Συμπτώματα και αιτίες καρκίνου του στομάχου

Παίρνουμε το φαγητό στο στόμα μας και το μασάμε σωστά για να το σπάσουμε σε κομμάτια και τελικά το τρώμε. Καθώς παίρνουμε το γουλιά, το φαγητό περνάει κάτω από τον σωλήνα τροφής ή τον οισοφάγο και πέφτει σε ένα μυϊκό σάκο σαν όργανο που στεγάζει άλλα όργανα μέσα του. Ακριβώς κάτω από το διάφραγμα στην κοιλότητα του στήθους μας, αρχίζει η βασιλεία του στομάχου. Το ίδιο το στομάχι δημιουργεί ένα χυμό που βοηθά στην επιτάχυνση της διαδικασίας πέψης που ονομάζεται γαστρικός χυμός. Αυτοί οι χυμοί αναμειγνύονται με το σωρό των τροφών και στη συνέχεια επεξεργάζονται τον εαυτό τους. Τα θρεπτικά συστατικά και οι βασικές απαιτήσεις του σώματος μαζί με τη διαδικασία της πέψης είναι σχεδόν μισή πλήρης μέχρι να περάσει στο έντερο για περισσότερη επεξεργασία.

Συμπτώματα και αιτίες καρκίνου του στομάχου

Για πολλούς ανθρώπους, το ακριβές στομάχι είναι το μέρος που ξεκινά από το τέλος του διαφράγματος στην κάτω κοιλιακή χώρα, όπου όταν αισθανόμαστε πόνο σφίγγουμε τον πόνο στο μέρος και αθροίζουμε την περιοχή κάτω από τη βασιλεία του στομάχου λέγοντας ότι έχουμε πόνο στο στομάχι. Όμως, από ιατρική άποψη, το στομάχι είναι ένας μυώδης σάκος σε σχήμα φασολιού που τοποθετείται στο πάνω μισό του σώματος κάτω από την κοιλότητα του θώρακα με δύο σωληνοειδείς δομές που εισέρχονται σε αυτό από την κορυφή και το αφήνουν από κάτω.

Έτσι το στομάχι χωρίζεται σε πέντε μέρη. Η καρδία αποτελεί το πρώτο μέρος όπου ο οισοφάγος ενώνεται με το στομάχι. Αυτό το σημείο συνάντησης ονομάζεται cardia. Το επόμενο μέρος είναι Fundus ακολουθούμενο από το Corpus που σχηματίζει το κύριο σώμα στο στομάχι. Το Antrum είναι το κάτω μέρος του Corpus όπου οι γαστρικοί χυμοί που παράγονται αναμειγνύονται με την τροφή και τελικά αφήνει τον εαυτό του στο έντερο μέσω του φεύγοντος σωλήνα. Αυτό το τμήμα ονομάζεται Πυλώρος.

Ο καρκίνος του στομάχου είναι επίσης γνωστός ως καρκίνος του στομάχου, όπου πιθανότατα στην περίπτωση των περισσοτέρων καρκινικών καταστάσεων, εμφανίζεται παραγωγή μη φυσιολογικών κυττάρων. Αυτά τα κύτταρα έχουν ακανόνιστο σχήμα και λειτουργούν αφού δεν είναι ακόμη πλήρως σχηματισμένα και ωριμασμένα. Αυτές οι μορφές ανώριμων κυττάρων μετατρέπονται σε καρκινικές και επομένως ανώμαλες. Εδώ αρχίζουν να παράγουν και να αναπαράγονται σε έναν ξέφρενο αριθμό που είναι υψηλότερος από την ταχύτητα των φυσιολογικών κυττάρων. Όντας καρκινικοί στη φύση, αποκτούν το προνόμιο να μην πεθάνουν ή να διαλυθούν ακριβώς έτσι. Συνεπώς, συνεχίζει να συσσωρεύεται και καταλαμβάνει όλο τον χώρο για τα κανονικά κύτταρα, αφήνοντάς τα με κανένα. Μερικές φορές ένα μέρος αυτού του κυττάρου απομακρύνεται από το πλήθος του και παρασύρεται μέσω των αιμοφόρων αγγείων σε άλλο μέρος όπου συσσωρεύονται και σχηματίζουν μια τρομακτική κατάσταση που επίσης είναι καρκινικής φύσης. Με αυτόν τον τρόπο εξαπλώνεται αργά και επεκτείνεται.

Ο καρκίνος του στομάχου ποικίλει σε μέγεθος και τύπο ανάλογα με τα κύτταρα που επηρεάζουν, το μέγεθος που επεκτείνονται και τις επιδράσεις που εμφανίζουν. Αυτά τα κύτταρα μπορούν ακόμη και να λειτουργήσουν μέσω των επενδύσεων του στομάχου και του τοιχώματος του στομάχου στην άλλη πλευρά και να επηρεάσουν άλλα όργανα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει ταξινομηθεί ανάλογα, το κύριο και το πιο κοινό είναι το αδενοκαρκίνωμα. Αυτοί είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος που επηρεάζει τους αδενικούς ιστούς. Όταν το λεμφικό σύστημα επηρεάζεται, ο καρκίνος ονομάζεται λέμφωμα και ούτω καθεξής.

Αιτίες και συμπτώματα καρκίνου του στομάχου:

Σε μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε, αποκαλύφθηκε ότι ο καρκίνος του στομάχου που εξακολουθεί να επικρατεί έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά για όσους θεωρούνται ύποπτοι, εδώ είναι μερικές αιτίες και συμπτώματα καρκίνου του στομάχου.

Αιτίες καρκίνου του στομάχου:

1. Λοίμωξη με Helicobacter Pylori:

Το Helicopter Pylori είναι ένα πολύ κοινό βακτήριο που προσβάλλει τον βλεννογόνο ή την εσωτερική επένδυση του στομάχου. Η μόλυνση που προκαλείται λόγω αυτού του βακτηρίου μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα στο στομάχι, ακόμη και πεπτικά έλκη. Πρόσφατες μελέτες που διεξήχθησαν στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού έδειξαν ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με αυτό το βακτήριο διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου σε σύγκριση με άλλα.

2. Κληρονομικότητα:

Τα γονίδια που σας μεταδόθηκαν από την προηγούμενη γενιά σας παίζουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του εάν θέλετε ή όχι. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που έχουν ήδη ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στομάχου έχουν πέσει συχνά θύματα ενός ίδιου. Ωστόσο, υπάρχει ένα ρητό ότι τις μέρες, τα γονίδια παραλείπουν μια γενιά, οπότε προσέξτε τη δική σας.

3. Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα:

Άτομα με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα έχουν διπλές πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου στα τελευταία στάδια της ζωής τους. Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος μπορεί να καταστραφεί λόγω μόλυνσης από AIDS/HIV ή λήψη αντι-ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων μετά από οποιαδήποτε μεταμόσχευση οργάνου. Η μειωμένη ανοσία στο σώμα εγκυμονεί υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από Helicobacter Pylori, η οποία είναι μία από τις κύριες αιτίες καρκίνου του στομάχου.

4. Παρατεταμένη φλεγμονή του στομάχου:

Πρόσφατες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μακροχρόνια φλεγμονή του στομάχου που μπορεί να προκληθεί λόγω ιατρικών καταστάσεων όπως η κακοήθης αναιμία είναι επίσης μια από τις κύριες αιτίες καρκίνου του στομάχου. Επίσης άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεση τμήματος του στομάχου είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν φλεγμονή του στομάχου και ως εκ τούτου έχουν υψηλότερη ευαισθησία για ανάπτυξη καρκίνου του στομάχου, ακόμη και αρκετά χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση.

5. Πολύποδες στομάχου:

Οι πολύποδες του στομάχου είναι η ανώμαλη ανάπτυξη ιστών που αναπτύσσονται στο στομάχι σας. Αυτοί οι πολύποδες ευθυγραμμίζουν τη γαστρική μεμβράνη και αποδεικνύονται ότι είναι μία από τις πιθανές αιτίες καρκίνου του στομάχου. Τα άτομα που έχουν μολυνθεί από αυτούς τους πολύποδες βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου.

6. Χειρουργική στομάχου:

Πρόσφατες μελέτες στον τομέα του καρκίνου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στομάχου ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση οποιουδήποτε μέρους του σώματος που επηρεάζει το στομάχι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου. Αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να είναι σωστές, από μερική γαστρεκτομή ή χειρουργική επέμβαση για έλκος στομάχου έως χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τμήματος του νεύρου του κόλπου (το νεύρο αφιερωμένο στη μεταφορά πληροφοριών από τον εγκέφαλο σε άλλα όργανα, όπως πνεύμονες, καρδιά ή πεπτικό σύστημα).

7. Τρόπος ζωής:

Μόνο όταν το σώμα μας έχει χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους του για να προστατευθεί από τις βλαβερές ουσίες, υποχωρεί στα κύτταρα που στη συνέχεια μετατρέπονται σε καρκινικά. Ορισμένα στοιχεία ασυμβίβαστα με το σώμα μας αν καταναλωθούν ξανά και ξανά, μπορεί να είναι η αιτία του στομάχου ή οποιουδήποτε είδους καρκίνου για αυτόν τον λόγο. Εδώ μιλάμε για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, κατάχρηση ναρκωτικών, κάπνισμα καπνού κ.ο.κ. Εάν αυτά παραταθούν και συνεχιστούν, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος εγκαταλείπει και πέφτουμε θύματα του.

8. Ηλικία και φύλο:

Οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του στομάχου αυξάνονται με την ηλικία. Επομένως, οι ενήλικες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε σύγκριση με τα παιδιά και τους νέους. Έχει διαπιστωθεί ότι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου διαγιγνώσκονται στην ηλικία των 55 ετών και άνω. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι οι άνδρες είναι δύο φορές πιο επιρρεπείς σε ανάπτυξη καρκίνου του στομάχου σε σύγκριση με τις γυναίκες.

9. Food Factor:

Μπορεί να τρώτε υγιεινά με υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αλλά ελάχιστα γνωρίζετε ότι κάποιο είδος διατροφικής διατροφής μπορεί επίσης να είναι η αιτία για τον καρκίνο του στομάχου σας. ο πρώτος σύνδεσμος είναι τα τρόφιμα που διατηρούνται με νιτρικά και ακολουθείται από ένα πλήθος κονσερβοποιημένων και γρήγορων τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Το στομάχι απαιτεί σωστή διατροφή κατευθείαν από το καλάθι με φρούτα και όχι από τα κουτιά. Η διατροφή χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά σε σωστή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του στομάχου.

10. Έκθεση στον αμίαντο:

Ο αμίαντος αναφέρεται σε μια ομάδα ορυκτών που διαθέτουν λεπτές μικροσκοπικές ίνες. Όταν τα προϊόντα που κατασκευάζονται από αμίαντο διαταράσσονται, απελευθερώνουν αυτές τις μικροσκοπικές μικροσκοπικές ίνες στον αέρα. Αυτές οι ίνες συσσωρεύονται στη συνέχεια στους πνεύμονες και στο γαστρεντερικό σωλήνα για αρκετά χρόνια. Η συσσώρευση αυτών των ινών στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Έχει διαπιστωθεί ότι τα άτομα που εκτίθενται στον αμίαντο για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν μεγάλες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του στομάχου.

Ο καρκίνος του στομάχου στα αρχικά του στάδια δεν εμφανίζει ορατά ή συγκεκριμένα συμπτώματα και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Ορισμένα από τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου μπορεί να προκληθούν λόγω άλλων ιατρικών καταστάσεων, εκτός από τον καρκίνο. Όταν τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου δεν είναι πολύ εμφανή, μπορεί να οδηγήσει στην πρόοδο των σταδίων, πριν διαγνωστεί πλήρως ο καρκίνος. Επίσης, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που να είναι ενδεικτικά της ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου και ως εκ τούτου απαιτείται περαιτέρω έλεγχος και αξιολόγηση για να διαπιστωθεί η κατάσταση. Τα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το στάδιο και τον τύπο του γαστρικού καρκίνου.

Συμπτώματα καρκίνου του στομάχου:

Τα κοινά συμπτώματα που ακολουθούν έναν καρκίνο του στομάχου μπορούν να περιγραφούν ως:

1. Έγκαυμα καρδιάς:

Συχνά εξαιτίας της ελαττωματικής δράσης του στομάχου μετά την εισβολή των καρκινικών κυττάρων, κάποιος μπορεί να βιώσει έγκαυμα καρδιάς που είναι ένας έντονος πόνος στην κάτω κοιλότητα του θώρακα ακριβώς κάτω από το διάφραγμα.

2. Αίσθημα πληρότητας:

Είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του στομάχου. Οι ασθενείς με καρκίνο του στομάχου γενικά τείνουν να αισθάνονται χορτάτοι ακόμη και μετά τη λήψη ασήμαντων ή μικρών γευμάτων. Με τον καιρό αυτό το «αίσθημα πληρότητας» συμβάλλει στην απώλεια της όρεξης και το άτομο χάνει δραστικά βάρος.

3. Δυσπεψία:

Συχνά, μερικές φορές η αιτία της καύσης της καρδιάς μπορεί να οφείλεται στη δυσπεψία. Μια συνηθισμένη μέρα, το φαγητό πέφτει στο στομάχι μέσω του οισοφάγου και εκεί αναμειγνύεται με τους γαστρικούς χυμούς του στομάχου και υποβάλλεται σε επεξεργασία και στη συνέχεια μεταφέρεται στο έντερο για περαιτέρω επεξεργασία. Με αυτόν τον τρόπο λαμβάνει χώρα η διαδικασία της πέψης. Με δυσλειτουργία του στομάχου, τα τρόφιμα δεν αναμειγνύονται σωστά ή χρησιμοποιούνται με τον τρόπο που θα έπρεπε να οδηγούν σε δευτερεύοντα προβλήματα δυσπεψίας.

4. Δυσκοιλιότητα:

Δυσκοιλιότητα ή διάρροια μπορεί επίσης να προκληθούν λόγω καρκίνου του στομάχου. Λόγω της απώλειας της όρεξης οι κινήσεις του εντέρου περιορίζονται και ο ασθενής αισθάνεται δυσκοιλιότητα όλη την ώρα.

5. Απώλεια όρεξης:

Με τη δυσπεψία στις φτέρνες σας, συχνά αισθάνεστε ότι το αγαπημένο φαγητό που κάποτε αγαπούσατε τώρα φαίνεται ήπιο και όχι τόσο δελεαστικό πια. Αυτή η απώλεια της όρεξης μπορεί να κατηγορηθεί για την αύξηση του καρκίνου του στομάχου.

6. Επίμονος εμετός ή ναυτία:

Ο εμετός και η ναυτία είναι πολύ συχνές καταστάσεις που μπορεί να προκληθούν για πολλούς λόγους. Είναι πολύ μη ειδικό σύμπτωμα για την ανίχνευση καρκίνου του στομάχου. Ωστόσο, ο επίμονος εμετός ή η ναυτία υποδηλώνει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και πρέπει να ελεγχθεί με το γιατρό. Τα ίχνη αίματος στον εμετό πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και πρέπει να εξεταστούν ιατρικά.

7. Κοιλιακό υγρό:

Η παρουσία υγρού στην κοιλιά είναι ένα από τα προχωρημένα συμπτώματα καρκίνου του στομάχου. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει με την αίσθηση εξογκώματος στην κοιλιά σας. Έχει διαπιστωθεί ότι οι άνθρωποι στα προχωρημένα στάδια του καρκίνου του στομάχου αντιμετωπίζουν κατακράτηση υγρών στην κοιλιά τους. Αυτή η κατάσταση αναφέρεται ιατρικά ως ασκίτης.

8. Κοιλιακός πόνος:

Έχει διαπιστωθεί ότι πόνος ή δυσφορία στην κοιλιά ή στο στομάχι μπορεί να προκληθεί λόγω καρκίνου του στομάχου. Ο πόνος γίνεται κυρίως αισθητός στο τμήμα ακριβώς πάνω από τον αφαλό. Το άτομο με καρκίνο του στομάχου παρουσιάζει επαναλαμβανόμενο κοιλιακό άλγος που είναι επίσης πολύ σοβαρό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό.

9. Θρόμβοι αίματος:

Η εμφάνιση θρόμβων αίματος είναι αρκετά συχνή σε άτομα με καρκίνο του στομάχου. Κάθε φορά που αισθάνεστε δύσπνοια και ξαφνικό πόνο στο στήθος ή έχετε πόνο στα πόδια σας, μπορεί να εμφανιστεί θρόμβος αίματος στους πνεύμονες ή το πόδι σας. Υπό τέτοιες συνθήκες, πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας και να πάρετε τα αντιπηκτικά φάρμακα που σας έχουν συνταγογραφηθεί.

10. Αίμα στα κόπρανα:

Σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου, μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία αλλά με τη μορφή εμετού. Το αίμα εδώ περνά μέσα από τις πεπτικές οδούς. Μπορεί να είστε μάρτυρες κάποιων σταγόνων αίματος στα κόπρανά σας ή μπορεί να φαίνεται μαύρο λόγω της παρουσίας ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Ο καρκίνος του στομάχου όταν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί. Είναι λοιπόν σημαντικό να προσέξετε αυτά τα συμπτώματα και σημεία και να κλείσετε ένα ραντεβού με το γιατρό σας. Αφού εντοπίσετε και μελετήσετε αυτά τα πρώιμα συμπτώματα, ο γιατρός σας θα σας συστήσει σε έναν ειδικό για να αποτρέψετε την πρόοδο του καρκίνου του στομάχου.