Ανάπτυξη του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μόλις ολοκληρωθεί η σύλληψη, συμβαίνουν πολλά μέσα σας. Πολύ περισσότερο από ό, τι μπορεί να καταλάβει το μυαλό σας. Από την πρώτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης που είναι όταν βλέπετε τη ροζ γραμμή σε ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι, υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν στο σώμα σας και ως αναμενόμενη μητέρα, θα πρέπει σίγουρα να γνωρίζετε για την ανάπτυξη του μωρού στην εγκυμοσύνη.

ανάπτυξη του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι γιατροί γενικά σημειώνουν τρία τρίμηνα για όλες τις μέλλουσες μαμάδες. Η διαίρεση είναι η εξής:

♦ Το πρώτο τρίμηνο καλύπτει από την εβδομάδα 1 έως την εβδομάδα 12

♦ Το δεύτερο τρίμηνο καλύπτει από την εβδομάδα 13 έως την εβδομάδα 26

♦ Το τρίτο τρίμηνο είναι από την εβδομάδα 27 έως τη στιγμή της γέννησης.

Η διαδικασία της ανάπτυξης του μωρού στην εγκυμοσύνη:

Η ανάπτυξη του μωρού της εγκυμοσύνης είναι μια μοναδική διαδικασία ανάπτυξης και είναι μια μοναδική εμπειρία για κάθε μέλλουσα μητέρα.

Μετά τη σύλληψη, σχηματίζεται το έμβρυο. Ένα έμβρυο είναι μια αναπτυσσόμενη εγκυμοσύνη από τη στιγμή της γονιμοποίησης έως το τέλος της οκτώ εβδομάδας κύησης. Καθώς μπαίνετε στον πρώτο σας μήνα, το μωρό είναι ένα έμβρυο που έχει δύο στρώματα κυττάρων και όλα τα όργανα θα αρχίσουν να αναπτύσσονται από αυτά τα δύο στρώματα κυττάρων. Τις πρώτες τρεις εβδομάδες μετά τις τελευταίες σας περιόδους, το γονιμοποιημένο ωάριο αρχίζει να κινείται από τη σάλπιγγα προς τη μήτρα γιατί είναι στη μήτρα που το μωρό θα λάβει όλη τη διατροφή μέσω του αμνιακού σάκου που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη.

Τον δεύτερο μήνα, το μωρό είναι τόσο μεγάλο όσο ένα φασόλι. Είναι σε συνεχή κίνηση και έχει πλεγμένα δάχτυλα. Αυτή η συνεχής κίνηση βοηθά το μωρό να φτάσει στη μήτρα.

Η ανάπτυξη του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τον τρίτο μήνα οδηγεί στο σχηματισμό ενός μοναδικού δακτυλικού αποτυπώματος για το παιδί σας. Το μέγεθος του μωρού είναι τώρα συγκρίσιμο με ένα λοβό μπιζελιού. Το πρόσωπο θα αρχίσει τώρα να επιβραδύνεται. Σταδιακά, οι μύες του προσώπου θα αρχίσουν να κινούνται. Ωστόσο, το μωρό δεν θα μπορεί να ελέγξει αυτήν την κίνηση. Το νευρικό σύστημα θα αναπτυχθεί επίσης, επιτρέποντας στο μωρό σας να λυγίσει τα άκρα του. Τα χέρια της θα μπορούν να σχηματίζουν μια γροθιά και να αγγίζουν το ένα το άλλο και επίσης να κρατούν και τα δύο χέρια μαζί όταν αγγίζουν. Στον τέταρτο μήνα της ανάπτυξης του μωρού στην εγκυμοσύνη, οι σκελετοί που ήταν ελαστικοί μέχρι τώρα θα αρχίσουν σιγά σιγά να σκληραίνουν. Τα μάτια θα αρχίσουν να σχηματίζονται και αν μια μητέρα ένιωθε συνεχώς άρρωστη και κουρασμένη, η αίσθηση θα πρέπει να εξαφανιστεί μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Από τον τέταρτο μήνα και μετά το διάσημο χτύπημα του μωρού είναι ορατό επειδή η μήτρα μεγαλώνει σε μέγεθος για να χωρέσει το αναπτυσσόμενο μωρό. Η επιθυμία για ούρα συχνότερα που ήταν κυρίαρχη τους τελευταίους τρεις μήνες θα αρχίσει να μειώνεται τώρα. Αυτό συμβαίνει επειδή στους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης, η μήτρα σας σπρώχνει την ουροδόχο κύστη, μειώνοντας την ικανότητα συγκράτησης. Καθώς η μήτρα κινείται προς τα πάνω, η κύστη σας απελευθερώνεται από την πίεση.

Μέχρι το τέλος των πέντε μηνών της εγκυμοσύνης η ανάπτυξη του μωρού, το μωρό θα έχει φρύδια και βλέφαρα καλά ανεπτυγμένα. Αν θέλετε να μάθετε το μέγεθος του μωρού σας, θα είναι περίπου 27 εκατοστά όταν απλώνετε τα πόδια. Το σώμα του μωρού αρχίζει επίσης να μεγαλώνει και συνολικά λαμβάνει μια σωστή αναλογία μεταξύ κεφαλής και σώματος. Σε αυτό το στάδιο, τα όργανα αναπτύσσονται και το μωρό θα αρχίσει να καταπίνει το αμνιακό υγρό που θα επεξεργαστούν τα νεφρά και θα λιποθυμήσει ως ούρα.

Στον έκτο μήνα της ανάπτυξης του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μωρό αρχίζει να βάζει λίπος στο μωρό που λειαίνει το δέρμα του που είχε τσαλακωθεί μέχρι τώρα. Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα έχουν πιθανότητα επιβίωσης μόνο εάν έχουν περάσει περίπου 24 εβδομάδες στη μήτρα. Τα μωρά που γεννιούνται πριν από την 24η εβδομάδα δεν έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες επιβίωσης επειδή τα ζωτικά τους όργανα όπως οι πνεύμονες και τα νεφρά δεν είναι καλά ανεπτυγμένα.

Στον έβδομο μήνα της ανάπτυξης του μωρού στην εγκυμοσύνη, τα μωρά μπορούν να δουν τον κόσμο γύρω τους, που είναι η μήτρα και μπορούν επίσης να ακούσουν ήχους από έξω. Θα έχει σιωπηλούς ήχους του εξωτερικού κόσμου, αλλά μπορεί να ακούσει κάθε θόρυβο μέσα στο σώμα της μητέρας που περιλαμβάνει τη δική της φωνή και τους χτύπους της καρδιάς της. Το μωρό μπορεί επίσης να αντιληφθεί το φως επειδή τα μάτια του είναι πλέον καλά αναπτυγμένα και ευαίσθητα. Μπορεί να αισθανθεί έντονο φως έξω από τη μήτρα της μητέρας. Επίσης, μέχρι τώρα το μωρό έχει το δικό του μοτίβο ύπνου. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι δραστικά διαφορετικό από το δικό σας! Λίγο πολύ εξηγεί γιατί το μωρό σας αρχίζει να σας κλωτσάει μόλις χτυπήσετε στο κρεβάτι. Μόλις ξύπνησε μια λαμπρή νέα μέρα στη ζωή του!

Μέχρι τον οκτώ μήνα της εγκυμοσύνης η ανάπτυξη του μωρού, οι πνεύμονες θα αναπτυχθούν πλήρως και αν γεννηθεί τώρα, το μωρό μπορεί να επιβιώσει στον κόσμο. Τα στρώματα λίπους αρχίζουν να δημιουργούνται πάνω του, κάνοντας το μωρό σας υγιές και παχουλό. Τα οστά είναι πλέον σκληρά πλέον, με εξαίρεση το κρανίο που είναι ακόμα διαχωρισμένο για να διευκολύνει τη διέλευση από τον γεννητικό σωλήνα. Επίσης, το υγρό στον αμνιακό σάκο σας θα αρχίσει να μετατρέπεται σε απόβλητα γνωστά ως μηκόνιο σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης του μωρού στην εγκυμοσύνη και οι τρίχες του σώματος (γνωστές ως lanugo) που έχουν καλύψει το σώμα του μωρού μέχρι τώρα θα αρχίσουν να εξαφανίζονται. Όταν μπαίνετε στον εννέα και τελευταίο σας μήνα, το μωρό πλησιάζει και ζυγίζει περίπου 3 κιλά. Το μωρό έχει πλέον τοποθετηθεί με το κεφάλι προς τα κάτω, διαβασμένο για το νέο του ταξίδι σε αυτόν τον μεγάλο κόσμο.

Όλα αυτά αφορούσαν τους πιο απίστευτους και μοναδικούς εννέα μήνες της ζωής σας. Ελπίζω ότι μπόρεσε να ρίξει λίγο φως στον τρόπο με τον οποίο τα μωρά μεγαλώνουν και αναπτύσσονται. Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική από μια άλλη και το σώμα κάθε μητέρας. Φροντίστε καλά τον εαυτό σας και το σώμα σας και αυτόματα θα καταλήξετε να φροντίζετε καλά το παιδί σας. Μια ευτυχισμένη και υγιής μητέρα οδηγεί σε ένα ευτυχισμένο και υγιές παιδί. Σας εύχομαι λοιπόν μια πολύ ευτυχισμένη εγκυμοσύνη!