9 διάσημοι ναοί στο Rameswaram με γκαλερί φωτογραφιών

Όντας Ινδουιστής, ένιωθα πάντα περήφανος λόγω των πλούσιων παραδόσεων που ακολουθούνται στους ναούς μας. Δεν λατρεύουν όλοι οι άνθρωποι να πηγαίνουν για επίσκεψη στο ναό τα Σαββατοκύριακα. Αλλά αν έρθετε στο Rameshwaram και επισκεφθείτε τουλάχιστον έναν ναό στο Rameswaram, τότε τα σχέδιά σας θα αλλάξουν από εκεί και πέρα. Ναι, όταν πρόκειται για περιοδεία στη Νότια Ινδία, οι ναοί είναι από τους καλύτερους για εξερεύνηση. Ο τρόπος με τον οποίο είναι χτισμένοι αυτοί οι ναοί θα σας ξετρελάνει. Είναι πραγματικά ενδιαφέρον να δούμε την αρχιτεκτονική δεξιοτεχνία στους ναούς στο Rameswaram India. Η μεγαλοπρεπής πόλη Rameswaram στεγάζει πολλούς ναούς. Εδώ καταγράφονται 9 από τους ναούς που πρέπει να επισκεφθείτε στο Rameshwaram.

Εδώ είναι η λίστα με τους σημαντικούς ναούς στο Rameswaram με λεπτομέρειες:

1. Ναός Ramanathswamy:

ναοί στο rameswaram

Ο πιο διάσημος ναός που βρίσκεται στο Rameswaram είναι ο ναός Ramanathswamy που είναι αφιερωμένος στον Λόρδο Shiva με τη μορφή Jyothirlinga. Είναι ένας από τους 12 ναούς της Jyothirlinga. Τον 12ο αιώνα, αυτός ο ναός επεκτάθηκε. Οι Shaivites, Vaishnavites και Smarthas θεωρούν αυτόν τον ναό ως ιερό προσκύνημα. Η προεδρεύουσα θεότητα του ναού έχει τη μορφή λινγκάμ ή φαλλικού λίθου. Ο ναός Ramanathswamy είναι ένας από τους τέσσερις ιερότερους χώρους των Ινδουιστών Char Dham. Ο ναός Ramanathswamy είναι επίσης διάσημος για τον μακρύτερο διάδρομο ναών στον κόσμο. Οι ιερείς του ναού Ramanathaswamy είναι Marathi Brahmins του Maharashtra.

 • Χρόνοι ναών: Ανοιχτό όλες τις ημέρες – 4:30 π.μ. έως 1:00 μ.μ. και 3:00 μ.μ. έως 20:30 μ.μ
 • Διεύθυνση Ναού: Rameswaram, Tamil Nadu 623526
 • Ενδυματολογικός κώδικας: Φορέστε απλό παραδοσιακό φόρεμα. Τα τζιν δεν επιτρέπονται.
 • Πώς να προσεγγίσετε: Πτήση με πτήση στο αεροδρόμιο Madurai, το οποίο απέχει 149 χιλιόμετρα από τον ναό. Σε αυτήν την τοποθεσία υπάρχουν συχνά τρένα και λεωφορεία.
 • Καλύτερη ώρα για επίσκεψη: Διάφορα ινδουιστικά φεστιβάλ γιορτάζονται στον ναό με βάση τη θρησκευτική του σημασία και επομένως είναι μια καλή στιγμή να επισκεφθείτε αυτόν τον ναό σε οποιαδήποτε από αυτές τις περιπτώσεις.
 • Πλησιέστερο αξιοθέατο: Γέφυρα Pamban, παραλία Dhanushkodi, ναός Hanuman, τόπος ταφής του APJ Abdul Kalam.

2. Gandhamadhana Parvatham:

ναοί στο rameswaram

Το Gandhamadhana Parvatham είναι το βουνό που αναφέρεται στη Ramayana από όπου ο Λόρδος Hanuman υποτίθεται ότι έφερνε φαρμακευτικά βότανα για να σώσει τη ζωή του Laxman. Αυτό ήταν το ίδιο το βουνό που έφερε στους ώμους του ο Λόρδος Χανουμάν. Στην κορυφή του βουνού, βρίσκεται ένας διώροφος ναός του Λόρδου Ράμα, ο οποίος φιλοξενεί επίσης τα αποτυπώματα των ποδιών του σε ένα τσάκρα. Ο ναός του λόφου βρίσκεται 3 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη και λέγεται ότι είναι το υψηλότερο σημείο του Rameswaram. Αυτός ο ναός κατατάσσεται 7 ανάμεσα στα μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε στο Rameshwaram. Τα σκαλιά και οι τοίχοι του ναού είναι σχεδιασμένα με λευκές και κόκκινες οριζόντιες ράβδους. Αυτό είναι ένα κοινό φαινόμενο που θα δείτε στους περισσότερους ναούς στο Νότο.

 • Χρόνοι ναών: ανοιχτό όλες τις ημέρες της εβδομάδας στις 7:00 π.μ. έως 1:00 μ.μ. και 3:00 μ.μ. έως 6:00 μ.μ
 • Διεύθυνση Ναού: 3 χιλιόμετρα από το νησί, Rameshwaram, Ramanathapuram, Tamil Nadu – 623526
 • Ενδυματολογικός κώδικας: δεν υπάρχει τέτοιος συγκεκριμένος κώδικας ενδυμασίας, αλλά φορέστε παραδοσιακά έθνικ ρούχα.
 • Πώς να προσεγγίσετε: Η πλησιέστερη τοποθεσία είναι το κέντρο της πόλης, το οποίο απέχει 2,5χλμ. Από τον ναό. Ακόμα και το περπάτημα είναι μια καλή ιδέα το πρωί στο ναό.
 • Καλύτερη ώρα για επίσκεψη: Αρκετά ινδουιστικά φεστιβάλ όπως το Rama Navami είναι μια καλή στιγμή για να επισκεφθείτε αυτόν τον ναό.
 • Πλησιέστερο αξιοθέατο: Παραλία Dhanushkodi, Agni Theertham, Viloondi Theertham, ναός Rameshwaram.

3. Ναός Panchmukhi Hanuman:

ναοί στο rameswaram

Βρίσκεται 2 χιλιόμετρα μακριά από τον ναό Ramanathswamy, ο ναός Panchmukhi Hanuman είναι ιδιαίτερα ιερός για τους Ινδουιστές. Σύμφωνα με τη λαϊκή πεποίθηση, λέγεται ότι ο λόρδος Χάνουμαν αποκάλυψε την πεντάπρόσωπη μορφή του για πρώτη φορά σε αυτόν ακριβώς τον ναό. Εκτός από ένα άγαλμα του Λόρδου Χάνουμαν που έχει αλειφθεί με σίντορ ή βερμούλινγκ, ο ναός έχει επίσης είδωλα του Λόρδου Ράμα, του Λαξμάν και της θεάς Σίτα. Η πλωτή πέτρα στο ναό πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Sethu Bandhanam όπως αναφέρεται στη Ramayana. Είναι ένας από τους γιγάντιους ροκ ναούς στο Rameshwaram που μπορεί κανείς να δει. Το άγαλμα είναι σκαλισμένο τόσο όμορφα που ακόμη και οι καλύτερες λεπτομέρειες φαίνονται στην αρχιτεκτονική του αριστεία.

 • Χρόνοι ναών: Ανοιχτό όλες τις ημέρες από τις 6:00 το πρωί έως τις 12:00 το βράδυ και ανοίγει ξανά από τις 4:00 το απόγευμα έως τις 9:00 το βράδυ
 • Διεύθυνση Ναού: Rameswaram, Tamil Nadu 623526
 • Ενδυματολογικός κώδικας: χωρίς συγκεκριμένο κώδικα ενδυμασίας
 • Πώς να προσεγγίσετε: Όλα τα μέσα μεταφοράς είναι προσβάσιμα σε αυτόν τον ναό. Κάποιος μπορεί να πάει με λεωφορείο, ή ακόμη και να νοικιάσει ταξί για να φτάσει στον ναό.
 • Καλύτερη ώρα για επίσκεψη: Hanuman Jayanti, τα Σάββατα καθώς και αρκετά άλλα ινδουιστικά φεστιβάλ είναι μια καλή στιγμή για να επισκεφθείτε αυτόν τον ναό
 • Πλησιέστερο αξιοθέατο: Ναός Arulmigu Ramanathaswamy, ναός Rameshwaram, παραλία Dhanushkodi.

4. Jada Tirtham:

ναοί στο rameswaram

Το Jada Tirtham βρίσκεται σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων από τον ναό Ramanathswamy και είναι διάσημο μεταξύ των Ινδουιστών για την παρουσία της ιερής λίμνης του. Σύμφωνα με τη δημοφιλή πεποίθηση, ο Λόρδος Ράμα έπλυνε τα Τζάτα ή τα μαλλιά του σε αυτή τη λίμνη, όταν επρόκειτο να λατρέψει τον Σίβα Λίνγκαμ αφού σκότωσε τη Ραβάνα. Ακριβώς δίπλα στη λίμνη, ένας ναός βρίσκεται δίπλα του, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον Λόρδο Καπαρντισβάρα, ο οποίος είναι ο μόνος ναός στην Ινδία αφιερωμένος σε αυτόν.

 • Χρόνοι ναών: Ανοιχτό όλη την εβδομάδα από 6:00 π.μ. έως 11:00 μ.μ. και 4:00 μ.μ. έως 20:00 μ.μ
 • Διεύθυνση Ναού: Ramanathapuram, Coimbatore, Tamil Nadu 623526
 • Ενδυματολογικός κώδικας: φορέστε παραδοσιακό εθνικό φόρεμα.
 • Πώς να προσεγγίσετε: Αυτός ο ναός βρίσκεται σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων από τον ναό Ramanathaswamy, επομένως μπορεί κανείς να φτάσει σε αυτόν με όλα τα μέσα μεταφοράς. Βασιστείτε στο λεωφορείο.
 • Καλύτερη ώρα για επίσκεψη: Ο Rama Navami καθώς και το Shivratri είναι μια καλή στιγμή για να επισκεφθείτε αυτήν την ιερή λίμνη.
 • Πλησιέστερο αξιοθέατο: Ναός Dhanushkodi, γέφυρα του Αδάμ, καταφύγιο υδρόβιων πτηνών.

5. Ναός Dhanushkodi:

ναοί στο rameswaram

Ο ναός Dhanushkodi που βρίσκεται σε μια μικρή πόλη Dhanushkodi κοντά στο Rameswaram είναι όμορφα επενδεδυμένος με ρηχές παραλίες, ιστορικά ερείπια και υπέροχη έκταση θάλασσας. Η μικρή πόλη, στην παραλία, στεγάζει έναν αρχαίο ναό που είναι εντελώς ερειπωμένος. Ο ναός έχει αναφερθεί πολλές φορές σε διαφορετικές εκδοχές της Ραμαγιάνα. Το μέρος πρέπει να το δουν όλοι όσοι απολαμβάνουν τη γραφική ομορφιά και αγαπούν τις ιστορικές ιστορίες. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ναούς του Rameshwaram. Ο ναός Dhanushkodi είναι ένας από τους ναούς που πρέπει να επισκεφθείτε στο Rameshwaram.

 • Χρόνοι ναών: Καθημερινά ανοίγει στις 6:00 το πρωί και κλείνει στις 7:00 το απόγευμα
 • Διεύθυνση Ναού: Dhanushkodi, Rameswaram, 623526, Tamil Nadu
 • Ενδυματολογικός κώδικας: φορέστε ένα απλό φόρεμα. Τα τζιν δεν επιτρέπονται. Αν φοράτε πουκάμισο, πρέπει να τα αφαιρέσετε πριν μπείτε μέσα στο ναό.
 • Πώς να προσεγγίσετε: υπάρχουν συχνά λεωφορεία που σας μεταφέρουν σε αυτόν τον ναό. Βρίσκεται σε μια εύκολα προσβάσιμη τοποθεσία.
 • Καλύτερη ώρα για επίσκεψη: Αρκετά ινδουιστικά φεστιβάλ καθώς και άλλες ημέρες είναι επίσης υπέροχα για να επισκεφθείτε τον μεγαλύτερο ναό του Rameshwaram.
 • Πλησιέστερο αξιοθέατο: Παραλία Dhanushkodi, γέφυρα Pamban, γέφυρα Adam, γέφυρα Annai Indira Gandhi Road

6. Ναός Nambu Nayaki Amman:

ναοί στο rameswaram

Ο ναός Nambu Nayaki Amman είναι ένα μικρό ιερό της Νότιας Ινδίας που βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από τον ναό Ramanathswamy και είναι αφιερωμένο στη θεά Dakshina Kali, η οποία λατρεύεται για καλή υγεία και γονιμότητα. Η λαϊκή πεποίθηση λέει ότι η θεότητα εμφανίστηκε μπροστά σε δύο σοφούς που ήταν οι Dakshina Duruvan και Pachima Duruvan με τη μορφή της Dakshina Kali. Οι δύο σοφοί συνεχίζουν να μένουν εκεί για να θεραπεύσουν τους ντόπιους καθώς ήταν ευλογημένοι από τη θέα της Θεάς. Πιστεύεται ότι οι πιστοί που δεν έχουν παιδιά αν προσεύχονται με όλη τους την καρδιά θα ευλογηθούν με ένα παιδί. Υπάρχουν επίσης φήμες ότι για άτομα που περιμένουν γάμους ή έχουν καθυστέρηση στους γάμους λαμβάνουν καλές προτάσεις αφού προσευχηθούν στη θεά Nambu Nayaki Amman.

 • Χρόνοι ναών: Ανοιχτό όλες τις ημέρες.
 • Διεύθυνση Ναού: Ταμίλ Νάντου 623526
 • Ενδυματολογικός κώδικας: χωρίς κώδικα ενδυμασίας
 • Πώς να προσεγγίσετε: Τα ταξί και τα αυτοκίνητα είναι εύκολα διαθέσιμα στο Rameshwaram που θα σας μεταφέρουν σε αυτόν τον ναό.
 • Καλύτερος χρόνος για επίσκεψη: Το Navratri καθώς και πολλά άλλα φεστιβάλ είναι μια καλή στιγμή για να επισκεφθείτε αυτόν τον ναό.
 • Πλησιέστερο αξιοθέατο: Lakshmana trham, ναός Ramanathaswamy, Agni Theertham,

7. Ναός Kothandaraswamy:

ναοί στο rameswaram

Ο ναός Kothandaraswamy είναι ένα αρχαίο προσκυνηματικό σημείο στο Rameswaram, ηλικίας άνω των 500 ετών. Ο ναός βρίσκεται κοντά στη θάλασσα και είναι το κατάλληλο μέρος για να εντοπίσουμε τα ίχνη του Λόρδου Ράμα. Εκτός από τη στέγαση ενός ειδώλου του Λόρδου Ram, ο ναός έχει επίσης είδωλα της Sita, Laxman και Vibhishan. Η δημοφιλής πεποίθηση και οι πίνακες στον τοίχο του ναού λένε ότι ο Λόρδος Ράμα πραγματοποίησε τις τελευταίες τελετές του Παταμπισεκάμ του Βιμπισάν εδώ. Ένα από τα ιδιόμορφα χαρακτηριστικά αυτού του ναού είναι ότι, αυτός είναι ο μόνος ναός που έχει επιβιώσει από τον κυκλώνα του 1964 που ξέπλυσε το Dhanushkodi.

 • Χρόνοι ναών: Ανοιχτό όλες τις ημέρες 6:00 π.μ. – 7:00 μ.μ
 • Διεύθυνση Ναού: Temple, Kochi – Madurai – Dhanushkodi Rd, Munichallai, Madurai, Tamil Nadu 625009
 • Ενδυματολογικός κώδικας: Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κώδικας ενδυμασίας, αλλά προσπαθήστε να φορέσετε ινδική εθνική ένδυση. Αν οι άνδρες φορούν πουκάμισο πρέπει να το βγάλουν πριν μπουν στο ναό.
 • Πώς να προσεγγίσετε: Ο ναός βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την κύρια πόλη, επομένως υπάρχουν συχνά λεωφορεία και αυτοκίνητα και ταξί.
 • Καλύτερη ώρα για επίσκεψη: Οποιαδήποτε εποχή του χρόνου είναι μια καλή στιγμή για να επισκεφθείτε αυτόν τον ιστορικά σημαντικό ναό.
 • Πλησιέστερο αξιοθέατο: APJ Abdul Kalam Ταφικός χώρος, γέφυρα Pamban, γέφυρα του Adam, Thiruppullani

8. Lakshmana Tirtham:

ναοί στο rameswaram

Παρόμοιο με αυτό της Jada Tirtham, το Lakshama Tirtham στεγάζει μια ιερή λίμνη κοντά σε έναν ναό αφιερωμένο στη Lakshmana. Είναι κοντά στον ναό Ramanathswamy. Ο ναός έχει επίσης είδωλα της Σίτα και του Λόρδου Ράμα. Ο τοίχος του ναού αποτελείται από πολλά χαρακτικά της Ραμαγιάνα. Οι προσκυνητές που επισκέπτονται το μέρος συχνά κάνουν μια βουτιά στην ιερή λίμνη. Αυτό οφείλεται στην ιστορία όπου ο Λόρδος Λάκσμαν έβαλε ένα Σίβα Λίνγκα και προσευχήθηκε στον Λόρδο Σίβα να εξαφανίσει τις αμαρτίες του κάνοντας μπάνιο στη λίμνη. Ο ναός έχει μια μαζική γιορτή κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ pooyam της Ταϊλάνδης όπου ο Θεός Ramanathaswamy φαίνεται σε μια πλωτή πορεία αυτοκινήτων μέσα στη λίμνη Lakshmana Theertha.

 • Χρόνοι του Ναού: Ανοιχτό όλες τις ημέρες 6:00 π.μ. έως 12:00 μ.μ. και 4:00 μ.μ. έως 20:00 μ.μ
 • Διεύθυνση Ναού: Rameswaram, Tamil Nadu 623526
 • Ενδυματολογικός κώδικας: Χωρίς κώδικα ενδυμασίας
 • Πώς να προσεγγίσετε: Ο ναός βρίσκεται σε εύκολη πρόσβαση. Η πλησιέστερη στάση λεωφορείου είναι η στάση λεωφορείων Rameshwaram, η οποία απέχει μόλις 1 χλμ. Από τον ναό. Οι τουρίστες μπορούν είτε να επιλέξουν λεωφορείο είτε να πάρουν αυτοκίνητο ή ταξί και να έρθουν.
 • Καλύτερη ώρα για επίσκεψη: Το φεστιβάλ Thai Pooyam είναι μια καλή στιγμή για να επισκεφθείτε αυτόν τον ναό αφιερωμένο στον Λόρδο Lakshman.
 • Πλησιέστερο αξιοθέατο: Agni Theertham, παραλία Dhanushkodi, ναός Dhanushkodi, οδική γέφυρα Annai Indira Gandhi.

9. Villondi Tirtham:

ναοί στο rameswaram

Villondi Tirtham σημαίνει κυριολεκτικά το θαμμένο τόξο. Αυτό είναι το μέρος σύμφωνα με τις πεποιθήσεις όπου ο Λόρδος Ράμα βύθισε το τόξο του στο νερό της θάλασσας για να ξεδιψάσει τη Σίτα. Ο χώρος στεγάζει επίσης έναν ναό της Ekantha Ramar, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν ο τόπος όπου ο Λόρδος Ράμα αναπαύτηκε πριν επιτεθεί στη Λάνκα. Είναι ένα από τα όμορφα μέρη για να επισκεφθείτε στο Rameshwaram καθώς έχετε την ευκαιρία να περπατήσετε μέσα από μια στενή γέφυρα που έχει κατασκευαστεί πάνω από τη θάλασσα. Το Villondi Tirtham βρίσκεται 7 χιλιόμετρα μακριά από τον ναό Rameshwaram στον κεντρικό δρόμο, που συνδέει τη γέφυρα Pamban.

 • Χρόνοι ναών: Ανοιχτό όλες τις ημέρες 24 ώρες
 • Διεύθυνση ναού: Thangachi madam, Rameswaram – 623526, Tamilnadu, Thangachimadam, Tamil Nadu 623526
 • Ενδυματολογικός κώδικας: Φορέστε dhoti ή mund. Αν φοράτε πουκάμισο, πρέπει να το αφαιρέσετε κατά την είσοδό σας στο ναό. Δεν επιτρέπονται μοντέρνα ή δυτικά φορέματα.
 • Πώς να προσεγγίσετε: Η πλησιέστερη στάση λεωφορείου είναι η στάση λεωφορείων Rameshwaram, η οποία απέχει 6 χιλιόμετρα, ο πλησιέστερος σιδηροδρομικός σταθμός είναι 11 χιλιόμετρα μακριά. Υπάρχουν κυβερνητικά λεωφορεία που τρέχουν από το Rameshwaram προς αυτόν τον ναό.
 • Καλύτερη ώρα για επίσκεψη: Οποιαδήποτε μέρα του χρόνου είναι μια καλή στιγμή για να επισκεφθείτε αυτήν την όμορφη τοποθεσία.
 • Πλησιέστερο αξιοθέατο: Γέφυρα Annai Indhira Gandhi Road, γέφυρα Pamban, ναός Rameshwaram, ναός Ramanathaswamy, ταφικό παλάτι του APJ Abdul Kalam.

Μέχρι τώρα, ίσως έχετε δει μερικούς από τους πιο διάσημους ναούς του Rameshwaram. Αυτοί οι ναοί δεν προορίζονται μόνο για πνευματική φώτιση, αλλά μπορούν επίσης να θεωρηθούν ως τουριστικό σημείο. Ο ενδυματολογικός κώδικας που προτιμάται γενικά είναι η παραδοσιακή ένδυση. Η εξερεύνηση των ναών μας και η γνώση περισσότερων για την ιστορία τους μας κάνει περήφανους που είμαστε Ινδοί. Οι ιστορίες των Θεών και των Θεών που έχουμε ακούσει στη Μαχαμπαράθα και τη Ραμαγιάνα έχουν στοιχεία και για αυτούς τους ναούς.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις:

1. Ποιος ναός στο Rameswaram είναι αφιερωμένος στον Λόρδο Shiva?

Απάντηση: Ο ναός Ramanathswamy στο Rameswaram είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στον Λόρδο Shiva. Ο ναός έχει ένα από τα 12 Jyotirlinga αφιερωμένα στον Κύριο.

2. Πόσο μακριά είναι το Dhanushkodi από το Rameswaram?

Απάντηση: Το Dhanushkodi είναι μια ακατοίκητη πόλη δίπλα στην παραλία, που βρίσκεται σε απόσταση 21 χιλιομέτρων από το Rameswaram και είναι εύκολα προσβάσιμο από οδικούς άξονες.

3. Ποιος είναι ο πιο αρχιτεκτονικά σημαντικός ναός στο Rameswaram?

Απάντηση: Κάθε ναός στο Rameswaram κατέχει μια σημαντική θέση στον πολιτισμό και την ιστορία της Ινδουιστικής Μυθολογίας, αλλά αρχιτεκτονικά είναι ο ναός Kothandaraswamy που έχει μεγάλη σημασία καθώς επέζησε του κυκλώνα του 1964 που κατέστρεψε το Dhanushkodi.