Τσάι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: 14 ασφαλή και μη ασφαλή τσάγια για κατανάλωση και αποφυγή

Το τσάι, που ονομάζεται επίσης chai στην Ινδία, είναι ένα απαραίτητο ποτό στην καθημερινή μας ρουτίνα. Η μέρα μας ξεκινά με τσάι, το οποίο μας κρατά αναζωογονητικούς όλη την ημέρα. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το τσάι είναι ένα μέσο άγχους. Μερικοί άνθρωποι έχουν εθιστεί περισσότερο στο τσάι που καταναλώνουν τουλάχιστον 7-8 τσάγια την ημέρα, ανάλογα με το εργασιακό άγχος. Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας όπου έχετε διαφορετικά είδη συναισθημάτων και μεταβολές της διάθεσης, αυτές που δεν μπορείτε να εκφράσετε. Σε μια τέτοια εποχή λαχταράτε για ένα ποτό που σας χαλαρώνει. Το τσάι είναι ένα φάρμακο που μπορεί να σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δοκιμάστε άλλες εναλλακτικές λύσεις εάν δεν έχετε τη συνήθεια να πίνετε τσάι.

τσάι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Είναι ασφαλές να πίνετε τσάι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Η μελέτη λέει ότι η κατανάλωση ορισμένων τσαγιών από βότανα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένας τρόπος βελτίωσης της υγείας της εγκυμοσύνης και θεωρείται απολύτως ασφαλής όταν λαμβάνεται σε περιορισμένες ποσότητες. Η πρόσληψη της βέλτιστης ποσότητας μη φυτικού τσαγιού καθημερινά θεωρείται επίσης ασφαλής για τις έγκυες γυναίκες. Μόνο 1-2 φλιτζάνια μη φυτικό τσάι πρέπει να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς περιέχει καφεΐνη, η οποία είναι επιβλαβής για το αγέννητο μωρό.

Τα οφέλη του τσαγιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Η τελετουργία παρασκευής και κατανάλωσης τσαγιού συνεχίζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια, προφανώς για καλούς λόγους. Το τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν καρκίνο και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όσον αφορά τις έγκυες γυναίκες, η κατανάλωση τσαγιού έχει εξαιρετικά οφέλη.

 1. Οι έγκυες γυναίκες συχνά έχουν πρωινή αδιαθεσία και ναυτία. Το τσάι βοηθά στην ανακούφιση της πρωινής αδιαθεσίας.
 2. Οι έγκυες γυναίκες έχουν τακτικά αϋπνία. Η κατανάλωση της σωστής ποσότητας τσαγιού θα βοηθήσει στην πρόληψη της αϋπνίας.
 3. Το φύλλο τσουκνίδας είναι ένα τσάι από βότανα που είναι η πηγή σιδήρου, βιταμίνης Α, C και Κ και καλίου, τα οποία είναι απαραίτητα για τη μητέρα και το αγέννητο μωρό.
 4. Το κόκκινο φύλλο βατόμουρου είναι ένα είδος τσαγιού που βοηθά στις αποτελεσματικές συσπάσεις και τονώνει τους μυς της μήτρας.
 5. Τα φυτικά τσάγια ανακουφίζουν την ταλαιπωρία, το άγχος και το ψυχικό στρες που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 6. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει πάντα να παραμένουν ενυδατωμένες και τα φυτικά τσάγια βοηθούν στο να διατηρείτε το σώμα σας ενυδατωμένο.

Παρενέργειες του τσαγιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Εκτός από τα οφέλη, η κατανάλωση τσαγιού έχει επίσης παρενέργειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εδώ είναι μερικές από τις παρενέργειες.

 • Η υπερβολική κατανάλωση μη φυτικών τσαγιών είναι επικίνδυνη για τις έγκυες γυναίκες καθώς αυτά τα τσάι περιέχουν καφεΐνη. Η καφεΐνη είναι μια ουσία που διέρχεται απευθείας από τον πλακούντα και φτάνει στο μωρό, η οποία θα είναι δύσκολο για το μωρό να αφομοιωθεί.
 • Η υπερβολική κατανάλωση τσαγιού οδηγεί μερικές φορές σε αποβολή.
 • Διατίθενται στο εμπόριο και τα εγκεκριμένα από τον FDA τσάι βοτάνων πρέπει να καταναλώνονται μόνο επειδή ορισμένα από τα μη εμπορικά τσάγια βοτάνων μπορεί να είναι τοξικά.
 • Η κατανάλωση υπερβολικού τσαγιού με περιεκτικότητα σε καφεΐνη οδηγεί σε τοκετό μωρών χαμηλού βάρους και πρόωρο τοκετό.

Είδη τσαγιού για κατανάλωση:

Γενικά, τα τσάγια είναι δύο τύπων Τσάι βοτάνων και μη βοτάνων.

1. Μη φυτικά τσάγια:

Τα μη φυτικά τσάγια είναι αυτά που παρασκευάζονται από τα φύλλα των φυτών τσαγιού. Αυτά περιέχουν ποικίλες ποσότητες καφεΐνης και αντιοξειδωτικών. Το επίπεδο καφεΐνης στο μη βοτανικό τσάι αυξάνεται με την αύξηση της διαδικασίας ζύμωσης ή του χρόνου οξείδωσης των φύλλων. Το μέγεθος του φύλλου, ο χρόνος παρασκευής και ο τύπος του φύλλου επηρεάζουν επίσης την περιεκτικότητα σε καφεΐνη στο τσάι. Ακόμα και οι εκδόσεις ντεκαφεϊνέ των μη βοτανικών τσαγιών περιέχουν κάποιο ποσοστό καφεΐνης σε αυτό.

Υπάρχουν τρεις τύποι μη βοτανικών τσαγιών: πράσινο τσάι, μαύρο τσάι και τσάι Oolan.

2. Τσάι βοτάνων:

Αυτά είναι αυτά που φτιάχνονται από τα άνθη, τους σπόρους, τους φλοιούς, τα φύλλα και τις ρίζες μιας ποικιλίας φυτών, όχι αυτά από τα πραγματικά φυτά τσαγιού. Τα αληθινά και καθαρά φυτικά τσάγια δεν περιέχουν καφεΐνη σε αυτό, και ως εκ τούτου είναι πολύ ασφαλή για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η μόνη δυσλειτουργία με αυτόν τον τύπο είναι ότι η πηγή του φυτού από όπου συλλέγονται οι σπόροι ή τα λουλούδια ή οι φλούδες ή οι ρίζες είναι άγνωστες και μπορεί να είναι τοξικές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα τσάγια από βότανα πρέπει να αγοράζονται από εμπορικά καταξιωμένα και καταστήματα εγκεκριμένα από τον FDA.

3. Κανονικά τσάγια:

Εκτός από τα δύο παραπάνω τσάγια, καταναλώνονται και τα κανονικά τσάγια. Τα κανονικά τσάγια είναι το πιο συχνά καταναλώσιμο τσάι σε καθημερινή βάση. Οι φλοιές και τα φύλλα των φυτών τσαγιού συλλέγονται και στεγνώνουν σε φούρνο, προστίθενται κάποια συντηρητικά και αρωματικά μέσα, για να προωθήσουν το προϊόν τους και να προσελκύσουν τους πελάτες. Μπορούμε επίσης να βρούμε στιγμιαία τσάγια που διατίθενται στο εμπόριο στην αγορά. Αυτά τα τσάγια περιέχουν μια μικρή μόνο ποσότητα πραγματικού τσαγιού και περιέχουν άφθονη ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά.

Διαφορετικοί τύποι τσαγιού για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Όπως είδαμε νωρίτερα, υπάρχουν μη φυτικά και φυτικά τσάγια. Εδώ παραθέτουμε διαφορετικούς τύπους φυτικών και μη φυτικών τσαγιών που πρέπει να καταναλώνετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

1. Τσάι μέντας:

Τσάι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης-Τσάι μέντας

 • Ο δυόσμος είναι ένα από τα διάσημα βότανα που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή μας μαγειρική. Προσθέτει γεύση στο φαγητό μας και μυρίζει ακόμη και καλά.
 • Το τσάι μέντας, από την άλλη πλευρά, διευκολύνει την πρωινή ναυτία και αποτρέπει τους πονοκεφάλους για τις έγκυες κυρίες.
 • Αυτό το τσάι βοηθά επίσης στη χαλάρωση των μυών του στομάχου και μειώνει τα αέρια και το φούσκωμα.
 • Αυτό το τσάι μέντας πρέπει να καταναλώνεται σε πολύ μικρή ποσότητα καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, επομένως αποφύγετε να το καταναλώσετε εάν είχατε επικίνδυνη εγκυμοσύνη στο παρελθόν.
 • Είναι καλύτερα να αποτρέψετε το τσάι μέντας ακόμη και μετά τον τοκετό, καθώς επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή μητρικού γάλακτος.

2. Πράσινο τσάι:

 • Το πράσινο τσάι, ένα διάσημο στις μέρες μας, που καταναλώνεται από τους περισσότερους ανθρώπους για απώλεια βάρους.
 • Για τις έγκυες γυναίκες, αυτό είναι πολύ ωφέλιμο. Είναι ένα αντιοξειδωτικό που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.
 • Το πράσινο τσάι μπορεί να καταναλωθεί μία φορά την ημέρα και δεν βλάπτει τη μητέρα ή το αγέννητο μωρό, παρόλο που περιέχει καφεΐνη..
 • Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση πράσινου τσαγιού.

3. Τσάι τζίντζερ:

Τσάι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης-Ρίζα τσαγιού τζίντζερ

 • Σε μέτριες ποσότητες, το τσάι τζίντζερ είναι εξαιρετικά ευεργετικό για τις έγκυες γυναίκες, ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο.
 • Το τσάι τζίντζερ είναι γνωστό για τον έλεγχο της πρωινής αδιαθεσίας και της ναυτίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Το τσάι με τζίντζερ βοηθά στην πέψη και ενισχύει τις πεπτικές λειτουργίες του σώματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Αυτό το τσάι βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αποτρέπει τον διαβήτη κύησης και επίσης ελέγχει τα επίπεδα χοληστερόλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Παρόλο που έχει τα δικά του οφέλη, το τσάι τζίντζερ πρέπει να καταναλώνεται σε μέτρια ποσότητα επειδή περιέχει περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Συνιστάται να καταναλώνετε λιγότερο από 1g τζίντζερ την ημέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς προκαλεί αλλεργία σε μερικές από τις έγκυες γυναίκες.

4. Τσάι με φύλλα κόκκινου σμέουρου:

Τσάι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης-Τσάι με φύλλα βατόμουρου

 • Αυτό είναι ένα τσάι από βότανα, το οποίο είναι πλούσιο σε περιεκτικότητα σε σίδηρο. Αυτό το βότανο βοηθά στην τόνωση της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Αυτό το τσάι είναι πολύ γνωστό για τη μείωση της ναυτίας για τις έγκυες γυναίκες και διευκολύνει τους πόνους του τοκετού.
 • Λέγεται ότι αυτό το τσάι πρέπει να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της όψιμης εγκυμοσύνης, δηλαδή μετά από 32 εβδομάδες της περιόδου κύησης. Για αποτελεσματικές συσπάσεις κατά τη διάρκεια του τοκετού, πιείτε ένα φλιτζάνι από αυτό το τσάι καθημερινά.

5. Τσάι με λεμόνι:

Τσάι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης-τσάι με λεμόνι

 • Αυτό το τσάι είναι διάσημο για την καταπολέμηση της αϋπνίας στις έγκυες γυναίκες. Οι έγκυες γυναίκες συχνά περνούν άυπνες νύχτες λόγω δυσφορίας και ποικίλων μεταβολών της διάθεσης. Αυτό το τσάι, όταν καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, σας προσφέρει έναν τέλειο ύπνο.
 • Η κατανάλωση τσαγιού βάλσαμο λεμονιού ελέγχει επίσης το άγχος και τους ερεθισμούς στις έγκυες γυναίκες.
 • Αυτό το τσάι παρέχει μια ηρεμιστική δράση και καταπρανει την ψυχική κατάθλιψη στις έγκυες γυναίκες.

6. Τσάι από φύλλα τσουκνίδας:

Tee Brennessel - τσουκνίδα 03

 • Αυτό το τσάι έχει πλούσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C και Κ, μαζί με σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην ανάπτυξη του αγέννητου μωρού.
 • Οι γιατροί γενικά συμβουλεύουν τις έγκυες γυναίκες να πίνουν αυτό το τσάι μόνο μετά το πρώτο τρίμηνο, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διέγερση της μήτρας που προκαλεί αποβολή.

7. Τσάι Roobios:

Τσάι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης-τσάι Rooibos

 • Το τσάι Roobios είναι ένα προϊόν χωρίς καφεΐνη που περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά.
 • Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και αποτοξινώνουν το σώμα. Αυτό το τσάι βοηθά επίσης στον έλεγχο της παλινδρόμησης οξέος ή γενικά ονομάζεται καούρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Το τσάι Roobios ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου στο σώμα, το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση του κρυολογήματος, των αλλεργιών και άλλων λοιμώξεων.
 • Αυτό το τσάι ενισχύει την ανοσία των εγκύων γυναικών.

8. Τσάι πικραλίδα:

Τσάι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης-Τσάι πικραλίδα

 • Αυτό το τσάι έχει καλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο.
 • Η ρίζα και το φύλλο της πικραλίδας θα βοηθήσουν στην ανακούφιση του ήπιου οιδήματος και θρέφουν το συκώτι.
 • Αυτό το τσάι είναι απαλό και θεωρείται ως ένα αποτελεσματικό διουρητικό φάρμακο για έγκυες γυναίκες. Διευκολύνει την κατακράτηση υγρών στο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Αυτό το τσάι πρέπει να καταναλώνεται σε περιορισμένη ποσότητα γιατί η υπερβολική πρόσληψη ασβεστίου επηρεάζει τα οστά.

9. Τσάι χαμομηλιού:

Διορθωτικά μέτρα για την πρόληψη του ρέψιμου -Τσάι χαμομηλιού

 • Αυτό είναι ένα τσάι από βότανα που περιέχει ασβέστιο και μαγνήσιο. Είναι αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες.
 • Λόγω της αντιοξειδωτικής του ιδιότητας, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που είναι επιβλαβείς για το σώμα.
 • Αυτό το τσάι είναι γνωστό ότι έχει μια ηρεμιστική δράση και επίσης αποτρέπει το κρυολόγημα και άλλες λοιμώξεις. Η κατανάλωση αυτού του τσαγιού σας κρατά ενυδατωμένους.
 • Αυτό είναι ένα άλλο τσάι που αποτρέπει την αϋπνία και επιταχύνει τις ενεργές συσπάσεις του τοκετού.
 • Αποφύγετε να πίνετε αυτό το τσάι κατά το πρώτο τρίμηνο, καθώς προκαλεί αποβολή και αποφεύγετε αυτό το τσάι εάν είστε επιρρεπείς σε αλλεργική ρινίτιδα.

10. Τσάι από τριαντάφυλλο:

 • Αυτό το τσάι ονομάζεται επίσης Elixir of Youth. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Αυτό είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη μητέρα και ακόμη και για το αγέννητο μωρό.
 • Η κατανάλωση αυτού του τσαγιού αποφεύγει κάθε είδους γρίπη και αποφεύγει τα περιττά οίδημα.
 • Αυτό το τσάι βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος της εγκύου και μειώνει τον αριθμό των ταξιδιών στην τουαλέτα.

11. Κίτρινο τσάι Dock:

 • Αυτό το τσάι συνιστάται σε έγκυες γυναίκες που πάσχουν από αναιμία επειδή αυτό το τσάι περιέχει τη σωστή ποσότητα σιδήρου σε αυτό.
 • Το κίτρινο τσάι περιέχει ασβέστιο, βιταμίνη Α και C, το οποίο το καθιστά αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες.
 • Αυτό το τσάι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως καθαρτικό, το οποίο αυξάνει τις κινήσεις του εντέρου. Οι έγκυες γυναίκες που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα μπορούν να πιουν αυτό το τσάι για να βελτιώσουν τις κινήσεις του εντέρου.

12. Alchemilla:

 • Αυτό είναι ένα εξαιρετικό βότανο για κατανάλωση για όλες τις γυναίκες ανεξάρτητα από την εγκυμοσύνη ή όχι. Αυτό το τσάι χρησιμοποιείται ως η καλύτερη θεραπεία για ακανόνιστους εμμηνορροϊκούς κύκλους, πόνους, κράμπες και οδυνηρές περιόδους.
 • Η κατανάλωση αυτού του τσαγιού μπορεί να ανακουφίσει την πρωινή ναυτία, να μειώσει το άγχος και να ανακουφίσει το άγχος. Αυτό το τσάι μπορεί επίσης να καταναλωθεί για την πρόληψη της αϋπνίας.
 • Πίνετε μόνο 1-2 φλιτζάνια την ημέρα για μια εβδομάδα για να έχετε τα αποτελέσματα.

13. Τσάι Φασκόμηλου:

Αποφύγετε τα τσάγια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης-τσάι φασκόμηλου

 • Αυτό είναι ένα τσάι από βότανα που περιέχει κάποια απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο.
 • Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται ως βοτανικό φάρμακο για πολλές ασθένειες. Η κατανάλωση αυτού του μπαχαρικού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι γενικά ασφαλής. Αυτό το τσάι από βότανα λειτουργεί ως γαργάρες για το βήχα.
 • Η κατανάλωση αυτού του τσαγιού μπορεί να ανακουφίσει το άγχος στις έγκυες γυναίκες και επίσης αποτρέπει την υπερβολική εφίδρωση.
 • Μια συγκεντρωμένη ποσότητα αυτού του μπαχαρικού βρίσκεται στο τσάι, και ως εκ τούτου είναι σκόπιμο να αποφεύγεται αυτό το τσάι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

14. Τσάι με μαϊντανό:

 • Είναι ένα από τα διάσημα βότανα, που προσθέτει γεύση σε κάθε πιάτο που μαγειρεύουμε. Τα φύλλα μαϊντανού μπορούν να αλλάξουν οποιαδήποτε συνταγή με την αρωματική του γεύση. Ωστόσο, αυτό μπορεί να καταναλωθεί και με τη μορφή τσαγιού.
 • Η κατανάλωση τσαγιού μαϊντανού, το οποίο είναι διουρητικό, βοηθά στην απαλλαγή από τα οίδημα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.
 • Το βότανο μαϊντανού είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β και C, οι οποίες βοηθούν στην αύξηση της ανοσίας της εγκύου. Είναι επίσης αντιοξειδωτικός και αντιφλεγμονώδης παράγοντας.
 • Ωστόσο, το τσάι μαϊντανό πρέπει να καταναλώνεται σε μικρότερη ποσότητα, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές στην υγεία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τσάι που μπορούν να καταναλωθούν:

 • Πράσινο τσάι
 • Κόκκινο τσάι βατόμουρο
 • Τσάι με βάλσαμο λεμονιού
 • Τσάι με φύλλα τσουκνίδας
 • Τσάι Roobios
 • Τσάι από τριαντάφυλλο

Τσάι που μπορούν να καταναλωθούν σε μέτριες ποσότητες:

 • Τσάι πιπερόριζας
 • Τσάι πικραλίδα
 • Κίτρινο τσάι Dock
 • Αλχεμίλλα
 • Μαϊντανό τσάι

Τσάγια που πρέπει να αποφύγετε:

 • Τσάι μέντας
 • Τσάι χαμομήλι
 • Τσάι με φασκόμηλο

Λοιπόν, η κατανάλωση ενός ή δύο φλιτζανιών τσαγιού βλάπτει την εγκυμοσύνη σας; Καθόλου- Λοιπόν, η κανονική υγιεινή διατροφή σας τηρείται με τη συνήθη μερίδα ποτών. Ωστόσο, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται εντός ορίων. Η κατανάλωση ενός ή δύο φλιτζανιών ημερησίως τσαγιού δεν οδηγεί σε αποβολή, αλλά η αιμορραγία και οι συσπάσεις συμβαίνουν- οι οποίες συμβαίνουν μόνο όταν καταναλώνετε υπερβολικό τσάι καφεΐνης και ορισμένα τσάι από βότανα το πρώτο τρίμηνο. Εάν λάβετε ένα θετικό νεύμα από το γιατρό σας, δεν υπάρχει απολύτως καμία βλάβη να συμπεριλάβετε το τσάι στην καθημερινή σας ρουτίνα.

Αποποίηση ευθυνών: Οι παραπάνω πληροφορίες παρέχονται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή. Πάρτε τη συμβουλή του γιατρού σας πριν πιείτε ή καταναλώσετε οτιδήποτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.