18 πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – λάθη που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ!

Η εγκυμοσύνη είναι μια υπέροχη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, πραγματικά το μεγαλύτερο δώρο του Θεού. Mayσως χρειαστεί να κάνετε κάποιες θυσίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που αξίζουν όλα για το αγέννητο παιδί σας. Πρέπει να ληφθεί μέγιστη προσοχή για να διασφαλιστεί η καλή υγεία εσάς και του παιδιού σας. Υπάρχουν πολλά πράγματα από τα οποία μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Ενώ ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία σας γενικά, ορισμένα μπορεί να είναι δύσκολο να τα παρατήσετε.

Πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Λίστα πραγμάτων που πρέπει να αποφεύγετε όταν είστε έγκυος:

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μια έγκυος πρέπει να προσέχει ή να απέχει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε αυτό το άρθρο θα εντοπίσετε διάφορα αντικείμενα ή ασκήσεις που πρέπει να κρατήσετε μακριά ή να χρησιμοποιήσετε με προσοχή.

1. Αποφύγετε το αλκοόλ:

Αποφύγετε το αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε όταν είστε έγκυος. Αν και λίγη ποσότητα μπορεί να μην προκαλέσει μεγάλο κακό, αλλά πάρα πολύ από αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία της μητέρας και του μωρού. Το αλκοόλ που πίνετε εισέρχεται στο αίμα σας. Το ποτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό επιβλαβές επειδή το αλκοόλ που καταναλώνετε διασχίζει τον πλακούντα και έτσι φτάνει στο μωρό σας. Το συκώτι του μωρού που αναπτύσσεται δεν μπορεί να το επεξεργαστεί τόσο γρήγορα όσο το σώμα σας. Το υπερβολικό αλκοόλ αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αποβολής. Αυξάνει επίσης την πιθανότητα του μωρού να έχει χαμηλό βάρος γέννησης. Μπορεί επίσης να προκαλέσει εμβρυϊκή διαταραχή αλκοολικού φάσματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στο μωρό σας, όπως καρδιακές ανωμαλίες και διαταραχές συμπεριφοράς.

2. Κόψτε τον καπνό:

Το κάπνισμα δεν είναι καλό για εσάς ή το μωρό σας. Τα τσιγάρα αυξάνουν τον κίνδυνο μωρών να έχουν χαμηλό βάρος γέννησης. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες το μωρό να γεννηθεί πρόωρα ή με αναπνευστικά προβλήματα. Σε ακραίες περιπτώσεις, το να περιμένεις το κάπνισμα της μητέρας συνδέεται με αποβολή καθώς και με το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).

Κόψτε τον καπνό

Για τις γυναίκες που δεν καπνίζουν κανονικά, η εγκυμοσύνη είναι η απόλυτη θεραπεία αποστροφής. Ακόμα και μια μυρωδιά καπνού μπορεί να σας προκαλέσει ναυτία. Όμως, για τους κατά τα άλλα τακτικούς καπνιστές μπορεί να είναι πιο δύσκολη η εγκατάλειψη, ειδικά όταν υπάρχει το πρόσθετο άγχος της εγκυμοσύνης. Τώρα, το μωρό είναι η προτεραιότητά σας και κάθε καπνός που δεν παίρνετε είναι καλά νέα για το παιδί σας. Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να αποφύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

3. Πείτε όχι στα ναρκωτικά:

Πες όχι στα ναρκωτικά

Τα ναρκωτικά είναι ούτως ή άλλως πολύ επιβλαβή για τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Γίνονται επικίνδυνα όταν έχετε ένα μωρό μέσα σας για να το φροντίσετε. Κάθε φάρμακο που παίρνετε λαμβάνεται επίσης από το μωρό σας. Είτε χρησιμοποιείτε κάνναβη, κεταμίνη, έκσταση, κοκαΐνη ή οποιοδήποτε άλλο παράνομο ναρκωτικό, τα μεταβιβάζετε επίσης στο μωρό σας επειδή τα ναρκωτικά διασχίζουν τον πλακούντα. Αυτό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο επιπλοκών της εγκυμοσύνης και εμβρυϊκών ανωμαλιών. Μερικές φορές ακόμη και συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως παυσίπονα, θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με το σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επισκεφθείτε έναν γιατρό ή μια μαία για να λάβετε συμβουλές σχετικά με τη σωστή δοσολογία του φαρμάκου και άλλες πιθανές εναλλακτικές λύσεις, εάν είναι απαραίτητο.

4. Αποφύγετε επιβλαβείς χημικές ουσίες:

Αποφύγετε επιβλαβείς χημικές ουσίες

Οι χημικές ουσίες σε καθημερινά είδη, όπως συσκευασίες τροφίμων και ποτών, προϊόντα καθαρισμού, φυτοφάρμακα και χρώματα μπορεί επίσης να αποδειχθούν επιβλαβείς για εσάς και το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προσπαθήστε να αποφύγετε την έκθεση σε προϊόντα και τρόφιμα που μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες όπως η δισφαινόλη Α και οι φθαλικές ενώσεις, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αγέννητο μωρό σας. Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να αποφεύγουν οι έγκυες γυναίκες. Αν και η επαφή με τα καθημερινά χημικά είναι αναπόφευκτη, θα πρέπει να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους και να λαμβάνετε όλες τις προφυλάξεις που μπορείτε.

5. Τρόφιμα προς αποφυγή:

Τρόφιμα προς αποφυγή

Υπάρχει μια αρκετά μεγάλη λίστα με τρόφιμα και πράγματα που πρέπει να αποφύγετε κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Ορισμένα είδη τυριών, οστρακοειδών και τα περισσότερα θαλασσινά, το σπάνιο κρέας, η καφεΐνη είναι γνωστό ότι βλάπτουν την εγκυμοσύνη. Τα τρόφιμα που περιέχουν βακτήρια πρέπει να αποφεύγονται καθώς μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις και σε ακραίες περιπτώσεις να οδηγήσουν σε αποβολή, θνησιγένεια ή μόλυνση στο νεογέννητο. Το μέτρο πάνω από την αποχή είναι το κλειδί σε αυτή τη φάση. Πρέπει να γνωρίζετε τους κινδύνους και να λαμβάνετε τις απαραίτητες προφυλάξεις.

6. Χωρίς καφεΐνη:

Χωρίς καφεΐνη

Η έρευνα λέει ότι τα υψηλά επίπεδα καφεΐνης μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή ή χαμηλό βάρος γέννησης. Συνιστάται να μην υπερβαίνετε τα 200mg καφεΐνης την ημέρα. Για να μειώσετε την πρόσληψη καφεΐνης ενώ παράλληλα εκπληρώνετε τον σκοπό της, θα μπορούσατε να αντικαταστήσετε τα καθημερινά σας φλιτζάνια με επιλογές χωρίς καφεΐνη ή τσάι από βότανα. Θα διατηρήσουν την ανανέωσή σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ δεν θα προκαλέσουν βλάβη στο μωρό σας.

7. Αποφύγετε τη βαφή μαλλιών:

Αποφύγετε τη βαφή μαλλιών

Αν και είναι απολύτως ωραίο να χρωματίζετε τα μαλλιά σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τεράστιες δόσεις χημικών που χρησιμοποιούνται σε ημιμόνιμες και μόνιμες βαφές μαλλιών θα προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στο μωρό σας. Εάν το κάνετε μόνοι σας στο σπίτι, συνιστάται να φοράτε γάντια και ανοίξτε ένα παράθυρο για εξαερισμό. Και λόγω των αυξημένων ορμονών, μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς σε αλλεργική αντίδραση από μια βαφή. Επομένως, κάντε μια δοκιμή επιδιόρθωσης 24 ώρες πριν από την εφαρμογή.

8. Αποφύγετε την Ηλιοθεραπεία:

Αποφύγετε την Ηλιοθεραπεία

Το δέρμα σας γίνεται πολύ πιο ευαίσθητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η θερμοπληξία μπορεί επίσης να είναι πολύ επικίνδυνη για το έμβρυο. Επομένως, είναι καλύτερο να μείνετε στη σκιά, να παραμείνετε δροσεροί και ενυδατωμένοι παρά να περάσετε ώρες μαυρίζοντας. Χρησιμοποιήστε επίσης αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας SPF ακόμα και για λίγο έξω.

9. Χωρίς βαριά προπόνηση:

ΟΧΙ ΒΑΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Η τακτική αερόβια άσκηση είναι καλή για την υγεία και σας κρατά σε φόρμα και ενεργό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, η βαριά άσκηση προκαλεί άγχος στο σώμα σας και στο μωρό σας. Μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση και κόπωση στις αρθρώσεις. Οποιοδήποτε άγχος στο μωρό είναι ανεπιθύμητο.

10. Αποφύγετε τους άρρωστους:

Αποφύγετε τους Ασθενείς

Ορισμένες ασθένειες είναι εύκολα μεταδοτικές. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι αδύναμο και μπορεί εύκολα να επηρεαστεί. Αποφύγετε άτομα που πάσχουν από έρπητα ζωστήρα, ανεμοβλογιά ή ερυθρά, εκτός εάν έχετε λάβει την απαραίτητη προφύλαξη.

11. Μην παραλείπετε γεύματα:

μην παραλείπετε γεύματα

Η σωστή διατροφή και η συχνότητα με αυτήν είναι πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν τρώτε μόνο για τον εαυτό σας αλλά και για το μωρό σας. Είναι πολύ σημαντικό να είστε τακτικοί με τα γεύματα. Το να τα παραλείψετε μπορεί να σας κάνει να νιώθετε αδύναμοι και κουρασμένοι. Επίσης, δεν θα παρέχει την απαιτούμενη διατροφή στο μωρό.

12. Αποφύγετε τα τακούνια:

Ψηλοτάκουνα

Οι γόβες μπορεί ούτως ή άλλως να είναι πολύ άβολα να περπατάς όλη μέρα. Τώρα που είστε έγκυος το κέντρο βάρους σας είναι εκτός ισορροπίας. Δεν θέλετε να ταλαντεύεστε σε αυτά τα ψηλά τακούνια και να πέφτετε, προκαλώντας βλάβη στο μωρό σας. Αυτά είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να αποφύγετε όταν είστε έγκυος.

13. Αποφύγετε τα σκουπίδια:

Αποφύγετε τα σκουπίδια

Τρώτε υγιεινά και θρεπτικά σπιτικά φαγητά. Το πρόχειρο φαγητό περιέχει περισσότερη από την απαιτούμενη ποσότητα λαδιού και μπαχαρικών που δεν είναι καλό για την υγεία. Τα τρόφιμα στο δρόμο μπορεί να περιέχουν βακτήρια και άλλα μικρόβια επιβλαβή για εσάς και το παιδί σας. Αυτά τα ανθυγιεινά τρόφιμα είναι πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε όταν είστε έγκυος.

14. Αποφύγετε ορισμένα φάρμακα:

Αποφύγετε κάποια φάρμακα

Μπορεί να χρησιμοποιούσατε πάντα το ίδιο βάλσαμο για πονοκέφαλο ή να έχετε σκάσει το ίδιο χάπι για τον πόνο. Αλλά τώρα που είστε έγκυος, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ρωτήσετε έναν γιατρό εάν κάποιο φάρμακο που παίρνετε είναι καλό για το μωρό.

15. Αποφύγετε τις βαριές οικιακές δουλειές:

Αποφύγετε τις βαριές δουλειές του σπιτιού

Μπορεί να είσαι γυναίκα του σπιτιού και το να διατηρείς τα πάντα σε τάξη ήταν περισσότερο συνήθεια. Ωστόσο, σε αυτή την εύθραυστη φάση μην αγχώνεστε με βαριά δουλειά. Το μωρό σας είναι η πρώτη σας προτεραιότητα. Το άγχος στις δουλειές του σπιτιού είναι πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε ενώ είστε έγκυος.

16. Βελονισμός και μασάζ:

Ενώ ορισμένες αμοιβαίες θεραπείες, για παράδειγμα, ο βελονισμός και το μασάζ, θεωρούνται ότι προστατεύονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει περιορισμένη επιβεβαίωση που δείχνει πόσο επιτυχημένες είναι. Παρ ‘όλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν περιστάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που ενδέχεται να μην προστατεύονται. Για παράδειγμα, η μέση σας δεν πρέπει να τρίβεται κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης.

Είναι σε γενικές γραμμές ασφαλές να έχετε βελονισμό όταν είστε έγκυος και θα πρέπει να αναζητήσετε έναν εξειδικευμένο βελονισμό που έχει ευρεία εκπαίδευση και εμπειρία με έγκυες κυρίες. Συμπληρώστε τον βελονισμό σας εάν είστε έγκυος επειδή συγκεκριμένες εστίες θεραπείας με βελόνες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

17. Αιλουροειδή:

Η τοξοπλάσμωση είναι μια τυπική ασθένεια που συμβαίνει σε πολλά πτηνά και σπονδυλωτά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Το παράσιτο που ονομάζεται «Toxoplasma gondii» (T. gondii) μπορεί να βρεθεί σε κοπριά αιλουροειδών ή σκουπίδια εδάφους ή αιλουροειδών που είναι μολυσμένα με μολυσμένη αφόδευση αιλουροειδών.

Ο κίνδυνος τοξοπλάσμωσης όταν είστε έγκυος είναι χαμηλός. Εάν εμφανίσετε τοξοπλάσμωση στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού διευρύνεται και μπορεί να προκαλέσει οπτική ανεπάρκεια και εγκεφαλική βλάβη σε ένα αγέννητο παιδί.

18. Ακτίνες Χ:

Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να απέχετε από την ακτινογραφία ενώ είστε έγκυος. Οι επαγγελματίες υγείας θα εξετάσουν εάν η θεραπεία σας μπορεί να κρατήσει μέχρι να αποκτήσετε το παιδί σας. Για παράδειγμα, θα εξετάσουν εάν τα πλεονεκτήματα της θεραπείας υπερβαίνουν το γενικά ασφαλές της λήψης ακτινογραφίας. Μπορούν επίσης να εξετάσουν τη χρήση μιας άλλης στρατηγικής απεικόνισης μάλλον, για παράδειγμα, μια σάρωση υπερήχων.

Υπάρχει μικρός κίνδυνος γενετικών ανωμαλιών και ζητημάτων σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση σε ακτινοβολία μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του σώματος, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει τον κίνδυνο κακοήθειας. Αυτός είναι ο λόγος που η δόση ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται ως μέρος μιας ακτινογραφίας είναι αξιόπιστα τόσο χαμηλή όσο εύλογα θα μπορούσε να αναμενόταν. Οι ακτινογραφίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μεταφέρουν έναν μικρό κίνδυνο έκθεσης του αγέννητου βρέφους σε ακτινοβολία, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνους στην παιδική ηλικία.

Θα ανακαλύψετε ένα ευρύ φάσμα αντίθετων δεδομένων στον ιστό, σε βιβλία και περιοδικά. Να είστε λογικοί, να εμπιστεύεστε τις παρορμήσεις σας και να θυμάστε ότι το να είσαι σε εγρήγορση δεν είναι ποτέ μια απαίσια σκέψη. Εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, μιλήστε με το γιατρό σας. Λάβετε υπόψη ότι δεν θα είστε έγκυος μέχρι το τέλος του χρόνου. Κρατήστε το μαζί, καθώς αυτές οι ασύμμετρες και ασκήσεις δεν θα φτάσουν σύντομα σε σας για άλλη μια φορά.

Αυτά ήταν μερικά από τα πράγματα που πρέπει να αποφύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάθε γυναίκα είναι ανήσυχη για το τι είναι σωστό και τι όχι για το μωρό τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι απαραίτητα για καλή υγεία, ενώ υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να αποφύγετε εντελώς κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης. Προσέξτε, μείνετε ασφαλείς και δώστε στο μωρό σας ό, τι καλύτερο.