Είναι το Wellbutrin κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ασφαλές στοίχημα;

Το Wellbutrin είναι η εμπορική ονομασία του Bupropion, ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται στη θεραπεία της κατάθλιψης και της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής. Διατίθεται επίσης ως Zyban, ένα φάρμακο που βοηθά τους μη καπνιστές. Η βουπροπιόνη ανήκει στην κατηγορία αναστολέων επαναπρόσληψης νορεπινεφρίνης-ντοπαμίνης (NDRI), οι οποίοι είναι αντικαταθλιπτικά που ρυθμίζουν τα επίπεδα νορεπινεφρίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Το ερώτημα του σφάλματος είναι, είναι το Wellbutrin ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Εάν έχετε ήδη πάρει αυτό το φάρμακο για λίγο, η ξαφνική απόσυρση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει ποικίλα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα, όπως ζάλη, νευρικότητα ή άγχος και στομαχικά προβλήματα. Έτσι, θα πρέπει να σταματήσει σταδιακά, για κάποιο χρονικό διάστημα. Είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, να ζυγίσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και στη συνέχεια να αποφασίσετε εάν θέλετε να συνεχίσετε με το φάρμακο ή να σταματήσετε με αυτό.

Wellbutrin κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Θέματα που σχετίζονται με το Wellbutrin:-

  • Η χρήση του Wellbutrin πριν από την εγκυμοσύνη, μπορεί να είναι ένα ζήτημα καθώς μπορεί να καθυστερήσει τη γονιμοποίηση λόγω ακανόνιστων εμμηνορροϊκών κύκλων.
  • Το Wellbutrin κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες αποβολής όπως έχει παρατηρηθεί. Αν και είναι πολύ χαμηλότερο από το βασικό ποσοστό αποβολών, δεν αξίζει τον κίνδυνο.
  • Η χρήση αυτού του φαρμάκου δεν αυξάνει τις πιθανότητες για γενετικές ανωμαλίες, αν και σπάνια έχουν παρατηρηθεί καρδιακές ανωμαλίες στο νεογέννητο παιδί.

    Δείτε περισσότερα: Citalopram στην εγκυμοσύνη

Wellbutrin- Για να συνεχίσετε ή να μην συνεχίσετε?

Σε έγκυες γυναίκες με μη θεραπευμένη κατάθλιψη, αποβολή και πρόωρος τοκετός, καθώς και βρέφη που γεννήθηκαν με επιπλοκές ή χαμηλό βάρος γέννησης έχουν παρατηρηθεί συχνά. Η μη θεραπευμένη κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συνεχιστεί και μετά τον τοκετό ως επιλόχεια κατάθλιψη, μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί επείγουσα προσοχή και πρέπει να αντιμετωπιστεί το νωρίτερο.

Εάν το φάρμακο μπορεί να διακοπεί μετά από ενδελεχή διαβούλευση με το γιατρό, θα πρέπει να γίνει από κάποιον έμπειρο γιατρό. Το φάρμακο πρέπει να διακόπτεται σταδιακά, σε μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μειωθούν τα συμπτώματα κινδύνου όπως ναυτία και έμετος.

Εάν αποφασίσετε να πάρετε το Wellbutrin ενώ είστε έγκυος, πρέπει να γνωρίζετε ορισμένα βασικά. Τα μωρά μπορεί να αναπτύξουν συμπτώματα στέρησης όπως ευερεθιστότητα, ανατριχίλα, προβλήματα ύπνου ή δυσκολίες κατά τη διάρκεια του φαγητού. Αυτός ο κίνδυνος δεν αξίζει να αναληφθεί και θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με αυτό το θέμα. ζητήστε κάποια εναλλακτική ιατρική χωρίς παρενέργειες αν είναι δυνατόν, μόνο για να κρατήσετε το μωρό ασφαλές.

Επιδράσεις του Wellbutrin στην ανάπτυξη του μωρού-

Μπορείτε να πάρετε το Wellbutrin ενώ είστε έγκυος?

Δεν είναι γνωστά πολλά σχετικά με τις αρνητικές επιδράσεις του Wellbutrin κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ της προγεννητικής έκθεσης σε βουπροπιόνη και της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), αλλά αυτό δεν έχει ακόμη μελετηθεί πλήρως.

Ο θηλασμός κατά τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής μεταφέρει μια μικρή ποσότητα Wellbutrin στο μωρό επίσης. Δεν είναι επιβλαβές για τα περισσότερα μωρά. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις για τους ανθρώπους που είναι επιρρεπείς σε αυτές.

Το ποσό που μεταφέρεται, αν και μικρό, μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη του παιδιού. Τα συμπτώματα της μητέρας μπορεί να μεταφερθούν στο παιδί, με το μωρό να γεννιέται πρόωρα ή με πολλές άλλες επιπλοκές.

Το Wellbutrin μετά τον τοκετό μπορεί επίσης να μειώσει την ποσότητα γάλακτος που παράγεται από τη μητέρα, στερώντας έτσι το μωρό από αυτό. Επομένως, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε το γιατρό και στη συνέχεια να αποφασίσετε εάν ο θηλασμός πρέπει να γίνει ή όχι.

Με όλες τις παρενέργειες που προκαλεί το Wellbutrin, θα πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση αυτού του φαρμάκου μέχρι και εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Μια μητέρα απλά δεν θα ήθελε το παιδί της να γεννηθεί πρόωρα ή με ελαττώματα, και δεδομένου ότι η Wellbutrin έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό είναι πολύ αποθαρρυμένο. Εάν είναι δυνατόν, πρέπει να ληφθούν κάποια εναλλακτικά φάρμακα για τη θεραπεία της κατάθλιψης.