Cat Pose ή Marjariasana (Bidalasana) Yoga: Step By Step Guide

Όλοι αγαπάμε τις γάτες και τις βρίσκουμε αξιολάτρευτες. Γνωρίζατε όμως ότι υπάρχει μια ασάνα γιόγκα εμπνευσμένη από τη Γάτα; Ναί! Η Marjariasana ή η Bidalasana (γιόγκα πόζας γάτας) μπορεί να είναι πολύ ευεργετική και ικανοποιητική δίνοντας στο σώμα σας ένα αποτελεσματικό τέντωμα αιλουροειδών.

Προφέρεται ως Mar-jar-ee-ahh-Sana, που σημαίνει Marjari ως γάτα, Asana ως στάση σύμφωνα με τα σανσκριτικά. Τώρα που γνωρίζουμε ότι ακόμη και οι γάτες μπορούν να μας εμπνεύσουν με γιόγκικους τρόπους, αφήστε μας να εξερευνήσουμε αυτό το άρθρο για να μάθουμε περισσότερα για αυτό το asana.

Marjariasana (Bidalasana) ή Cat Pose Yoga

Τι είναι Marjariasana ή Bidalasana?

Το νόημα αυτής της στάσης γιόγκα βρίσκεται στο όνομά της. Προέρχεται από τις σανσκριτικές λέξεις, Marjari σημαίνει γάτα και γιόγκα σημαίνει στάση σώματος, γι ‘αυτό και αυτή η στάση ονομάζεται επίσης τέντωμα γάτας. Το Bidal είναι σανσκριτική λέξη που σημαίνει γάτα και asana είναι στάση σώματος.

Η ομόκεντρη και εκκεντρική κίνηση της σπονδυλικής στήλης στο Marjariasana βελτιώνει την κυκλοφορία του νωτιαίου υγρού, κάνοντας τη σπονδυλική σας στήλη ευέλικτη και ελαστική, καθιστώντας αυτό το asana μία από τις τέλειες επιλογές για άτομα που θέλουν να τεντώσουν τη σπονδυλική τους στήλη.

Επιπλέον, η στάση της γάτας δίνει στα σπονδυλωτά σας τη σωστή κινητικότητα απελευθερώνοντας την ένταση από την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Βοηθά επίσης στη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος ρυθμίζοντας τα εσωτερικά όργανα.

Cat Pose Yoga (Marjariasana ή Bidalasana) Οφέλη:

Μιλήσαμε για τις ευεργετικές επιδράσεις της γιόγκα στο σώμα μας. Σας παρουσιάζουμε τα πλεονεκτήματα της γιόγκα γάτας ως εξής:

 • Λυγίζοντας και επεκτείνοντας τους μυς της πλάτης σας, η Marjariasana ή η bidalasana (πόζα γάτας) σας δίνει επιπλέον ευελιξία.
 • Η στάση γάτας σας βοηθά να αποκτήσετε καλύτερη κινητικότητα ρυθμίζοντας τη σωστή κυκλοφορία του νωτιαίου υγρού, δίνοντάς σας μια πιο στιβαρή εκδοχή της σπονδυλικής σας στήλης.
 • Το Marjariasana ή bidalasana βοηθά στην καλύτερη λειτουργία και απομάκρυνση των αποβλήτων από το σώμα σας κάνοντας μασάζ στα πεπτικά όργανα.
 • Το τέντωμα των μυών και των σπονδυλωτών κατά την εκτέλεση της στάσης της γάτας έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.
 • Η εκτέλεση αυτής της στάσης ενισχύει τη ροή του αίματος, την καλύτερη αναπνοή και το τέντωμα της σπονδυλικής στήλης, τα οποία μπορεί να σας βοηθήσουν να ψηλώσετε καθιστώντας τη σπονδυλική σας στήλη ελεύθερη από δυσκαμψία.
 • Η σειρά ρυθμικών αναπνοών και μοτίβων που εμπλέκονται στη στάση Cat αυξάνουν τη διάθεσή σας, βοηθώντας σας να έχετε ένα χαλαρό μυαλό.
 • Η Marjariasana ή bidalasana οδηγεί σε καλύτερη στάση, βοηθώντας σας να σταθεροποιήσετε και να τεντώσετε τα σπονδυλωτά σας.
 • Η κινητικότητα των ώμων σας και η προσάρτηση των βραχιόνων σας με το θώρακα εξαρτάται από την ωμοπλάτη. Αυτή η στάση γάτας αποτρέπει κάθε μελλοντικό τραυματισμό στον ώμο έχοντας τεράστια επίδραση στην ωμοπλάτη.
 • Η τακτική εξάσκηση της Marjariasana (Γάτα θέτει γιόγκα) θα λυγίσει τη σπονδυλική στήλη, συστέλλοντας τους κοιλιακούς και τους μυς του πυρήνα σας, γεγονός που μειώνει το λίπος της κοιλιάς με αποτέλεσμα τονισμένους κοιλιακούς μυς.
 • Η πόζα γάτας μπορεί να ανακουφίσει τους πονεμένους μυς της μέσης σας βελτιώνοντας την ευελιξία και την κινητικότητα.

Οδηγός για αρχάριους για τη στάση της γάτας (Marjariasana/Bidalasana):

Εδώ είναι οι πληροφορίες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την εκτέλεση Marjariasana ή bisalasana, ειδικά αν είστε αρχάριος:

 • Παρόλο που η γιόγκα της πόζας γάτας είναι σχετικά απλή στην εκτέλεση, μπορείτε να πάρετε τη βοήθεια ενός φίλου ή ενός εκπαιδευτή εάν δυσκολεύεστε να στρογγυλέψετε την κορυφή του άνω μέρους της πλάτης σας.
 • Είναι πάντα καλύτερο να λυγίζετε τους μυς σας εκτελώντας προπαρασκευαστικές στάσεις πριν εκτελέσετε αυτήν τη στάση γάτας.
 • Καταναλώστε φαγητό τέσσερις έως έξι ώρες πριν εκτελέσετε αυτήν την άσα γιόγκα, έτσι ώστε το φαγητό να αφομοιωθεί.
 • Μπορείτε να κάνετε γιόγκα νωρίς το πρωί ή το βράδυ όταν το στομάχι σας είναι άδειο.
 • Το να διατηρείτε το στομάχι και τα έντερά σας καθαρά και άδεια είναι απαραίτητο ενώ κάνετε ασάνες στη γιόγκα.

Βήματα για να κάνετε γάτα θέτουν γιόγκα (Marjariasana):

Marjariasana ή γάτα πόζα

Ακολουθεί η λίστα των βημάτων που πρέπει να ακολουθήσετε κατά την εκτέλεση της πόζας Marjariasana ή Bidalasana:

 • Σχηματίστε μια επιτραπέζια όρθια θέση στα τέσσερα με τη βοήθεια των χεριών και των ποδιών σας.
 • Τοποθετήστε τις παλάμες σας στραμμένες προς τα δάπεδα και τα χέρια πρέπει να βρίσκονται ακριβώς κάτω από τους ώμους σας κάθετα στο πάτωμα.
 • Διατηρήστε ένα χάσμα πλάτους ισχίου ανάμεσα στα γόνατά σας και κοιτάξτε ευθεία μπροστά.
 • Σηκώστε το πηγούνι σας γέρνοντας το κεφάλι σας προς τα πίσω ενώ εισπνέετε.
 • Σηκώστε τον ουρά σας και σπρώξτε τον αφαλό σας προς τα κάτω μαζί με τη συμπίεση των γλουτών σας, δημιουργώντας μια αίσθηση μυρμήγκιασμα στο σώμα σας.
 • Πάρτε μεγάλες και βαθιές ανάσες κρατώντας την πόζα.
 • Χαλαρώστε τους γλουτούς σας καθώς αγκυρώνετε την πλάτη σας ενώ ρίχνετε το πηγούνι στο στήθος ενώ εκπνέετε. Ο συνδυασμός αυτών των δύο κινήσεων αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της asana.
 • Κρατήστε τον εαυτό σας σε αυτή τη θέση για μερικά δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, επιστρέψτε στην αρχική στάση του τραπεζιού.
 • Πριν σταματήσετε, εκτελέστε κίνηση και μετρήστε την κίνηση περίπου πέντε έως έξι φορές.

Προφυλάξεις για την εκτέλεση γιόγκα γάτας (Marjariasana/Bidalasana):

Παρόλο που η γιόγκα μπορεί να είναι εξαιρετικά επωφελής, η λήψη των ακόλουθων προληπτικών μέτρων πριν από την εκτέλεση της Marjariasana είναι απαραίτητη. Αυτοί είναι:

 • Είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν επιδοθείτε στην εκτέλεση πόζας γάτας, ειδικά εάν έχετε προβλήματα στην πλάτη ή στον αυχένα.
 • Ακόμα κι αν λάβετε ένα ΟΚ από το γιατρό σας όταν έχετε προβλήματα με τον αυχένα και την πλάτη εκτελέστε αυτή τη στάση παρουσία εκπαιδευτή γιόγκα.
 • Κρατήστε το κεφάλι σας ευθυγραμμισμένο με τον κορμό σας εάν υποφέρετε από συγκεκριμένο τραυματισμό στο κεφάλι.
 • Μην καταπονείτε υπερβολικά τους μυς σας, που μπορεί να οδηγήσουν σε πόνους στο σώμα.
 • Είναι καλύτερα να αποφύγετε να κάνετε πόζα γάτας εάν είστε έγκυος.
 • Μην πιέζετε τον εαυτό σας πέρα ​​από τα όριά σας.

Όλοι αισθανόμαστε ότι οι άνθρωποι είναι ένα εξελιγμένο είδος, αλλά τα πράγματα γύρω μας εμπνέουν μυστηριώδεις τρόπους. Μια πόζα γάτας ή Marjariasana (Bidalasana) είναι ένα από αυτά τα τμήματα εμπνευσμένα από γάτες που μπορούν να κάνουν όμορφα πράγματα. Η ερμηνεία των κινήσεων αυτού του asana και του θεσμού έγινε από έναν παρατηρητικό γιόγκι που παρακολουθούσε μια γάτα. Μην ξεχάσετε να μας πείτε πώς σας βοήθησε αυτό το άρθρο!

Αποποίηση ευθυνών: Το περιεχόμενο αυτού του άρθρου είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά επαγγελματικές συμβουλές. Συμβουλευτείτε έναν εκπαιδευτή πριν ξεκινήσετε κάτι νέο, ειδικά εάν έχετε προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας.

Συχνές ερωτήσεις:

1. Ποιες είναι οι προπαρασκευαστικές και επακόλουθες στάσεις της Marjariasana yoga?

Απάντηση: Η εκτέλεση οποιασδήποτε asana γιόγκα χρειάζεται κάποια αρχική προετοιμασία του σώματός σας που βοηθά στο τέντωμα των μυών. Μόλις το σώμα σας γίνει άνετο, μπορείτε να συνεχίσετε με άλλες πόζες. Η Balasana και η Garudasana είναι οι προπαρασκευαστικές στάσεις για τη στάση της γάτας, ενώ η Bitilasana μπορεί να είναι μια στάση παρακολούθησης.

2. Μπορούμε να εκτελούμε τη στάση της Γάτας καθημερινά?

Απάντηση: Εάν είστε εντελώς νέοι στη γιόγκα, ξεκινήστε αργά και στη συνέχεια αυξήστε το ρυθμό και τον αριθμό των φορών που εκτελείτε τη στάση της γάτας. Η πρακτική της γιόγκα μπορεί να είναι επωφελής αν τις εκτελείτε όσο το δυνατόν τακτικά.

3. Διαφέρει η γιόγκα από τις διατάσεις?

Απάντηση: Το τέντωμα του σώματός σας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πρακτικής γιόγκα. Σε αντίθεση με τις διατάσεις, η γιόγκα είναι ένας συνδυασμός μυαλού και σώματος που σας βοηθούν να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, δίνοντάς σας μακροχρόνια αποτελέσματα. Επομένως, χωρίς καθυστέρηση, προσθέστε γιόγκα στη ρουτίνα σας και αποκομίστε τα οφέλη.