Θόρυβος (oundχος) Ρύπανση – Πηγές, τύποι, εφέ και συμβουλές μείωσης

Η ρύπανση μπορεί απλώς να οριστεί ως οτιδήποτε διαταράσσει το περιβάλλον. Η διαταραχή μπορεί να είναι οποιασδήποτε φύσης: Χημική, ακτινοβολία, οπτική ή ακόμη και διαταραχή στην ηρεμία και την ησυχία. Το τελευταίο, συμβάλλει στην ηχορύπανση. Η ηχορύπανση μπορεί να σχεδιαστεί ως οποιοσδήποτε ανεπιθύμητος θόρυβος ή ενοχλητικός ήχος που διαταράσσει τις καθημερινές δραστηριότητες και με τη σειρά του θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα ζωής. Διάφορα προβλήματα υγείας μπορεί να προκύψουν από τη χρόνια έκθεση σε υψηλότερα ντεσιμπέλ του ήχου. Αυτά τα προβλήματα υγείας περιλαμβάνουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση, καρδιαγγειακά προβλήματα που οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Όσο απίθανο και αν φαίνεται, φυσιολογικές επιδράσεις μπορεί να συμβούν επίσης λόγω μακροχρόνιας έκθεσης σε ηχορύπανση.

Η ηχορύπανση είναι η τακτική έκθεση σε αυξημένα επίπεδα ήχου που μπορεί να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις σε ανθρώπους ή άλλους ζωντανούς οργανισμούς. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα επίπεδα ήχου κάτω των 70 dB δεν προκαλούν καμία ζημιά στους ζωντανούς οργανισμούς, ανεξάρτητα από το πόσο μακρά ή συνεπής είναι η έκθεση.

Η έκθεση σε θόρυβο για περισσότερο από 8 ώρες σε σταθερό θόρυβο άνω των 85 dB μπορεί να είναι επικίνδυνη. Αυτό σημαίνει ότι, αν βρίσκεστε σε ένα μέρος για 8 ώρες καθημερινά σε κοντινή απόσταση με πολυσύχναστο δρόμο ή αυτοκινητόδρομο, είναι πολύ πιθανό να εκτεθείτε σε θόρυβο από την κυκλοφορία γύρω στα 85dB. Λέγεται ότι η ρύπανση θορύβου λαμβάνει χώρα όταν υπάρχει είτε υπερβολική ποσότητα θορύβου ή ένας δυσάρεστος ήχος που προκαλεί προσωρινή διαταραχή στη φυσική ισορροπία. Δημιουργήσαμε ένα περιβάλλον που δεν μπορεί να ξεφύγει από το θόρυβο. Η τηλεόρασή μας, ο μύλος μίξερ κλπ. Όλες αυτές οι ηλεκτρικές συσκευές προκαλούν θόρυβο. Τα αίτια και οι επιπτώσεις της ηχορύπανσης είναι πολλά. Πρέπει να κάνουμε το παν για να σώσουμε τη γη και τους ανθρώπους από περαιτέρω ζημιές.

Πώς να αποτρέψετε τη ρύπανση από θόρυβο

Η ηχορύπανση υποτίθεται ότι έχει πολλές επιβλαβείς επιπτώσεις τόσο στον εγκέφαλο όσο και στο σώμα μας.

Σύμφωνα με τις παραμέτρους που ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το επιτρεπόμενο ανώτατο όριο ήχου σε οποιοδήποτε περιβάλλον δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 45 dB. Στο περιβάλλον της πόλης, αυτό το ανώτατο όριο παραβιάζεται πολύ συχνά. Οι κύριοι παράγοντες που συμβάλλουν στη ηχορύπανση προκύπτουν από: όλους τους τύπους μέσων μεταφοράς, βιομηχανική εγκατάσταση και δυνατή μουσική.

Αιτίες και πηγές ρύπανσης από θόρυβο:

Η ηχορύπανση παρατηρείται και βιώνεται με πολλές μορφές. Μερικές από τις αιτίες και τις πηγές είναι πράγματα που βλέπουμε καθημερινά και βιώνουμε αλλά επιλέγουμε να αγνοήσουμε. Εδώ είναι μερικά από αυτά που παρατίθενται παρακάτω.

1. Βιομηχανοποίηση:

Οι μηχανές σε μεγάλες βιομηχανίες παράγουν μεγάλη ποσότητα θορύβου. Εκτός από την κανονική εξάτμιση, γεννήτρια και λείανση, μύλους που γνωρίζουμε, υπάρχουν πολλές περισσότερες συσκευές που προκαλούν ηχορύπανση.

2. Εκδηλώσεις:

Οι γάμοι αυτές τις μέρες χρησιμοποιούν μεγάλα ηχεία για να παίζουν μουσική. Ενώ αυτό μπορεί να είναι «διασκεδαστικό» σε κάποιο βαθμό, σίγουρα προκαλεί αναστάτωση και ηχορύπανση στη γειτονιά. Οι χώροι λατρείας, η ντίσκο ή οι παμπ επίσης συνεισφέρουν το μερίδιό τους στην ηχορύπανση.

3. Οχήματα:

Περιττό να πούμε ότι τα οχήματα είναι η επόμενη πηγή ηχορύπανσης. Είτε το κορνάρισμα είτε ο απλός ήχος ορισμένων οχημάτων και του σιγαστήρα τους είναι ένας πλήρης πόνος στα αυτιά.

4. Οικιακές δραστηριότητες:

Οι καθημερινές σας συσκευές όπως η τηλεόραση, ο μύλος, το μίξερ κ.λπ. προκαλούν πολύ θόρυβο. Όταν όλα τα σπίτια στην περιοχή αρχίζουν να το κάνουν αυτό, είναι μόνο βασανιστήριο. Επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας και της γειτονιάς σε μια αρνητική ζωή.

5. Κακός Πολεοδομικός Σχεδιασμός:

Ο κακός πολεοδομικός σχεδιασμός μπορεί επίσης να διαδραματίσει ρόλο στη συμβολή στη ηχορύπανση. Κυκλοφοριακή συμφόρηση και συνεχές κορδόνι, συμφόρηση χώρων, αγώνες για βασικές ανέσεις, μεγάλες οικογένειες που μοιράζονται μικρούς χώρους είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους ο θόρυβος μπορεί να διεισδύσει στο περιβάλλον μας.

6. Κατασκευαστικοί χώροι:

Η εξόρυξη, η κατασκευή αερογέφυρων ή μια απλή επισκευή του σπιτιού παράγουν σημαντικό θόρυβο. Η γεώτρηση είναι μια πρωταρχική άσκηση. Ο εξοπλισμός κατασκευής είναι πολύ θορυβώδης και είναι δύσκολο να ανεχθεί.

Όλα αυτά στην ουσία επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας και προκαλούν σημαντικό πρόβλημα στη γειτονιά μας. Ορισμένες από τις αιτίες δεν μπορούν να εξαλειφθούν, όπως ο ήχος του μίξερ ή του μύλου, και έτσι υποθέτουμε ότι και οι άλλες πηγές είναι φυσικές.

Τύποι ρύπανσης από θόρυβο:

Οι τύποι ηχορύπανσης κατηγοριοποιούνται σε τρεις γενικά.

 • Βιομηχανική ρύπανση
 • Θόρυβος μεταφοράς
 • Θόρυβος της γειτονιάς.

1. Βιομηχανικός θόρυβος:

Ο βιομηχανικός θόρυβος προκαλείται από κάποια ντεσιμπέλ υψηλής έντασης που είναι αποτέλεσμα μηχανών της βιομηχανίας και άλλων τέτοιων συσκευών. Ο θόρυβος προέρχεται από τη χρήση μύλων, βαρέων βιομηχανικών μηχανών και ακόμη και των μικρών ανεμιστήρων εξάτμισης που λειτουργούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο θόρυβος από μηχανικά πριόνια και πνευματικά τρυπάνια είναι αφόρητος και η τελική μορφή ρύπανσης για το κοινό και τη γειτονιά. Αυτή είναι μια αιτία ηχορύπανσης.

2. Θόρυβος μεταφοράς:

Δεν χρειάζεται πραγματικά να σας το πούμε αυτό. Ο θόρυβος των μεταφορών είναι απλώς αναπόφευκτος. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση προκαλεί αρκετό θόρυβο από τα οχήματα και το κώδισμα των πολλών οχημάτων στο πλήθος δεν είναι παρά μια καθαρή ενόχληση. Είτε είναι οδικοί, είτε σιδηροδρομικοί είτε αεροσκάφη, ο θόρυβός τους συμβάλλει σημαντικά στη ηχορύπανση. Τα τρακτέρ και οι ήχοι άλλων βαρέων οχημάτων είναι δύσκολο να ελεγχθούν για τον ήχο τους.

3. Θόρυβος γειτονιάς:

Gadgets, ηλεκτρικές συσκευές όπως ο μύλος και ο μίξερ είναι οι κύριοι συντελεστές της ηχορύπανσης. Δυνατά ηχεία στο όνομα του γάμου, των πολιτικών πάρτι και άλλων τέτοιων εκδηλώσεων απαιτούν σημαντική ποσότητα ηχορύπανσης. Μακροπρόθεσμα, είναι δύσκολο να αντέξουν δημιουργώντας προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων.

Και όχι! Οι άνθρωποι δεν είναι οι μόνοι που επηρεάζονται. Τα θαλάσσια ζώα υποφέρουν επίσης από διαταραχές στον κύκλο τους. Ορισμένοι από αυτούς τους τύπους ηχορύπανσης δεν μπορούν να ελεγχθούν πραγματικά και απαιτούν άλλους τρόπους για να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

Το Ινδικό Ινστιτούτο Oto-Rino Laryngology, Chennai ανέφερε ότι η αύξηση της βιομηχανικής ρύπανσης βλάπτει την ικανότητα ακοής κατά τουλάχιστον 20%.

Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία χάλυβα, που εργάζονται κοντά σε βαριά βιομηχανικά φυσητήρια εκτίθενται σε 112dB για οκτώ ώρες υποφέρουν από επαγγελματική ρύπανση. Αυτό είναι κακό σημάδι.

Επιδράσεις της ηχορύπανσης:

Εμείς οι άνθρωποι δεν είμαστε οι μόνοι που υποφέρουμε. Χιλιάδες γεωτρήσεις πετρελαίου, σόναρ, συσκευές σεισμικής έρευνας, παράκτια σκάφη αναψυχής και ναυτιλιακά σκάφη εμφανίζονται τώρα κυρίως στα νερά μας. Αυτό αποτελεί σοβαρή αιτία ηχορύπανσης για τη θαλάσσια ζωή. Οι φάλαινες είναι από τις πιο επηρεασμένες από όλες και αφού η ακοή τους τα βοηθά να προσανατολίζονται, να τρέφονται και να επικοινωνούν. Έτσι, η ηχορύπανση παρεμβαίνει στα είδη νερού, όπως οι φάλαινες και τα δελφίνια, οι συνήθειες διατροφής, τα αναπαραγωγικά μοτίβα και οι διαδρομές μετανάστευσης, και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει αιμορραγία και θάνατο. Τα χερσαία ζώα επηρεάζονται επίσης από τη ηχορύπανση με τη μορφή κυκλοφορίας, κροτίδων κ.λπ., και τα πτηνά επηρεάζονται ιδιαίτερα από την αυξημένη εναέρια κυκλοφορία.

Ρίξτε μια ματιά στις επιπτώσεις της ηχορύπανσης στους ανθρώπους.

1. Η ηχορύπανση στους ανθρώπους οδηγεί σε

 • Σύσπαση των αιμοφόρων αγγείων
 • Κάνοντας το δέρμα χλωμό
 • Υπερβολική αδρεναλίνη στο αίμα, υπεύθυνη για την υψηλή αρτηριακή πίεση.
 • Είναι γνωστό ότι οι ηχηροί ήχοι προκαλούν ψυχική δυσφορία
 • Καρδιακά επεισόδια, νευρολογικά προβλήματα, γενετικές ανωμαλίες και έκτρωση

2. Προκαλεί επίσης συστολή των μυών που μπορεί να οδηγήσει σε νευρική κατάρρευση, ένταση κλπ

3. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες συνδυάζονται με μια αλλαγή στην περιεκτικότητα σε ορμόνες στο αίμα, η οποία με τη σειρά της θα αυξήσει τον καρδιακό παλμό, τη στένωση των αιμοφόρων αγγείων, τα πεπτικά σπάζ και τη διαστολή της κόρης του ματιού.

4. Έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την καθημερινότητά σας. Η ηχορύπανση μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τα νεφρά, το συκώτι και μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική διαταραχή.

5. Η πιο άμεση και χρόνια αιτία θορύβου είναι η εξασθένηση της ακοής που θα επηρεάσει και θα μειώσει την ικανότητα του ακουστικού συστήματος. Η παρατεταμένη έκθεση σε θόρυβο συγκεκριμένης συχνότητας θα οδηγήσει σε χρόνια βλάβη στο εσωτερικό αυτί.

6. Ο παρορμητικός θόρυβος μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικές και παθολογικές διαταραχές

7. Ο υπερηχητικός ήχος μπορεί να επηρεάσει το πεπτικό, το αναπνευστικό, το καρδιαγγειακό σύστημα και τα ημικυκλικά κανάλια του εσωτερικού αυτιού.

8. Ο εγκέφαλος επηρεάζεται αρνητικά από δυνατούς και ξαφνικούς θορύβους από αεροσκάφη και αεροπλάνα. Οι άνθρωποι υποβάλλονται σε ψυχιατρικές ασθένειες.

9. Πρόσφατες αναφορές έχουν δείξει πώς το αίμα πυκνώνει από τον υπερβολικό θόρυβο.

10. Το οπτικό σύστημα των ανθρώπων επηρεάζεται επίσης από τη ηχορύπανση. Η σοβαρή ηχορύπανση προκαλεί:

 • Διαστολή της κόρης
 • Διαταραχή της νυχτερινής όρασης και
 • Μείωση του ρυθμού αντίληψης του χρώματος

Πώς να μειώσετε και να ελέγξετε τη ρύπανση από θόρυβο:

Ο έλεγχος της ηχορύπανσης είναι πιθανός. Αν όχι εξ ολοκλήρου, εντούτοις είναι δυνατό να ελεγχθεί η επίδρασή του σε εμάς. Ρίξτε μια ματιά πώς μπορείτε να συνεισφέρετε.

 1. Το πρώτο και κυριότερο συμβαίνει να είναι η ευαισθητοποίηση τόσο των ατόμων όσο και των βιομηχανιών.
 2. Στη συνέχεια, θα πρέπει να εφαρμοστούν με νόμο μέθοδοι όπως η δημιουργία φραγμών θορύβου σε βιομηχανίες μικρής και μεγάλης κλίμακας ώστε να περιλαμβάνονται μηχανήματα παραγωγής θορύβου..
 3. Ενσωματώνοντας ορισμένες αλλαγές στο σχεδιασμό των οχημάτων, όπως βελτιωμένο σχεδιασμό ελαστικών, μηχανικές αλλαγές στους κινητήρες των οχημάτων, επιτρέποντας στα βαρέα οχήματα να κινούνται στις αντίστοιχες διαδρομές τους, όταν οι δρόμοι είναι λιγότερο γεμάτοι.
 4. η ενθάρρυνση της χρήσης σιγαστήρων κλπ πρέπει να ληφθεί αυστηρά.
 5. Η δημιουργία πράσινων ζωνών μέσω φυτεύσεων χύδην δέντρων γύρω από βιομηχανικές περιοχές θα βοηθούσε στον έλεγχο του αέρα καθώς και της ηχορύπανσης καθώς τα δέντρα λειτουργούν ως μαξιλάρι απορρόφησης θορύβου.
 6. Θα πρέπει να επιτρέπεται στον D.J να παίζει μόνο μέχρι ένα ορισμένο χρονικό διάστημα σε μια κατοικημένη γειτονιά, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ανθρώπων.
 7. Οι νέοι συχνά θέλουν να παίζουν δυνατή μουσική σε σπίτια και αυτοκίνητα. Αυτό πρέπει να αποθαρρύνεται με επιταγές και πρόστιμα. Οι γονείς πρέπει να μάθουν στα παιδιά να σέβονται την ιδιωτικότητα και την ειρήνη των γειτόνων τους.
 8. Οι πόλεις θα πρέπει να απομακρύνονται με συστηματικό και προγραμματισμένο τρόπο. Οι κατοικημένες περιοχές πρέπει να αποκοπούν από τις βιομηχανικές ζώνες και τις ζώνες μεταφορών. Θα πρέπει να υπάρχει κενό τουλάχιστον είκοσι μέτρων μεταξύ των κατοικημένων περιοχών και του κεντρικού δρόμου. Αυτή η ζώνη διαχωρισμού 20 μέτρων πρέπει να φυτευτεί πυκνά.
 9. Η φιλανθρωπία ξεκινά από το σπίτι σας, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ακριβώς στο σπίτι σας για να θέσετε υπό έλεγχο τη ηχορύπανση. Απενεργοποιήστε τα ηλεκτρονικά σας όταν δεν χρησιμοποιούνται. Επίσης, μην κρατάτε τα ηλεκτρονικά σας όπως η τηλεόραση και ο υπολογιστής σε κατάσταση αναμονής.
 10. Μπορείτε να μειώσετε τον ήχο που παράγεται από τις τηλεοράσεις και τα μουσικά σας συστήματα σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιώντας χαλιά, μαξιλάρια, χαλιά και κουρτίνες.
 11. Εάν κατοικείτε σε μια περιοχή κοντά στον κεντρικό δρόμο, ένας από τους απλούς και καλύτερους τρόπους θα μπορούσε να είναι η χρήση ωτοασπίδων.
 12. Για να αποφύγετε τις αρνητικές επιπτώσεις του Θορύβου, μπορείτε να αρχίσετε να ασκείτε τακτικό διαλογισμό, πραναγιάμα και γιόγκα. Αυτό οδηγεί σε μικρότερη διαταραχή στην ψυχική γαλήνη και έναν πιο υγιή ύπνο.

Ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να περιοριστεί εντελώς η ηχορύπανση, μπορούν να ακολουθηθούν ορισμένα βήματα για τη μείωση της έντασής της. Εδώ είναι μερικά προληπτικά μέτρα.

 1. Έλεγχος πηγής: Αυτό σημαίνει ότι είναι η τροποποίηση της πηγής, όπως η ακουστική επεξεργασία στην επιφάνεια του μηχανήματος, οι αλλαγές σχεδιασμού, ο περιορισμός των χρονικών περιόδων λειτουργίας κ.λπ
 2. Λάδωμα: Το σωστό λάδωμα θα μειώσει τον θόρυβο από το μηχάνημα.
 3. Η απαγόρευση του κορνάρου θα ήταν το ιδανικό επόμενο βήμα προς τα εμπρός.

Λίγο -λίγο, μπορούμε να συμβάλλουμε σε μειωμένο θόρυβο που περιβάλλει. Κάθε συμβολή μας στον τομέα θα ήταν ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός για να επιφέρει μια θετική αλλαγή. Τα ζώα και τα πουλιά κινδυνεύουν εξίσου με ηχορύπανση. Η ηχορύπανση προκαλεί επιπτώσεις και έχουν καταγραφεί μέτρα ελέγχου για να σας ενημερώσουν και να διαφωτίσουν την κατάσταση του κόσμου. Ενώ όλοι το μελετάμε στο σχολείο ως μέρος περιβαλλοντικών μελετών, θα πρέπει πραγματικά να δούμε ότι θέτουμε τις ανησυχίες μας σε πρακτικό σκοπό και για βελτίωση.