Συμπτώματα και αιτίες καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Όταν τα ανώμαλα κύτταρα στην κοιλιά αρχίζουν να αναπτύσσονται ασυνήθιστα και μεγαλώνουν ανεξέλεγκτα, τότε ονομάζεται καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εμφανίζεται στον τράχηλο που είναι το κάτω μέρος της μήτρας και ανοίγει στον κόλπο. Σε κανονική κατάσταση, ο «εξωτραχήλιος» φαίνεται ροζ και καλύπτεται με λεπτά κύτταρα γνωστά ως πλακώδη κύτταρα. Ωστόσο, ο αυχενικός σωλήνας ή ο «ενδοτραχήλιος» αποτελείται από κιονοειδή κύτταρα. Η περιοχή στον τράχηλο όπου επικαλύπτονται αυτά τα κύτταρα είναι γνωστή ως ζώνη Τ ή «ζώνη μετασχηματισμού». Σε αυτήν τη θέση λαμβάνει χώρα η προκαρκινική ή ανώμαλη κυτταρική ανάπτυξη.

Συμπτώματα και αιτίες καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Εάν ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας διαγνωστεί στο αρχικό του στάδιο, τότε μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένας πολύ συχνός καρκίνος μεταξύ των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι αφού αναπτύσσεται σε μια χρονική περίοδο, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί εύκολα να θεραπευτεί με φάρμακα. Οι θάνατοι που οφείλονται σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες είναι μόλις 2% κάθε χρόνο. Ωστόσο, είναι πολύ κοινό στις γυναίκες των Ηνωμένων Πολιτειών και επίσης σε άλλες χώρες. Κατά μέσο όρο τρεις χιλιάδες εκατό γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από κάθε γυναίκα στις 100 γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο καθημερινά διαγιγνώσκονται στην πραγματικότητα με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εμφανίζεται γενικά σε γυναίκες κάτω των 35 ετών. Εμφανίζεται κυρίως στη μέση ηλικία και είναι πολύ σπάνιο σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 20 ετών. Επομένως, είναι σημαντικό μετά την ηλικία των 35 ετών και μέχρι την ηλικία των 70 ετών, οι γυναίκες πρέπει να υποβληθούν αμέσως σε εξέταση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Αιτίες και συμπτώματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας:

Συμπτώματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας:

Οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με πρώιμα προκαρκινικά κύτταρα και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας γενικά δεν έχουν συμπτώματα. Τα συμπτώματα σχεδόν δεν εμφανίζονται εκτός εάν ο καρκίνος έχει εισβάλει σε έναν κοντινό ιστό και τον έχει επηρεάσει και όταν συμβεί αυτό τότε τα συμπτώματα που παρατηρούνται συχνά είναι:

1. Ασυνήθιστη αιμορραγία:

Η ανώμαλη αιμορραγία είναι τα πιο κοινά συμπτώματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Μη φυσιολογική αιμορραγία από τον κόλπο, όπως αιμορραγία μετά από κολπική επαφή, αιμορραγία μετά το σεξ, αιμορραγία και κηλίδες μεταξύ των περιόδων, αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση, με μεγαλύτερη ή μεγαλύτερη εμμηνορροϊκή ροή από το κανονικό. Η αιμορραγία μετά από πυελική εξέταση ή πλύση είναι επίσης ένα κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

2. Πυελικός και πόνος στην πλάτη:

Ο πόνος στην πυέλο και στην πλάτη είναι εξαιρετικά συνηθισμένος, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν πόνους και κράμπες, κάτι που είναι πολύ φυσιολογικό και καθόλου ανησυχητικό. Ωστόσο, εάν αυτή η κατάσταση επιμένει για μεγαλύτερη διάρκεια, αποδειχθεί πολύ συχνή και σοβαρή, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό. Οι αυχενικοί πόνοι και οι κράμπες σε ασυνήθιστες στιγμές είναι ενδεικτικές του αναπτυσσόμενου καρκινικού όγκου.

3. Απρόσμενη απώλεια βάρους:

Η ξαφνική απώλεια της όρεξης με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους μπορεί να είναι αιτία οποιασδήποτε άλλης ιατρικής κατάστασης. Ωστόσο, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, η ακούσια απώλεια βάρους δεν πρέπει να αγνοηθεί και πρέπει να ελεγχθεί αμέσως με το γιατρό. Κατά τη διάρκεια της καρκινικής ανάπτυξης, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος μάχεται εναντίον του. Σε αυτή τη διαδικασία το σώμα παράγει μικροσκοπικές πρωτεΐνες γνωστές ως «κυτοκίνες» που παράγουν ενέργεια διασπώντας το λίπος με συγκριτικά υψηλότερο ρυθμό. Αυτό προκαλεί απροσδόκητη απώλεια βάρους, ανεξάρτητα από τη δίαιτα που ακολουθείτε.

4. Πόνος στα πόδια:

Κατά τα πρώτα στάδια του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, μερικές γυναίκες βιώνουν πόνο ή πρήξιμο στα πόδια τους. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά την ανάπτυξη καρκινικών ιστών, ο τράχηλος διογκώνεται και προκαλεί απόφραξη στη ροή του αίματος στα άκρα. Αυτό προκαλεί πρήξιμο στα πόδια που δίνει επίσης μια οδυνηρή αίσθηση.

5. Επώδυνη συνουσία:

Στην ιατρική ορολογία, η επώδυνη επαφή αναφέρεται ως «σεξουαλική δυσπαρευνία» και είναι μία από τις κυρίαρχες αιτίες καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η επώδυνη επαφή είναι ενδεικτική των προχωρημένων σταδίων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας όπου ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλους ιστούς και έχει φτάσει στα αναπαραγωγικά όργανα.

6. Μη φυσιολογική απαλλαγή:

Οι γυναίκες συχνά βιώνουν έκκριση από τον κόλπο τους που σε φυσιολογικές περιπτώσεις είναι άοσμη και άχρωμη. Ωστόσο, εάν αρχίσετε να εκκρίνετε μια παχιά ή χρωματισμένη απόκριση και εκπέμπει μια άσχημη μυρωδιά, μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι πρώιμα συμπτώματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

7. Μη φυσιολογικός εμμηνορροϊκός κύκλος:

Οι περιόδους εμμήνου ρύσεως που είναι μεγαλύτερες και βαρύτερες σε σύγκριση με τους κανονικούς κύκλους σηματοδοτούν την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Προκαλεί επίσης ερεθισμό στην περιοχή του τραχήλου καθώς ο καρκίνος αρχίζει να εξαπλώνεται στις παρακείμενες περιοχές. Η βαριά αιμορραγία κατηγοριοποιείται ως μία όταν πρέπει να αλλάζετε ταμπόν ή σερβιέτες μία φορά κάθε δύο ώρες.

8. Επώδυνη ούρηση:

Η επώδυνη ούρηση δεν μπορεί μόνο να συσχετιστεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, όταν εμφανιστεί μαζί με άλλα συμπτώματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό. Εάν αισθάνεστε πόνο κατά την ούρηση ή αισθάνεστε πόνο στην ουροδόχο κύστη σας, πρέπει να δείτε έναν γιατρό. Σε κανονικές περιπτώσεις, αυτή η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα. Άλλες ενοχλήσεις στα ούρα όπως ο κνησμός, το τσούξιμο ή το κάψιμο εμφανίζονται με την εξάπλωση του καρκίνου στους γύρω ιστούς. Για να σταματήσει η περαιτέρω βλάβη, πρέπει να ληφθεί άμεση ιατρική βοήθεια.

9. Συχνή ούρηση:

Η απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης είναι πολύ συχνή σε έγκυες γυναίκες ή όταν λαμβάνουμε υψηλή πρόσληψη υγρών. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα εκτός από την προαναφερθείσα περίπτωση, χρειάζεται περαιτέρω ιατρική αξιολόγηση. Η απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης είναι ένα σημαντικό σημάδι ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Βιώνεται όταν η ανάπτυξη του καρκινικού ιστού δεν είναι πλέον εντοπισμένη και έχει εξαπλωθεί στην ουροδόχο κύστη και σε κάποιο τμήμα του ουροποιητικού συστήματος. Ως εκ τούτου, πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό.

10. Συνεχής κόπωση:

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κουρασμένοι στο τέλος της εργασίας. Ωστόσο, σε κανονικές περιπτώσεις, λίγη ανάπαυση σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα και να έχετε ενέργεια. Αλλά όταν αρχίζετε να αντιμετωπίζετε έλλειψη ενέργειας ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας και η οποία δεν βελτιώνεται ακόμη και μετά από ξεκούραση, δεν πρέπει να λαμβάνεται εύκολα. Σε γυναίκες με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τα περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια στο σώμα αντικαθίστανται από λευκά αιμοσφαίρια. Αυτό γίνεται για την καταπολέμηση της νόσου. Ωστόσο, ο ασθενής γίνεται αναιμικός και τείνει να αισθάνεται κουρασμένος και εξαντλημένος πολύ συχνά. Αυτή η κατάσταση προκαλείται επίσης λόγω της μειωμένης παροχής οξυγόνου στο σώμα.

Αιτίες καρκίνου του τραχήλου της μήτρας:

Η παρουσία του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) είναι πολύ κυρίαρχη στη θέση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 99%. Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι HPV, εκ των οποίων οι κύριοι τύποι δεν αποτελούν κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Μόνο ο HPV υψηλού κινδύνου, ο HPV-16 και ο HPV-18, προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε όλες τις περιπτώσεις σεξουαλικώς μεταδιδόμενης λοίμωξης, ο HPV εντοπίζεται συχνότερα. Επιπλέον, μετά την ηλικία των 50 ετών, περισσότερο από το 80% των γυναικών έχουν δει κάποια μορφή λοίμωξης από HPV. Οι περισσότερες από αυτές τις λοιμώξεις δεν είναι καρκινικές και θεραπεύονται μόνοι τους σε διάστημα 2 ετών. Ωστόσο, οι γυναίκες με αμείλικτη λοίμωξη από τον HPV διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Υπάρχουν διάφορες μορφές θεραπειών και φαρμάκων που διατίθενται αυτές τις μέρες που θεραπεύουν πλήρως την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, λέγεται ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Ο εντοπισμός της αιτίας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τις ασθένειες μακριά σας.

Δείτε ποιες είναι αυτές οι κοινές αιτίες καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ως εξής:

1. Λοίμωξη με HPV:

Μία από τις κύριες αιτίες του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Προκαλεί επίσης αδενοκαρκίνωμα και καρκίνο πλακωδών κυττάρων. Αν και υπάρχουν πάνω από 100 τύποι ιών θηλώματος, τουλάχιστον 40 από αυτούς περνούν μέσω σεξουαλικής επαφής. Λίγες από αυτές ονομάζονται ιοί των γεννητικών οργάνων ή οι ιοί των κονδυλωμάτων καθώς προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

Αλλά εδώ είναι ένα ενδιαφέρον γεγονός – το είδος των ιών κονδυλωμάτων που προκαλούν κονδυλώματα δεν προκαλεί απαραίτητα κυτταρικές αλλαγές που αργότερα εξελίσσονται σε καρκίνο. Από τους τόσους ιούς HPV, τουλάχιστον 15 από αυτούς θεωρούνται υψηλού κινδύνου για πρόκληση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο ιός του ανθρώπινου θηλώματος είναι συνηθισμένο ότι μια γυναίκα που είναι πολύ ενεργή σεξουαλικά θα έρθει σε επαφή με τουλάχιστον αυτούς τους ιούς σε όλη της τη ζωή. Εάν οι άνδρες χρησιμοποιούν προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ, τότε μειώνουν σχετικά τις πιθανότητες να γίνουν θύματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, διαφορετικά οι πιθανότητες είναι πολύ υψηλές.

2. Άλλες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις:

Μια μελέτη έδειξε ότι τόσο ο ιός του ανθρώπινου θηλώματος όσο και ο έρπης αυξάνουν τις πιθανότητες να γίνουν θύματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επίσης, τα χλαμύδια αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο να γίνουν θύματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

3. Κάπνισμα:

Μια μελέτη έδειξε ότι αν καπνίζετε τότε οι πιθανότητες αύξησης των πλακωδών κυττάρων είναι μεγαλύτερες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ορισμένες χημικές ουσίες του καρκίνου όπως το βενζυρόλιο βρίσκονται στην βλέννα του τραχήλου των γυναικών που καπνίζουν. Αυτοί οι ερευνητές πιστεύουν ότι η παρουσία αυτών των χημικών ουσιών οδηγεί σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Εάν είστε από τις γυναίκες που είναι σεξουαλικά πολύ ενεργές και καπνίζουν πολύ, τότε οι πιθανότητες να γίνετε θύμα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι διπλάσιες. Τα κύτταρα Langerhans που βοηθούν στην καταπολέμηση της νόσου δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τον ιό και επίσης τα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας που προέρχονται από τις γενετικές αλλαγές. Αυτές οι γενετικές αλλαγές οδηγούν σε καρκίνο σε μεταγενέστερο στάδιο

4. Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα:

Εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν είναι πολύ ισχυρό, τότε οι πιθανότητες να πάσχετε από καρκίνο συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι πολύ υψηλές. Τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για να καταστείλουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα μετά από μεταμόσχευση οργάνου ή τα άτομα που πάσχουν από AIDS και HIV διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα γενικά σας βοηθά να παραμείνετε προστατευμένοι από μη φυσιολογικά κύτταρα, ιούς ή βακτήρια. Δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό σας σκοτώνει τα κύτταρα, τα ανώμαλα κύτταρα δεν θα γίνουν καρκινικά.

5. Το χάπι:

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι γυναίκες που παίρνουν το χάπι σε τακτική βάση και συνεχίζουν να το παίρνουν εδώ και περίπου 5 χρόνια, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, η διακοπή της χρήσης χαπιών μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες που παίρνουν τα αντισυλληπτικά χάπια είναι:

Σεξουαλικά ενεργός, πιθανώς να έχει πολλούς συντρόφους,

Δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για τη χρήση αντισύλληψης, δηλαδή να κάνει σεξ χωρίς προστασία.

Αυτό θα μπορούσε πραγματικά να αυξήσει τον κίνδυνο ότι η γυναίκα αυτή έχει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

6. Περιτομή:

Οι γυναίκες που κάνουν σεξ με άντρες που έχουν κάνει περιτομή είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γυναίκες που κάνουν περιτομή έχουν λιγότερες πιθανότητες να μεταφέρουν τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος.

7. Η σεξουαλική σας ζωή:

Η σεξουαλική ζωή μιας γυναίκας μπορεί να βοηθήσει στον προσδιορισμό της αιτίας του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ακόμα κι αν η γυναίκα δεν είχε πολλαπλούς συντρόφους και κοιμόταν με μία μόνο γυναίκα, θα μπορούσε να πάρει τον ιό HPV. Είναι έτσι επειδή μπορεί να το κουβαλάει λαμβάνοντας υπόψη ότι είχε περισσότερες από μία γυναίκες στη ζωή του.

8. Εγκυμοσύνη:

Οι γυναίκες που είχαν ήδη αποκτήσει παιδί είναι πιο εκτεθειμένες στο να γίνουν θύματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Εάν είχατε το πρώτο σας μωρό πριν/πριν από την ηλικία των 17 τότε οι πιθανότητες να γίνετε επιρρεπείς σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι υψηλότερες από μια γυναίκα που έχει γεννήσει το πρώτο της παιδί μετά την ηλικία των 25 ετών.

9. Χρήση ενδομήτριας συσκευής:

Σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατων μελετών διαπιστώθηκε ότι η χρήση ενδομήτριας συσκευής (IUD) μείωσε σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου της μήτρας στις γυναίκες. Διαπιστώθηκε ότι η χρήση IUD προκάλεσε προστατευτικό αποτέλεσμα που παρέμεινε ακόμη και ένα χρόνο μετά τη χρήση του. Επιπλέον, η χρήση IUD μπορεί ακόμη και να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου της μήτρας ή του ενδομητρίου.

10. Πολλαπλές εγκυμοσύνες:

Οι γυναίκες που είχαν πολλαπλές εγκυμοσύνες (3 ή περισσότερες) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν γέννησαν κανένα παιδί. Ο ακριβής λόγος για το ίδιο δεν είναι ακόμη γνωστός. Ωστόσο, πιστεύεται ότι ο υψηλότερος αριθμός κυήσεων προκαλεί ορμονικές αλλαγές στο σώμα που τείνουν να κάνουν τον τράχηλο της μήτρας πιο ευαίσθητο στη μόλυνση από τον HPV.

Εάν διαγνωστεί έγκαιρα, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αντιμετωπιστεί. Επομένως, εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα συμπτώματά σας, συμβουλευτείτε έναν γιατρό σήμερα.