Αιμορραγία από τη μύτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης Αιτίες και διορθωτικά μέτρα

Γιατί αιμορραγεί η μύτη σας όταν είστε έγκυος?

Η αιμορραγία από τη μύτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αντιμετωπίσει πάνω από το 20% των γυναικών. Η εγκυμοσύνη κάνει τα αιμοφόρα αγγεία της μύτης σας να επεκτείνονται και η αυξημένη παροχή αίματος θα ασκήσει πίεση στα μικρά και ευαίσθητα αγγεία της μύτης, κάνοντάς τα έτσι εύκολα να σπάσουν. Ευτυχώς, αυτές οι αιμορραγίες από τη μύτη δεν είναι επιβλαβείς και μπορεί να το βιώνετε συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Οι γιατροί το αποκλείουν ως κάτι σοβαρό.

Αιμορραγία από τη μύτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης Αιτίες και διορθωτικά μέτρα

Τι προκαλεί αιμορραγία από τη μύτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Οι γυναίκες είναι πιθανό να παρουσιάσουν αύξηση του όγκου αίματος κατά 50 % όταν είναι έγκυος. Αυτός ο αυξημένος όγκος είναι απαραίτητος για μια καλύτερη κυκλοφορία που φέρνει την απαραίτητη τροφή στο μωρό. Ως αποτέλεσμα, αυτό διευρύνει τα μικρά αγγεία στη μύτη, ασκώντας περισσότερη πίεση στα αιμοφόρα αγγεία, καθιστώντας τα έτσι ευαίσθητα σε ρήξη.

Οι ορμόνες εγκυμοσύνης όπως η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα αιμοφόρα αγγεία σας. Η προγεστερόνη είναι υπεύθυνη για την αύξηση της παροχής αίματος και αυτό, με τη σειρά του, ασκεί πίεση στα αιμοφόρα αγγεία και στις φλέβες της μύτης σας. Οι βλεννώδεις μεμβράνες στεγνώνουν και διογκώνονται και είναι πιθανό να χειροτερέψουν το χειμώνα. Αυτό καθιστά πιο εύκολο για τα αιμοφόρα αγγεία να σπάσουν, κάνοντάς σας έτσι να αντιμετωπίσετε μια μικρή αιμορραγία. Μερικές φορές μπορεί να εμφανίσετε αίμα αφού φυσήξετε τη μύτη σας και όχι απαραίτητα αιμορραγία από τη μύτη με αυτήν την έννοια.

Ο ξηρός αέρας στο δωμάτιό σας μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας για την αιμορραγία της μύτης σας. Μπορεί να είναι μια αιτία και το θλιβερό είναι ότι μπορεί να μην το καταλαβαίνετε.

Ο άλλος πιθανός λόγος μπορεί να είναι υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαταραχή πήξης που οδηγεί σε αιμορραγία από τη μύτη.

Σημάδια αιμορραγίας στη μύτη κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη σας:

Ενώ η αιμορραγία από τη μύτη είναι σίγουρα συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, τα ούλα είναι επίσης μια άλλη περιοχή επιρρεπής σε αιμορραγία. Η αιμορραγία από τη μύτη και η αιμορραγία των ούλων είναι αποτέλεσμα της αυξημένης παροχής αίματος στο σώμα, που απαιτείται για την κυκλοφορία και τη διατροφή του μωρού. Μελέτες έχουν δείξει πώς η επαναλαμβανόμενη αιμορραγία από τη μύτη είναι σχεδόν τέσσερις φορές συχνή σε έγκυες γυναίκες σε σύγκριση με τις μη έγκυες γυναίκες.

Πώς να σταματήσετε το αίμα από τη μύτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Διακοπή αιμορραγίας από τη μύτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Ακολουθούν μερικοί εύκολοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε την αιμορραγία από τη μύτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

1. Ξίδι:

Το ξύδι είναι γνωστό ότι σφραγίζει τα τοιχώματα του αιμοφόρου αγγείου στη ρινική δίοδο και ήταν μια αποτελεσματική θεραπεία για την αιμορραγία από τη μύτη. Εδώ είναι πώς να το χρησιμοποιήσετε.

  • Βουτήξτε μια μπάλα από βαμβάκι σε λευκό ξύδι.
  • Συνδέστε το βαμβάκι στο ρουθούνι που αιμορραγεί.

Αφήστε το βαμβάκι για περίπου 5 έως 7 λεπτά. Είναι ασφαλές να το χρησιμοποιείτε κάθε φορά που εμφανίζετε αιμορραγία από τη μύτη.

2. Παγοκύστη:

Οι συσκευασίες πάγου ή ακόμη και πάγος, όταν εφαρμόζονται σε μια περιοχή αιμορραγίας λόγω τραυματισμού, είναι γνωστό ότι σταματούν την αιμορραγία. Δρα περιορίζοντας τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει επίσης τη φλεγμονή σε περίπτωση τραυματισμού. Δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε ένα πακέτο πάγου.

  • Βάλτε λίγο θρυμματισμένο πάγο σε μια σακούλα και καλύψτε το με μια πετσέτα.
  • Τοποθετήστε τη συσκευασία πάνω από τη μύτη σας και κρατήστε την μέχρι να σταματήσει εντελώς η αιμορραγία.

Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σακουλάκια λαχανικών, αυτά που ήταν αποθηκευμένα στο ψυγείο, ως εναλλακτικό διάλυμα.

3. Βιταμίνη C:

ένας άλλος τρόπος για να σταματήσετε την αιμορραγία από τη μύτη είναι να χρησιμοποιήσετε βιταμίνη C. Βοηθούν στην πρόληψη της ρήξης των αιμοφόρων αγγείων και των φλεβών και σας δίνουν άνεση. Ο καλύτερος τρόπος για τη χρήση της βιταμίνης C είναι η λήψη τροφών πλούσιων σε αυτήν. Πορτοκάλι, λεμόνι και άλλα κιτρικά φρούτα μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα της αιμορραγίας. Μπορείτε να τα καταναλώσετε ως φρούτα ή επίσης να κάνετε χυμό από αυτό και να το πίνετε κάθε τόσο.

4. Steam:

Ο ατμός είναι ένας άλλος τρόπος ενυδάτωσης των ρινικών αιμοφόρων αγγείων. Η αναπνοή με ατμό μπορεί έτσι να μειώσει αποτελεσματικά τον κίνδυνο αιμορραγίας από τη μύτη. Εισπνεύστε ατμό από ένα ζεστό δοχείο βραστό νερό μία ή δύο φορές την ημέρα. Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε να κάνετε ατμόλουτρο. Και οι δύο έχουν αποδειχθεί ότι λειτουργούν αποτελεσματικά στη θεραπεία της αιμορραγίας από τη μύτη.

5. Η αναπνοή από τη μύτη σας και το σφίξιμο μέσα από τα ρουθούνια σας κλειστά για περίπου 5 15 λεπτά θα σας βοηθήσουν επίσης. Ρυθμίστε ένα χρονόμετρο και κάντε το τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Η άλλη στρατηγική είναι να καθίσετε και να γείρετε λίγο μπροστά κρατώντας το κεφάλι σας ψηλότερα από την καρδιά σας. Θυμηθείτε να μην ξαπλώνετε ή να γέρνετε το κεφάλι σας προς τα πίσω όταν τα κάνετε αυτά. Θα μπορούσατε να καταπιείτε αίμα, προκαλώντας έτσι ναυτία ή έμετο.

Πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια?

Πηγαίνετε για ιατρική βοήθεια εάν αντιμετωπίσετε τα ακόλουθα.

  1. Όταν έχετε πρόβλημα αναπνοής λόγω αιμορραγίας από τη μύτη
  2. Όταν η ροή του αίματος είναι πολύ βαριά
  3. Όταν η αιμορραγία σας προκαλεί κόπωση ή αποπροσανατολισμό
  4. Όταν η αιμορραγία δεν σταματήσει ακόμη και μετά από 30 λεπτά πίεσης.

Ενώ οι θεραπείες μας θα έρθουν ως σωτήρες σε περιόδους έκτακτης ανάγκης, θυμηθείτε να συμβουλεύεστε πάντα έναν γιατρό όταν αντιμετωπίζετε έντονη δυσφορία. Ταυτόχρονα, όταν το συναντήσετε για πρώτη φορά, μην τρομάξετε. Η αιμορραγία των ούλων και η αιμορραγία από τη μύτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αρκετά συχνή και αρκετά ακίνδυνη.