Αιτίες και συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου

Το μεγαλύτερο μέρος που καταλαμβάνει το παχύ έντερο είναι το παχύ έντερο στο σώμα μας, το οποίο παίζει τεράστιο ρόλο στην πέψη βοηθώντας το σώμα μας να απορροφήσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες από το αίμα και την τροφή. Όταν αυτό το κόλον επηρεάζεται από κακοήθεις όγκους ή κύτταρα που είναι καρκινικά στη φύση, σχηματίζεται μια κατάσταση που ονομάζεται καρκίνος του παχέος εντέρου. Αυτός ο όγκος συσσωρεύει συνήθως το εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου. Μια μελέτη αποκάλυψε ότι ένας από τους πιο συνηθισμένους ασθενείς με καρκίνο ανήκει στην ομάδα του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν είναι ίδιος με τον καρκίνο του ορθού, ο οποίος προέρχεται από το ορθό. Ωστόσο, όταν και οι δύο αυτοί τύποι καρκίνου αναπτύσσονται μαζί, είναι γνωστός ως καρκίνος του παχέος εντέρου.

Αιτίες και συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου

Σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου, ο κακοήθης όγκος εξαπλώνεται σε διάφορα μέρη του σώματος, αν δεν αφαιρεθεί έγκαιρα κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης. Μετά τον σχηματισμό κακοήθους όγκου, τα καρκινικά κύτταρα στο παχύ έντερο ταξιδεύουν σε άλλα μέρη του σώματος μέσω του αίματος και του λεμφικού συστήματος. Τα κακοήθη κύτταρα τότε αρχίζουν να αναπτύσσονται σε αυτά τα μέρη, καταστρέφοντας όλους τους υγιείς ιστούς του σώματος. Αυτό αναφέρεται ως «μετάσταση» και είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση, η οποία είναι ακόμη πιο δύσκολη στη θεραπεία.

Στην ιατρική ορολογία, ο καρκίνος του παχέος εντέρου ή οποιαδήποτε άλλη μορφή καρκίνου είναι μια ασθένεια που προκαλείται λόγω του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού των κυττάρων που δεν πεθαίνουν. Στο σώμα μας, τα φυσιολογικά κύτταρα ακολουθούν έναν κύκλο ανάπτυξης, διαίρεσης και τέλος θανάτου. Ωστόσο, τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου δεν υφίστανται πραγματιστικό θάνατο και συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να διαιρούνται. Διαπιστώθηκε μέσω διαφόρων ερευνών ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου αναπτύσσεται όταν τα υγιή κύτταρα που υπάρχουν στο κόλον, αναπτύξουν κάποια λάθη στο DNA τους. Όταν το DNA οποιουδήποτε κυττάρου καταστραφεί, γίνεται καρκινικό και συνεχίζει να διαιρείται. Λόγω της συνεχούς διαίρεσης, όταν τα κύτταρα συσσωρεύονται, εξελίσσονται σε όγκο.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου προκαλεί και συμπτώματα:

Αυτό το άρθρο θα σας ενημερώσει για τα συμπτώματα και τις αιτίες του καρκίνου του παχέος εντέρου, που θα σας βοηθήσουν να γνωρίζετε για αυτόν τον καρκίνο.

Αιτίες καρκίνου του παχέος εντέρου:

Οι ακριβείς αιτίες του καρκίνου του παχέος εντέρου δεν είναι ακόμη γνωστές, ωστόσο παρατίθενται παρακάτω οι 10 κορυφαίοι 10 πιθανοί παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

1. Ηλικία:

Η ηλικία δεν είναι ακριβώς μια άμεση αιτία καρκίνου του παχέος εντέρου, ωστόσο διαπιστώνεται ότι μετά την ηλικία των 50 ετών, το 25% των ανθρώπων αναπτύσσουν πολύποδες. Αυτοί οι πολύποδες μπορούν στη συνέχεια να μετατραπούν σε καρκινικούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αναπτύσσεται από αυτούς τους αδενωματώδεις πολύποδες που υπάρχουν στο παχύ έντερο και αναφέρονται επίσης ως «πολύποδες του παχέος εντέρου».

2. Διαβήτης:

Ο διαβήτης μπορεί να είναι μια από τις κύριες αιτίες ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με τις πρόσφατες μελέτες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εξάρτηση από την ινσουλίνη συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Διαπιστώθηκε επίσης ότι περισσότερο από το 40% των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν διαβήτη.

3. Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD):

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου ή IBD είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη νόσο του Chron ή την ελκώδη κολίτιδα. Οι ερευνητές έχουν αποδείξει ότι ένα άτομο με IBD διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Πιο συγκεκριμένα, εάν το άτομο έχει μολυνθεί από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου για μεγαλύτερη διάρκεια, οι πιθανότητές του/της να αναπτύξει καρκίνο του παχέος εντέρου αυξάνονται σημαντικά.

4. Οικογενειακό Ιατρικό Ιστορικό:

Αν και δεν μπορεί να δηλωθεί με ακρίβεια ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι κληρονομικός, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό έπαιξε σημαντικό ρόλο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό δεν θα αναπτύξουν ποτέ καρκίνο του παχέος εντέρου. Το πόσο το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας σας θέτει σε κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου εξαρτάται από την ηλικία και τη συγγένεια αίματος του μέλους της οικογένειας που διαγνώστηκε για το ίδιο.

5. Διατροφή:

Η διατροφή μπορεί να σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας. Μια δίαιτα υψηλή σε χοληστερόλη και λίπος μπορεί να μετατραπεί σε αιτία καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπλέον, οι δίαιτες χαμηλών ινών μπορούν επίσης να αυξήσουν τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, η έρευνα δεν είναι πολύ τεκμηριωμένη.

6. Φύλο και Γενετική:

Εάν είστε άνδρας, οι πιθανότητές σας να αναπτύξετε καρκίνο του παχέος εντέρου είναι συγκριτικά υψηλές σε σύγκριση με τις γυναίκες. Επίσης, η γενετική μπορεί επίσης να αποδοθεί στην εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Πρόσφατη έρευνα που έγινε σχετικά αποκάλυψε ότι σχεδόν το 25% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν δείξει κάποια μορφή γενετικής σύνδεσης.

7. Έλλειψη άσκησης:

Η άσκηση είναι καλή για τη γενική υγεία του σώματος. Η διατήρηση της φυσικής κατάστασης είναι το κλειδί για να είστε υγιείς. Ακολουθώντας κάποια μορφή ρουτίνας άσκησης δίνει ώθηση στο ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει κάθε μορφή ξένων λοιμώξεων. Έχει διαπιστωθεί ότι η καθιστική ζωή μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου.

8. Παχυσαρκία:

Η παχυσαρκία έχει βρεθεί ότι είναι αιτία πολλών ιατρικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου. Στην ιατρική ορολογία, η παχυσαρκία είναι μια κατάσταση όταν ένα άτομο υπερβαίνει το συνιστώμενο βάρος του/της και γίνεται υπέρβαρο. Η παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

9. Κάπνισμα και ποτό:

Έχει διαπιστωθεί ότι το μακροχρόνιο κάπνισμα τσιγάρων μπορεί ακόμη και να αποδοθεί ως αιτία καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό συμβαίνει επειδή, ο καπνός από το τσιγάρο μεταφέρει καρκινογόνες ουσίες στο παχύ έντερο και επίσης η χρήση καπνού τείνει να αυξήσει το μέγεθος των πολύποδων.

10. Περιβάλλον:

Το περιβάλλον σας μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο τόπος όπου ζείτε, το επάγγελμά σας και το είδος των ανθρώπων γύρω σας μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, στις περισσότερες περιπτώσεις ο καρκίνος του παχέος εντέρου ξεκινάει μικρός σχεδόν μοιάζει, ο οποίος είναι μη καρκινικός και θεραπεύσιμος. Αυτές οι συστάδες κυττάρων, γνωστές και ως αδενωματώδεις πολύποδες σταδιακά με την πάροδο του χρόνου γίνονται καρκινικές. Ωστόσο, σε αυτή τη σταδιακή ανάπτυξη, αυτό είναι θεραπεύσιμο, οπότε είναι πάντα καλύτερο να γνωρίζετε τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Για καλύτερη γνώση, 10 κύρια συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου παρατίθενται παρακάτω.

Συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου:

1. Δυσκοιλιότητα:

Το παχύ έντερο είναι επίσης υπεύθυνο για τις κινήσεις του εντέρου σας, οπότε το πρώτο σύμπτωμα του καρκίνου του παχέος εντέρου θα είναι δυσκοιλιότητα ή πρόβλημα στις κινήσεις του εντέρου. Σύμφωνα με τις πρόσφατες μελέτες, η χρήση καθαρτικών ή δυσκοιλιότητας θέτει ένα άτομο σε υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Γενικά το πιο κοινό πρόβλημα είναι η δυσκοιλιότητα ή η αίσθησή της. Μια αλλαγή στις κινήσεις του εντέρου ή στη συνέπεια ή τη συνηθισμένη συνήθεια μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα. Ωστόσο, αυτά είναι κοινά συμπτώματα και δεν πρέπει να συγχέονται με κοινή δυσκοιλιότητα. Η παράταση δεν είναι επίσης καλή επιλογή.

2. Διάρροια:

Η διάρροια μπορεί να φαίνεται σαν μια κοινή ιατρική κατάσταση. Ωστόσο, θα μπορούσε ακόμη και να αποδειχθεί ένα πρώιμο σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου. Εάν ένα άτομο επηρεάζεται από διάρροια για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών, θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο αναπτυσσόμενο στάδιο καρκίνου του παχέος εντέρου. Με την ανάπτυξη του όγκου, οι κινήσεις του εντέρου παρεμποδίζονται και μπορεί να οδηγήσουν σε εναλλασσόμενη διάρροια ή δυσκοιλιότητα λόγω της διαρροής υγρών κοπράνων. Κατά τη διάρκεια τέτοιων καταστάσεων, το άτομο μπορεί επίσης να παρουσιάσει ναυτία, έμετο, γαστρική δυσφορία και ακόμη και κοιλιακό άλγος. Επίσης ο όγκος μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στην επένδυση του εντέρου. Εάν υποφέρετε από διάρροια για περισσότερες από μερικές ημέρες, είναι επιτακτική ανάγκη να συμβουλευτείτε έναν καλό γιατρό καθώς προκαλεί αφυδάτωση, απώλεια θρεπτικών συστατικών ή ακόμη και ενδεικτικό του αναπτυσσόμενου καρκίνου.

3. Αιμορραγία:

Συνήθως, οι σωροί είναι η αιτία του αίματος στα κόπρανα, η οποία συμβαίνει όταν οι φλέβες στην περιοχή του ορθού γίνονται αδύναμες και προκαλούν αιμορραγία κατά τη στιγμή της κίνησης του εντέρου. Ενώ οι σωροί λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, συνήθως ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία από το ορθό, γενικά ή κατά τη στιγμή της απέκκρισης. Η αιμορραγία που προκαλείται κατά τους σωρούς είναι γενικά κόκκινη, ενώ η παρουσία μαύρου ή σκούρου κόκκινου αίματος στα κόπρανα μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού. Μπορεί να μην είναι πάντα μια επώδυνη διαδικασία, αλλά προσέξτε το αίμα στα κόπρανά σας και αν κάποιος ήδη υποφέρει από αυτό, ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνετε έναν ενδελεχή έλεγχο σε προηγούμενα στάδια πριν αυτό αρχίσει να γίνεται σοβαρό.

4. Κάτω κοιλιά:

Ακόμα ένα σύμπτωμα του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι ο έντονος πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα σε ξαφνικές στιγμές. Προκαλείται κυρίως λόγω της ανάπτυξης του όγκου στην πεπτική οδό, στο ορθό ή στο παχύ έντερο. Δεν χρειάζεται να είναι κάποια συγκεκριμένη στάση που να επιδρά στον ξαφνικό πόνο σας. Το ίδιο συμβαίνει με τον πόνο στους μυς της πλάτης. Ωστόσο, ένας κακός πόνος στην πλάτη μπορεί ακόμη και να είναι η αιτία μιας απλής κακής στάσης ή μυϊκής κράμπας, οπότε βεβαιωθείτε ότι δεν κρίνετε τη λάθος ασθένεια. Εάν μόνο αυτός ο πόνος διαρκεί περισσότερο από το κανονικό, μπορείτε να κρίνετε τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

5. Σταθερή ώθηση για κίνηση του εντέρου:

Μια συνεχής παρόρμηση για καθαρισμό των κενώσεων και όμως μετά την καταπόνηση δεν περνούν κόπρανα, ιατρικά δεν είναι καλό σημάδι. Η παραλλαγή του σχήματος των κενώσεων μπορεί να αποδειχθεί ένα από τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι ασαφείς κινήσεις του εντέρου προκαλούνται όταν η ανάπτυξη του όγκου εμποδίζει την κίνηση των εντέρων, προκαλώντας έτσι εμπόδιο στο να αδειάσει εντελώς τα έντερα. Εάν το πρόβλημα της ατελούς εκκένωσης επιμένει ακόμη και μετά από επαναλαμβανόμενες κενώσεις, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό. Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να αποτρέψει τις ασθένειες να γίνουν πιο σοβαρές.

6. Απώλεια βάρους:

Ένα κοινό πρόβλημα που σχετίζεται συχνά με ελαττωματικά εσωτερικά όργανα είναι η ξαφνική απώλεια βάρους όπου μοιάζετε σχεδόν με έναν ανορεξικό ασθενή ακόμη και χωρίς καμία προσπάθεια. Η απροσδόκητη απώλεια βάρους είναι κυρίως ενδεικτική των προχωρημένων σταδίων του καρκίνου του παχέος εντέρου. Παρόλο που η έννοια της απώλειας βάρους μπορεί να ακούγεται δελεαστική, αυτό στην πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσει δευτερεύοντα προβλήματα, όπως η χαμηλή ανοσία για την καταπολέμηση παθογόνων μικροοργανισμών και φυσικά η ασθένεια που υπάρχει.

7. Κούραση:

Ένα από τα κυρίαρχα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η αδυναμία ή η κόπωση. Με τα άλλα επικουρικά προβλήματα, ένα συνεχές αίσθημα κόπωσης κυριαρχεί στο σώμα. Η απώλεια αναπνοής μετά από μια μικρή βόλτα, το αίσθημα κόπωσης μετά από μια μέρα στο σπίτι μπορεί να είναι ένα σύνθημα. Όγκοι ή μεγάλοι πολύποδες που υπάρχουν στο παχύ έντερο μπορεί να προκαλέσουν σιδηροπενική αναιμία, η οποία με τη σειρά της μειώνει το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα σας. Αυτό συμβάλλει κυρίως στην κόπωση και μπορεί να αισθάνεστε αδύναμοι ακόμη και μετά από επαρκή ανάπαυση.

8. Διάσταση:

Οι άνθρωποι πάντα μιλάνε για έντερα μπύρας που σημαίνει ένα μικρό μέρος της κοιλιάς, ειδικά η περιοχή της κοιλιάς ξεκολλάει ακόμη και χωρίς να βάζεις πραγματικό βάρος. Το ίδιο συμβαίνει όταν το παχύ έντερο κάτω από την κοιλιά μας αρχίζει να δυσλειτουργεί. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου και θα πρέπει να το προσέξετε.

9. Σκαμπό με μολύβι:

Ένα άλλο πρώιμο σύμπτωμα που συνοδεύει όλα τα άλλα θα είναι η αλλαγή στην κατασκευή των κοπράνων, δηλαδή, θα είναι πιο στενή από ό, τι πριν, σχεδόν αρκετά για να επινοήσει τον όρο σκαμπό μολύβι. Αυτό συμβαίνει επειδή ο όγκος που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά μπλοκάρει τη δίοδο, γεγονός που προκαλεί τη στένωση των κοπράνων. Εκτός από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η εμφάνιση κοπράνων με μολύβι θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί σύμπτωμα καρκίνου του πρωκτού ή εκκολπωματίτιδας. Επομένως, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

10. Ναυτία:

Υπάρχει πάντα η περίπτωση ναυτίας ή συνεχούς αίσθησης μπάρμπα που θα συνοδεύει τον κοιλιακό σας πόνο και τη δυσκοιλιότητα. Παρόλο που η ναυτία είναι μια κοινή ήπια ενόχληση, αυτό αν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα χρειάζεται ιατρικό έλεγχο για να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε ύποπτος για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Εάν συναντήσετε ποτέ κάποιο από αυτά τα συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου, μην διστάσετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ρωτήστε το γιατρό σας εάν πρέπει να υποβληθείτε σε περιοδικό έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Κανονικά ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου συνιστάται μετά την ηλικία των 50 ετών. Οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου μπορούν εύκολα να ελαχιστοποιηθούν υιοθετώντας κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις συμβουλές που θα μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου:

  • Εντάξτε μια ρουτίνα άσκησης στον τρόπο ζωής σας. Κανονικά 30-40 λεπτά φυσικής δραστηριότητας, πέντε φορές την εβδομάδα είναι καλό.
  • Προσθέστε άφθονα φρέσκα λαχανικά και φρούτα στη διατροφή σας, μαζί με δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Μείνετε μακριά από τη χρήση προϊόντων καπνού και περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Διατηρήστε το βέλτιστο σωματικό βάρος. Εάν είστε παχύσαρκοι προσπαθήστε να χάσετε αυτό το επιπλέον βάρος σταδιακά.
  • Τελευταίο αλλά όχι το λιγότερο σημαντικό, ο τακτικός έλεγχος του καρκίνου του παχέος εντέρου πρέπει να γίνεται περιοδικά για να εξαλειφθεί πλήρως ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.