Αιτίες και Θεραπεία Σμηγματορροϊκής Δερματίτιδας Τριχόπτωση!

Αρχική θεραπεία για σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Ανησυχείτε για τα ξεφλουδισμένα, λιπαρά και κόκκινα μπαλώματα στο τριχωτό της κεφαλής ή στο πρόσωπό σας; Γνωρίζατε ότι αυτά μπορεί να είναι τα συμπτώματα μιας χρόνιας δερματικής πάθησης που ονομάζεται σμηγματορροϊκή δερματίτιδα; Ναί! Μαζί με όλα τα παραπάνω συμπτώματα, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί επίσης να προκαλέσει τριχόπτωση.

Η υπερβολική παραγωγή λαδιού από σμηγματογόνους αδένες μπορεί να οδηγήσει σε λέπια στο τριχωτό της κεφαλής σας και μερικές φορές σε μέρη του προσώπου σας. Ο συνεχής κνησμός και το ξύσιμο αυτών των απολεπισμένων τμημάτων του τριχωτού της κεφαλής οδηγούν σε τριχόπτωση σε πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από αυτήν την κατάσταση.

Ας μάθουμε περισσότερα για τη σχέση μεταξύ σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, τριχόπτωσης και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.

Πίνακας περιεχομένων:

 1. Τι είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα & τις αιτίες του?
 2. Μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση και πώς?
 3. Είναι μόνιμη η τριχόπτωση που προκαλείται από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα?
 4. Πώς αντιμετωπίζεται η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα?
 5. Θα μεγαλώσουν ξανά τα μαλλιά μου?

1. Τι είναι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα & Αιτίες του?

Μια κοινή χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση του δέρματος ονομάζεται σμηγματορροϊκή δερματίτιδα που έχει ως αποτέλεσμα ερυθρότητα και κνησμό μαζί με φολιδωτά μπαλώματα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν γνωστοί συγκεκριμένοι λόγοι που μπορούν να εντοπίσουν με ακρίβεια την αιτία αυτής της δερματικής πάθησης. Μερικοί από τους λόγους που οι γιατροί πιστεύουν ότι έχει ως αποτέλεσμα σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι:

 • Η υπερπαραγωγή σμήγματος στο τριχωτό της κεφαλής σας είναι ένας από τους κύριους λόγους για τα συμπτώματα αυτής της δερματικής πάθησης.
 • Η γενετική παίζει επίσης ρόλο.
 • Διαταραχές του ανοσοποιητικού σας συστήματος.
 • Μη φυσιολογικές ορμονικές αλλαγές.
 • Άτομα με παθήσεις υγείας όπως ο HIV και η νόσος του Πάρκινσον είναι ιδιαίτερα αντιληπτοί για να πάθουν αυτήν την πάθηση του δέρματος.
 • Η ζέστη, η υπερβολική έκθεση στις ακτίνες του ήλιου και η τοπική θεραπεία επιθετικά μπορεί να φουντώσουν τα συμπτώματα της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας.

2. Μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση και πώς?

Αν και δεν είναι μόνιμη παρενέργεια, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί να προκαλέσει προσωρινή τριχόπτωση. Το Malassezia είναι μια μαγιά που ευδοκιμεί με την υπερβολική παραγωγή σμήγματος, με αποτέλεσμα φλεγμονή στο τριχωτό της κεφαλής. Γίνεται πρόκληση για την ανάπτυξη των μαλλιών όταν αυτή η μαγιά πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα.

Το ξεφλούδισμα, ο κνησμός και η ερυθρότητα του δέρματος βρίσκονται ως εκδήλωση αυτής της φλεγμονής. Ο συνεχής κνησμός του φλεγμονώδους τριχωτού της κεφαλής σας που έχει ως αποτέλεσμα το ξύσιμο μπορεί να βλάψει τους θύλακες των τριχών σας, με αποτέλεσμα την τριχόπτωση (1).

3. Η τριχόπτωση προκαλείται από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μόνιμη?

 • Εάν χάνετε μαλλιά και πιστεύετε ότι η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι η αιτία, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Η τριχόπτωση σε αυτή την κατάσταση δεν είναι μόνιμη και με την κατάλληλη θεραπεία, τα μαλλιά σας θα αναπτυχθούν τελικά.
 • Δεδομένου ότι η φλεγμονή είναι η βασική αιτία της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, μόλις την αντιμετωπίσετε και ελέγξετε την επιθυμία για ξύσιμο, η ανάπτυξη των μαλλιών σας θα επανέλθει στο φυσιολογικό.
 • Μερικές φορές η ανδρογενής αλωπεκία είναι μια ασθένεια του τριχωτού της κεφαλής που συνυπάρχει με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα που μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση μαζί με σημαντικές ουλές.
 • Οι εξάρσεις που προκαλούνται από αυτή την κατάσταση του δέρματος επηρεάζουν τους ενήλικες καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Ακόμα, τα βρέφη επιστρέφουν από αυτό μερικές φορές ακόμη και χωρίς θεραπεία.

4. Πώς αντιμετωπίζεται η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα?

Ακολουθεί μια λίστα θεραπειών που λειτουργούν καλύτερα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων που προκαλούνται από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης. Μία ή ένας συνδυασμός αυτών των επιλογών θεραπείας μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για εσάς. Ας ρίξουμε μια ματιά:

 1. OTC Θεραπείες
 2. Θεραπείες με συνταγή

OTC Θεραπείες:

Υπάρχουν αρκετά φαρμακευτικά σαμπουάν διαθέσιμα στην αγορά που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τη θεραπεία της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας.

Οι κύριες εξωχρηματιστηριακές θεραπείες για σμηγματορροϊκή δερματίτιδα στο τριχωτό της κεφαλής είναι φαρμακευτικά σαμπουάν σχεδιασμένα για τη θεραπεία της πιτυρίδας. Συνιστάται η χρήση αυτών των σαμπουάν για μερικές εβδομάδες, καθώς η συνεχής χρήση μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

1. yrευδάργυρος πυριθειόνης:

Οι αντιβακτηριακές, αντιμυκητιασικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του ψευδαργύρου πυριντιόνης, κοινώς γνωστού ως πυριθειόνης ψευδαργύρου, αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά πολλές δερματικές παθήσεις μαζί με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Προέρχεται από το χημικό στοιχείο ψευδάργυρος, χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά προϊόντα ομορφιάς. Ελέγχει την ανάπτυξη πιτυρίδας μειώνοντας την ανάπτυξη της μαγιάς στο τριχωτό της κεφαλής (2).

 • Ένα πλύσιμο προσώπου με αυτό το συστατικό μειώνει τα συμπτώματα της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, όπως φαγούρα και ερυθρότητα. Επίσης καθιστά το δέρμα σας λιπαρό.
 • Η εφαρμογή ενός λεπτού στρώματος κρέμας στην πληγείσα περιοχή με πυριθειόνη ψευδαργύρου βοηθά στη θεραπεία των τραχιών, φολιδωτών κηλίδων στο τριχωτό της κεφαλής σας.
2. Σαλικυλικό οξύ:

Αν και υπάρχει ανάγκη για περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του σαλικυλικού οξέος στη θεραπεία της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας σε σύγκριση με πολλά άλλα συστατικά. Το σαλικυλικό οξύ έχει ιδιότητες που βοηθούν στην απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής σας απαλά, αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Η εξάλειψη των νεκρών κυττάρων του δέρματος βοηθά στη μείωση των λέπια που προκαλούνται από αυτήν την κατάσταση του δέρματος. Πολλά προϊόντα της αγοράς έχουν το κύριο συστατικό όπως το σαλικυλικό οξύ, το οποίο βοηθά στον καθαρισμό και την ηρεμία του τριχωτού της κεφαλής σας (3).

3. Κετοκοναζόλη:

Η κετοκοναζόλη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται σε πολλές κρέμες και σας ανακουφίζει αποτελεσματικά από τις εξάρσεις που προκαλούνται από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα στο σώμα και το πρόσωπο. Οι αντιμυκητιασικοί παράγοντες σε αυτό το φάρμακο βοηθούν στην καταπολέμηση της ζύμης που υπάρχει στο δέρμα που είναι η κύρια αιτία αυτής της κατάστασης του δέρματος.

Μαζί με την ανακούφιση από τα συμπτώματα της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, βελτιώνει επίσης την αναγέννηση των μαλλιών σύμφωνα με ανεκδοτολογικά στοιχεία (4). Η χρήση σαμπουάν με 2 τοις εκατό κετοκοναζόλη έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει την υποτροπή πολλών συμπτωμάτων σμηγματορροϊκής δερματίτιδας (5).

Παρόλο που τα τοπικά κορτικοστεροειδή και οι αναστολείς της καλσινευρίνης με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες μπορεί να είναι χρήσιμα, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για μικρές διάρκειες, οι οποίες διαφορετικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες.

4. Θειικό σελήνιο:

Το σουλφίδιο του σεληνίου χρησιμοποιείται συχνά σε φαρμακευτικά σαμπουάν για τη μείωση της μόλυνσης του τριχωτού της κεφαλής που προκαλείται από καταστάσεις όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Βοηθά στη μείωση του ξεφλουδίσματος και του ερεθισμού και στον έλεγχο της πιτυρίδας με το αντι-Malassezia αποτέλεσμα, που είναι η μαγιά, που βρέθηκε ότι είναι η αιτία αυτής της δερματικής πάθησης (6). Λειτουργεί ως αντι-μολυσματικό φάρμακο για την κατάσταση του δέρματός σας. Μία από τις παρενέργειες της χρήσης αυτού του παράγοντα είναι η υπερβολική λιπαρότητα.

Συνταγογραφούμενες θεραπείες:

Η συνταγογραφούμενη θεραπεία είναι ο τρόπος για να προχωρήσετε εάν οι φυσικές θεραπείες και τα φαρμακευτικά σαμπουάν δεν σας δίνουν την ανακούφιση που χρειάζεστε. Οι επικρατούσες συνταγογραφούμενες θεραπείες για σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι:

1. Αντιμυκητιασική φαρμακευτική αγωγή:

Η αντιμυκητιασική στοματική θεραπεία είναι η επιλογή που μπορεί να προτείνει ο γιατρός σας για θεραπεία σμηγματορροϊκής δερματίτιδας του τριχωτού της κεφαλής με τριχόπτωση όταν καμία από τις τοπικές θεραπείες δεν λειτουργεί. Αυτά τα φάρμακα τείνουν να έχουν πολλές παρενέργειες, επομένως συνήθως συνταγογραφούνται ως έσχατη λύση. Μερικές από τις στοματικές θεραπείες που συνταγογραφούνται είναι:

 • Ιτρακοναζόλη.
 • Τερβιναφίνη.
 • Φλουκοναζόλη.
 • Κετοκοναζόλη.
 • Πραμικοναζόλη.
 • Πρεδνιζόνη.
 • Ισοτρετινοΐνη.
 • Ομοιοπαθητική μεταλλική θεραπεία.
2. Αντιμυκητιασικές κρέμες, τζελ και σαμπουάν:

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα προϊόν με Ciclopirox, Ketoconazole, για σοβαρή περίπτωση σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, όποιο σας ταιριάζει περισσότερο. Αυτά τα συστατικά διατίθενται με τη μορφή αντιμυκητιασικής κρέμας, τζελ και σαμπουάν. Αλλά αν θέλετε να δείτε μια βελτίωση στην κατάσταση του δέρματός σας, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε το προϊόν για όλη την προβλεπόμενη περίοδο.

Φροντίστε να καλέσετε το γιατρό σας εάν έχετε πόνο, ερυθρότητα, ερεθισμό ή έντονο κάψιμο στις εφαρμοζόμενες περιοχές. Μην αφήνετε το προϊόν να εισέλθει στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια σας.

3. Κορτικοστεροειδείς κρέμες, αλοιφές ή σαμπουάν:

Ο κνησμός και το πρήξιμο είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας αντιδρά όταν παράγει ορισμένες χημικές ουσίες που ονομάζονται προσταγλανδίνες και λευκοτριένια. Οι γιατροί συνταγογραφούν κορτικοστεροειδή, τα οποία βοηθούν στη μείωση της παραγωγής αυτών των χημικών. Αυτά τα προϊόντα διατίθενται με τη μορφή αφρού, τζελ, αλοιφής, κρέμας, λοσιόν.

Η μείωση της φλεγμονής είναι το κλειδί για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και το κορτικοστεροειδές που έχει συνταγογραφηθεί από το γιατρό σας σε οποιαδήποτε μορφή έρχεται στη διάσωση.

Βοηθά επίσης την πληγείσα περιοχή σας να επουλωθεί καλά, δίνοντας την ευκαιρία στα μαλλιά σας να αναγεννηθούν. Αν και αυτά τα προϊόντα είναι αποτελεσματικά, ενδέχεται να προκαλέσουν αραίωση του δέρματος εάν το χρησιμοποιείτε περισσότερο από μία ή δύο εβδομάδες τη φορά.

5. Τα μαλλιά μου θα μεγαλώσουν πίσω?

Έχετε αντιμετωπίσει τριχόπτωση με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα; Ανησυχείτε αν θα μεγαλώσει ξανά; Είτε πρόκειται για υπερανάπτυξη μυκήτων είτε για υπερβολικό ξύσιμο. αυτή η κατάσταση του δέρματος μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση σε μερικούς ανθρώπους. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι είναι μόνο προσωρινά.

Άγχος, κρύος και ξηρός καιρός, ορμονική ανισορροπία είναι μερικοί από τους λόγους που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα έξαρσης σμηγματορροϊκής δερματίτιδας.

Μόλις θεραπεύσετε τη φλεγμονή που προκαλεί σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, και δεν υπάρχει καμία ανάγκη να χαράξετε τον κνησμό. Και ως εκ τούτου, τα μαλλιά σας τελικά θα αναπτυχθούν ξανά.

Η τριχόπτωση σε σμηγματορροϊκή δερματίτιδα συμβαίνει μόνο σε σποραδικές και σοβαρές περιπτώσεις και είναι αναστρέψιμη με τις επιλογές θεραπείας που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο. Τα φαρμακευτικά σαμπουάν και οι επιλογές θεραπείας OTC είναι πιο αποτελεσματικές στη μείωση των συμπτωμάτων αυτής της δερματικής πάθησης. Αλλά αν η κατάσταση είναι ακόμα επίμονη, είναι καλύτερο να συζητήσετε περαιτέρω επιλογές θεραπείας με το γιατρό σας.

Συχνές ερωτήσεις:

1. Το ξύσιμο αυξάνει τη μόλυνση στη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα?

Ένα αντιμυκητιασικό σαμπουάν βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων εάν το τριχωτό της κεφαλής σας επηρεάζεται από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Εν τω μεταξύ, βεβαιωθείτε ότι δεν γρατζουνίζετε και επιλέγετε την περιοχή που επηρεάζεται καθώς μπορεί να αυξήσει τη μόλυνση, εντείνοντας την κατάσταση.

2. Πόσος χρόνος χρειάζεται για την αποκατάσταση της τριχόπτωσης από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα?

Η τριχόπτωση από σμηγματορροϊκή δερματίτιδα μπορεί να είναι αναστρέψιμη μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία θεραπείας για να μειώσετε τη φλεγμονή, η οποία είναι η βασική αιτία. Με τη βοήθεια συνταγογραφούμενης θεραπείας ή εξωχρηματιστηριακής θεραπείας και τον έλεγχο της ώθησης του κνησμού, θα θεραπεύσει τη βασική αιτία της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας, η οποία θα αποκαταστήσει την ανάπτυξη των μαλλιών.

3. Ποιες προφυλάξεις πρέπει να ληφθούν για να επιταχυνθεί η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και πάλι η τριχόπτωση?

Συνιστάται να εφαρμόζετε προηγουμένως έλαια και αλοιφές εάν έχετε ένα παχύ στρώμα νιφάδων. Αυτά μπορεί να περιορίσουν τη θεραπεία ώστε να φτάσει στο τριχωτό της κεφαλής, επομένως η εφαρμογή ελαίων. Θυμηθείτε, η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα προκαλεί τριχόπτωση μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις. Ως εκ τούτου, η θεραπεία αυτής της κατάστασης του δέρματος όσο το δυνατόν νωρίτερα είναι το κλειδί για την πρόληψη της τριχόπτωσης.