Πώς να πλένετε τα μαλλιά του μωρού;

Το να είσαι γονιός για πρώτη φορά δεν είναι εύκολο. Ενώ μπορεί να τρομάζετε και να πανικοβάλλεστε όταν κάνετε κάτι λάθος, έχετε επίσης αυτόν τον φόβο για το τι μπορεί να πάει στραβά. Το πιο σημαντικό όταν πρόκειται για την ώρα του μπάνιου όπου το μωρό σας κλαίει περισσότερο από ποτέ.

Μια από τις σημαντικές πτυχές που ανησυχούν οι περισσότεροι γονείς είναι το πλύσιμο των μαλλιών του μωρού. Παρόλο που τα περισσότερα παιδιά νιώθουν άβολα κυρίως λόγω της παρεμβολής του σαπουνιού, καθιστά ένα τεράστιο έργο να πλένει τα μαλλιά του μωρού. Για να διευκολύνετε τις προσπάθειες και τις αμφιβολίες σας, διαβάστε παρακάτω.

Βρεφικό πλύσιμο μαλλιών

Συχνότητα:

Ενώ πολλοί σκέφτονται πώς να πλένουν τα μαλλιά του μωρού, ξεχνούν ότι δεν χρειάζεται να πλένουν τα μαλλιά κάθε φορά κατά τη διάρκεια του μπάνιου.

Ενώ είναι πολύ απίθανο να λερώνουν τα μαλλιά τους όλη την ώρα, καθώς είναι ακόμα μικρά, μπορείτε να βάλετε μία μέρα «λούσιμο μαλλιών μωρού» σε μια εβδομάδα και να περάσετε τις υπόλοιπες μέρες άνετα.

Μπορείτε να ενημερώσετε το μωρό σας ότι δεν είναι μέρα μαλλιών σήμερα και μπορεί να είναι απλά ευχαριστημένο με αυτό το γεγονός. Ενημερώστε τους και απολαύστε το μπάνιο σας.

Προφυλάξεις:

Όσον αφορά ένα άλλο νεογέννητο, η ανησυχία μιας μητέρας σχετικά με την ασφάλεια του μικρού της είναι φυσιολογική. Είναι συνεχώς αγχωμένη για το πώς να κάνει μπάνιο το νεογέννητο βρέφος της και πάντα αναζητά την καλύτερη απάντηση! Οι περισσότεροι ειδικοί μητρότητας και άλλες μαίες προτείνουν ντους για νεογέννητα μωρά 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, διευρύνοντας την υποτροπή καθώς το βρέφος μεγαλώνει.

Χωρίς μαλλιά?

 • Δεν γεννιούνται όλα τα μωρά με τρίχες.
 • Ενώ μερικοί γεννιούνται με πολλά μαλλιά, κάποιοι δεν τα έχουν καθόλου.
 • Σε τέτοιες περιπτώσεις, πώς να πλένετε τα μαλλιά του μωρού; Λοιπόν, εάν δεν υπάρχουν μαλλιά το τριχωτό της κεφαλής χρειάζεται ούτως ή άλλως πλύσιμο.
 • Τώρα, μπορείτε εύκολα να πλύνετε το τριχωτό της κεφαλής κρατώντας το κεφάλι και τον ώμο του μωρού σας γερμένο και ρίχνοντας λίγο ζεστό σαπουνόνερο για να μην μπει στα μάτια.
 • Μόλις το σαπουνόνερο μπει στα μάτια, θα μισήσει το μπάνιο στο κεφάλι.
 • Σε περίπτωση νεογέννητων, μην προσθέτετε σαπούνι στο νερό μέχρι περίπου τέσσερις εβδομάδες έως ότου το σαπούνι δεν αντιδράσει στο δέρμα ως τέτοιο.

Πώς να πλύνετε τα μαλλιά του μωρού?

Σε περίπτωση νεογέννητων, ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα σφουγγάρι. Στηρίζοντας το κεφάλι και τους ώμους και γέρνοντας ελαφρώς, ταμπονάρετε απαλά το σφουγγάρι στα μαλλιά μέχρι να είναι καθαρά. Μετά από περίπου τέσσερις έως πέντε εβδομάδες, θα πρέπει να ενσωματώσετε το σαμπουάν στη ρουτίνα πλυσίματος μαλλιών του μωρού.

Επιλέξτε ένα σαμπουάν που προορίζεται για μωρά και στη συνέχεια βρέξτε τα μαλλιά με ένα σφουγγάρι και προσθέστε μερικές σταγόνες σαμπουάν στο κεφάλι και κάντε μασάζ στο κεφάλι αργά και απαλά ενισχύοντας τον αφρό. Κρατώντας το κεφάλι του γερμένο με στήριξη, ρίξτε νερό πάνω από το κεφάλι για να αποφύγετε να μπει σαπούνι στα μάτια. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι έχει ξεπλυθεί όλο το σαμπουάν πριν τυλίξετε το μπάνιο.

Πώς να πλύνετε τα μαλλιά του μωρού

Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους σε πολλούς δεν αρέσει ο χρόνος «πλυσίματος παιδικών μαλλιών». Το μωρό σας γενικά θα αρχίσει να κλαίει ενάντια στο πλύσιμο των μαλλιών του εάν έχει σαμπουάν στα μάτια ή στο στόμα του ή φοβάται γενικά το νερό. Ωστόσο, μπορεί να είναι πόνος αν δυσκολεύονται επίσης να καθίσουν στο μπάνιο.

Αν αντιμετωπίζετε τέτοιες στιγμές, μπορείτε να προσπαθήσετε να αποσπάσετε την προσοχή του μωρού με λίγο αφρό και να βάλετε λίγα πράγματα στον εαυτό σας, καθιστώντας το ενδιαφέρον και διαδραστικό. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε και να προσθέσετε μερικά παιχνίδια και κούκλες στο μπάνιο με την προϋπόθεση ότι δεν είναι κάτι που θα έπνιγε το μωρό και θα δείξετε ότι ακόμη και τα παιχνίδια κάνουν μπάνιο..

Δείτε πώς μπορείτε να λούσετε τα μωρά σας:

 1. Τοποθετήστε απαλά το μωρό σας σε μια πετσέτα και αφαιρέστε τα ρούχα ένα κομμάτι τη φορά, ειδικά αν κάνει κρύο.

  Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε μπανιέρα, βεβαιωθείτε ότι το σαπούνι και το σαμπουάν διατηρούνται έτοιμα και κοντά.

 2. Βεβαιωθείτε ότι στηρίζετε το μωρό με τον αγκώνα σας και κρατάτε το κεφάλι του μωρού πάνω από το νερό και διασφαλίζετε ότι το σώμα έρχεται σε επαφή με το νερό.
 3. Βρέξτε απαλά τα μαλλιά του μωρού χρησιμοποιώντας ένα μικρό μπολ ή μια κούπα.
 4. Προσθέστε μερικές σταγόνες σαμπουάν στο κεφάλι του μωρού και κάντε απαλό μασάζ στο σαμπουάν.
 5. Για να ξεπλύνετε το σαμπουάν, γείρετε απαλά το κεφάλι του μωρού προς τα πίσω και ξεκινήστε να ξεπλένετε τα μαλλιά χρησιμοποιώντας μικρές ποσότητες.
 6. Για να στεγνώσετε τα μαλλιά του μωρού σας, στεγνώστε τα μαλλιά με μια μαλακή πετσέτα και χρησιμοποιήστε ένα μαλακό πινέλο για να βουρτσίζετε τα μαλλιά του μωρού.
 7. Οι μητέρες που δεν έχουν μπανιέρα για μωρά, έχουν χρησιμοποιήσει καθαρούς νεροχύτες. Παραδοσιακά, στην Ινδία, οι γυναίκες τοποθετούν τα μωρά στα πόδια τους και με το κεφάλι του μωρού προς το γόνατο.

Φτιάξτε μερικά κέρατα και σχήματα στα μαλλιά τους και δείξτε τα στον καθρέφτη και κάντε τα να θέλουν περισσότερα. Αυτό θα σας βοηθήσει να πλύνετε τα μαλλιά και να περάσετε καλά και με το πλύσιμο.

Προφυλάξεις:

Μελέτες έχουν δείξει ότι το φυσιολογικό άγγιγμα μπορεί να προκαλέσει βελτιωμένη φυσιολογική, υποκειμενική, ενθουσιώδη και κοινωνική βελτίωση. Επιπλέον, τα ευχάριστα και οικεία αρώματα ενισχύουν την ψυχική κατάσταση, τη γαλήνη και την ευκρίνεια του βρέφους σας.

Όπως το μασάζ για βρέφη, το ντους στα μωρά με ζεστό νερό μπορεί να τα προετοιμάσει για μια ήσυχη νυχτερινή ξεκούραση.

Παρόλο που δεν είναι γενικά δύσκολο να δούμε πώς να λούζεται ένα παιδί, καταλήγει ουσιαστικό να αναγνωρίζουμε ποια αντικείμενα πρέπει να χρησιμοποιούμε για να κάνουμε ως τέτοια!

Παρόλο που μπορεί να σας αρέσει μόνο ένα ζεστό ντους, το παιδί σας πιθανότατα θα το θεωρήσει ως μια ακόμη συγκλονιστικά νέα εμπειρία και που δεν του αρέσει πολύ. Αν ναι, κρατήστε το ντους σύντομο και στεγνώστε το με μια άνετη στολή όσο πιο γρήγορα θα μπορούσε να αναμένεται υπό τις περιστάσεις. Επιπλέον, μην εκπλαγείτε αν ένα μεγάλο φύσημα της πάνας συμβεί πολύ καιρό μετά την λοσιόν, την πούδρα και το ντύσιμο. τα φιάσκο της πάνας μετά το ντους φαίνεται να είναι μια εμπειρία που αλλάζει την ψυχή για τους άπειρους γονείς.