούς δεν πρέπει να εκτελούν αυτό το asana.
 • Τα άτομα που έχουν πρόβλημα με κήλη θα πρέπει να αποφεύγουν την bhujangasana.

Cobra Pose Συμβουλές για αρχάριους:

Cobra Pose Συμβουλές για αρχάριους

Οι αρχάριοι μπορεί να βρίσκουν το backbend πολύ δύσκολο, οπότε είναι καλύτερο να μην το παρακάνετε. Για να βρείτε το ύψος στο οποίο μπορείτε να εκτελέσετε αυτήν την ασάνα χωρίς να καταπονήσετε την πλάτη σας, αφαιρέστε τα χέρια σας από το πάτωμα για ένα δευτερόλεπτο. Το ύψος που θα βρείτε θα είναι μέσω επέκτασης.

Προπαρασκευαστικές και επακόλουθες θέσεις:

Οι Sethu Bandha Sarvangasana και Urdhva Mukhasvanasana είναι οι προπαρασκευαστικές στάσεις για αυτήν την asana. Οι περισσότερες από τις ασάνες backbend μπορούν να εκτελεστούν ως συνέχεια asanas για το Bhujangasana.

Τώρα θα έρθουμε σε λίγο περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη στάση bhujangasana ή την κόμπρα. Αρχικά, ας μάθουμε περισσότερα για την αρχαία και πρωτότυπη σημασία και προέλευση του. Η αναφορά αυτής της ιδιαίτερης πόζας ελήφθη από μια γραφή γνωστή ως Gheranda Samhita και η έννοια αυτού λέει ότι πρέπει να κρατήσετε τον αφαλό σας μέχρι το δάχτυλο του ποδιού σας στη βάση και στη συνέχεια να σηκωθείτε σαν την κουκούλα ενός φιδιού. Η Bhujangasana ή η στάση κόμπρα λέγεται ότι προκαλεί φωτιά στο σώμα, η οποία με τη σειρά της καίει όλες τις ασθένειες και επίσης διεγείρει την «κουνταλίνι». Υπάρχουν πολλά άλλα οφέλη της bhujangasana.

Λέγεται πραγματικά ότι η τέλεια υγεία μπορεί να επιτευχθεί εάν έχετε το πιο κατάλληλο πεπτικό σύστημα και αφού γνωρίζετε τα βήματα της bhujangasana, η διατήρηση τέτοιων συνθηκών υγείας θα είναι ευκολότερη για εσάς. Αυτό συμβαίνει επειδή η στάση της κόμπρας είναι μία από τις καλύτερες για αυτόν τον σκοπό και αναφλέγει επίσης την πεπτική δύναμη που με τη σειρά της καίει όλα τα κακά βακτήρια και μικρόβια που προκαλούν ασθένειες και ρυθμίζει επίσης την ενέργεια στα πιο ευεργετικά μονοπάτια.

Ποιες είναι οι προπαρασκευαστικές και επακόλουθες θέσεις γιόγκα στην Cobra Pose?

Πριν ασκήσετε τα βήματα και τα οφέλη της bhujangasana, μπορείτε να πάτε για το απλό Sahaja hasta Bhujangasana. Αφού τελειώσετε με την πρακτική της πόζας κόμπρα, αυτό που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι μια σειρά από πόζες η μία μετά την άλλη. Αυτά είναι τα Vakra hasta Bhujangasana, Niralamba Bhujangasana, Shalabhasana, Naukasana και Dhanurasana.

Ας πάρουμε μερικές ακόμη συμβουλές για την Bhujangasana Yoga (Cobra Pose):

Πρώτα απ ‘όλα, μην είστε σκληροί με το σώμα σας και μην το πιέζετε να τεντώνεται όταν δεν μπορεί πια. Αυτό δεν θα σας οδηγήσει σε οφέλη από την bhujangasana μάλλον. θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο σώμα. Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους θα δείτε μερικούς ανθρώπους να έχουν τους γοφούς τους ακριβώς στο πάτωμα σε αυτή τη στάση, ενώ μερικοί τους σηκώνουν. Ο λόγος είναι ότι μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευέλικτοι από άλλους. Ο άλλος λόγος είναι ότι το μήκος των βραχιόνων και τα σχήματα των σωμάτων του καθενός δεν είναι το ίδιο και έτσι μπορεί να υπάρχει διαφορά. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι τα οφέλη της bhujangasana θα διαφέρουν.

Δεύτερον, μην προσπαθείτε πολύ γιατί δεν θα μπορέσετε να κάνετε την ακριβή στάση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσετε κυρίως την πλάτη σας για να πάρετε τη σωστή θέση. Εάν είστε τεταμένοι ή αγχωμένοι, δεν θα μπορείτε να πάρετε αυτό το τόξο που απαιτείται για την Bhujangasana και χωρίς το οποίο δεν είναι χρήσιμο να εξασκήσετε αυτήν τη στάση. Η γιόγκα είναι επίσης να ηρεμήσει, και έτσι πρέπει να το κάνετε αυτό.

Τρίτον, χρειάζεστε μια ισορροπία του σώματος με όλους τους τρόπους, οπότε προσπαθήστε να κάνετε μια ισορροπημένη ρουτίνα των στάσεων της γιόγκα. Για να εξισορροπήσετε τις καμάρες και το βάρος του σώματος, μπορείτε να εξασκηθείτε στη Shalabhasana αμέσως μετά από κάποιο Saral hasta Bhujangasana και στη συνέχεια να προχωρήσετε σε μια άλλη έκδοση.

Πότε δεν πρέπει να κάνετε Bhujangasana?

Πότε δεν πρέπει να κάνετε Bhujangasana

Υπάρχουν αρκετές προφυλάξεις και αντενδείξεις κατά την άσκηση της Bhujangasana. Αυτή η στάση δεν πρέπει να ασκείται καθόλου από έγκυες γυναίκες και με εκείνες που υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, έλκη και κήλη. Αυτή η στάση είναι η καλύτερη για όσους έχουν άκαμπτη πλάτη και επίσης για εκείνους που έχουν έμμηνο ρύση. Εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για τους πνεύμονες, την καρδιά, την πλάτη, τον εγκέφαλο και τα παρόμοια, τότε αυτή η πόζα κόμπρα είναι και πάλι ένα αυστηρό όχι-όχι για εσάς. Επίσης, δεν πρόκειται να αυξήσετε το χρόνο και τη διάρκεια της άσκησης αυτής της ασάνας αμέσως. Αρχικά, θα πρέπει να το κάνετε για περίπου 10 δευτερόλεπτα και να το επαναλάβετε για περίπου 5 φορές και στη συνέχεια να αυξήσετε σε 1 λεπτό και στη συνέχεια 5- 10 λεπτά.

Bhujangasana Yoga (Cobra Pose) - Βήματα και τα οφέλη της

The Science Behind Bhujangasana:

Η Bhujangasana είναι μια από τις ευέλικτες στάσεις γιόγκα με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αυτή η κόμπρα έχει οφέλη όπως ενισχύει και τονώνει τη σπονδυλική στήλη και επίσης κάνει το πεπτικό σύστημα και το αναπνευστικό σύστημα πιο αποτελεσματικά. Ανοίγει ακόμη και αποτελεσματικά τα 4 μεγάλα τσάκρα, δηλαδή το Visuddhi Chakra, το Anahatchakra, το Manipura chakra και το Svadisthanachakra. Αυτή η ασάνα ασκείται με ανοιχτά μάτια και βελτιώνει επίσης την όραση και τα οπτικά νεύρα.

Λοιπόν, εκπλήσσεστε που βλέπετε πόσο ισχυρό και ωφέλιμο θα μπορούσε να είναι μια απλή asana; Η Bhujangasana είναι ουσιαστικά στην κορυφή της λίστας των asanas που είναι πολύ εύκολο να εκτελεστούν και εξακολουθούν να είναι πολύ ωφέλιμα. Εάν έχετε καθιστική ζωή και πολυάσχολο πρόγραμμα, τότε είναι ακόμα πιο σημαντικό να δώσετε σε αυτήν την asana μια θέση στο πολυάσχολο πρόγραμμά σας. Δεν θα αυξήσει μόνο την αποτελεσματικότητά σας, αλλά θα σας απαλλάξει από τις παρενέργειες του καθιστικού τρόπου ζωής. Μοιραστείτε μαζί μας ποια διαφορά έχετε αντιμετωπίσει αφού συμπεριλάβετε την bhujangasana στον καθημερινό σας τρόπο ζωής. Αυτό θα παρακινήσει τους συναδέλφους σας αναγνώστες να ενσταλάξουν την ίδια καλή πρακτική και στη ζωή τους.

Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις:

Q1. Σε ποιους μύες θέτει η Cobra λειτουργεί?

Απάντηση: Η Bhujangasana είναι μια πολύ απλή και αποτελεσματική στάση που ενισχύει τους καρπούς, τα χέρια, την πλάτη και τους ώμους. Επίσης τεντώνει τους κοιλιακούς μυς καθώς και τους μυς της μήτρας. Εκτός από αυτούς τους μυς, η Bhujangasana ενεργοποιεί επίσης αποτελεσματικά 4 από τα 7 βασικά τσάκρα του σώματός μας.

Q2. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ πόζας κόμπρα και στάσης σκύλου προς τα πάνω?

Απάντηση: Η βασική και η πιο κρίσιμη διαφορά μεταξύ της πόζας κόμπρας και της στάσης σκύλου προς τα πάνω είναι η τοποθέτηση των ποδιών. Στην bhujangasana, τα πόδια σας μέχρι τους μηρούς σας είναι σε επαφή με το πάτωμα και μόνο ο κορμός σας είναι πάνω από το έδαφος. Στην όψη προς τα πάνω, ο σκύλος θέτει τα πόδια και τη λεκάνη σας πολύ πάνω από το έδαφος και η πίεση είναι στα δάχτυλα των ποδιών σας.

Q3. Πώς διδάσκετε το Cobra Pose?

Απάντηση: Τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσουν να κάνετε το cobra asana στη γιόγκα με τέλεια:

 • Ξαπλώστε στο πάτωμα στο στήθος σας
 • Πιέστε το επάνω μέρος των ποδιών, των μηρών και της ποβής σας σταθερά στο έδαφος και κρατήστε τις παλάμες σας δίπλα στους ώμους σας
 • Καθώς εισπνέετε, ισιώστε τα χέρια σας ανασηκώνοντας τον κορμό σας από το πάτωμα και πηγαίνοντας σε ύψος μέχρι το οποίο μπορείτε να διατηρήσετε τη σύνδεση της ποβής σας με τα πόδια.

Q4. Είναι η Bhujangasana Pose Bad για την πλάτη?

Απάντηση: Το Bhujangasana μπορεί να θεωρηθεί ως μια αποτελεσματική στάση για τη θεραπεία και την ανακούφιση του πόνου στη μέση. Ωστόσο, μερικές φορές, οι άνθρωποι παραπονιούνται και βιώνουν πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης ενώ κάνουν αυτό το asana. Σε μια τέτοια κατάσταση, αντί να σηκώνετε τον κορμό, πρέπει να αγγίξετε το κεφάλι στο πάτωμα και να προσπαθήσετε να εμπλέξετε τους μυς του πυρήνα, οι οποίοι θα επικεντρωθούν στην επιμήκυνση της θωρακικής σπονδυλικής στήλης και όχι ιδιαίτερα στην κάμψη της πλάτης. Αυτή είναι μια από τις ουσιαστικές παραλλαγές που μπορεί να εξασκήσει κάποιος εάν αισθανθεί πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης.

Q5. Είναι το Cobra Pose Good για την Ισχιαλγία?

Απάντηση: Η πόζα Κόμπρα είναι μία από τις καλύτερες στάσεις για να αυξήσει την ευελιξία της σπονδυλικής στήλης. Τεντώνει το στήθος και επίσης δυναμώνει τους ώμους και τη σπονδυλική στήλη ανακουφίζοντας αποτελεσματικά τον πόνο της ισχιαλγίας καθώς και έναν ολισθηρό δίσκο. Έτσι η bhujangasana είναι μια ισχυρή asana που δίνει καλό τέντωμα στους μυς της σπονδυλικής στήλης.

Q6. Η Bhujangasana σας βοηθά να αυξήσετε το ύψος?

Απάντηση: Η Bhujangasana τεντώνει και δυναμώνει τους μυς των ώμων, του στήθους και της κοιλιάς. Διεγείρει επίσης τις αυξητικές ορμόνες και βελτιώνει τη στάση του σώματος. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του ύψους του ατόμου. Έτσι μπορεί σωστά να ειπωθεί ότι η bhujangasana σας βοηθά να αυξήσετε το ύψος.

Ε7: Ποια είναι τα κοινά λάθη όταν κάνετε Bhujangasana?

Απάντηση: Τα παρακάτω είναι τα συνηθισμένα λάθη που πρέπει να αποφύγετε κατά τη στάση της κόμπρα γιόγκα:

 • Διάστημα μεταξύ των ποδιών – Οι άνθρωποι τείνουν να κρατούν τα πόδια κοντά το ένα στο άλλο, αλλά ιδανικά, πρέπει να τοποθετούνται στο ισχίο.
 • Τοποθέτηση του χεριού – Τα χέρια πρέπει να διατηρούνται στην απόσταση των ώμων. Κρατώντας τα χέρια ευρύτερα από αυτό θα σας αποτρέψει από το να έχετε το βέλτιστο τόξο πλάτης.
 • Πιέζοντας πολύ σκληρά – η Bhujangasana έχει να κάνει με τη σωστή στάση και όχι με το πόσο ψηλά σηκώνεσαι. Κάποιος πρέπει να θυμάται ότι η bhujangasana έχει να κάνει με το τέντωμα της σπονδυλικής στήλης και την επέκταση της σπονδυλικής στήλης.
 • Κλειδωμένος αγκώνας – Όλοι έχουν διαφορετική ευελιξία και ως εκ τούτου αυτό δεν είναι υποχρεωτικό με την προϋπόθεση ότι αισθάνεστε ένα ωραίο τέντωμα στη σπονδυλική σας στήλη.