9 Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ξηρών φρούτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εγκυμοσύνη, «Ανεξάρτητα από το εάν η εγκυμοσύνη σας έχει προγραμματιστεί ή έγινε αιφνιδιαστικά, είναι σίγουρο ότι η ζωή σας θα αλλάξει για πάντα». Η εγκυμοσύνη δεν είναι πάντα εύκολη λόγω των νέων συναισθημάτων, της κόπωσης, της πρωινής αδιαθεσίας και της δυσκολίας στην εύρεση μιας άνετης θέσης. Είναι, επομένως, κρίσιμο ότι μια σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για μια έγκυο γυναίκα. Χρειάζεται επιπλέον βιταμίνες, μέταλλα και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του μωρού μέσα. Παρόλο που το κανονικό φαγητό περιέχει όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα, ορισμένα υγιεινά σνακ όπως τα ξηρά φρούτα πρέπει επίσης να συμπεριληφθούν στη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω των διαφόρων ωφελειών του τόσο για το αγέννητο μωρό όσο και για τη μητέρα..

ξηρά φρούτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Γιατί τα ξηρά φρούτα είναι η καλύτερη δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Μια τακτική, καλά ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει την έγκυο να καλύψει τις καθημερινές απαιτήσεις των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και βιταμινών. Ακόμα, τα αποξηραμένα φρούτα βοηθούν στην παροχή επιπλέον πρωτεΐνης και θρεπτικών συστατικών, όπως σιδήρου, φυλλικού οξέος, ψευδαργύρου, ιωδίου, μαγνησίου και ω-τριών λιπαρών οξέων. Επίσης, αυτά τα αποξηραμένα φρούτα χρησιμεύουν ως ένα υγιεινό βραδινό σνακ ή για να ικανοποιήσουν ξαφνικούς πόνους πείνας. Για τις γυναίκες χορτοφάγους, αυτά τα ξηρά φρούτα μπορούν να εξυπηρετήσουν την ανάγκη να παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο σώμα τους ισοδύναμα με εκείνα που καταναλώνουν κρέας.

Οφέλη από τα ξηρά φρούτα για τις γυναίκες στην εγκυμοσύνη:

 1. Τα ξηρά φρούτα είναι πλούσια σε περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Η δυσκοιλιότητα είναι το κύριο παράπονο στις έγκυες γυναίκες για διάφορους λόγους, όπως ορμονικές αλλαγές, λήψη χαπιών, κλπ. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να λύσει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας και, ως εκ τούτου, τα ξηρά φρούτα θα πρέπει να αποτελούν τακτική προσθήκη στη διατροφή των εγκύων.
 2. Μερικές έγκυες γυναίκες έχουν ανεπάρκεια σιδήρου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Τα ξηρά φρούτα όπως οι χουρμάδες και οι ξηροί καρποί εξυπηρετούν το σκοπό της οικοδόμησης της περιεκτικότητας σε σίδηρο στο σώμα και προλαμβάνουν την αναιμία.
 3. Βιταμίνη Α, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη των οστών του μωρού. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη Α.
 4. Τα ξηρά φρούτα είναι πλούσια σε περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος στο μωρό.
 5. Οι έγκυες γυναίκες αντιμετωπίζουν συχνά το πρόβλημα της διακύμανσης της αρτηριακής πίεσης. Η περιεκτικότητα σε κάλιο στα ξηρά φρούτα έχει την ικανότητα να ελέγχει την αρτηριακή πίεση.
 6. Τα ξηρά φρούτα όπως τα δαμάσκηνα λέγεται ότι ενισχύουν τους μυς της μήτρας, γεγονός που βοηθά στην ομαλή παράδοση.
 7. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη των πνευμόνων και των κυττάρων στο σώμα του μωρού. Μπορεί επίσης να αποτρέψει το άσθμα στο μωρό.
 8. Τα ξηρά φρούτα όπως τα αμύγδαλα είναι εμπλουτισμένα με μαγνήσιο, το οποίο εξασφαλίζει την ανάπτυξη και τη διατήρηση των οστών και βοηθά στην κίνηση του εντέρου.
 9. Μελέτες αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση ξηρών φρούτων καθημερινά από τη μητέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος και συριγμού στο μωρό.

Παρενέργειες από την κατανάλωση ξηρών καρπών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Οποιαδήποτε τροφή όταν καταναλώνεται σε βέλτιστες ποσότητες είναι ευεργετική για τον οργανισμό όταν καταναλώνεται υπερβολικά. θα έχει παρενέργειες. Τα ξηρά φρούτα θα έχουν παρενέργειες εάν καταναλώνονται σε περίσσεια. Εδώ είναι μερικά από αυτά:

 • Τα ξηρά φρούτα και οι ξηροί καρποί είναι πλούσια σε θερμιδική αξία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αύξηση βάρους εάν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα.
 • Η υπερβολική κατανάλωση ξηρών φρούτων μπορεί να οδηγήσει σε αέρια, φούσκωμα, ακόμη και διάρροια.
 • Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα όπως η φρουκτόζη, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα όταν καταναλώνονται υπερβολικά.

Προφυλάξεις και συμβουλές που πρέπει να ληφθούν:

Τα ξηρά φρούτα, με πολλά οφέλη για τις έγκυες γυναίκες, πρέπει να καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει επίσης να ακολουθούν ορισμένες προφυλάξεις.

 1. Συνιστάται πάντα να ελέγχετε για τις ημερομηνίες λήξης πριν αγοράσετε αποξηραμένα φρούτα.
 2. Ορισμένα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη σε αυτά εκτός από τα φυσικά σάκχαρα. Στο μέτρο του δυνατού, αποφύγετε αυτούς τους τύπους ξηρών φρούτων.
 3. Μην προσπαθήσετε να αποθηκεύσετε τα ξηρά φρούτα στο σπίτι. Μπορεί να χαλάσουν αν αφεθούν ανέπαφα.
 4. Ορισμένα συσκευασμένα ξηρά φρούτα περιέχουν συντηρητικά όπως διοξείδιο του θείου σε αυτά, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αλλεργικές αντιδράσεις ή μερικές φορές αναπνευστικά προβλήματα. Προσπαθήστε να αγοράσετε βιολογικά φρούτα χωρίς συντηρητικά μόνο από φημισμένους πωλητές.

Ξηρά φρούτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης -2

Τρόποι ένταξης των ξηρών φρούτων στη διατροφή της εγκυμοσύνης:

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ενσωματώσετε τα ξηρά φρούτα στη διατροφή. Εδώ είναι μερικά από αυτά:

 • Αυτά μπορούν να συμπεριληφθούν στις σαλάτες, τα επιδόρπια ή τα παγωτά.
 • Η συμπερίληψη αυτών με ένα μιλκσέικ είναι ο καλύτερος συνδυασμός που πρέπει να δοκιμάσει μια έγκυος.
 • Αλέστε μερικούς χουρμάδες και καρύδια, τυλίξτε τα σε τριμμένη καρύδα, αποθηκεύστε το στο ψυγείο και η καραμέλα από τα ξηρά φρούτα σας είναι έτοιμη. Μπορείτε να το καταναλώσετε για δέκα ημέρες.
 • Μερικά ξηρά φρούτα είναι δύσκολο να μασουληθούν, επομένως τα μουλιάζουμε σε νερό για κάποιο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια τα καταναλώνουμε.

Διαφορετικός τύπος ξηρών φρούτων:

Ξηρά φρούτα, σχεδόν όλα είναι απαραίτητα για την έγκυο, λόγω των διαφόρων θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν σε αυτά. Κάθε ένα από τα ξερά φρούτα έχει την ειδικότητά του. Εδώ είναι η λίστα αυτών.

1. Αμύγδαλα:

 • Είναι, ένα από τα διάσημα ξηρά φρούτα, είναι η πιο άφθονη πηγή πρωτεΐνης. Τα αμύγδαλα περιέχουν επίσης υγιή λίπη όπως πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά σε αυτά, τα οποία είναι υγιή για την καρδιά. Αυτά υποστηρίζουν επίσης την ανάπτυξη και ανάπτυξη του μωρού.
 • Αυτά τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε, ριβοφλαβίνη και πρωτεΐνη.
 • Τα αμύγδαλα βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης βοηθά στην πρόληψη του χαμηλού βάρους γέννησης των μωρών, ενισχύουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου κ.λπ.

2. Καρύδια:

 • Τα καρύδια είναι εμπλουτισμένα με ωμέγα-τρία λιπαρά, τα οποία ονομάζονται εγκεφαλικά λίπη.
 • Το σώμα δεν μπορεί να παράγει αυτό το απαραίτητο λίπος από μόνο του. άρα τα καρύδια είναι απαραίτητα για κατανάλωση.
 • Αυτά τα λίπη είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του αγέννητου μωρού, του νευρικού συστήματος, καθώς και των ματιών.

3. Αποξηραμένα βερίκοκα:

 • Τα αποξηραμένα βερίκοκα είναι ενεργειακά πυκνά φρούτα που μπορούν να αντιμετωπίσουν τη δυσκοιλιότητα.
 • Αυτά τα ξηρά φρούτα περιέχουν σίδηρο, φυτικές ίνες, χαλκό, βιταμίνη Α και Ε, τα οποία είναι απαραίτητα για τις έγκυες γυναίκες.
 • Η κατανάλωση αποξηραμένων βερίκοκων ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα, προλαμβάνει την αναιμία (έλλειψη σιδήρου) και μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας.

4. Κάσιους:

 • Τα κάσιους παρέχουν μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά που χρησιμοποιεί το σώμα για ενέργεια.
 • Τα κάσιους περιέχουν ψευδάργυρο, ο οποίος βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος της εγκύου. Επίσης, ο ψευδάργυρος είναι το βασικό θρεπτικό συστατικό για μια υγιή εγκυμοσύνη και τα αναπτυσσόμενα μωρά έχουν υψηλή απαίτηση σε ψευδάργυρο.
 • Αυτός ο ξηρός καρπός περιέχει επίσης φώσφορο, ο οποίος εξασφαλίζει κανονικό καρδιακό ρυθμό της εγκύου.

5. Ημερομηνίες:

 • Οι Χουρμάδες είναι οι καρποί που προέρχονται από τον φοίνικα των χουρμάδων, οι οποίοι είναι μασώμενοι με γλυκιά γεύση.
 • Οι ημερομηνίες είναι πλούσιες σε θερμίδες. η περιεκτικότητα σε θερμίδες προέρχεται από τους υδατάνθρακες. 100 γραμμάρια χουρμάδες περιέχουν περίπου 277 θερμίδες.
 • Αυτά τα ξηρά φρούτα είναι πολύ πλούσια σε περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή πέψη, η οποία αναζωογονεί το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.
 • Αυτά περιέχουν επίσης φυλλικό οξύ, το οποίο λέγεται ότι μειώνει τυχόν συγγενείς αναπηρίες.
 • Οι ημερομηνίες είναι φορτωμένες με περιεκτικότητα σε σίδηρο. Η κατανάλωση χουρμάδων αυξάνει την περιεκτικότητα σε σίδηρο στο σώμα, γεγονός που βοηθά στην καταπολέμηση της ανεπάρκειας σιδήρου.

6. Αποξηραμένα σύκα:

 • Τα ξερά σύκα θεωρούνται ένα από τα πιο υγιεινά φρούτα, που σας βοηθούν να αντιμετωπίσετε την πρωινή αδιαθεσία, ένα κοινό πρόβλημα κατά το πρώτο τρίμηνο.
 • Αυτά περιέχουν ασβέστιο το οποίο είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο στην ανάπτυξη των οστών στο αγέννητο μωρό. Αυτή η περιεκτικότητα σε ασβέστιο βοηθά επίσης στην ενίσχυση των οστών της μητέρας κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.
 • Τα ξερά σύκα θεωρούνται πλούσια πηγή ωμέγα-3 και φυλλικού οξέος, το οποίο είναι ένα εξαιρετικό θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Επιπλέον, τα αποξηραμένα σύκα είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην ενίσχυση της πέψης και ρυθμίζουν την κίνηση του εντέρου.
 • Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη οξυγόνου στο αγέννητο μωρό. Τα ξερά σύκα περιέχουν σίδηρο σε αυτά, ο οποίος λέγεται ότι προλαμβάνει την αναιμία ή την έλλειψη σιδήρου.

7. Σταφίδες:

 • Οι σταφίδες, τα ξηρά μαύρα σταφύλια, είναι εμπλουτισμένα με φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην εύκολη πέψη και μειώνουν τυχόν προβλήματα δυσκοιλιότητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Όπως και πολλά άλλα ξερά φρούτα, οι σταφίδες περιέχουν επίσης σίδηρο σε αυτές. Ο σίδηρος βοηθά στη ρύθμιση της ροής του αίματος και εξασφαλίζει την παροχή οξυγόνου στο έμβρυο. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές σε έγκυες γυναίκες. Οι σταφίδες βοηθούν στην καταπολέμηση της ανεπάρκειας σιδήρου και της αναιμίας.
 • Οι σταφίδες περιέχουν επίσης ασβέστιο σε αυτές, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των οστών του αγέννητου μωρού. Αυτό διασφαλίζει ότι η οστική πυκνότητα του μωρού παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα και αναπτύσσεται κατάλληλα.

8. Φιστίκια (Πίστα):

 • Τα φιστίκια είναι φρούτα χαμηλών θερμίδων αλλά είναι γεμάτα με πλούσια πηγή ενεργειακών θρεπτικών συστατικών. Μια μερίδα αυτών των αποξηραμένων φρούτων μπορεί να καλύψει σχεδόν όλες τις καθημερινές ανάγκες σιδήρου, φυλλικού οξέος και ασβεστίου για την έγκυο γυναίκα.
 • Αυτά τα ξηρά φρούτα περιέχουν πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των ιστών και των μυών του μωρού.
 • Λέγεται ότι τα φιστίκια διατηρούν τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα επειδή περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων της καλής χοληστερόλης και μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο σώμα.
 • Αυτά τα ξηρά φρούτα περιέχουν μερικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως νιασίνη, ριβοφλαβίνη, Βιταμίνη Β6, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του εμβρύου.
 • Το Pista περιέχει επίσης χαλκό, ο οποίος βοηθά στη διατήρηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

9. Αποξηραμένα μήλα:

 • Αυτά είναι μια ποικιλία ξηρών φρούτων που μπορούν να καταναλωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και κάλιο.
 • Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σε αυτά τα ξηρά φρούτα βοηθά στην ομαλή πέψη και βελτιώνει την κίνηση του εντέρου, μειώνοντας έτσι τη δυσκοιλιότητα.
 • Αυτά τα αποξηραμένα μήλα περιέχουν επίσης κάλιο, το οποίο λέγεται ότι ελέγχει την αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι γεμάτα με πολλά θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, μαγνήσιο, κάλιο κλπ. Και βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για τη μητέρα. Να είστε επιλεκτικοί και να τρώτε μόνο εκείνα τα ξηρά φρούτα που αντιμετωπίζουν το σώμα σας χωρίς ναυτία ή παρενέργειες. Φάτε τα μόνο σε μέτριες ποσότητες και μην παραλείψετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν καταναλώσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω ξερά φρούτα.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις:

Q1. Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να φάτε ξερά φρούτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Απάντηση: Τα ξηρά φρούτα μπορούν να καταναλωθούν καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη περίοδος για κατανάλωση. Αλλά, η κατανάλωση ξηρών φρούτων κατά το πρώτο τρίμηνο μπορεί να διευκολύνει την πρωινή σας ναυτία.

Q2. Είναι ασφαλές να τρώτε αποξηραμένα φρούτα κατά τη διάρκεια του θηλασμού?

Απάντηση: Ναι, είναι ασφαλές να τρώτε ξηρά φρούτα κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση ξηρών φρούτων κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να αυξήσει τη γαλουχία στις μητέρες.

Αποποίηση ευθυνών: Το περιεχόμενο που παρέχεται στο άρθρο είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν πρέπει να λαμβάνεται ως ιατρική συμβουλή. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές στη διατροφή σας. Δεν θα είμαστε υπεύθυνοι για τυχόν δυσμενείς συνέπειες μετά την κατανάλωση ξηρών φρούτων.