Pranayama Yoga – Η δύναμη της αναπνοής και τα οφέλη της

Η Πραναγιάμα ασχολείται με τη λεπτή δύναμη ζωής. Η Πράνα ουσιαστικά σημαίνει την ενέργεια που χρειάζεται για να διατηρήσει το φυσικό μας σώμα και ελλείψει της οποίας το σώμα μας θα χαθεί. Είναι αυτή η πράνα που τρέφει το μυαλό και διατηρεί το σώμα μας ζωντανό. Αυτή η πράνα δημιουργεί την αύρα γύρω από το σώμα μας και ρέει μέσα από χιλιάδες νάντι στο σώμα μας και επίσης τα διάφορα τσάκρα του σώματος. Η ποιότητα και η ποσότητα της πράνας που ρέει στο σώμα μας καθορίζει την κατάσταση του σώματός μας. Με την πραναγιάμα, τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα της πράνας βελτιώνονται και έτσι βελτιώνεται η σωματική υγεία, καθώς και η ψυχική κατάσταση και γίνεται πολύ ήρεμος και ειρηνικός. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να ασκεί κανείς πραναγιάμα Γιόγκα.

Pranayama Yoga - Η δύναμη της αναπνοής και τα οφέλη της

Τι είναι η Pranayama Yoga?

Το όνομα Pranayama έχει σανσκριτική προέλευση και είναι ένας συνδυασμός 2 λέξεων Prana, που σημαίνει αναπνοή και Ayama, που σημαίνει αναστολή της αναπνοής. Σύμφωνα με τον τεχνικό ορισμό του Bhattacharyya, η πραναγιάμα γιόγκα είναι ένα μοντέλο 3 βημάτων που περιέχει Purak-που σημαίνει εισπνέετε, Kumbhak, που σημαίνει διατήρηση της αναπνοής και Rechak, που σημαίνει εκτόνωση της αναπνοής. Υπάρχει μια αναφορά στην Πραναγιάμα στο Μπαγκαβάντ Γκίτα επίσης που σημαίνει «έκσταση που προκαλείται από τη διακοπή της αναπνοής.» Η παραδοσιακή Hatha Yoga χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές πραναγιάμα και έτσι είναι ένα πολύ ζωτικό βήμα για την πνευματική ανάπτυξη ενός ατόμου.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε Πραναγιάμα?

Πριν μάθετε πώς να κάνετε πραναγιάμα γιόγκα, παρατηρήστε πρώτα τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτές τις ασάνες γιόγκα. Η κατανόηση της πράνας είναι απαραίτητη πριν κάνετε Πραναγιάμα. Είναι η πράνα που δημιουργεί την αύρα ή το ενεργειακό σώμα ενός ατόμου και προσθέτει τη δύναμη ζωής στο άτομο. Ως εκ τούτου, με την άσκηση του Pranayama, η ποιότητα, καθώς και η ποσότητα αυτής της πράνας, βελτιώνονται σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να δει τις αλλαγές από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε μπορεί αυτός ο τύπος αναπνοής να κατακτηθεί σε μία μόνο μέρα. Η εξάσκηση, λένε, κάνει τον άνθρωπο τέλειο και, ως εκ τούτου, πρέπει να εξασκήσετε αυτές τις τεχνικές αναπνοής για να τις κατακτήσετε επίσης για να μπορέσετε να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη από τα ίδια.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η εκτέλεση γιόγκα είναι πολύ πιο ωφέλιμη από το να περνάς ώρες χτυπώντας μηχανές. Η γιόγκα όχι μόνο μας κρατά υγιείς, ηρεμεί το μυαλό μας, θεραπεύει επίσης πολλές ασθένειες που επίσης χωρίς καμία εφαρμογή φαρμάκων. Η γιόγκα μας διδάσκει επίσης πώς να αποκτήσουμε τον αυτοέλεγχο. Χτίζει τη δύναμη συγκέντρωσής μας πολύ πιο ισχυρή. Πολλοί ειδικοί στη γιόγκα λένε ότι υπάρχουν μερικές βασικές ασάνες που παρέχουν τεράστια οφέλη ανάπτυξης στα παιδιά καθώς και στους ενήλικες. Η γιόγκα χρησιμοποιείται επίσης για τη μείωση των ρυτίδων του προσώπου και ενισχύει την ομορφιά μας.

Μεταξύ όλων των ασκήσεων γιόγκα, η απλούστερη μορφή γιόγκα είναι η πραναγιάμα. Το Pranayam (επίσης γραμμένο ως Pranayama) μπορεί να οριστεί ως μια διαδικασία και τεχνική που καθαρίζει ολόκληρο το νευρικό μας σύστημα συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Φέρνει σταθερότητα για να σταθεροποιήσει το μυαλό μας. Αυτές τις ιδιότητες, όλοι θέλουν να τις έχουν, αλλά πολύ λίγοι τις κατέχουν. Το Pranayam γίνεται πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε ασάνα. Μπορεί να ειπωθεί ως άσκηση προθέρμανσης πριν ξεκινήσετε τις ασάνες. Αφαιρεί την τεμπελιά και την υπνηλία του σώματος και χαρίζει μια ειρηνική εμπειρία στο σώμα μας. Επιπλέον, η γιόγκα και η Πραναγιάμ ενεργοποιούν το μυαλό μας με νέο σθένος και ειρήνη.

Ο όρος Pranayam αποτελείται από δύο λέξεις: Prana (ενέργεια) + Ayama (ροή). Η Πράνα είναι η αρχή της ανάπτυξης και της διατροφής τόσο των νευρικών όσο και των κυτταρικών ιστών του σώματος και του νου. Το Pranayam είναι μια παρόμοια διαδικασία φυσικής αναπνοής. Δεν προσφέρει σχεδόν καμία έκταση τεχνητότητας. Σε αυτή την άσκηση γιόγκα, αναπνέουμε, επιτρέποντας στον αέρα να εισέλθει από τη μύτη και ανάλογα με τη γενική υγεία και τη δύναμη των πνευμόνων. συγκρατείται μέσα και στη συνέχεια εκπνέεται. Αυτή η φυσική πρόσληψη και εκροή της αναπνοής συνεχίζεται συνεχώς.

Η διαφορά μεταξύ αυτής της φυσικής διαδικασίας και του «Pranayam» είναι ότι στην πρώτη, η εισπνοή και η εκπνοή δεν συνδέονται απαραίτητα με το μυαλό. Ενώ στην πραναγιάμα, ο αέρας συνεχίζεται λόγω της φυσικής λειτουργίας της καρδιάς και των πνευμόνων. Η εισπνοή και η εκπνοή δεν γίνονται με καθορισμένη χρονική διάρκεια. Σε μερικούς ανθρώπους, η διαδικασία εισπνοής διαρκεί περισσότερο χρόνο από την εκπνοή και ακόμη και το αντίθετο μπορεί να συμβεί σε ορισμένα άλλα άτομα.

Η τακτική άσκηση αυτών των ασκήσεων αναπνοής βοηθά στην απομάκρυνση των αποβλήτων που συνήθως εκτελούνται από το πεπτικό μας σύστημα, το ουροποιητικό μας σύστημα και φυσικά μέσω του δέρματος. Το Pranayam περιλαμβάνει διαδικασία αλλαγής πίεσης, η οποία βελτιώνει την κυκλοφορία μας ωφελώντας τα έντερα και τα νεφρά μας με τον ίδιο τρόπο όπως και τα άλλα κοιλιακά σπλάχνα. Για διαλογισμό και χαλάρωση, περνάμε συχνά ώρες σε σπα/ αίθουσες μασάζ, αλλά ακόμη και το να κάνουμε Pranayam για λίγα λεπτά μας απαλλάσσει από το άγχος μας και μας κρατάει ήρεμους. Έτσι, αντί να επιλέγετε ιαματικά λουτρά, λίγα λεπτά πραναγιάμα λειτουργούν επίσης.

Μερικά οφέλη του Pranayam:

Η γιόγκα Pranayamas είναι κατάλληλη για άτομα όλων των ηλικιών. Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά στο Pranayam έχουν καλή όρεξη, δεδομένου ότι δίνει δύναμη να ελέγξουμε την ικανότητα πείνας και δίψας μας και δημιουργεί ένα αίσθημα ικανοποίησης, ευθυμίας (η δύναμη της θέλησης γίνεται ισχυρή μέσω της τακτικής άσκησης), καλή φιγούρα, καλή δύναμη, θάρρος και ενθουσιασμός ( διατηρεί το άτομο ισορροπημένο σε όλες τις συνθήκες και καταστάσεις), υψηλό επίπεδο υγείας, σφριγηλότητας και ζωτικότητας και αυξάνει ακόμη και τη δύναμη συγκέντρωσης. Το Pranayam βοηθά το σώμα μας να λάβει επαρκή παροχή οξυγόνου και επιτρέπει στο διοξείδιο του άνθρακα να αποβάλλει αποτελεσματικά μαζί με τον καθαρισμό του αίματος από τις τοξίνες. Βοηθά τους ανθρώπους να αναρρώσουν από το άγχος και την κατάθλιψη και είναι επίσης ευεργετικός στη θεραπεία άλλων διαταραχών που σχετίζονται με το στρες.

Άλλα οφέλη της Pranayama Yoga είναι τα ακόλουθα:

 1. Το Pranayam, όταν γίνεται τακτικά κάθε πρωί, είναι πολύ χρήσιμο στη θεραπεία διαφόρων επιπέδων αρτηριακής πίεσης, είτε είναι χαμηλή είτε υψηλή και επίσης θεραπεύει καρδιακές παθήσεις.
 2. Διαχειρίζεται ψυχο-σωματικές ασθένειες, ανακουφίζει από το άγχος και την εγκεφαλική ένταση, μειώνοντας άλλα προβλήματα όπως θυμό, άγχος, αϋπνία.
 3. Και κάνει το μυαλό μας πιο προσεκτικό και αντιληπτικό και λειτουργεί υπέροχα για προ-διαλογισμό.
 4. Δίνει εσωτερική δύναμη και φέρνει αυτοπεποίθηση, καθώς αφαιρεί την αισθητηριακή απόσπαση του νου.
 5. Επιταχύνει τη θεραπευτική δύναμη του σώματός μας.

Πώς να κάνετε την Pranayama Yoga?

Το Pranayama είναι το 4ο άκρο της Ashtanga Yoga, όπως αναφέρεται στα Sutras της Yoga από τον Patanjali. Τα παρακάτω είναι τα βήματα της πραναγιάμα γιόγκα που πρέπει να ακολουθήσετε για να προετοιμαστείτε για να κάνετε πραναγιάμα. Είναι ως εξής:

 • Για καλύτερα αποτελέσματα, το Pranayama πρέπει να γίνεται με άδειο στομάχι.
 • Το Pranayama γεμίζει το σώμα με θετική ενέργεια και έτσι θεραπεύει το σώμα γρήγορα. Ως εκ τούτου, κάποιος πρέπει να καθίσει για πραναγιάμα με πολύ θετική στάση.
 • Το μέρος όπου σκοπεύετε να κάνετε πραναγιάμα γιόγκα πρέπει να είναι καθαρό και ηθικά υγιεινό.
 • Να ασκείστε τακτικά για να έχετε καλά αποτελέσματα και επίσης να τα διατηρείτε.

Τύποι Pranayam:

Για να κάνουμε όλες τις ασάνες, πρέπει πρώτα να μάθουμε για μερικές ασάνες γιόγκα ή στάσεις για να κάθεστε. Βασικά, κάθε asana λειτουργεί πλήρως όταν εκτελείται με ακριβή τρόπο. Έτσι, για την εκτέλεση όλων των τύπων πραναγιάμα, πρέπει πρώτα να καθίσουμε στο Sukha Asana. Το Sukha asana είναι η ευκολότερη και η πιο άνετη στάση για διαλογισμό όπου το κεφάλι, ο λαιμός και ο κορμός μας πρέπει να διατηρούνται σε μια γραμμή χωρίς καμπύλη. Υπάρχουν συνολικά επτά τύποι Pranayam yoga, οι οποίοι αναφέρονται λεπτομερώς παρακάτω εδώ.

1. Bhastrika Pranayam (Bellows Breath):

Bhastrika Pranayama Yoga

Το Bhastrika Pranayama είναι μια εξαιρετική πρακτική γιόγκα για τη θεραπεία πολλών χρόνιων παθήσεων όπως το άσθμα, η αρθρίτιδα, η αρθρίτιδα, η κατάθλιψη, η υπέρταση και πολλά άλλα. Είναι επίσης γνωστή ως κάτω αναπνοή καθώς μοιάζει με κάποιον που φυσάει τη φυσούνα. Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε ασκήσεις γιόγκα πραναγιάμα:

Κατευθύνσεις:

 • Ένα άτομο πρέπει να καθίσει στο Sukha Asana ή το Dhyan asana και να αναπνεύσει βαθιά, έτσι ώστε να γεμίσουν οι πνεύμονές σας με καθαρό αέρα και να εξαναγκάσουν την κοιλιά σας έξω. Αυτό θα κάνει το στήθος σας να επεκτείνεται με τις κολόνες σας να ανεβαίνουν.
 • Αναπνεύστε γρήγορα, ρίχνοντας τις κλείδες, ξεφουσκώνοντας το στήθος και συρρικνώνοντας την κοιλιά καθώς καταρρέουν οι πνεύμονες. Επαναλάβετε τη διαδικασία.
 • Όταν γίνει σωστά, το στήθος σας θα διευρυνθεί όταν εισπνέετε και θα ξεφουσκώσει όταν εκπνέετε.
 • Επιταχύνετε την αναπνοή σας με περισσότερη εξάσκηση.
 • Χαρίζει χαλάρωση και ηρεμεί το μυαλό μας.

2. Kapalbharti Pranayam (Λαμπερή ανάσα στο μέτωπο):

Γιόγκα Kapalbharti Pranayama

Το Kapalbharti Pranayam είναι μία από τις πιο γνωστές ασκήσεις αναπνοής και είναι μία από τις 7 κορυφαίες πραναγιάμα. Αν πιστεύουμε στον Baba Ramdev, τότε αυτή η τεχνική αναπνοής είναι αρκετά ισχυρή για να μειώσει το άγχος, να τονώσει την κοιλιά και να βελτιώσει την υγεία των νεφρών και πολλά άλλα.

Κατευθύνσεις:

 • Ένα άτομο πρέπει να καθίσει στο Sukha Asana ή το Dhyan asana και να πάρει μια βαθιά ανάσα.
 • Εισπνεύστε κανονικά διατηρώντας την εισπνοή σας αργή αλλά αναγκαστικά. Αφήστε τους πνεύμονες να επεκταθούν και η κοιλιά μετακινηθεί έξω. τότε νιώστε το στήθος σας να διευρύνεται με τις κλειδαριές σας να ανεβαίνουν τελευταία.
 • Εκπνεύστε δυνατά από τη μύτη τραβώντας τους μυς του στομάχου σας.
 • Η εκπνοή πρέπει να διαρκέσει πολύ λιγότερο από όσο χρειάστηκε για την εισπνοή.

Οφέλη:

Με αυτόν τον τρόπο, το Kapal Bharti Pranayam για 15 λεπτά ή περισσότερο κάθε μέρα, μπορεί να θεραπεύσει ασθένειες όπως παχυσαρκία, δυσπεψία, οξύτητα, προβλήματα που σχετίζονται με αέρια, θεραπεύει τον καρκίνο του μαστού και όλες τις άλλες κοιλιακές ασθένειες.

3. Bahya Pranayam (Εξωτερική αναπνοή):

Bahya Pranayama Yoga

Στα σανσκριτικά, bahya σημαίνει έξω. Ως εκ τούτου, αυτή η τεχνική αναπνοής πραναγιάμα γιόγκα επικεντρώνεται ουσιαστικά στην εκπνοή και ως εκ τούτου, είναι επίσης γνωστή ως εξωτερική αναπνοή. Αυτή η πραναγιάμα είναι πιο αποτελεσματική στη θεραπεία πολλών προβλημάτων που σχετίζονται με το στομάχι, όπως δυσκοιλιότητα, οξύτητα, κήλη, γαστρικά προβλήματα κ..

Κατευθύνσεις:

 • Ένα άτομο πρέπει να καθίσει στο Sukha Asana ή το Dhyanasana και να εισπνεύσει βαθιά από τη μύτη.
 • Εκπνεύστε δυναμικά χρησιμοποιώντας το στομάχι και το διάφραγμα για να σπρώξετε τον αέρα μακριά από το σώμα σας.
 • Τώρα προσπαθήστε αργά να αγγίξετε το πηγούνι σας στο στήθος σας και να τραβήξετε εντελώς το στομάχι σας. Εδώ ο στόχος είναι να αφήσετε μια κοιλότητα κάτω από το πλευρό σας, έτσι ώστε το μπροστινό μυϊκό τοίχωμα της κοιλιάς να πιέζεται στο πίσω μέρος.
 • Αυτή η θέση και η αναπνοή σας πρέπει να κρατηθούν για όσο διάστημα είναι άνετα. Στη συνέχεια, σηκώστε αργά το πηγούνι σας και εισπνεύστε αργά, έτσι ώστε οι πνεύμονές σας να είναι γεμάτοι αέρα.
 • Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία 3 έως 5 φορές.

Οφέλη:

Κάνοντας αυτό το Bahya Pranayam, μπορεί κανείς να θεραπεύσει όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με την κοιλιά και τα έντερα.

4. Anulom Vilom Pranayam (Εναλλακτική αναπνοή ρουθούνι):

Anulom Vilom Pranayama

Το Anulom Vilom ονομάζεται επίσης ως εναλλακτική αναπνοή ρουθουνιού. Είναι μια πολύ ισχυρή τεχνική αναπνοής για τη θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος. Αυτό το πραναγιάμα ισορροπεί το νάντι καθαρίζει το ενεργειακό σώμα και έτσι ενεργοποιεί την ανώτερη συνείδηση.

Κατευθύνσεις:

 • Ένα άτομο πρέπει να καθίσει στο Sukha Asana ή στο Dhyan asana και να πάρει μια βαθιά αναπνοή με το ένα ρουθούνι ανοιχτό και το άλλο κλειστό με τη χρήση των δακτύλων σας.
 • Απλώς πατήστε το δεξί αντίχειρα στο δεξί σας ρουθούνι για να το μπλοκάρετε.
 • Εισπνεύστε αργά μέσα από το αριστερό ρουθούνι, έτσι ώστε οι πνεύμονές σας να γεμίσουν με καθαρό αέρα.
 • Αφαιρέστε αργά τον αντίχειρά σας από το δεξί σας ρουθούνι και κρατήστε το δεξί σας χέρι δίπλα στη μύτη σας.
 • Εκπνεύστε εντελώς σε αργή διαδικασία με το δεξί ρουθούνι, έτσι ώστε οι πνεύμονές σας να απαλλαγούν από τον αέρα. Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία εκπνοής, κρατήστε το αριστερό σας ρουθούνι κλειστό.
 • Χρησιμοποιήστε το δαχτυλίδι ή το μεσαίο δάχτυλό σας κοντά στο αριστερό σας ρουθούνι. Είναι ευκολότερο να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το ίδιο χέρι για να μπλοκάρετε οποιοδήποτε ρουθούνι για μερικούς ανθρώπους, αλλά μπορείτε να αλλάξετε χέρια ανάλογα με το ποιο ρουθούνι εμποδίζετε. Εάν το χέρι σας κουράζεται, μπορείτε επίσης να το αλλάξετε εναλλακτικά.
 • Εν ολίγοις, εισπνεύστε από το δεξί ρουθούνι. Γεμίστε τα πνευμόνια σας με καθαρό αέρα. Κλείστε πρώτα το δεξί ρουθούνι και μετά ανοίξτε το αριστερό ρουθούνι.
 • Συνεχίστε για 15 λεπτά. Μπορείτε να ξεκουραστείτε ένα λεπτό μετά από κάθε πέντε λεπτά άσκησης. Αναπνεύστε αργά μέσα από το αριστερό ρουθούνι.

Οφέλη:

Ασκώντας το Anulom Vilom Pranayam για περίπου 15 λεπτά την ημέρα, μπορείτε να θεραπεύσετε ασθένειες όπως άσθμα, βρογχίτιδα, διαβήτη, πόνο ημικρανίας και υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

5. Bhramri Pranayama (Bee Breath):

Bhramri Pranayama

Αυτή η τεχνική αναπνοής γιόγκα προέρχεται από το ινδικό μαύρο μελίσσι, γνωστό και ως Bhramri. Αυτή η πραναγιάμα είναι πολύ αποτελεσματική για να ηρεμήσει το μυαλό. Έτσι την επόμενη φορά που θα απογοητευτείτε, θυμώνετε ή αγχώνεστε, ξέρετε ποια πραναγιάμα πρέπει να εξασκήσετε. Είναι ένας άμεσος παράγοντας άγχους και μπορεί να ασκηθεί οπουδήποτε – στο σπίτι, στο γραφείο, στην κουζίνα ή οπουδήποτε αλλού..

Κατευθύνσεις:

 • Ένα άτομο πρέπει να καθίσει στο Sukha Asana ή στο Dhyan asana και μετά να κλείσει τα μάτια του.
 • Κλείστε τα αυτιά σας τοποθετώντας τους αντίχειρές σας πάνω τους. κρατήστε τους δείκτες σας πάνω από τα μάτια σας, εμποδίζοντας το φως να εισέλθει στην όρασή σας και τα υπόλοιπα δάχτυλα κατά μήκος των πλευρών της μύτης σας. Κρατήστε κάθε μικρό/δακτυλικό δάχτυλο κοντά σε ένα ρουθούνι.
 • Εισπνεύστε βαθιά από τη μύτη επιτρέποντας στο διάφραγμα να κινηθεί προς τα κάτω, έτσι ώστε οι πνεύμονες να μπορούν να επεκταθούν και να εξαναγκάσουν την κοιλιά έξω. τότε νιώστε το στήθος σας να διευρύνεται με τις κλειδαριές σας να ανεβαίνουν τελευταία.
 • Χρησιμοποιήστε το μικρό σας δάχτυλο για να κλείσετε μερικώς κάθε ρουθούνι για να διατηρήσετε τους πνεύμονές σας γεμάτους αέρα.
 • Αναπνεύστε από τη μύτη ενώ βουητό. Είναι σημαντικό να προέρχεται ο ήχος από το λαιμό σας, χωρίς να επιτρέπεται να ακούγεται σαν αποτέλεσμα των μερικώς αποκλεισμένων ρουθουνιών σας. Επαναλάβετε τρεις φορές.

Οφέλη:

Κάνοντας το Bramari Pranayam, μπορείτε να θεραπεύσετε όλες τις ασθένειες που σχετίζονται με τα μάτια, τα αυτιά, τη μύτη, το λαιμό και το νευρικό σύστημα.

6. Udgeeth Pranayama (Chanting Breath):

Ούτζιθ Πραναγιάμα

Το Udgeeth Pranayama είναι πολύ απλό, αλλά μια από τις πιο ισχυρές τεχνικές αναπνοής και αποτελεί μέρος της Γιόγκα Σούτρα του Patanjali. Αυτή η πραναγιάμα έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην υπέρταση και βελτιώνει τη μνήμη καθώς και τη συγκέντρωση. Εδώ είναι τα βήματα της πραναγιάμα γιόγκα για αυτή τη στάση.

Κατευθύνσεις:

 • Ένα άτομο πρέπει να καθίσει στο Sukha Asana ή στο Dhyanasana και μετά να κλείσει τα μάτια του.
 • Εισπνεύστε βαθιά από τη μύτη και εκπνεύστε πολύ αργά ενώ λέτε OM. Όταν προφέρετε αργά το OOM, αφήστε τη συλλαβή σας να βγει όσο πιο αργά γίνεται.
 • Θα πρέπει να το έχετε στο μυαλό σας να προφέρετε το O μακρύ και το Μ σύντομο (‘OOOOOOmm’).
 • Επαναλάβετε 3 φορές τη διαδικασία για περίπου 15 λεπτά.

Οφέλη:

Κάνοντας το Udgeet Pranayam, μπορεί κανείς να θεραπεύσει όλες τις ασθένειες που σχετίζονται με το λαιμό και το νευρικό σύστημα.

7. Pranav Pranayama:

Πράναβ Πραναγιάμα

Pranav Pranayama στα σανσκριτικά σημαίνει την ιερή συλλαβή OM. Αυτό είναι το τελευταίο Pranayama, όπως συζητήθηκε στην Patanjali Yoga Sutra. Αυτό το Pranayama έχει άμεσο αποτέλεσμα χαλάρωσης και ως εκ τούτου θεωρείται επίσης ως γρήγορος διαλογισμός που μπορεί να γίνει σε μόλις 2-3 λεπτά.

Κατευθύνσεις:

 • Πρώτα απ ‘όλα καθίστε σε Padmasana, Sukhasana ή Vajrasana πόζαρε ήσυχα.
 • Κανονικά εισπνεύστε συγκεντρώνοντας το μυαλό σας στην εισπνοή και εκπνοή.
 • Είναι σημαντικό να φανταστούμε ότι ο Θεός είναι παντού και είναι παρών σε κάθε σωματίδιο.
 • Κάντε μια ρουτίνα να εξασκείτε αυτήν την asana για 3 λεπτά έως 1 ώρα σύμφωνα με τον διαθέσιμο χρόνο σας.

Οφέλη:

 • Αυτή η ασάνα γιόγκα δίνει σωματική και πνευματική ενέργεια στο σώμα μας.
 • Η άσκηση αυτής της asana γιόγκα ανακουφίζει από το ψυχικό στρες και μας βοηθά να ξεπεράσουμε τις άλλες σωματικές διαταραχές.
 • Δίνει καλή υγεία και βοηθά στην ενδυνάμωση του μυαλού.
 • Διαλογισμός.
 • Αυξάνει τη συγκέντρωση.
 • Βοηθά στην οικοδόμηση μιας πνευματικής ανάπτυξης και διευρύνει τις προοπτικές μας απόψεις.

Λίγες σημαντικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθείτε κατά τη διάρκεια της Asana:

 1.  Εξασκηθείτε στις ασάνες πάνω από μια κουβέρτα απλωμένη είτε στο πάτωμα είτε στον κήπο.
 2. Αποφύγετε να φοράτε γυαλιά ενώ ασκείτε ασάνες. Μπορεί να είναι σπασμένα ή να τραυματίσουν τα μάτια σας. Φορέστε άνετα ρούχα όταν ασκείτε ασάνες.
 3.  Διατηρήστε μια τακτική ρουτίνα για να κάνετε πραναγιάμα. Όσοι δεν ασκούνται και δεν ασκούνται σε μια τακτική ρουτίνα δεν θα έχουν κανένα όφελος.
 4. Η καλύτερη ώρα για να εκτελέσετε τις ασάνες είναι το πρωί. αν δεν μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο το πρωί, θυμηθείτε να το κάνετε με άδειο στομάχι ή τουλάχιστον τρεις ώρες μετά το φαγητό.
 5.  Ποτέ μην αλλάζετε τις asanas. Εάν κάνετε ένα σετ Asanas σήμερα και κάποιο άλλο αύριο και ούτω καθεξής, δεν μπορείτε να αποκομίσετε κανένα όφελος. Πρέπει να εκτελείτε τις ίδιες asanas κάθε μέρα, αν και μπορείτε να προσθέσετε νέες asanas στη ρουτίνα σας και να τις εκτελείτε τακτικά με τις άλλες asanas.
 6. Όσο πιο σταθερός είστε στις ασάνες, τόσο περισσότερο θα μπορείτε να συγκεντρωθείτε και να διαλογιστείτε. Δεν μπορείτε να τα πάτε καλά στο διαλογισμό σας χωρίς να αφήσετε το μυαλό σας να είναι μονόκτινο και να έχει μια σταθερή στάση. Ακολουθήστε λοιπόν μια τακτική ρουτίνα asanas.

Προφυλάξεις και αντιφάσεις:

Τα παρακάτω είναι μερικά προειδοποιητικά σημάδια για να κάνετε πραναγιάμα:

 • Άτομα με κήλη, κοιλιακές πληγές, σκωληκοειδίτιδα, πρόπτωση μήτρας ή ορθού θα πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν πραναγιάμα Kapal Bhati υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
 • Ακόμα και οι γυναίκες που γέννησαν πρόσφατα θα πρέπει να αποφεύγουν να κάνουν την πραναγιάμα Kapal Bhati.
 • Οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα που έχουν πυρετό θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν κάνουν πραναγιάμα
 • Παιδιά άνω των 5 ετών και κάτω των 12 ετών θα πρέπει να εξασκούνται σε anulom vilom και Kapal Bhati για μέγιστο 5 λεπτά και bhastrika pranayama για μέγιστο 2 λεπτά..

Συμβουλές για αρχάριους:

Οι παρακάτω συμβουλές και κόλπα θα σας βοηθήσουν να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη της πραναγιάμα γιόγκα των ασανών:

 • Τα μέγιστα οφέλη του Pranayama μπορούν να αποκομιστούν με την εξάσκηση τους νωρίς το πρωί και με άδειο στομάχι.
 • Εάν προτιμάτε να το κάνετε το βράδυ, κάντε το τουλάχιστον 3-4 ώρες μετά το γεύμα.
 • Φορέστε άνετα ρούχα ενώ κάνετε πραναγιάμα.
 • Κάντε μόνο πόσα μπορεί να αντέξει το σώμα σας. Εάν κάποια από τις ασκήσεις ή τις ασάνες σας κάνει να νιώθετε βαριά ή άβολα, σταματήστε αμέσως. Επίσης, κάντε διαλείμματα εάν απαιτείται.
 • Εάν έχετε οποιαδήποτε ιατρική πάθηση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε να κάνετε Pranayama.
 • Καθίστε στο χαλάκι γιόγκα σας με τη σπονδυλική στήλη σας όρθια ή αλλιώς καθίστε άνετα σε μια καρέκλα εάν δεν μπορείτε να καθίσετε.

Οφέλη Pranayama Yoga:

Τα παρακάτω που δίνονται είναι μερικά από τα οφέλη του Pranayama:

 • Η κυκλοφορία του αίματος στο σώμα βελτιώνεται σημαντικά
 • Κρατά μακριά τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με την καρδιά
 • Χαλαρώνει το μυαλό και το σώμα
 • Η συγκέντρωση βελτιώνεται σημαντικά
 • Ανακουφίζει από καταστάσεις όπως το στρες, η υπέρταση, η κατάθλιψη κλπ
 • Θεραπεύει σωματικά προβλήματα όπως άσθμα, ημικρανία, πεπτικές διαταραχές, νευρολογικά προβλήματα, ημικρανία, κατάθλιψη κ.λπ..
 • Χτίζει αυτοπεποίθηση.
 • Μειώνει το άγχος.
 • Βελτιώνει τη λειτουργία των διαφόρων οργάνων του σώματος.
 • Η τακτική άσκηση της πραναγιάμα μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα ακοής.

Το Pranayama είναι απολύτως επωφελές για άτομα όλων των ηλικιακών ομάδων και ακόμη και για άτομα που βγαίνουν από διάφορες ιατρικές καταστάσεις. Μοιραστείτε την εμπειρία σας από την εξάσκηση της πραναγιάμα, στα παρακάτω σχόλια, καθώς αυτό θα παρακινήσει τους άλλους να εξασκηθούν. Επίσης, μοιραστείτε αυτόν τον οδηγό και συμβουλές με τους φίλους και τους συγγενείς σας και παρακινήστε τους να ενσταλάξουν αυτήν την καλή συνήθεια στον τρόπο ζωής τους.

Συχνές Ερωτήσεις & Απαντήσεις:

Q1. Ποια είναι η καλύτερη ώρα για εξάσκηση στο Pranayama?

Απάντηση: Η Πραναγιάμα είναι ουσιαστικά αναπνευστική άσκηση και ωφελεί το σώμα παίρνοντας καθαρή πράνα. Ως εκ τούτου, η καλύτερη στιγμή για πρακτική πραναγιάμα είναι νωρίς το πρωί ακόμη και πριν από την ανατολή του ηλίου, όταν ο αέρας είναι απολύτως καθαρός και η ποσότητα οξυγόνου είναι επίσης η μέγιστη. Νωρίς το πρωί, το μυαλό μας είναι φρέσκο ​​και το σώμα φορτίζεται επίσης για να μπορεί να απορροφήσει τη μέγιστη πράνα.

Q2. Τι είναι η διαδικασία της Πραναγιάμα?

Απάντηση: Το Pranayama είναι μια αρχαία πρακτική ελέγχου του πράνα (αναπνοή). Έτσι όλοι οι τύποι πραναγιάμα ουσιαστικά ασχολούνται με την εισπνοή και την εκπνοή αέρα. Η διαδικασία του Pranayama μπορεί ουσιαστικά να ταξινομηθεί σε 4 μέρη, τα οποία είναι:

 • Εισπνοή: Το οξυγόνο γεμίζει στο διάφραγμα και την κοιλιά.
 • Κράτηση: Το οξυγόνο κυκλοφορεί σε όλα τα ζωτικά όργανα και οχήματα του σώματος.
 • Εκπνεύστε: Όλη η βρώμικη, άρρωστη ενέργεια πετάγεται έξω από το σώμα.
 • Κράτημα: Το σώμα αναζωογονείται και αναζωογονείται.

Q3. Πόσο καιρό πρέπει να κάνουμε Pranayama?

Απάντηση: Εάν έχετε άφθονο χρόνο και δεν βιάζεστε, τότε μπορείτε να πάτε για μια μεγαλύτερη ακολουθία πραναγιάμα, η οποία περιελάμβανε 10-15 λεπτά διαλογισμού, ακολουθούμενα από 25-30 λεπτά Πραναγιάμα και τελειώνοντας με 5-10 λεπτά Shavasana και στη συνέχεια μπορείτε να εξασκήσετε τις κανονικές σας ασάνες γιόγκα και ασκήσεις. Η Γιόγκα και η Πραναγιάμα κάνουν μαζί ένα πλήρες σετ άσκησης και ως εκ τούτου, ονομάζεται επίσης γιόγκα Πραναγιάμ.

Q4. Μπορείτε να κάνετε Πραναγιάμα μετά το φαγητό?

Απάντηση: Στην ιδανική περίπτωση, το Pranayama πρέπει να γίνεται νωρίς το πρωί με άδειο στομάχι για να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη. Ωστόσο, εάν δεν μπορείτε να κάνετε πραναγιάμα νωρίς το πρωί, τότε είναι σκόπιμο να κρατήσετε ένα κενό 3-4 ωρών μεταξύ της πραναγιάμα και του γεύματος και 45 λεπτών μεταξύ του τσαγιού ή του καφέ και του Πραναγιάμ και 15 λεπτά μετά το νερό. Δεν συνιστάται η πραναγιάμα αμέσως μετά το φαγητό.

Q5. Πότε μπορώ να φάω μετά το Pranayama?

Απάντηση: Κάθε άσκηση έχει μια περίοδο ψύξης κατά την οποία τίποτα δεν πρέπει να τρώγεται ή να πίνεται. Έτσι, ιδανικά δεν πρέπει να τρώτε τίποτα για τουλάχιστον 30-45 λεπτά μετά την εκτέλεση του Pranayama. Μετά από αυτό μπορείτε να ακολουθήσετε την κανονική σας δίαιτα Satvic.

Οφέλη Pranayama Yoga