3 καλύτεροι τρόποι χρήσης της καφεΐνης για απώλεια βάρους

Γνωρίζατε ότι η καφεΐνη βοηθά στην απώλεια βάρους; Ναί! Πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν ότι υπάρχει μια σαφής σχέση μεταξύ καφεΐνης και απώλειας βάρους! Η καφεΐνη, το πιο δημοφιλές ψυχοδραστικό φάρμακο στον κόσμο, υπάρχει στον καφέ, το τσάι, το πράσινο τσάι, τα ενεργειακά ποτά και τα συμπληρώματα. Ανεξάρτητα από πού το παίρνετε, η κατανάλωση συγκεκριμένης δόσης καφεΐνης την ημέρα είναι γνωστό ότι υποστηρίζει τους στόχους σας για απώλεια βάρους.

Πώς λειτουργεί όμως αυτό ακριβώς, και τι πρέπει να γνωρίζετε πριν πάρετε καφεΐνη για απώλεια βάρους; Πάρτε τις ανησυχίες σας στην άκρη, γιατί αυτό το άρθρο καλύπτει όλα τα σημαντικά σημεία που σχετίζονται με την καφεΐνη για την απώλεια βάρους.

Καφεΐνη για απώλεια βάρους

Πίνακας Περιεχομένων:

  • Τι είναι η καφεΐνη?
  • Μπορεί η καφεΐνη να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος?
  • Πώς βοηθά η καφεΐνη στην απώλεια βάρους?
  • Παρενέργειες των χαπιών καφεΐνης

Τι είναι η καφεΐνη ;:

Η καφεΐνη είναι ένας τύπος νόμιμης ψυχοδραστικής ουσίας που υπάρχει σε πολλά ποτά όπως ο καφές, το τσάι, το πράσινο τσάι και το κακάο. Διεγείρει το κεντρικό νευρικό σας σύστημα και αυξάνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σας, εμποδίζοντας τις επιδράσεις της αδενοσίνης, ενός χαλαρωτικού εγκεφάλου. Η καφεΐνη σας κρατά πνευματικά ξύπνιους και απαλύνει το αίσθημα της κούρασης.

Μπορεί η καφεΐνη να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος;:

Η καφεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος ενισχύοντας τον μεταβολισμό του σώματός σας. Απορροφάται γρήγορα στην κυκλοφορία του αίματος και προάγει την ταχύτερη πέψη. Επιπλέον, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη μπορεί να αυξήσει τη θερμογένεση, η οποία παράγει περισσότερη θερμότητα για ταχύτερη καύση λίπους, οδηγώντας σε απώλεια βάρους. (1) Η καφεΐνη μπορεί επίσης να συμβάλει στην απώλεια βάρους καίγοντας ανεπιθύμητες θερμίδες στο σώμα όταν συνδυάζεται με κατεχίνες και εφεδρίνη.

Πώς βοηθά η καφεΐνη στην απώλεια βάρους;:

Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν το ρόλο της καφεΐνης ως καταλύτη απώλειας βάρους. Υπάρχουν πολλές θεωρίες που εξηγούν πώς συμβαίνει αυτό! Ακολουθούν μερικές από τις σημαντικότερες παρατηρήσεις σχετικά με το πώς η καφεΐνη σας βοηθά να χάσετε βάρος

1. Αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό:

Η καφεΐνη έχει θερμογόνο δράση στο σώμα και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος σε ελαφρώς πάνω από την κανονική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του μεταβολικού ρυθμού του σώματος, επιτρέποντας στο σώμα να κάψει λίπος πολύ πιο γρήγορα. (2) Η καφεΐνη βοηθά επίσης στην απελευθέρωση των λιποκυττάρων από τις μονάδες αποθήκευσης και τη μετατροπή τους σε ενέργεια μέσω της λιπόλυσης. Αφαιρώντας το περιττό λίπος, η καφεΐνη σας βοηθά να χάσετε βάρος γρήγορα.

2. Μειώνει την άσκηση κατά τη διάρκεια της άσκησης:

Η σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους. Ωστόσο, οι άνθρωποι κουράζονται γρήγορα, οδηγώντας σε φτωχά ή αναποτελεσματικά αποτελέσματα από το πρόγραμμα προπόνησής τους. Ένας τρόπος για να ξεπεραστεί αυτό το ζήτημα είναι η λήψη καφεΐνης. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι η αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης μειώνει την κόπωση της προπόνησης, επιτρέποντας στο άτομο να αποδίδει καλύτερα. (3) Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει την απώλεια λίπους και την απώλεια βάρους λόγω υψηλότερης καύσης θερμίδων.

3. Κατασταλτικό της πείνας:

Ένα από τα βασικά οφέλη της καφεΐνης για την απώλεια βάρους είναι οι ιδιότητες που καταστέλλουν την όρεξή της. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφεΐνης 0,5 ώρες έως 4 ώρες πριν από τα γεύματα μπορεί να περιορίσει τους πόνους. (4) Η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού πριν από τα γεύματα μπορεί να μειώσει τη συνολική πρόσληψη τροφής, γεγονός που μειώνει τον ημερήσιο αριθμό θερμίδων. Η καφεΐνη μπορεί επίσης να αποτρέψει την επανάκτηση βάρους περιορίζοντας την πρόσληψη τροφής και κρατώντας σας χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Πόση καφεΐνη είναι καλή για την απώλεια βάρους;:

Για να παρατηρήσετε σημαντική απώλεια βάρους, πρέπει να καταναλώνετε μεγαλύτερες δόσεις καφεΐνης την ημέρα. Ορισμένες μελέτες αποκαλύπτουν ότι 10mg πρόσληψης καφεΐνης διεγείρουν 13% αύξηση του μεταβολικού ρυθμού για κάθε 1 κιλό απώλειας βάρους (5). Αυτός ο κανόνας δεν είναι μια τυπική μέτρηση και μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τρέχοντα ΔΜΣ του ατόμου, τον μεταβολικό ρυθμό και άλλες παραμέτρους.

Θα σταματήσει η διακοπή της καφεΐνης την απώλεια βάρους ;:

Όταν κόβετε απότομα την καφεΐνη (είτε με τη μορφή καφέ είτε χάπια), μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα έλξης όπως κόπωση, αϋπνία, απώλεια όρεξης κλπ. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία απόδειξη για να δηλώσετε ότι η διακοπή της καφεΐνης θα ανατρέψει ξαφνικά τα αποτελέσματα απώλειας βάρους! Με τον καιρό, μερικοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν μειωμένο μεταβολικό ρυθμό και μειωμένη ικανότητα καύσης λίπους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Παρενέργειες των χαπιών καφεΐνης:

Πριν χρησιμοποιήσετε την καφεΐνη για απώλεια βάρους με τη μορφή χαπιών, συμπληρωμάτων ή ακόμη και υπερβολικής πρόσληψης καφέ, πρέπει να γνωρίζετε τις ακόλουθες παρενέργειες:

  • Το ασφαλές όριο δοσολογίας για έναν μέσο, ​​υγιή ενήλικα είναι 400 mg την ημέρα. Η κατανάλωση περισσότερων από αυτήν την ποσότητα μπορεί να σας δώσει τρομακτικές παρενέργειες όπως ναυτία, ζάλη, άγχος, τρόμο, αίσθημα παλμών, αϋπνία και ευερεθιστότητα.
  • Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης στο σώμα μπορεί να διαταράξει τη λειτουργικότητα του πεπτικού συστήματος και να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, φούσκωμα, πόνο στο στομάχι, οξύτητα κ..
  • Η υπερβολική δόση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια μετάλλων όπως το κάλιο που οδηγεί σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
  • Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα βραχυπρόθεσμα.
  • Ο εθισμός στην καφεΐνη μπορεί να βλάψει σωματικά, ψυχικά το σώμα σας, οδηγώντας σας σε κατάθλιψη, αϋπνία, καρδιακά προβλήματα κλπ.

Δεν σας φαίνεται εκπληκτικό να γνωρίζετε τη σχέση μεταξύ καφεΐνης και απώλειας βάρους; Ανεξάρτητα από το τι λέει η επιστήμη, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι η καφεΐνη από μόνη της δεν θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Για να επιτύχετε τους στόχους σας για το βάρος, πρέπει να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων μαζί με ένα κανονικό πρόγραμμα προπόνησης.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Αυτό το άρθρο δεν υποστηρίζει ή συνιστά τη λήψη καφεΐνης για απώλεια βάρους και είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς που βασίζονται σε ορισμένες ερευνητικές εργασίες, ιστότοπους και περιοδικά. Οι πληροφορίες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εναλλακτική λύση για ιατρικές συμβουλές. Ο αναγνώστης πρέπει να μιλήσει με έναν διατροφολόγο ή έναν γιατρό για να κατανοήσει πλήρως τις συνέπειες πριν το ακολουθήσει ως θεραπεία.

Συχνές ερωτήσεις:

1. Είναι ασφαλή τα χάπια απώλειας βάρους καφεΐνης?

Απάντηση: Αν και τα χάπια καφεΐνης διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή, δεν πρέπει να τα χρησιμοποιείτε χωρίς ιατρική συνταγή. Το ασφαλές όριο δοσολογίας των χαπιών και συμπληρωμάτων καφεΐνης εξαρτάται από τον τρέχοντα ΔΜΣ, την ηλικία, τις συνθήκες υγείας κ.λπ. Οι υγιείς ενήλικες μπορούν να πάρουν μια δόση 400mg ημερησίως, ενώ όσοι έχουν χρόνια προβλήματα υγείας πρέπει να συμβουλευτούν έναν διαιτολόγο πριν τα πάρουν.

2. Πόσα φλιτζάνια καφέ πρέπει να πίνω για να χάσω βάρος?

Απάντηση: Πολλοί ιστότοποι διευκρινίζουν ότι μια δοσολογία 2-3 φλιτζανιών καφέ την ημέρα μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι βραχυπρόθεσμα! Μόλις το σώμα συνηθίσει στην ποσότητα της καφεΐνης, ο μεταβολικός ρυθμός θα επιβραδυνθεί και το αποτέλεσμα της απώλειας βάρους. Η υπερβολική πρόσληψη καφέ μπορεί να προκαλέσει οξύτητα, κακή πέψη, καούρα και άλλα πεπτικά προβλήματα.

3. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προετοιμασίας καφέ για απώλεια βάρους?

Απάντηση: Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη απώλειας βάρους του καφέ, μπορείτε να τον πιείτε χωρίς γάλα ή κρέμα. Η ζάχαρη και άλλα πρόσθετα αυξάνουν τον αριθμό των θερμίδων σας, οπότε κόψτε τα. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε γάλα, μεταβείτε σε γάλα χαμηλών θερμίδων όπως αμύγδαλο, σόγια ή γαλακτοκομικά γάλα.