17 Ναοί που πρέπει να επισκεφθείτε στο Γκουτζαράτ με λεπτομέρειες

Το Γκουτζαράτ είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός της Ινδίας και έχει όμορφα γραφικά μέρη. Η πολιτεία του Γκουτζαράτ φιλοξενεί επίσης πολυάριθμους ναούς που επισκέπτονται πιστοί σε όλο τον κόσμο. Από τη Ντουάρακα, τον τόπο γέννησης του Λόρδου Κρίσνα μέχρι τον ναό Somnath, έναν από τους Jyothirlingas, το Gujarat φιλοξενεί μερικούς από τους εμβληματικούς ναούς της Ινδίας. Έχει επίσης μερικούς από τους εξέχοντες ναούς Jain όπως ο ναός Palitana. Μερικοί από αυτούς τους ναούς θεωρούνται μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς γνωστοί για την ιστορία τους και τη σχέση τους με την ινδική μυθολογία. Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το άρθρο για να εξερευνήσετε τη λίστα με τους διάσημους ναούς του Γκουτζαράτ που πρέπει να επισκεφθούν όχι μόνο οι Ινδουιστές αλλά και κάθε Ινδός.

Οι πιο διάσημοι ναοί στο Γκουτζαράτ:

1. Ναός Somnath στη Saurashtra:

ναοί στο Γκουτζαράτ

Ο ναός Somnath είναι ο πρώτος μεταξύ των δώδεκα ιερών Jyothirlinga του Shiva και βρίσκεται στη Saurashtra στη δυτική ακτή του Gujarat. Λόγω των διαφόρων θρύλων που συνδέονται με τον ναό, θεωρείται ιερός και έτσι είναι ένα διάσημο προσκυνηματικό και τουριστικό σημείο. Ο ναός είναι γνωστός ως «Αιωνία του ιερού». Το σημερινό κτίριο ανοικοδομήθηκε το 1947. Ο ναός είναι χτισμένος σε στυλ Chalukya και εκτελούνται τρεις aartis καθημερινά.

2. Ναός Dwarkadhish στο Dwarka:

Ναός Dwarkadhish στο Dwarka

Ο ναός Dwarkadhish ή ο ναός Jagat Mata κατασκευάστηκε πριν από 2.200-2.000 χρόνια. Βρίσκεται στο Ντουάρκα, είναι ένας ινδουιστικός ναός στο γκουτζαράτ αφιερωμένος στον Λόρδο Κρίσνα, ο οποίος λατρεύεται εδώ ως Βασιλιάς του Ντουάρκα ή του Ντουρκαντίς. Είναι ναός Pushtimarg και το κύριο ιερό του ναού είναι γνωστό ως Jagat Mandir ή Nija Mandir. Ο ναός Dwarkadish είναι ένα από τα τέσσερα προσκυνηματικά σημεία Char Dham.

3. Sun Temple In Modhera:

Ναός του ήλιου στη Modhera

Ο ναός του Sunλιου είναι αφιερωμένος στη Σούρια, τον Ινδουιστικό Sunλιο Θεό. Βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Pushpavati στη Modhera. Χτισμένος το 1026 μ.Χ. από τον Raja Bhimdev της δυναστείας Solanki, ο ναός χωρίζεται σε τρία τμήματα, συγκεκριμένα, Surya Kund, Sabha Mandap και Guda Mandap. Στο Surya Kund, οι πιστοί πραγματοποιούν τελετουργικές εκπτώσεις πριν προσκυνήσουν τον Surya. Το Sabha Mandap έχει γλυπτά στα Ramayana, Mahabharata και Krishna Lila. Το φεστιβάλ χορού Modhera γιορτάζεται την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου κάθε έτους στο φόντο του ναού του Sunλιου.

4. Akshardham Mandir In Gandhinagar:

Akshardham Mandir In Gandhinagar

Το mandir Akshardham στο Gandhinagar έχει ύψος 108 πόδια, πλάτος 131 πόδια και μήκος 240 πόδια με 97 σκαλισμένους πυλώνες, 17 θόλους, 8 μπαλκόνια, 220 πέτρινα δοκάρια και 264 γλυπτές φιγούρες. Ο κεντρικός θάλαμος του ναού έχει ένα είδωλο ύψους 7 ποδιών, χρυσόφυλλου, του Swaminarayan, ο οποίος ξεκίνησε το συγκρότημα του ναού. Υπάρχουν είδωλα των Aksharbrahma Gunatitanand Swami και Akshar Mukta Gopalanand Swami. Το mandir χωρίζεται σε δύο ορόφους, το Vibhuti Mandapam και το Prasad iMandapam.

5. Ναοί Shri Shatrunjaya στην Palitana:

Ναοί Shri Shatrunjaya στην Palitana

Ο ναός Shri Shatrunjaya βρίσκεται στο Shaturnjaya στην πόλη Palitana. Αυτό το σημείο μαζί με το Shikharji στο Jharkhand θεωρείται το ιερότερο από όλα τα μέρη προσκυνήματος από την κοινότητα Jain. Αυτή η πόλη της Παλιτάνα ονομάστηκε «Πόλη των ναών» και έτσι χτίστηκε για να είναι μια κατοικία του θεϊκού. Ο Τζέινς πιστεύει ότι μια επίσκεψη σε όλους τους ναούς στην Παλιτάνα θα βοηθήσει στην επίτευξη της Νιρβάνα ή της σωτηρίας. Υπάρχουν 863 μαρμάρινοι λαξευμένοι ναοί μεταξύ των οποίων ο κύριος ναός είναι αφιερωμένος στη Ρισάμπα.

6. Jama Masjid In Ahmedabad:

Jama Masjid στο Αχμενταμπάντ

Το Jama Masjid χτίστηκε το 1424 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ahmed Shah που βρίσκεται έξω από την περιοχή του οχυρού Bhadra στο Ahmedabad. Οι τάφοι του Αχμέτ Σάχ Α, του γιου και του εγγονού του βρίσκονται στα δυτικά του τζαμιού και οι τάφοι των βασίλισσες και άλλων συζύγων του Βασιλιά, Ράνι νο Χαζίρο βρίσκονται κοντά. Το τζαμί κατασκευάστηκε αρχικά για ιδιωτική χρήση των Σουλτάνων, αλλά τώρα είναι ανοιχτό σε όλο το Ισλάμ.

7. Bhalka Tirtha In Veraval:

Bhalka Tirtha In Veraval

Το Bhalka Tirtha είναι το μέρος όπου ο Λόρδος Κρίσνα μπερδεύτηκε ως ελάφι και πυροβολήθηκε από ένα βέλος από έναν κυνηγό που ονομάστηκε Jara, μετά από τον οποίο πιστεύεται ότι είχε φύγει από τη γη για την παραδεισένια κατοικία. Βρίσκεται στο Prabhas Kshetra κοντά στο Veraval στη Saurashtra. Ο ναός Bhalka Tirth βρίσκεται υπό ανάπτυξη για να μετατραπεί σε σημαντικό τουριστικό σημείο.

8. Ναός Bala Hanuman στο Jamnagar:

Ναός Bala Hanuman στο Jamnagar

Ο ναός Bala Hanuman βρίσκεται στη νοτιοανατολική όχθη της λίμνης Ranmal ή της λίμνης Lakhota. Ο ναός είναι διάσημος για τη συνεχή φωνή του «Shri Ram, Jai Ram, Jai Jai Ram» από την 1η Αυγούστου 1964. Ο ναός έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Ο ναός παραμένει ανοιχτός 24 ώρες το 24ωρο και λέγεται ότι για να παρακολουθήσετε την παρατεταμένη πράξη αφοσίωσης, πρέπει να επισκεφθείτε το ναό αργά το βράδυ ή το βράδυ και να συμμετάσχετε στην ψαλμωδία.

9. Εκκλησία του Αγίου Παύλου, Diu:

Εκκλησία του Αγίου Παύλου, Diu

Η εκκλησία του Αγίου Παύλου στο Diu χτίστηκε από τους Πορτογάλους και πήρε το όνομά της από τον Άγιο Παύλο, τον Απόστολο του Ιησού. Είναι η πιο φημισμένη, σωζόμενη και λειτουργική εκκλησία στην πόλη Diu. Είναι ένα παράδειγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής και ο βωμός έχει ένα άγαλμα της Αγίας Μαρίας. Η γιορτή των έντεκα χιλιάδων παρθένων και για να σηματοδοτήσει την έναρξη του σχολικού έτους γιορτάζεται στην εκκλησία μαζί με μια γιορτή στις 25 Ιανουαρίου για να σηματοδοτήσει τη μεταστροφή του Αγίου Παύλου.

10. Ναός Jagannath:

Ναός Jagannath

Αυτός ο ναός βρίσκεται στο Αχμανταμπάντ και είναι αφιερωμένος στον Λόρδο Τζαγκάναθ. Ιδρύθηκε πριν από 450 χρόνια από τον Sadhu Sarangdasji και είναι διάσημο για το φεστιβάλ Ratha Yathra. Κατά τη διάρκεια αυτού του φεστιβάλ, ο κύριος υπουργός καθαρίζει το δρόμο για την πομπή των αρμάτων. Αυτός ο ναός δέχθηκε επίθεση από μουσουλμάνους κατά τη διάρκεια των ταραχών του Γκουτζαράτ το 1969. Το Rath Yatra που εκτελείται σε αυτόν τον ναό είναι το μεγαλύτερο και το πιο σημαντικό μετά το Rath Yatra του Puri.

11. Ναός Bhadkeshwar Mahadev:

Ναός Bhadkeshwar Mahadev

Ο ναός Bhadkeshwar Mahadev είναι η κατοικία του Λόρδου Shiva, του οποίου η Shivalinga βρέθηκε στην αραβική θάλασσα πριν από περίπου πέντε χιλιάδες χρόνια. Αυτός ο ναός είναι βυθισμένος στον ωκεανό για μια περίοδο κάθε έτους και λέγεται ότι αυτό είναι για τον ωκεανό να εκτελέσει το Abhishekam στη linga. Το Shivaratri γιόρτασε με απόλυτη αφοσίωση και είναι μια μεγάλη υπόθεση με πιστούς. Αυτό είναι επίσης δημοφιλές για να παρακολουθήσετε την ανατολή και τη δύση του ήλιου στον ωκεανό.

12. Ναός Hutheesing Jain:

Ναός Hutheesing Jain

Αυτός ο ναός Jain χτίστηκε το έτος 1848 και είναι ένας από τους εξέχοντες ναούς Jain της Ινδίας. Βρίσκεται στο Αχμανταμπάντ και χρηματοδοτήθηκε από έναν πλούσιο έμπορο Γκουτζαράτι. Αυτός ο ναός διοικείται από το καταπίστευμα της οικογένειας Hutheesing και ως εκ τούτου είναι το όνομα. Παρά τον έντονο λιμό, αυτός ο ναός χτίστηκε με επιτυχία από τεχνίτες σε διάστημα δύο ετών με ένα ποσό 8 lakh ρουπίων. Ολόκληρος ο ναός είναι εξαιρετικά διακοσμημένος με διακοσμητικά γλυπτά παντού.

13. Ναός Sandipani:

Ναός Sandipani

Ο ναός Sandipani βρίσκεται στο Porbandar και είναι αφιερωμένος στη φιλία του Krishna και του Sudama. Αυτό είναι το μόνο μέρος στον κόσμο που θυμίζει την πίστη και την αφοσίωση του Sudama. Αυτός ο ναός ονομάζεται Shir Hari Mandir, ο οποίος χρειάστηκε 13 χρόνια για να κατασκευαστεί. Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες δομές των ναών του Γκουτζαράτ και προσελκύει Ινδούς και ξένους τουρίστες. Βρίσκεται σε γαλήνια ατμόσφαιρα και γραφική τοποθεσία.

14. Ναός Nilkanth Dham Swami Narayan:

Ναός Nilkanth Dham Swami Narayan

Ο ναός Nilkanth Dham Swami Narayan βρίσκεται στο χωριό Poicha και είναι ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα του Γκουτζαράτ. Είναι ένας από τους ναούς Swami Narayan της Ινδίας και ιδρύθηκε για να προστατεύσει τον ινδικό πολιτισμό και κληρονομιά. Αυτός ο ναός είναι ένα παράδειγμα δεξιοτεχνίας και επιδέξιας αρχιτεκτονικής. Έχει περίτεχνα σκαλίσματα και εξαιρετικούς θόλους που προσελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών όλο το χρόνο.

15. Ναός Rukmini:

Ναός Ρουκμίνι

Ο ναός Rukmini λέγεται ότι είναι σχεδόν 2500 ετών και βρίσκεται στη Ντουαράκα, τον τόπο γέννησης του Κρίσνα. Είναι αφιερωμένο στη λατρεία του Ρουκμίνι, που ήταν η βασίλισσα του Λόρδου Κρίσνα. Αυτός ο ναός έχει υπέροχα σκαλίσματα θεών και θεών παντού και είναι αρκετά εντυπωσιακή κατασκευή. Ο θρύλος λέει ότι ο Sage Durvasa έβρισε το ζευγάρι από κοντή ψυχραιμία, λόγω του οποίου η Rukmini χώρισε από τον σύζυγό της και ως εκ τούτου υπάρχουν ξεχωριστοί ναοί για αυτούς.

16. Ναός Ranchoddrai:

Ναός Ranchoddrai

Αυτός ο ναός ήταν αρχικά ένας ναός Shiva που ονομάζεται Danknath Mandir. Αργότερα, εξελίχθηκε σε Βαϊσναβίτικο κέντρο και λατρεύει τον Λόρδο Βισνού. Αυτός ο ναός χτίστηκε το έτος 1772 μ.Χ. και ο Λόρδος Vishnu λατρεύεται με τη μορφή του Λόρδου Ranchhodrai. Ο ναός κατασκευάστηκε από τον Shri Gopalrao Jagannath Tambwekar και έχει οκτώ θόλους. Το είδωλο έχει τέσσερις βραχίονες που συγκρατούν τον λωτό, τον κόγχο, το δίσκο και τη μάκα. Λέγεται επίσης ότι το δεξί χέρι του ειδώλου έχει ένα μικρό φλάουτο καθώς είναι η νεότερη έκδοση του Κρίσνα.

17. Ναός Shamlaji:

Ναός Shamlaji

Ο ναός Shamalaji είναι ένας άλλος δημοφιλής προορισμός προσκυνήματος για τους Ινδουιστές στο Γκουτζαράτ. Αυτός ο ναός βρίσκεται στην περιοχή Aravalli και λατρεύει τον Κρίσνα. Λέγεται ότι αυτός ο ναός χτίστηκε τον 11ο αιώνα και ανακαινίστηκε περίπου 500 χρόνια πριν. Ο ναός είναι χτισμένος σε αρχιτεκτονική στυλ Chalukyan και ήταν επίσης κάποτε ναός για τους Jains. Αυτός ο όμορφος ναός έχει περίτεχνα σκαλίσματα ελέφαντες, θεούς και άλλες κατασκευές που προσελκύουν τους τουρίστες.

18. Μανσαρόβαρ:

Μανσαρόβαρ

Το Mansarovar είναι μια δεξαμενή ιερού γλυκού νερού που χτίστηκε τον 16ο αιώνα. Είναι αρκετά δημοφιλές μεταξύ πιστών και τουριστών που κάνουν μια βουτιά στην πισίνα πριν μπουν στους ναούς. Υπάρχουν δύο ναοί δίπλα σε αυτή τη δεξαμενή του Mahadev και του Ajay Devi. Έχει καθαρό νερό και όμορφα διαβαθμισμένα σκαλοπάτια για να μπείτε στην πισίνα. Κάποιος μπορεί να βιώσει την αγιότητα και την αίσθηση ότι είναι πιο κοντά στη θεότητα κάνοντας μια βουτιά στο νερό αυτής της πισίνας.

Top 10 Ναοί Λίστα στους Τομείς του Γκουτζαράτ:

Δείτε τους κορυφαίους 10 ναούς σε κάθε τομέα του Γκουτζαράτ:

Κεντρικό Γκουτζαράτ:

 • Σουάμι Ναραγιάν Μαντίρ, Σουράτ
 • Shree Swami Narayan Mandir, Pij
 • Shree Sankheshwar Prashwanath Jain Derasar, Gandhinagar
 • Nilkanth Mahadev Mandir, Savli
 • Ναός Shree Lavreshwar Mahadev, Σουράτ
 • Ναός Shri Somnath Jyotirlinga, Somnath
 • BAPS Akshardham Temple, Gandhinagar
 • ISKCON Surat, Surat
 • Shree Swaminarayan Temple Bhuj (Bhuj Mandir), Kutch
 • Ναός Shree Dwarkadhish, Dwarka

Βόρειο Γκουτζαράτ:

 • Ναός Shamalaji, Samalaji
 • BAPS Swaminarayan Mandir, Bopal
 • Shree Kashtabhanjan Dev Hanumanji Mandir. Σαλανγκπούρ
 • Ναός Goga Patan, Patan
 • Om ManokamnaPurna Mahadev, Ahmadabad
 • Naresh (Ναός Chamunda), Khorsam
 • Naklank Dham, Σουράτ
 • Ναός Jai Bajarang Bali, Mayapadar
 • Γκόγκα Μαχαράτζ Μαντίρ, Ράνιπ
 • Jay Shree Jogani Maa Mandir, Αχμανταμπάντ

Νότιο Γκουτζαράτ:

 • Ναός Hutheesing Jain, Αχμανταμπάντ
 • Ναός Ambika Niketan, Surat
 • Ναός Sri Shirdi Sai, Σουράτ
 • Shri AjitnathBhagwanShwetamber Jain Derasar, Taranga
 • Ναός EME, Vadodara
 • Ram Madhi, Σουράτ
 • Shree Swaminarayan Mandir Kalupur, Αχμανταμπάντ
 • Bhalka Tirtha, Somnath
 • Ναός Chintamani Parshvnath Jain, Navsari
 • Shri Bhadreshwar Jain Tirth Derasar, Bhadreshwar

Saurashtra -Kutch:

 • Ναός Shree Someshwar Mahadev, Rajkot
 • Ναός Nageshwar Jyotirlinga, Daarukavanam
 • Shree Kashtabhanjan Dev Hanumanji Mandir, Σαλανγκπούρ
 • Bhalka Tirtha, Somnath
 • Shitla Mandir, Saurashtra
 • MELDI MATAJI TEMPLE, Rajkot
 • Shiv Mandir και Umiya Mata Mandir, Ahmadabad
 • Ναός Digambar Jain, Jetpur
 • Ναός Swaminarayan, Jadavpura
 • Shree Gopinathji Mandir, Γκαντάδα

Μέχρι το τέλος αυτού του άρθρου, ελπίζουμε να καταλαβαίνετε γιατί αυτή η κατάσταση είναι τόσο δημοφιλής για τον θρησκευτικό τουρισμό. Το Γκουτζαράτ είναι ένα κράτος που έχει συμβάλει σημαντικά στην προστασία του Ινδουισμού και της ινδικής κουλτούρας. Αυτοί οι ναοί είναι ενσαρκώσεις της πλούσιας κληρονομιάς της χώρας μας που έχουν διατηρηθεί για τόσους αιώνες. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ναούς είναι αρκετά αρχαίοι και παρά τις εισβολές και τις ξένες απειλές, άντεξαν εγκαίρως να μας πουν την ιστορία της εποχής που πέρασε. Όχι μόνο είναι γνωστοί για την όμορφη τέχνη και την αρχιτεκτονική, αλλά και για τη σύνδεσή τους με την ινδική μυθολογία μας. Αυτή είναι η περήφανη γη του Sri Krishna Janmashtami!