Οφέλη και κίνδυνοι από τη σοκολάτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι λιγούρες είναι αρκετά συχνές κατά τη φάση της εγκυμοσύνης. Κάθε έγκυος γυναίκα έχει διαφορετική λαχτάρα και θέλει να ικανοποιήσει τους γευστικούς της κάλυκες, ανάλογα με τη διάθεσή της. Ένας από τους συνηθισμένους πόθους για πολλούς είναι να τρώνε σοκολάτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλά πόσο καλά γνωρίζετε εάν η τακτική κατανάλωσή τους είναι ασφαλής ή όχι?

Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, είναι σημαντικό να σημειωθούν τόσο τα οφέλη όσο και οι κίνδυνοι κατανάλωσης οποιωνδήποτε τροφίμων. Αν και η σοκολάτα στην εγκυμοσύνη είναι ένα συνηθισμένο θέαμα, οι περισσότεροι από εμάς δεν κάνουμε τον κόπο να μάθουμε αν είναι πραγματικά ασφαλές και κατάλληλο για κατανάλωση. Ας μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες εδώ!

Σοκολάτες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Είναι ασφαλές να τρώτε σοκολάτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Αν αναρωτιέστε, μπορούμε να φάμε σοκολάτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι καλό, λοιπόν! Δεν υπάρχουν μελέτες που να επιβεβαιώνουν ότι η σοκολάτα δεν είναι καλό να καταναλώνεται κατά τη φάση της εγκυμοσύνης. Είναι πράγματι ασφαλές και καλό να έχετε σοκολάτες αυτή τη στιγμή, αλλά πάντα με μέτρο. Σημειώστε ότι οι μέλλουσες μητέρες πρέπει πάντα να διατηρούν την πρόσληψη καφεΐνης λιγότερο από 200 mg την ημέρα. Δεδομένου ότι οι σοκολάτες περιέχουν καφεΐνη, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει διαβήτη κύησης και σοβαρή ανθυγιεινή αύξηση βάρους.

Διατροφικές αξίες της σοκολάτας στην εγκυμοσύνη:

Γνωρίζετε ότι οι σοκολάτες είναι εξαιρετικά πλούσιες σε μαγνήσιο, θεοβρωμίνη και φλαβονοειδή; Λέγεται ότι περίπου 45 γραμμάρια σοκολάτας γάλακτος περιέχουν 235 θερμίδες με 13 γραμμάρια λίπους και η μαύρη σοκολάτα της ίδιας ποσότητας περιέχει 290 θερμίδες και 19 γραμμάρια λίπους. Το μαγνήσιο είναι σε υψηλότερη αναλογία στις σοκολάτες, το οποίο βοηθάει πάρα πολύ στον έλεγχο και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Τα οφέλη της σοκολάτας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Η κατανάλωση σοκολάτας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επίσης εξαιρετικά ωφέλιμη, και εδώ είναι μερικοί τρόποι.

1. Αποτρέπει την προεκλαμψία:

Η προεκλαμψία είναι ένας από τους σημαντικούς λόγους για πρόωρο τοκετό. Αυτή η κατάσταση προκαλεί την αρτηριακή πίεση της γυναίκας, η οποία μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε σπασμό. Μπορεί επίσης να προκαλέσει πήξη στο αίμα και επίσης να βλάψει το συκώτι σας. Το κακάο περιέχει το βρώμιο, το οποίο είναι το κύριο αλκαλοειδές του. Έτσι η μαύρη σοκολάτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθά στην πρόληψη αυτής της κατάστασης.

2. Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση:

Το πρωταρχικό αλκαλοειδές του βρωμίου επάγει σωστά τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης του γυναικείου σώματος. Βελτιώνει τη ροή του αίματος και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η κατανάλωση κακάο παράγει νιτρικό οξείδιο, το οποίο κάνει τις αρτηρίες να χαλαρώνουν. Έτσι, αυτές οι συνθήκες θεωρούνται υγιείς για μια έγκυο γυναίκα. Αυτό υπάρχει κυρίως στις μαύρες σοκολάτες.

3. Ανακουφίζει από το στρες:

Η σοκολάτα έχει ιστορικό γήρατος στην ανακούφιση των ανθρώπων από το φόβο. Έτσι, αυτός ο παράγοντας μπορεί να είναι πολύ πλεονεκτικός για μια έγκυο γυναίκα που υποβάλλεται σε στρες. Το άγχος και η εγκυμοσύνη συμβαδίζουν. Ως εκ τούτου, μπορείτε να απολαύσετε τη σοκολάτα για να απαλλαγείτε από κάθε άγχος. Είναι παρηγορητικό και έτσι βοηθάει να σας κάνει χωρίς άγχος.

4. Ευτυχισμένα μωρά:

Αυτό το συμπέρασμα εξήχθη από διάφορες μελέτες. Έχει διαπιστωθεί ότι οι έγκυες γυναίκες όταν καταναλώνουν σοκολάτα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πιο ευτυχισμένα μωρά. Αυτά τα μωρά φαίνεται να είναι πολύ πιο ζωντανά και υγιή. Αυτά τα μωρά φαίνεται επίσης ότι ανταποκρίνονται με καλύτερο τρόπο σε νέες καταστάσεις.

5. Αντιοξειδωτικά:

Οι σοκολάτες έχουν φλαβονοειδή που αποτελούνται από μια βέλτιστη ποσότητα αντιοξειδωτικών. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα της ανοσίας μιας εγκύου γυναίκας. Επομένως, είναι πολύ ευεργετικό να έχετε σοκολάτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η οποία περιέχει πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για μια πιο υγιή εγκυμοσύνη. Διευκολύνει τη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και βοηθά επίσης στην καταπολέμηση ορισμένων καρκίνων.

6. Θρεπτικά συστατικά:

Θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος και το μαγνήσιο υπάρχουν στις σοκολάτες. Έτσι η πρόσληψή του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ευεργετική για τη γυναίκα. Η παρουσία μαγνησίου βοηθά στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων. Τα λιπαρά που υπάρχουν μέσα στις σοκολάτες είναι κορεσμένα καθώς και μονοακόρεστα. Έχει επίσης άφθονο ψευδάργυρο, κάλιο, σελήνιο και φώσφορο.

7. Πρόληψη καρδιακών παθήσεων:

Τα αντιοξειδωτικά στα σοκολατάκια βοηθούν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Όσο πιο σκούρα η σοκολάτα και όσο υψηλότερη είναι η ποιότητα, τόσο καλύτερα είναι για μια έγκυο γυναίκα. Σε αρκετές μελέτες, διαπιστώθηκε ότι οι σοκολάτες συμβάλλουν στη μείωση των θανάτων που προκαλούνται από καρδιακές παθήσεις. Έτσι μπορείτε να φάτε σοκολάτα στην εγκυμοσύνη για να αποφύγετε τέτοιες πιθανότητες.

8. Διατηρήστε το βάρος:

Για τη λαχτάρα σας για σοκολάτα, θα πρέπει να απολαύσετε τη σοκολάτα, η οποία έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη. Αυτό βοηθά στη διατήρηση του σωματικού βάρους και μειώνει επίσης τα επίπεδα χοληστερόλης. Όταν καταναλώνετε σοκολάτες σε μέτρια ποσότητα, βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης σας. Ο έλεγχος και η διατήρηση του σωματικού σας βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητη.

9. Αναβαθμίζει τη διάθεση:

Υπάρχουν διάφορες ιδιότητες στις σοκολάτες που διεγείρουν την παραγωγή του νευροδιαβιβαστή. Οι νευροδιαβιβαστές ονομάζονται ενδορφίνες, νωτιαίος μυελός και λίγα άλλα μέρη του σώματος. Όταν υπάρχει αύξηση των ενδορφινών, απελευθερώνει ένα ευχάριστο ή ευχάριστο είδος συναίσθημα. Έτσι σας βοηθά να ανεβάσετε τη διάθεσή σας και σας κάνει να νιώσετε καλύτερα.

10. Δότες ενέργειας:

Οι σοκολάτες είναι γνωστές για τη γλυκύτητά τους και αυτό προέρχεται από τη ζάχαρη. Λέγεται ότι έχει τη σωστή ποσότητα ζάχαρης, η οποία διευκολύνει την ενέργεια. Βοηθά στην ενίσχυση της δύναμής σας, εμποδίζοντας έτσι να αισθανθείτε αδύναμοι. Συχνά αναρωτιόμαστε ότι μπορούν οι έγκυες γυναίκες να φάνε σοκολάτα και η απάντηση είναι ναι.

Κίνδυνοι και παρενέργειες από την υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας:

Εάν είστε πολύ συγκλονισμένοι γνωρίζοντας τα οφέλη της σοκολάτας σε αυτό το σημείο, τότε πρέπει επίσης να γνωρίζετε τους σχετικούς κινδύνους και τους πιθανούς κινδύνους επίσης! Εδώ είναι μερικές επιδράσεις της σοκολάτας στην εγκυμοσύνη. Δεν πρέπει να παραλείπει κανείς να γνωρίζει!

1. Πάρα πολύ καφεΐνη:

Υπάρχει μια βέλτιστη ποσότητα καφεΐνης που υπάρχει στις σοκολάτες. Η κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Επομένως, είναι εντελώς περιορισμένο για γυναίκες που έχουν υπέρταση. Αυξάνει επίσης τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών, ακόμη και θανάτου. Η καφεΐνη διευκολύνει επίσης την ανάπτυξη ασθενειών του μαστού ή οδηγεί σε καούρα. Επομένως, η κατανάλωσή του πρέπει να είναι περιορισμένη.

2. Πολύ λίπος:

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη, περιέχει μεγάλη ποσότητα λιπαρών. Η υπερβολική ποσότητα λίπους καθιστά δύσκολη τη διατήρηση του σωματικού σας βάρους. Είναι απαραίτητο να ελέγχετε το σωματικό σας βάρος σε αυτό. Έτσι η κατανάλωση σοκολάτας για έγκυες γυναίκες είναι εξαιρετικά απαραίτητη για την ελεγχόμενη πρόσληψη σοκολάτας, διότι διαφορετικά θα μπορούσε να αυξήσει το βάρος σας.

3. Έχοντας τη σωστή σοκολάτα με λιγότερη ζάχαρη:

Υπάρχουν διάφορα είδη σοκολάτας διαθέσιμα στην αγορά και είναι απαραίτητο να επιλέξετε το σωστό είδος. Μερικές από τις σοκολάτες είναι φτιαγμένες με υψηλή ποσότητα ζάχαρης, ενώ κάποιες άλλες με λιγότερη ζάχαρη. Είναι ζωτικής σημασίας να επιλέξετε αυτά που περιέχουν λιγότερη ποσότητα ζάχαρης όπως η μαύρη σοκολάτα. Επιπλέον, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό για να μάθετε πόση ζάχαρη μπορεί να πάρει μια μέλλουσα μητέρα και η περίπτωση μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το άτομο.

4. Περιορίστε την πρόσληψη:

Είναι απαραίτητο να ελέγχετε τον αριθμό των σοκολάτας που καταναλώνονται καθημερινά. Θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη σοκολάτας στα 200 mg κάθε μέρα. Ικανοποιήστε τις λιγούρες σας με κατανάλωση σοκολάτας, αλλά αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση. Όταν υπερβάλλετε, προκαλεί πολλαπλά προβλήματα στο σώμα σας. Ως εκ τούτου, σημειώστε πάντα ότι η σοκολάτα μπορεί να είναι καλή ή κακή για την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με την πρόσληψη.

Πώς να επιλέξετε τις καλύτερες σοκολάτες ενώ είστε έγκυος:

Είναι όλα τα σοκολατάκια καλά για την εγκυμοσύνη; Δεν είναι όλοι σοφοί να καταναλώνονται σε αυτό το σημείο. Το εύρος των θρεπτικών τιμών έναντι της περιεκτικότητας σε λίπος θα ποικίλει ανάλογα με το εύρος και εδώ είναι κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου πριν τα παραλάβετε για να ικανοποιήσετε τις επιθυμίες σας.

1. Όχι στη μους σοκολάτας:

Η μους σοκολάτας πρέπει να αποφεύγεται καθώς περιέχει ωμά αυγά. Τα αυγά, μερικές φορές, προκαλούν διάφορες ασθένειες όπως η λιστερίωση και η τοξοπλάσμωση. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται για να αποφευχθεί η είσοδος βακτηρίων στο μωρό. Συνιστάται η κατανάλωση άλλων μορφών σοκολάτας και όχι μους. Πρέπει να τρώτε υγιεινά για να παραμένετε υγιείς.

2. Βιολογικά με λιγότερη ζάχαρη:

Προτιμάτε πάντα επιλογές χωρίς ζάχαρη ή λιγότερο ζάχαρη. Τα περισσότερα από αυτά χρησιμοποιούν τεχνητά γλυκαντικά ή εξευγενισμένη λευκή ζάχαρη, η οποία δεν είναι κατάλληλη για την υγεία του μωρού. Τότε γιατί να ρισκάρεις; Πηγαίνετε για βιολογικά!

Γάλα σοκολάτας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Αν επίσης λαχταράτε για κάποιο εξαιρετικό γάλα ζεστής σοκολάτας, δεν πρέπει να σταματήσετε τον εαυτό σας. Γνωρίζετε ότι το γάλα σοκολάτας έχει καλή δόση ασβεστίου και βιταμίνης D; Αυτά τα θρεπτικά συστατικά βοηθούν πάρα πολύ για την ανάπτυξη του εμβρύου και την ενίσχυση των οστών του μωρού. Έχετε καλά 280 mg ή περισσότερο ασβέστιο σε ένα φλιτζάνι! Τι άλλο χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε την ανάπτυξη της καρδιάς και των μυών?!

Φροντίστε όμως να καταναλώνετε το γάλα μόνο με μέτρο. Εάν παίρνετε πολύ βάρος, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη δοσολογία και τα όρια πρόσληψης.

Προτιμώντας τη μαύρη σοκολάτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Εκτός από κάθε άλλο είδος και παραλλαγές σε σοκολάτες, οι μαύρες σοκολάτες έχουν πολλά οφέλη, καθώς είναι οι πιο θρεπτικές για τις έγκυες γυναίκες. Βοηθούν στη χαλάρωση των μυών, προστατεύουν από τις πιθανές επιπλοκές μέσω του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης και μειώνουν τον κίνδυνο προεκλαμψίας. Αλλά όπως λέμε πάντα, το μέτρο είναι το κλειδί! Ποτέ μην παραλείπετε άλλα γεύματα έχοντας πάρα πολύ μαύρη σοκολάτα. Μπορεί να μειώσουν το χώρο στο στομάχι σας για να έχετε διαφορετικά γεύματα και υγιεινά τρόφιμα.

Δεν πρέπει ποτέ να συμβαίνει ότι η μέλλουσα μητέρα καταναλώνει σοκολάτες παραπάνω και περισσότερο από ό, τι απαιτείται, παραλείποντας τακτικά γεύματα και υγιεινά φρούτα.

Ενώ όλοι μας αρέσει να ακούμε ότι η κατανάλωση σοκολάτας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλής και υγιής, πρέπει να σημειωθεί ότι ο περιορισμός και το μέτρο είναι το κλειδί. Ποτέ μην χαίρεστε πολύ για την κατανάλωση σοκολάτας. Είναι καλό αν κάποιος μπορεί να έχει κατά νου τους πιθανούς κινδύνους, εκτός από τα οφέλη και να εργαστεί για τη συνολική πρόσληψη υγιεινής τροφής.

Το άρθρο απλώς λέει τη συνολική αντίληψη και άποψη σχετικά με τη σοκολάτα ενώ είστε έγκυος. Απαιτείται να λάβετε υπόψη την υπόδειξη του γιατρού και την προσωπική κατάσταση με βάση τη γενική υγεία. Το όριο και η ποσότητα μπορεί πάντα να εξαρτώνται από την υγεία της μέλλουσας μητέρας. Πάρτε τις συμβουλές του γιατρού σας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις:

Q1. Πόση σοκολάτα είναι ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Απάντηση: Το μέγιστο όριο και η ποσότητα της σοκολάτας εξαρτώνται από το πρώτο, το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο. Ωστόσο, το ανώτερο όριο για το πόσο σοκολάτα μπορεί να πάρει κάποιος σε αυτή τη φάση εξαρτάται από τη συνολική κατάσταση της υγείας της μέλλουσας μητέρας. Αυτό μπορεί να συζητηθεί καλύτερα με τον οικογενειακό ιατρό σας.

Q2. Γιατί λαχταρώ σοκολάτες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Απάντηση: Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γυναίκες στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να λαχταρούν σοκολάτες περισσότερο από άλλες. Όπως και να έχει, η γενική ανεπάρκεια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και επίπεδα μαγνησίου προκαλεί λαχτάρα για σοκολάτες.

Q3. Ποια σοκολάτα είναι καλή για την εγκυμοσύνη και ποια πρέπει να αποφεύγεται?

Απάντηση: Οι μαύρες σοκολάτες είναι από τις πιο προτεινόμενες για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έχουν υψηλότερα επίπεδα μαγνησίου, σιδήρου, ασβεστίου και καλίου, το οποίο είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη και ανάπτυξη του μωρού. Αποφύγετε τη λευκή σοκολάτα καθώς έχουν πολύ υψηλά σάκχαρα.