15 Διαφορετικοί τύποι τσιμέντου και οι χρήσεις τους στην κατασκευή

Ρωτήστε μας τι κατέστησε δυνατή τη σύγχρονη ανάπτυξη υποδομών και λέμε χωρίς αμφιβολία-Τσιμέντο! Από το δέσιμο των τούβλων έως την ενίσχυση του σκυροδέματος, το Τσιμέντο είναι ένα κρίσιμο συστατικό στην κατασκευή κτιρίων, δρόμων και άλλων δημιουργιών από τούβλα και κινητήρες. Αν νομίζατε ότι αυτό το υλικό έρχεται σε μια έκδοση που ταιριάζει σε όλους, κάνετε τόσο λάθος! It’sρθε η ώρα να μάθετε για τα πολλά είδη τσιμέντου που διατίθενται στην αγορά για να καλύψετε διαφορετικούς κατασκευαστικούς σκοπούς.

Αυτές οι ποικιλίες τσιμέντου διαφέρουν ανάλογα με την ποιότητα, την τεχνολογία, τη σύνθεση και τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν στα εργοτάξια. Ενώ μερικά χρησιμοποιούνται για γενικές τοιχοποιίες, τα άλλα επιλέγονται για διακοσμητικούς σκοπούς. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τους διάφορους τύπους τσιμέντου και χρήσεις που διατίθενται στην τρέχουσα αγορά.

Τύποι και χρήσεις τσιμέντου

Τι είναι το τσιμέντο και η ιστορία του?

Το τσιμέντο είναι μια σκόνη γκρι χρώματος που μοιάζει με τέφρα σε υφή. Είναι μια δεσμευτική ουσία που χρησιμοποιείται για να σκληρύνει και να στερεώσει δύο υλικά, τυπικά τούβλα ή βράχια μαζί. Πριν από τη χρήση, το τσιμέντο αναμειγνύεται με νερό και άλλα υλικά σε διαφορετικές αναλογίες και τοποθετείται μεταξύ δύο ουσιών ως «κόλλα».

Η πρώτη αναφορά της λέξης Τσιμέντο πιστεύεται ότι ξεκίνησε στη ρωμαϊκή κουλτούρα. Χρησιμοποίησαν έναν όρο που ονομάζεται “Opus Caementicium” σε ορισμένα από τα κείμενα κατασκευής, ο οποίος λέγεται ότι είναι κατασκευασμένος από σφυρηλατημένο βράχο και καμένο ασβεστόλιθο. Η ιδέα του σύγχρονου τσιμέντου δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες για κατασκευές από σκυρόδεμα.

Σύμφωνα με την ιστορία, ένας επιστήμονας που ονομάζεται Aspidin εφηύρε για πρώτη φορά το τσιμέντο Πόρτλαντ, το οποίο ωστόσο δεν μπορούσε να πληροί τα απαιτούμενα πρότυπα. Ακολουθώντας τα βήματά του, ο Issac Newton έφτιαξε το πρώτο τσιμέντο Portland, το οποίο ήταν εμπορικά έτοιμο, το 1945, το οποίο ήταν αρκετά ανθεκτικό και αντιδραστικό..

Ποια είναι η Ταξινόμηση των Τσιμέντων?

Τα τσιμέντα ταξινομούνται σε δύο κατηγορίες-Υδραυλικά και Μη υδραυλικά, ανάλογα με το πώς αντιδρούν στην παρουσία νερού.

Υδραυλικό τσιμέντο:

Αυτό το τσιμέντο σκληραίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και χρησιμοποιείται ευρέως σε κατασκευές για εξοικονόμηση χρόνου και κόπου. Τα βασικά συστατικά είναι ο ασβεστόλιθος, ο πηλός και ο γύψος, αναμειγνύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για να δημιουργήσουν ένα ισχυρό συγκολλητικό αποτέλεσμα.

Το πλεονέκτημα αυτών των τύπων τσιμέντου είναι ότι είναι ανθεκτικά στις καιρικές αλλαγές και ακόμη και σε υποβρύχιες συνθήκες, όπως δεξαμενές, πισίνες κλπ., Επίσης, δεν αντιδρούν σε χημικές επιθέσεις.

Μη υδραυλικό τσιμέντο:

Έχουν πολύ μεγάλη περίοδο πήξης και μπορούν να λειτουργήσουν μόνο σε ξηρές συνθήκες. Το μη υδραυλικό δεν είναι πρακτικό για εμπορικές κατασκευές, καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε χώρους που είναι ανοικτοί σε καιρικές προκλήσεις.

Κατασκευασμένα με ασβέστη, γύψο και οξυχλωρίδιο, αυτά τα τσιμέντα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατασκευές που σχετίζονται με το νερό και προορίζονται αυστηρά για εσωτερικούς σκοπούς για την επίτευξη δομικής αντοχής.

15 διαφορετικοί τύποι τσιμέντου που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή:

Παρακάτω παρατίθενται μερικοί από τους πιο δημοφιλείς τύπους τσιμέντου που χρησιμοποιούνται σε κατασκευές, με σύντομες πληροφορίες για τις ιδιότητες, τη σύνθεση και τις χρήσεις τους:

1. Συνηθισμένο τσιμέντο Πόρτλαντ (OPC):

Το συνηθισμένο τσιμέντο του Πόρτλαντ ή OPC ανήκει στην υδραυλική κατηγορία και λαμβάνεται με θέρμανση του Argillaceous (πηλός και σχιστόλιθος) και του ασβεστίου (ασβεστόλιθος, κιμωλία και μάργα) σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που ονομάζεται διαδικασία της ασβεστοποίησης. Το τελικό προϊόν ονομάζεται Κλίνκερ, το οποίο στη συνέχεια κονιοποιείται σε λεπτή σκόνη και στη συνέχεια αναμιγνύεται με θειικό ασβέστιο και γύψο για να γίνει τσιμέντο.

 • Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος τσιμέντου που χρησιμοποιείται για γενικούς κατασκευαστικούς σκοπούς.
 • Αντιδρά εύκολα με νερό και έχει ιδιότητες γρήγορου στεγνώματος
 • Το τσιμέντο διατίθεται σε σακούλες πολυαιθυλενίου 50 κιλών

2. Τσιμέντο Portland Pozzolana (ΔΕΗ):

Το κύριο συστατικό αυτού του τσιμέντου είναι το Pozzolona, ​​το οποίο περιλαμβάνει υλικά όπως ιπτάμενη τέφρα, ηφαιστειακή τέφρα ή πυρωμένο πηλό. Αυτό το τσιμέντο παρασκευάζεται με δύο τρόπους – ένας με άλεση του Pozzolanic clinker με συνηθισμένο τσιμέντο Portland ή προσθήκη Pozzolana με γύψο ή θειικό ασβέστιο. Μια άλλη μέθοδος είναι η ανάμειξη του τσιμέντου Πόρτλαντ με τη σκόνη Pozzolana. Είναι πολύ ανθεκτικό στις χημικές επιθέσεις και εμπίπτει στους τύπους υδραυλικού τσιμέντου.

 • Κατάλληλο για θαλάσσιες κατασκευές, προ-χυτά κανάλια λυμάτων, φράγματα κλπ.
 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία έργων τέχνης από σκυρόδεμα, καθώς προσφέρει ένα λείο και γυαλιστερό φινίρισμα
 • Διατίθεται ως σακούλες σάκων 50 κιλών στην τρέχουσα ινδική αγορά

3. Τσιμέντο ταχείας σκλήρυνσης:

Σε χώρους που απαιτούν γρηγορότερη κατασκευή σε μικρότερο χρονικό διάστημα, το τσιμέντο ταχείας σκλήρυνσης είναι η καλύτερη επιλογή. Όπως υποδηλώνει το όνομα, ορίζεται σε μόλις 30 δευτερόλεπτα αρχικά και 600 λεπτά ως τελική ώρα ρύθμισης. Το μυστικό αυτής της δύναμης βρίσκεται στον τύπο του που περιέχει υψηλότερο ποσοστό πυριτικού τριασβεστίου από ένα κανονικό τσιμέντο Portland. Αυτό το τσιμέντο χρειάζεται 3 ημέρες για να αναπτυχθεί πλήρως ή να σκληρύνει σε σύγκριση με ένα παράθυρο 7 ημερών ενός συμβατικού OPC.

 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εργασίες επισκευής δρόμων, πεζοδρομίων και προκατασκευασμένων κατασκευών
 • Δεν συνιστάται για μαζικά εργοτάξια, καθώς ο κίνδυνος εμφάνισης ρωγμών είναι πολύ υψηλός
 • Είναι υδραυλικό τσιμέντο υψηλής αντοχής
 • Διατίθεται σε τσάντες 25 κιλών και 50 κιλών

4. Τσιμέντο γρήγορης ρύθμισης:

Αυτό το τσιμέντο πήρε το όνομά του από τις ιδιότητες ταχείας πήξης. Δέχεται γρήγορα σε μόλις 5 λεπτά, με 30 λεπτά ως τελικό χρόνο ρύθμισης. Το τσιμέντο αποτελείται από αναλογία Κλίνκερ και Θειικό Αλουμίνιο για αύξηση του ρυθμού ενυδάτωσης. Η διαφορά μεταξύ τσιμέντου γρήγορης ρύθμισης και τσιμέντου ταχείας σκλήρυνσης είναι ότι το πρώτο σφίγγει γρήγορα, ενώ το δεύτερο αναπτύσσεται και σκληραίνει γρήγορα.

 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υγρές καιρικές συνθήκες και υποβρύχιες κατασκευές
 • Γενικά, χρησιμοποιείται σε υψηλές θερμοκρασίες για γρήγορη εξάτμιση της υγρασίας
 • Διατίθεται σε σακούλες των 25kg, 40kg και 50kg

5. Τσιμέντο χαμηλής θερμότητας:

Είναι ένας ειδικός τύπος τσιμέντου που απελευθερώνει χαμηλή θερμότητα ενυδάτωσης, η οποία είναι μια χημική αντίδραση που συμβαίνει όταν το τσιμέντο αναμειγνύεται με νερό. Το πλεονέκτημα της χαμηλότερης θερμότητας ενυδάτωσης είναι ο ελαχιστοποιημένος κίνδυνος ρωγμών στο σώμα. Αυτό το τσιμέντο παρασκευάζεται μειώνοντας την αναλογία του Tricalcium Aluminate κατά 6% και αυξάνοντας το Declate Silicate στο 46% για την αποφυγή ρωγμών λόγω υψηλής θερμότητας.

 • Χρησιμοποιείται σε μαζικά εργοτάξια όπως φράγματα, γέφυρες, μεγάλες πλάκες, χημικά εργοστάσια κλπ.,
 • Λιγότερο αντιδραστικό τσιμέντο και έχει μεγαλύτερο χρόνο πήξης σε σύγκριση με το κανονικό OPC

6. Τσιμέντο ανθεκτικό σε θειικά άλατα:

Αυτό το τσιμέντο αναπτύχθηκε ως απάντηση στις θειικές προσβολές στο τσιμέντο σε μια κατασκευή από σκυρόδεμα. Κατασκευάζεται μειώνοντας τις ποσότητες αργιλικού αργιλικού ασβεστίου όπως C3A και C4AF. Αυτή είναι μια τέλεια επιλογή για εργοτάξια στα οποία το έδαφος ή τα υπόγεια ύδατα περιέχουν μεγάλες ποσότητες θειικών αλάτων όπως θαλάσσιες ακτές, παλιρροϊκές περιοχές ή τοποθεσίες πιο κοντά στα θαλάσσια νερά.

 • Ιδανικό για αποθήκες αποθήκευσης νερού και αποστράγγισης
 • Ανήκει στην κατηγορία του υδραυλικού τσιμέντου

Τύποι τσιμέντου και οι χρήσεις τους

7. Τσιμέντο υψηλής αλουμίνας:

Το τσιμέντο υψηλής αλουμίνας είναι κατασκευασμένο από αργιλικά ασβέστιο, αντί για πυριτικά άλατα ασβεστίου που χρησιμοποιούνται σε ένα κανονικό τσιμέντο Πόρτλαντ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συχνά αναφέρεται ως τσιμέντο αργιλικού αργιλίου ή τσιμέντο αργιλίου. Παρασκευάζεται λιώνοντας το μείγμα βωξίτη και ασβέστη και στη συνέχεια αλέθοντάς το με ένα κλίνκερ. Ο αρχικός χρόνος πήξης αυτού του τσιμέντου είναι 3,5 ώρες και ο τελικός χρόνος πήξης είναι 5 ώρες

 • Αυτό το τσιμέντο έχει πολύ υψηλή αντοχή σε θλίψη και είναι ανθεκτικό στη φωτιά, καθιστώντας το κατάλληλο για μεγάλες κατασκευές.
 • Κατάλληλο για εργοτάξια που υπόκεινται σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως υψηλές θερμοκρασίες ή παγετό.

8. Λευκό τσιμέντο:

Αυτό είναι ένα λευκό τσιμέντο που παράγεται μειώνοντας τις αναλογίες οξειδίου του σιδήρου και οξειδίου του μαγγανίου. Ενώ οι άλλες ιδιότητες παραμένουν παρόμοιες με αυτές του συνηθισμένου τσιμέντου, η ακριβή τιμή το καθιστά ακατάλληλο για πλήρη κατασκευή. Το λευκό τσιμέντο χρησιμοποιείται συνήθως ως ενέματα για την τοποθέτηση πλακιδίων στο δάπεδο, σε πισίνες και άλλα διακοσμητικά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

 • Αφήνει ένα λείο φινίρισμα στην επιφάνεια και ως εκ τούτου χρησιμοποιείται ως προϊόν ισοπέδωσης
 • Το σημερινό λευκό τσιμέντο έχει αδιάβροχες ιδιότητες

9. Χρωματιστό τσιμέντο:

Το τσιμέντο δεν είναι πάντα γκρι ή λευκό. Με τις εξελίξεις στην τεχνολογία, μπορείτε πλέον να βρείτε χρωματιστά τσιμέντα στην αγορά. Αναμειγνύοντας το 5 έως 10% των ορυκτών χρωστικών με το συνηθισμένο τσιμέντο, μπορείτε να αποκτήσετε όμορφα χρωματιστά τσιμέντα όπως μπλε, πράσινο, κίτρινο κ.λπ. Αυτά τα τσιμέντα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία διακοσμητικών αποτελεσμάτων στα δάπεδα.

 • Εάν η χρωστική υπερβαίνει το 10%, η αντοχή του τσιμέντου χάνεται. Άρα, η αναλογία είναι πολύ σημαντική

10. Τσιμέντο εισαγωγής αέρα:

Το τσιμέντο Air Entraining είναι μια διαφορετική ποικιλία τσιμέντου που έχει μια προσθήκη μικρής ποσότητας παραγόντων που παρασύρουν τον αέρα όπως κόλλες ή ρητίνη για να δημιουργήσουν φυσαλίδες αέρα στο σκυρόδεμα. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται για την αύξηση της αντοχής στο κρύο στο σκυρόδεμα, ειδικά όταν υποβάλλεται σε συχνή κατάψυξη και απόψυξη. Οι φυσαλίδες επιτρέπουν τον χώρο συστολής και επέκτασης σε ψυχρά κλίματα για να μειώσουν τους κινδύνους ρωγμών και εσωτερικών βλαβών.

 • Αυτό το τσιμέντο μπορεί να αντέξει τις θειικές προσβολές
 • Δεν είναι τσιμέντο υψηλής αντοχής και έχει σχεδιαστεί μόνο για χωρική χρήση

11. Εκτεταμένο τσιμέντο:

Αυτό το τσιμέντο διαστέλλεται σε όγκο, όταν αναμειγνύεται με νερό σε σύγκριση με ένα συνηθισμένο τσιμέντο Πόρτλαντ. Με αυτόν τον τρόπο, το τσιμέντο βοηθά στην ελαχιστοποίηση της απώλειας συρρίκνωσης που προκαλείται λόγω απώλειας υγρασίας. Υπάρχουν τρεις υποτύποι επεκτατικού τσιμέντου, συγκεκριμένα- τύπου Κ, τύπου Μ και τύπου Σ. Αυτά διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τις πρώτες ύλες και την πρόθεση της εφαρμογής.

 • Χρησιμοποιείται κυρίως για τη μείωση των κινδύνων ρωγμών σε τσιμεντένιες κατασκευές και πεζοδρόμια
 • Το εκτεταμένο τσιμέντο δεν συνιστάται να χρησιμοποιείται μαζί με τη φλυάδα και άλλες ποζολάνες, καθώς μπορεί να επηρεάσουν τις διευρυνόμενες ιδιότητες και αντοχή.

12. Υδρογραφικό τσιμέντο:

Αυτό το τσιμέντο έχει υδατοαπωθητικές ιδιότητες για να αποφευχθεί η απώλεια τσιμέντου σε περιοχές που επηρεάζονται από συχνή επαφή με το νερό. Το κανονικό Portland Clinker αναμειγνύεται με ελαϊκό οξύ ή άλλα υδατοαπωθητικά για να σχηματίσει μια λεπτή μεμβράνη στην επιφάνεια του τσιμέντου. Εξαιτίας αυτού, το τσιμέντο δεν μπορεί να αναμειχθεί απευθείας με νερό. Αντ ‘αυτού, αναμιγνύεται με ένα αδρανή για να σπάσει το προστατευτικό στρώμα και να επιτρέψει τη διαδικασία ενυδάτωσης.

 • Το υδρογραφικό τσιμέντο χρησιμοποιείται για την κατασκευή φραγμάτων και υποθαλάσσιων κατασκευών
 • Είναι ειδικά σχεδιασμένο για περιοχές με μεγάλη βροχόπτωση για να ελαχιστοποιήσει τις ζημιές σε κατασκευές από σκυρόδεμα

13. Τσιμέντο σκωρίας:

Είναι ένας τύπος υδραυλικού τσιμέντου που παρασκευάζεται με λεπτή άλεση της κοκκοποιημένης σκωρίας υψικαμίνου (GGBFS). Επί του παρόντος, το τσιμέντο σκωρίας χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση στο τσιμέντο Πόρτλαντ για την καλύτερη εργασιακή του ικανότητα. Έχει υψηλότερη αντοχή σε χημικές αντιδράσεις και καλύτερες αντοχές σε θλίψη. Επίσης, η προσθήκη τσιμέντου σκωρίας στο κανονικό μείγμα σκυροδέματος μπορεί να επιταχύνει τον χρόνο πήξης και να δώσει καλύτερο φινίρισμα.

 • Χρησιμοποιείται κυρίως σε προκατασκευασμένα και έτοιμα σκυρόδεμα και κτιριακές κατασκευές που απαιτούν αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες

14. Αδιάβροχο τσιμέντο:

Το αδιάβροχο ή ανθεκτικό στο νερό τσιμέντο έχει σχεδόν την ίδια χρήση με αυτό ενός υδρογραφικού τσιμέντου. Ωστόσο, η διαδικασία κατασκευής και οι ιδιότητες είναι διαφορετικές και στα δύο αυτά τσιμέντα. Το αδιάβροχο τσιμέντο κατασκευάζεται με την προσθήκη ενός υδατοαπωθητικού παράγοντα σε ένα συνηθισμένο τσιμέντο Portland. Ωστόσο, δεν είναι τόσο στεγανό όσο το υδρογραφικό και μπορεί να μην είναι κατάλληλο για συνθήκες υψηλού νερού.

 • Χρησιμοποιείται για την αδιαβροχοποίηση του δαπέδου της βεράντας, των δεξαμενών νερού και των βυθισμένων αναθυμιάσεων
 • Ανήκει στην κατηγορία του υδραυλικού τσιμέντου

15. Τσιμέντο εξαιρετικά υψηλής αντοχής:

Πρόκειται για μια νέα ποικιλία εφευρέσεων τσιμέντου, που έγινε ως μέρος των πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων. Το τσιμέντο χρησιμοποιείται τώρα σε ανεπτυγμένες χώρες όπως η Αμερική, η Αυστραλία κ.λπ., για την κατασκευή γεφυρών και άλλων τεράστιων κατασκευών. Τα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε αυτό το τσιμέντο είναι το τσιμέντο Πόρτλαντ, ο πυριτικός καπνός, το αλεύρι χαλαζία, οι υπερπλαστικοποιητές και οι οργανικές ή χαλύβδινες ίνες.

 • Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό σε συνθήκες ψύξης-απόψυξης
 • Έχει πολύ χαμηλή διαπερατότητα σε χλώριο και υψηλή αντοχή σε λειαντικά σε σύγκριση με άλλα τσιμέντα

Αυτοί είναι μερικοί από τους σημαντικότερους τύπους τσιμέντου που κατασκευάζονται στην Ινδία. Ανάλογα με τις απαιτήσεις σας, μπορείτε να μιλήσετε με τον αρχιτέκτονα για το τσιμέντο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Εάν έχετε περισσότερους πόντους να μοιραστείτε για οποιοδήποτε από αυτά τα τσιμέντα, ενημερώστε μας! Θα χαρούμε να τα παρουσιάσουμε εδώ.