Ζάλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – αιτίες και ρέματα

Τι είναι η ζάλη?

Η ζάλη ορίζεται για να περιγράψει ένα ευρύ φάσμα αισθήσεων. Όπως το να αισθάνεστε αδύναμοι, ασταθείς, λιποθυμίες, αηδίες κλπ. Σας κάνει να αισθανθείτε ή να δημιουργήσετε μια ψεύτικη πεποίθηση στο μυαλό σας ότι το περιβάλλον σας περιστρέφεται ή κινείται.

Η ζάλη που αισθάνεται λιποθυμία ή αδυναμία είναι ένα κοινό σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ζάλη είναι συχνότερη στο πρώτο τρίμηνο. Αλλά μπορεί να το συναντήσετε ή να το ζήσετε καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Ζάλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αιτίες και τρεμούλια

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε:

 •  Είναι σύνηθες να αισθάνεστε ζάλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 •  Εάν η ζάλη επιμένει, καλέστε το γιατρό σας ή συμβουλευτείτε τον/την για να βεβαιωθείτε ότι αυτό δεν οφείλεται σε οποιαδήποτε άλλη υποκείμενη ιατρική κατάσταση.
 •  Όσο φυσιολογικό είναι η ζάλη, δεν πρέπει να το παίρνετε ελαφρά και έτσι δεν πρέπει να γίνονται έντονες προπονήσεις, καμία οδήγηση ή χειρισμός πραγμάτων που μπορούν να βλάψουν είτε εσάς είτε το μωρό σας.

Είναι η ζάλη σημάδι εγκυμοσύνης?

Η ζάλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα συνηθισμένο πράγμα και έτσι στη βικτοριανή εποχή, η λιποθυμία ή η ζάλη ήταν ένας περίπλοκος τρόπος για να αναγνωρίσουμε αν μια γυναίκα ήταν έγκυος ή όχι. Αυτό δεν είναι ένα ακριβές σημάδι ή σύμπτωμα για τη διάγνωση της εγκυμοσύνης, καθώς η ζάλη μπορεί να προκληθεί και για άλλους λόγους.

Αιτίες ζάλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Πρώτο τρίμηνο:

Η ζάλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συνηθισμένο πράγμα και μόνο για να διατηρηθεί μια υγιής εγκυμοσύνη. Θα πρέπει να γνωρίζετε τις αιτίες της ζάλης και να έχετε πλήρη γνώση για να αντιμετωπίσετε τις επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αρχικά, το σώμα δεν παράγει αρκετό αίμα για να γεμίσει ένα ταχέως επεκτεινόμενο κυκλοφορικό σύστημα αφού το σώμα σας πρέπει να είναι προετοιμασμένο για να καλύψει τις ανάγκες δύο σωμάτων αντί για ένα. Έτσι, η ζάλη είναι πιθανό να συμβαίνει κάθε τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδίως κατά το πρώτο τρίμηνο.

Δεύτερο τρίμηνο:

Περίπου τη 12η εβδομάδα ή το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, καθώς η μήτρα μεγαλώνει. Ασκεί υπερβολική πίεση στα αιμοφόρα αγγεία ειδικά όταν βρίσκεστε σε ξαπλωμένη θέση. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η προγεστερόνη παράγεται σε μεγάλη ποσότητα και λόγω του υψηλού επιπέδου της. Τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να χαλαρώσουν και να διευρυνθούν, γεγονός που αυξάνει τη ροή του αίματος στο μωρό σας. Αλλά μειώνεται ή επιβραδύνεται σε εσάς, πράγμα που τελικά οδηγεί σε χαμηλή αρτηριακή πίεση. Αυτή η κατάσταση είναι υπεύθυνη για τη μείωση της παροχής αίματος στον εγκέφαλο και σε άλλα ζωτικά όργανα. Που μπορεί να κάνει το κεφάλι σου να γυρίσει. Άλλοι λόγοι για ζάλη μπορεί να είναι πτώση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα ή αφυδάτωση.

Η κύρια αιτία είναι η αύξηση των ορμονών. Που προκαλούν χαλάρωση και διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων. Όλα αυτά μπορεί να συμβούν λόγω των αλλαγών στο σώμα. Καθώς και επειδή το σώμα προσαρμόζεται στις αλλαγές του μεταβολισμού. Κυρίως οι γυναίκες που είναι αναιμικές ή έχουν κιρσούς είναι πιο επιρρεπείς σε ζάλη και λιποθυμία από άλλες. Κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, ειδικά το τελευταίο τρίμηνο, αν ξαπλώνετε ανάσκελα, το βάρος του μωρού είναι εντελώς στη μήτρα σας. Αυτό με τη σειρά του καταστέλλει την κοίλη φλέβα, δηλαδή τη φλέβα που μεταφέρει αίμα από το κάτω μέρος του σώματος στην καρδιά και έτσι αυξάνει τη ζάλη και τη λιποθυμία.

Δεδομένου ότι το σώμα σας υποστηρίζει το μεταβολισμό δύο αντί ενός. Παράγεται πολλή θερμότητα που μπορεί επίσης να προκαλέσει ζάλη εάν φοράτε στενά ρούχα.

Πώς να αποτρέψετε τη ζάλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Δεδομένου ότι η ζάλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένα κοινό πρόβλημα. Αλλά ακόμα και αν είναι συνηθισμένο, αυτό δεν πρέπει να αποφεύγεται και διάφορες μέθοδοι. Μπορεί να προσαρμοστεί για να ελαχιστοποιήσει το πρόβλημα της ζάλης στην αρχή της εγκυμοσύνης.

Υπάρχουν πολυάριθμες συμβουλές που μπορούν να ληφθούν υπόψη ως θεραπεία ή λύση στη ζάλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 •  Αποφύγετε να στέκεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα και ακόμη και αν συμβεί μια τέτοια κατάσταση που απαιτεί συνεχή παραμονή για πολλές ώρες, φροντίστε να κρατάτε τα πόδια σας σε κίνηση για να αυξήσετε την κυκλοφορία στα μέρη του σώματος.
 •  Εάν καθόσαστε ή ξαπλώνετε, αποφύγετε να σηκωθείτε πολύ γρήγορα, να είστε αργός ενώ στέκεστε όρθιοι ή αλλάζετε θέσεις. Αυτό είναι σημαντικό ειδικά όταν βγαίνετε από το μπάνιο ή κάθεστε ή ξαπλώνετε για αρκετό καιρό
 •  Να είστε τακτικοί με τα γεύματά σας. Μην τολμήσετε να παραλείψετε τα γεύματα καθώς το σώμα σας χρειάζεται μια αρκετά θρεπτική διατροφή για δύο άτομα. Συμπεριλάβετε μια ισορροπημένη διατροφή και μια υγιεινή διατροφή στα γεύματά σας. Αποφύγετε τα μεγάλα κενά μεταξύ των γευμάτων, συνεχίστε να τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα.
 • Ακόμη και ξαπλωμένη ανάσκελα κατά τη μέση του δεύτερου τριμήνου σας για να αποφύγετε την καταστολή της μήτρας από το βάρος του σώματος του μωρού.
 •  Αποφύγετε τα ζεστά μπάνια και ντους καθώς το σώμα σας παράγει ήδη άφθονη ποσότητα θερμότητας. Που μπορεί να προκαλέσει ζάλη και άλλες σοβαρές επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και προβλήματα στο μωρό.
 •  Φορέστε φαρδιά και άνετα ρούχα για να αποφύγετε την περιορισμένη κυκλοφορία καθώς αυτή είναι μια από τις κύριες αιτίες ζάλης.
 •  Εάν αισθάνεστε ζάλη, ξαπλώστε, αν είναι δυνατόν ή καθίστε με το κεφάλι σας ανάμεσα στα γόνατά σας. Έτσι αυξάνεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλο, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ζάλης.

Άλλες συμβουλές:

 •  Βεβαιωθείτε ότι παίρνετε μια καλή ποσότητα νερού, καθώς η ζάλη μπορεί να οφείλεται σε αφυδάτωση. Θα πρέπει να στοχεύετε για τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα και περισσότερο εάν ο καιρός είναι ζεστός ή κάνετε την προπόνηση. Μια καλή ποσότητα υγρών πρέπει να λαμβάνεται ή να παρέχεται στο σώμα για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.
 •  Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρό αέρα για να αναπνεύσετε. Δεδομένου ότι το να βρίσκεστε σε ένα αποπνικτικό ή υπερθερμασμένο κλειστό μέρος μπορεί επίσης να προκαλέσει ζάλη. Εάν αισθάνεστε πολύ λιποθυμία, τότε κάντε ένα 5λεπτο περπάτημα έξω για να έχετε λίγο καθαρό αέρα για να ανακουφίσετε τη ζάλη και επίσης άλλα συμπτώματα της εγκυμοσύνης όπως οίδημα ή δυσκοιλιότητα.

Αν και η ζάλη είναι συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν το πρόβλημα επιμένει θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας γιατί δεν είναι απαραίτητο να είναι φυσιολογικό. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε οποιαδήποτε άλλη ιατρική κατάσταση. Εάν η ζάλη συνοδεύεται από κολπική αιμορραγία ή πόνο στην κοιλιά, μπορεί να είναι σημάδι έκτοπης κύησης ή αποκόλλησης του πλακούντα.

Άλλα προβλήματα περιλαμβάνουν ζάλη μαζί με θολή όραση ή πονοκεφάλους ή αίσθημα παλμών. Τέτοιες καταστάσεις μπορεί να οφείλονται σε κάποια άλλη ασθένεια ή σοβαρή αναιμία και επομένως θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για περαιτέρω διάγνωση του προβλήματος και της θεραπείας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κατάστασης και της σοβαρότητάς της.