Πότε πρέπει να αποφεύγετε την άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι μόνο ευεργετική αλλά και σημαντική για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού. Ωστόσο, ορισμένες μορφές άσκησης δεν συνιστώνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καθώς δημιουργούν πίεση στη μήτρα και μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρα. Σε αυτό το άρθρο, έχουμε συνοψίσει τους τύπους ασκήσεων που πρέπει να αποφύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και άλλα σημαντικά γεγονότα που σχετίζονται με ασκήσεις, όπως ο μέγιστος χρόνος άσκησης και πότε να σταματήσετε την άσκηση, κ.λπ..

Ασκήσεις που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Σωματικές αλλαγές σε μια έγκυο κυρία που κάνει τακτικές ασκήσεις:

Τα παρακάτω είναι μερικές φυσικές αλλαγές που θα αντιμετωπίσει μια έγκυος γυναίκα κατά την άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

 • Οι σωματικές ασκήσεις προλαμβάνουν τον διαβήτη κύησης.
 • Πολύ άγχος της εγκυμοσύνης ανακουφίζεται κάνοντας τακτικές ασκήσεις.
 • Οι ασκήσεις ενισχύουν την αντοχή μιας εγκύου που απαιτείται κατά τη διάρκεια του τοκετού
 • Οι ασκήσεις βελτιώνουν τη στάση του σώματος και ανακουφίζουν από ενοχλήσεις όπως κόπωση και πονοκεφάλους.

Ασκήσεις προς αποφυγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Η εγκυμοσύνη απαιτεί να είμαστε υγιείς για να έχουμε ένα υγιές μωρό χωρίς κανένα ελάττωμα! Έτσι, ένα από τα μέσα που οι περισσότερες γυναίκες προσαρμόζονται για να είναι υγιείς και να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να κάνουν ασκήσεις. Αλλά ενώ είστε έγκυος, θα πρέπει να γνωρίζετε ποιες ασκήσεις πρέπει να αποφεύγετε όταν είστε έγκυος και εδώ είναι η λίστα με τις 9 συνήθεις ασκήσεις που πρέπει να αποφύγετε.

1. Τρομερές κινήσεις, συμπεριλαμβανομένου του άλματος:

Οι ασκήσεις που περιλαμβάνουν άλματα και σπασμωδικές κινήσεις πρέπει να αποφεύγονται αυστηρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα άλματα ή οι σπασμωδικές κινήσεις μπορεί να είναι πολύ άβολα και να δημιουργήσουν πρόβλημα εξισορρόπησης για εσάς και το μωρό. Το επιπλέον βάρος του μωρού μπορεί να είναι δύσκολο να χειριστεί. Μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε εσάς και το μωρό σας εάν γίνει κάποια σπασμωδική κίνηση.

2. Hot Yoga:

Η καυτή γιόγκα είναι μια από τις ασκήσεις εγκυμοσύνης που πρέπει να αποφύγετε καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στο αγέννητο μωρό και ακραίες περιπτώσεις. μπορεί να σκοτώσει και το μωρό. Κάνοντας καυτή γιόγκα ή ασκήσεις σε πολύ υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει την απομάκρυνση του αίματος σας από τη μήτρα στο δέρμα σας καθώς το σώμα σας προσπαθεί να κρυώσει πολύ και στη συνέχεια μπορεί είτε να προκαλέσει συγγενείς αναπηρίες είτε μπορεί ακόμη και να προκαλέσει αποβολή.

3. Κρατώντας την αναπνοή σας:

Δεδομένου ότι είστε έγκυος και πρέπει να εκπληρώσετε την απαίτηση δύο σωμάτων, συνιστάται ιδιαίτερα να αποφεύγετε ασκήσεις που περιλαμβάνουν κράξιμο της αναπνοής. Εσείς και το μωρό σας χρειάζεστε συνεχή παροχή οξυγόνου και το να κρατάτε την αναπνοή μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο. Οποιαδήποτε ανεπάρκεια στην ποσότητα οξυγόνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει οποιοδήποτε ελάττωμα στην ανάπτυξη του αγέννητου μωρού.

4. Καταδύσεις:

Όπως συζητήθηκε νωρίτερα, κάθε άσκηση που προκαλεί έλλειψη παροχής οξυγόνου θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεδομένου ότι οι καταδύσεις διακόπτουν την παροχή οξυγόνου, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τη μητέρα καθώς και το αγέννητο μωρό της. Η έλλειψη οξυγόνου είναι επιβλαβής τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Αυτή η δραστηριότητα πρέπει να αποφεύγεται αυστηρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να αποκτήσετε ένα υγιές μωρό.

5. Άσκηση που περιλαμβάνει προηγμένες κοιλιακές κινήσεις:

Στις προχωρημένες κοιλιακές κινήσεις περιλαμβάνονται ασκήσεις όπως πλήρη καθιστικά ή ανύψωση διπλών ποδιών. Αυτού του είδους οι ασκήσεις προκαλούν στρες στους κοιλιακούς μυς και μπορεί να προκαλέσουν διαχωρισμό των κοιλιακών μυών από τη μέση γραμμή και να προκαλέσουν δακρύρροια, τα οποία μπορούν να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στη μητέρα καθώς και στο μωρό.

6. Αθλητισμός με κίνδυνο πτώσης:

Γυμναστική, σνόουμπορντ σκι κατάβασης, κ.λπ. στη λίστα των ασκήσεων που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς αυτές έχουν πολύ υψηλό κίνδυνο πτώσης και τραυματισμού. Και ο τραυματισμός είναι κάτι που δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά στην εγκυμοσύνη, καθώς μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αποβολή. Άλλα αθλήματα που περιλαμβάνονται σε αυτήν την κατηγορία είναι το πατινάζ στον πάγο, η ιππασία, το χόκεϊ, το ποδόσφαιρο, το bungee jumping κ.λπ. Αυτές οι δραστηριότητες πρέπει να αποφεύγονται αυστηρά ενώ είστε έγκυος, ειδικά για την ασφάλεια του μωρού σας.

7. Ασκήσεις που περιλαμβάνουν ξαπλωμένο ανάσκελα:

Οι ασκήσεις που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν όλες εκείνες τις ασκήσεις που περιλαμβάνουν ξαπλωμένη ανάσκελα, διότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ξαπλωμένο ανάσκελα μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβές καθώς και άβολο. Σε αυτή τη θέση, το βάρος της διευρυνόμενης μήτρας συμπιέζει τα κύρια αιμοφόρα αγγεία σας οδηγώντας σε περιορισμό της κυκλοφορίας, ο οποίος μπορεί τελικά να βλάψει και το μωρό.

8. Πίσω κάμψεις:

Οι κάμψεις της πλάτης ή άλλες παραμορφώσεις είναι εξαιρετικά επιβλαβείς για το μωρό σας, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Άλλες κινήσεις που περιλαμβάνουν βαθιά κάμψη ή επέκταση των αρθρώσεων μπορούν επίσης να προκαλέσουν τραυματισμό σε εσάς και το μωρό σας, οπότε θα πρέπει να αποφύγετε αυστηρά τις πλάτες για να έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη.

9. Ακίνητη στάση:

Η ακίνητη στάση μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματός σας και τελικά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οξυγόνου. Αυτή η έλλειψη οξυγόνου στο σώμα της μητέρας μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της παροχής αίματος στο έμβρυο και έτσι προκαλώντας επιβλαβείς επιπτώσεις στο αγέννητο μωρό ή μπορεί επίσης να προκαλέσει αποβολή.

Αυτές ήταν λοιπόν οι 9 ασκήσεις που πρέπει να αποφύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε το μωρό ασφαλές. Καλή εγκυμοσύνη

Προειδοποιητικά σημάδια για να σταματήσετε την άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Τα παρακάτω είναι μερικά από τα προειδοποιητικά σημάδια που στέλνει το σώμα και υποδεικνύουν ότι κάποιος πρέπει να σταματήσει την άσκηση. Η προσοχή σε αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια είναι πολύ σημαντική ή αλλιώς μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για το έμβρυο όσο και για τη μέλλουσα μητέρα. Θα πρέπει να καλέσετε αμέσως τον γιατρό ή να τον επισκεφθείτε εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 1. Κολπική αιμορραγία – Αν και η άσκηση δεν πρέπει να είναι η αιτία της κολπικής αιμορραγίας, η άσκηση κατά τη διάρκεια της κολπικής αιμορραγίας στην εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή
 2. Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια της άσκησης
 3. Ενας πονοκέφαλος
 4. Ζάλη
 5. Πόνος στο στήθος
 6. Μυϊκή αδυναμία
 7. Οίδημα ή πόνος στη γάμπα
 8. Πρόωρος τοκετός
 9. Μειωμένη κίνηση του εμβρύου
 10. Διαρροή αμνιακού υγρού

Ασφαλείς και απλές ασκήσεις στο σπίτι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να επιλέξετε δραστηριότητες που έχουν χαμηλό κίνδυνο πτώσης ή τραυματισμού του συνδέσμου. Ακολουθούν μερικές από τις ασφαλείς και απλές ασκήσεις που μπορεί κανείς εύκολα να κάνει στο σπίτι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

 • Προθέρμανση – Αυτό είναι ένα σημαντικό μέρος πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε μορφή άσκησης. Η προθέρμανση προετοιμάζει το σώμα για την άσκηση και αποτρέπει κάθε πιθανό τραυματισμό.
 • Περπάτημα – Αυτή είναι η πιο κοινή άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ασφαλής για όλους, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων που δεν έχουν ασκηθεί ποτέ στη ζωή τους.
 • Στατική ποδηλασία – Αυτή είναι μια άλλη καλή άσκηση για τη βελτίωση της μυϊκής δύναμης των ποδιών. Κατά τη διάρκεια της στατικής εγκυμοσύνης η ποδηλασία είναι καλύτερη από την κανονική ποδηλασία καθώς με την αυξανόμενη κοιλιά μπορεί να είναι δύσκολο να ισορροπήσετε ένα ποδήλατο.
 • Τρέξιμο – Το τρέξιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επίσης απολύτως ασφαλές.
 • Γιόγκα
 • Πιλάτες
 • Aqua aerobic και κολύμπι

Ποιοι δεν πρέπει να ασκούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Οι έγκυες γυναίκες με τα ακόλουθα συμπτώματα δεν πρέπει να ασκούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

 1. Εάν έχετε σημαντική πνευμονική ή καρδιακή νόσο
 2. Εάν ο τράχηλός σας είναι ανίκανος
 3. Μεταφορά πολλαπλών με κίνδυνο πρόωρου τοκετού
 4. Επίμονη αιμορραγία κατά το 2ο ή το 3ο τρίμηνο
 5. Οι έγκυες έχουν έναν προεκλογικό πλακούντα μετά τις 26 εβδομάδες
 6. Βιώνετε πρόωρο τοκετό κατά τη διάρκεια αυτής της εγκυμοσύνης
 7. Έχετε σπάσει τις μεμβράνες σας
 8. Έχετε προεκλαμψία

Έτσι, τα παραπάνω είναι ένας πλήρης οδηγός για το ποιες ασκήσεις πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντική, αλλά ταυτόχρονα, δεν είναι όλες οι ασκήσεις κατάλληλες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και επίσης δεν μπορούν όλες οι έγκυες γυναίκες να ασκούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η αποφυγή ορισμένων ασκήσεων είναι πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλιώς μπορεί να καταλήξει να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις:

Q1. Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώσω στην άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Απάντηση: Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ευεργετική. Μπορείτε να συμμετάσχετε σε απλές έως μέτριες ασκήσεις όπως περπάτημα, τρέξιμο, γιόγκα, αερόβια στο νερό κ.λπ. για έως και 30 λεπτά κάθε μέρα, υπό την προϋπόθεση ότι ο γιατρός σας έχει δώσει ένα πράσινο σήμα για το ίδιο.

Q2. Ποιες ασκήσεις είναι ασφαλείς κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης?

Απάντηση: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιτρέπεται να γίνονται μόνο προπονήσεις χαμηλής έντασης. Εδώ είναι οι ασκήσεις που μπορούν να γίνουν στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Ασφαλείς ασκήσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης είναι:

 • Προγεννητική γιόγκα
 • Πιλάτες
 • Καταλήψεις
 • Το περπάτημα
 • Τζόκινγκ
 • Τρέξιμο
 • Κολύμπι
 • Κλώση
 • Υποβοηθούμενη προπόνηση ελαφρού βάρους

Q3. Μπορεί η άσκηση να προκαλέσει αποβολή?

Είναι μύθος ότι η άσκηση μπορεί να προκαλέσει αποβολή. Η άσκηση είναι πολύ υγιεινή τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί και μειώνει τις πιθανότητες αποβολής σε μεγάλο βαθμό.