Συμπτώματα βρογχίτιδας, αιτίες, θεραπεία και άλλα

Γνωρίζουμε πόσο σοβαρή είναι η βρογχίτιδα στον σημερινό κόσμο όπου η ρύπανση συνεχίζει να αυξάνεται σε διάφορα μέρη της χώρας; Υπάρχει μια έξαρση στον αριθμό των ατόμων με αναπνευστικές παθήσεις. Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω με την έλευση του χειμώνα καθώς ξεκινά η κρύα εποχή. Τα αναπνευστικά συμπτώματα και τα κοινά συμπτώματα της βρογχίτιδας έχουν γίνει πιο διαδεδομένα με την αιθαλομίχλη, την έκθεση σε παθητικό καπνό, το κάπνισμα, την εισπνοή καπνών βενζίνης. Όλα αυτά έχουν γίνει μέρος της ζωής μας σήμερα. Σε αυτό το άρθρο, συζητάμε τις αιτίες, τα συμπτώματα, τους παράγοντες ενεργοποίησης και τις προληπτικές μεθόδους που μπορούν να αναληφθούν.

Τι είναι η βρογχίτιδα?

Όταν οι αεραγωγοί πρήζονται και υπάρχει δυσκολία στην κίνηση του αέρα από και προς τους πνεύμονες, οδηγεί σε βρογχίτιδα. Αυτός είναι ένας απλός ορισμός της νόσου της βρογχίτιδας με όρους απλούς. Τα άτομα που πάσχουν από βρογχίτιδα βήχουν πυκνή κίτρινη ή πρασινωπή βλέννα συνοδευόμενη από συριγμό, σφίξιμο στο στήθος, δύσπνοια και χαμηλό πυρετό. Η βρογχίτιδα συνήθως αναπτύσσεται από κρυολόγημα ή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Συμπτώματα βρογχίτιδας

Αυτά που διατρέχουν τον μέγιστο κίνδυνο είναι μικρά παιδιά και εκείνα που είναι άνω των 65 ετών με χρόνιες ασθένειες όπως η καρδιά, οι πνευμονικές παθήσεις, ο διαβήτης και το άσθμα. Όταν υπάρχει υψηλός πυρετός, χωρίς όρεξη, πόνους και κοινά συμπτώματα βρογχίτιδας, μπορεί να υπάρχει ανησυχία για πνευμονία και πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό. Τα συμπτώματα της πνευμονίας είναι εφίδρωση, ναυτία, έμετος, ανεξήγητη απώλεια βάρους, διάρροια κλπ. Τα βακτήρια και οι ιοί που προκαλούν ιγμορίτιδα είναι σχεδόν τα ίδια που προκαλούν πνευμονία. Στη βρογχίτιδα, το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται καθώς καθιστά τη βλέννα πολύ πυκνή και πιο δύσκολο να βήξει.

Διαφορετικοί τύποι βρογχίτιδας:

1. Οξεία βρογχίτιδα:

Οξεία βρογχίτιδα ή κρυολόγημα στο στήθος συμβαίνει όταν υπάρχει ξαφνική ανάπτυξη φλεγμονής στους βρογχικούς σωλήνες. Δεν προκαλεί μόνιμες δυσκολίες στην αναπνοή. Αυτό συμβαίνει συνήθως εξαιτίας ενός ιού ή εισπνοής πραγμάτων που ερεθίζουν τους πνεύμονες, όπως ο καπνός, η σκόνη, οι αναθυμιάσεις και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Τα βακτήρια μπορούν επίσης μερικές φορές να προκαλέσουν οξεία βρογχίτιδα. Η οξεία βρογχίτιδα συνήθως τείνει να βελτιώνεται από μόνη της και συνήθως δεν χρειάζεται αντιβίωση.

Χρόνος αποκατάστασης:

Ο χρόνος αποκατάστασης για την οξεία βρογχίτιδα είναι ότι αυτή η λοίμωξη παραμένει για τρεις έως δέκα ημέρες με επίμονο ξηρό βήχα μετά από βρογχίτιδα για μερικές εβδομάδες.

2. Χρόνια βρογχίτιδα:

Η χρόνια βρογχίτιδα εμφανίζεται όταν κάποιος έχει επαναλαμβανόμενες κρίσεις βήχα και απαιτεί ιατρική φροντίδα. Αυτός ο τύπος βρογχίτιδας είναι μία από τις καταστάσεις της ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια).

Οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια βρογχίτιδα είναι συχνά υπέρβαροι και είναι κυανωτικοί. Αρχικά, ο βήχας εμφανίζεται τη χειμερινή περίοδο, στη συνέχεια σταδιακά με τα χρόνια επιδεινώνεται. Οι βλεννοπυώδεις υποτροπές σε αυτό τείνουν να αυξάνονται σε συχνότητα. Η διάρκεια και η σοβαρότητα φτάνουν στο σημείο της δύσπνοιας κατά την άσκηση. Το πιο συχνά παρατηρούμενο σύμπτωμα είναι ο βήχας και γίνεται πιο έντονος καθώς η ασθένεια εξελίσσεται.

Χρόνος αποκατάστασης:

Δεν υπάρχει χρόνος ανάρρωσης της χρόνιας βρογχίτιδας καθώς δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τη χρόνια βρογχίτιδα και οι παρεχόμενες θεραπείες είναι για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών.

Σημεία και συμπτώματα βρογχίτιδας:

Κοινά συμπτώματα:

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα της βρογχίτιδας είναι ο ξηρός βήχας. Ο βήχας που προκαλείται από βρογχίτιδα συνοδεύεται συχνά από βλέννα που μπορεί να εμφανίσει ή όχι βήχα. Όταν συμβαίνει, ονομάζεται “παραγωγικός” βήχας. Ο βήχας μπορεί να κάνει τον λαιμό να πονάει και να ερεθίζεται. Μπορεί να προκαλέσει μια αίσθηση κροταλίσματος βαθιά μέσα στο στήθος καθώς εισπνέετε ή βήχετε. Το χρώμα της βλέννας είναι από διαυγές έως κίτρινο ή πράσινο, ανάλογα με τη μόλυνση ή τον ιό.

Μόλις εξαφανιστεί ο ιός, η βλέννα αρχίζει να μειώνεται, αν και ο επίμονος βήχας μπορεί να στεγνώσει. Ο βήχας μπορεί να σχετίζεται με συριγμό και σφίξιμο στο στήθος. Όταν οι αεραγωγοί είναι μπλοκαρισμένοι, κάνει έναν κροταλισμό ή σφύριγμα. Μερικές φορές η βρογχίτιδα συνοδεύεται από πυρετό ή πονοκέφαλο επίσης.

Τα συμπτώματα της βρογχίτιδας είναι δύσκολο να αγνοηθούν. Ο επίμονος βήχας διαρκεί μιάμιση έως τρεις εβδομάδες. Τα κοινά συμπτώματα της βρογχίτιδας κυμαίνονται γενικά από περίσσεια βλέννας, σφίξιμο στο στήθος, πόνο στο στήθος, συριγμό, δύσπνοια, πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό και ρίγη και κόπωση.

Συμπτώματα οξείας βρογχίτιδας

Η οξεία βρογχίτιδα ονομάζεται επίσης κρυολόγημα στο στήθος και βελτιώνεται μέσα σε μια εβδομάδα έως 10 ημέρες. Συνήθως προκαλείται από τους ιούς που προκαλούν κρυολόγημα και γρίπη. Τα οξεία συμπτώματα της βρογχίτιδας είναι συμφόρηση στο στήθος, καταρροή, κόπωση, μυϊκοί πόνοι, σφίξιμο στο στήθος, βήχας με καθαρή, κίτρινη ή πράσινη βλέννα, δύσπνοια, συριγμός, πονόλαιμος, πυρετός, ρίγη και πόνοι στο σώμα. Η οξεία βρογχίτιδα είναι προσωρινή και συνήθως δεν προκαλεί μόνιμες δυσκολίες στην αναπνοή.

Συμπτώματα χρόνιας βρογχίτιδας

Η χρόνια βρογχίτιδα είναι ένας τύπος ΧΑΠ. Τα χρόνια συμπτώματα της βρογχίτιδας οδηγούν σε μια κατάσταση όπου οι αεραγωγοί γεμίζουν με παχιά βλέννα. Οι μικρές τρίχες, οι οποίες κανονικά μεταφέρουν το φλέγμα έξω από τους πνεύμονες, είναι κατεστραμμένες και οδηγούν σε βήχα. Καθώς η ασθένεια επιδεινώνεται, καθίσταται δύσκολο για κάποιον να αναπνεύσει. Τα άλλα σημεία της χρόνιας βρογχίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν βήχα με βλέννα, συριγμό, σφιχτό στήθος, δύσπνοια και αίσθημα κόπωσης. Αυτά τα συμπτώματα επιδεινώνονται κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν. Ο βήχας παράγει βλέννα που μπορεί να είναι με ραβδώσεις αίματος, με δύσπνοια και επιδεινώνεται με άσκηση ή ήπια δραστηριότητα. Υπάρχουν επαναλαμβανόμενες κρίσεις αναπνευστικών λοιμώξεων με συριγμό, πονοκεφάλους και κόπωση. Οι φλεγμονώδεις βρογχικοί σωλήνες παράγουν βλέννα και αυτό οδηγεί σε βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.

Η χρόνια βρογχίτιδα διαγιγνώσκεται κυρίως σε άτομα που έχουν παραγωγικό βήχα για πολλές ημέρες σε ένα μήνα ή τουλάχιστον τρεις μήνες το χρόνο. Εμφανίζεται κυρίως σε καπνιστές και σχετίζεται με άλλες πνευμονικές παθήσεις όπως το εμφύσημα. Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν ο βήχας δυσκολεύει τον ύπνο τη νύχτα, βήχας αίματος ή βλέννας σε χρώμα σκουριάς, δυσκολία στην αναπνοή ή συνοδεία πυρετού υψηλότερου από 100,4 βαθμούς Φαρενάιτ. Αυτό μπορεί να είναι μια χρόνια μορφή της νόσου και μπορεί να χρειαστεί μακροχρόνιες θεραπευτικές επιλογές.

Αιτίες βρογχίτιδας:

Οξεία αιτίες βρογχίτιδας

Οι οξείες αιτίες της βρογχίτιδας περιλαμβάνουν ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, άλλες πνευμονικές παθήσεις και περιβαλλοντικούς παράγοντες, μαζί με αλλεργίες και λόγω καπνίσματος, που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε καρκίνο του πνεύμονα (1).

Χρόνια Βρογχίτιδα Αιτίες

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τα άτομα αναπτύσσουν χρόνια βρογχίτιδα είναι το κάπνισμα και η έκθεση από παθητικό κάπνισμα στον καπνό. Υπάρχουν εκθέσεις σε ρύπους, σκόνη, επαναλαμβανόμενες κρίσεις οξείας βρογχίτιδας ή πνευμονία. Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να διαγνώσουν τη χρόνια βρογχίτιδα με βάση το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, τις διαγνωστικές εξετάσεις και τη φυσική εξέταση.

Επιπλοκές της βρογχίτιδας

Ένα μόνο επεισόδιο βρογχίτιδας συνήθως δεν προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο, οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις βρογχίτιδας ενδέχεται μερικές φορές να σημαίνουν ότι πρόκειται για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Μερικές από τις σημαντικότερες επιπλοκές της χρόνιας βρογχίτιδας είναι η δυσκολία στην αναπνοή, η αναπνευστική ανεπάρκεια, η πνευμονία, η αδυναμία και η διεύρυνση της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς. Θα μπορούσε επίσης να είναι πνευμοθώρακας, πολυκυτταραιμία, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή εμφύσημα.

Άμεση ανακούφιση φαρμάκων για οξεία βρογχίτιδα

Τα αντιβιοτικά συνήθως δεν βοηθούν ιδιαίτερα επειδή η οξεία βρογχίτιδα είναι τις περισσότερες φορές. Η οξεία βρογχίτιδα προκαλείται από έναν ιό που δεν ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά απαιτούνται μόνο εάν κάποιος διαγνωστεί με κοκίτη ή πνευμονία. Υπάρχουν φάρμακα που ονομάζονται βρογχοδιασταλτικά και χρησιμοποιούνται για να ανοίξουν σφιχτά περάσματα αέρα στους πνεύμονες. Αυτό συνήθως συνταγογραφείται κατά τη συριγμό. Τα αποσυμφορητικά μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της βρογχίτιδας. Μπορούν επίσης να συνταγογραφηθούν φάρμακα, τα οποία χαλαρώνουν τη βλέννα. Περισσότερα υγρά θα ενθαρρυνθούν να αραιώσουν τη βλέννα και να καταπρανουν τους αεραγωγούς με έναν υγραντήρα ψύξης-ομίχλης.

Για ανακούφιση, το καλύτερο φάρμακο για τον βήχα της βρογχίτιδας είναι η ενυδάτωση με υγρά. μια άλλη επιλογή θα ήταν η Augmentin καθώς τα αντιβιοτικά βοηθούν στη βρογχίτιδα (2). Μπορεί να χορηγηθούν μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά με ιβουπροφαίνη (Advil, Motrin), ασπιρίνη ή ναπροξένη (Aleve) για βοήθεια με τον πόνο.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη χρόνια βρογχίτιδα. Οι θεραπείες στοχεύουν κυρίως στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη επιπλοκών που περιλαμβάνουν εισπνεόμενα φάρμακα που θα επιτρέψουν τη διεύρυνση των αεραγωγών, αντιβιοτικά για την καταπολέμηση λοιμώξεων, κορτικοστεροειδή που ενδέχεται περιστασιακά να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια εξάρσεων συριγμού, οξυγονοθεραπεία για σοβαρές περιπτώσεις. Η θεραπεία θα ανακουφίσει τα συμπτώματα, αλλά η χρόνια βρογχίτιδα είναι μια μακροχρόνια κατάσταση που υποτροπιάζει και δεν υποχωρεί εντελώς.

Η θεραπεία των κοινών συμπτωμάτων της βρογχίτιδας έγκειται στο πόσο σύντομα εντοπίζει κανείς τα συμπτώματά τους και αναζητά επαγγελματική βοήθεια. Πρέπει κανείς να δει αμέσως έναν γιατρό εάν υπάρχει βήχας που διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες που εμποδίζει τον ύπνο και έχει πυρετό υψηλότερο από 100,4 F, αποχρωματισμένη βλέννα με ραβδώσεις με αίμα και που σχετίζεται με δύσπνοια ή φτέρνισμα.

Υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες εξετάσεις για τη διάγνωση της οξείας και χρόνιας βρογχίτιδας με τη μορφή φυσικής εξέτασης, τεστ πνευμονικής λειτουργίας, αερίων αρτηριακού αίματος, ακτινογραφίας θώρακα, παλμομετρίας, CBC, δοκιμών άσκησης και αξονικής τομογραφίας θώρακα. Η βρογχίτιδα είναι θεραπεύσιμη και η ουσία έγκειται στο να αναζητήσουμε βοήθεια και να μην την αφήσουμε να εξελιχθεί σε πνευμονία!

Αποποίηση ευθυνών:

Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο και οι προτάσεις είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Ο κύριος σκοπός είναι η δημιουργία και η ευαισθητοποίηση. Αυτές οι πληροφορίες δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως υποκατάστατο της επαγγελματικής ιατρικής συμβουλής, διάγνωσης ή θεραπείας. Βεβαιωθείτε ότι ζητάτε τη συμβουλή του γιατρού σας για τυχόν απορίες σχετικά με μια ιατρική κατάσταση.

Συχνές ερωτήσεις:

1. Είναι η βακτηριακή βρογχίτιδα μεταδοτική?

Η οξεία βρογχίτιδα λόγω λοίμωξης είναι μεταδοτική, καθώς μεταδίδεται μέσω των αερομεταφερόμενων σταγονιδίων όταν ένα άτομο μιλά, βήχει ή φτερνίζεται. Το απλό χειραψία ή η φυσική επαφή με ένα μολυσμένο άτομο μπορεί επίσης να μολύνει ένα άτομο. Ανάλογα με τον τύπο του ιού, τα βακτήρια τείνουν να ζουν έξω από το σώμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί αγγίζοντας ακόμη και ένα πόμολο ή αγγίζοντας τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα σας. Τα συμπτώματα μεταδίδονται εύκολα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ηλικιωμένους και μικρά παιδιά.

2. Μπορεί η βρογχίτιδα να προκαλέσει καρκίνο?

Σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα που είχαν τρεις κοινές αναπνευστικές ασθένειες, όπως χρόνια βρογχίτιδα, πνευμονία και εμφύσημα, είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Αυτό είναι σε σύγκριση με εκείνους με χρόνια βρογχίτιδα. Δεν παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος σε όσους είχαν χρόνια βρογχίτιδα μαζί με φυματίωση ή άσθμα. Ο βήχας που σχετίζεται με λοίμωξη του αναπνευστικού ή κρυολόγημα συνήθως τείνει να εξαφανιστεί σε μία ή δύο εβδομάδες. Εάν ένας επίμονος βήχας παραμένει, τότε μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου του πνεύμονα.

3. Μπορεί η βρογχίτιδα να προκαλέσει πλευρίτιδα?

Η πλευρίτιδα συμβαίνει όταν οι λεπτοί ιστοί που ευθυγραμμίζουν τους πνεύμονες και το θωρακικό τοίχωμα που ονομάζονται υπεζωκότα τρίβονται μεταξύ τους. Όταν αυτός ο ιστός μολυνθεί ή φλεγμονή, προκαλεί έντονο πόνο και αυτή η κατάσταση ονομάζεται πλευρίτιδα. Τα κύρια συμπτώματα που σχετίζονται με την πλευρίτιδα είναι ένας μαχαιρωμένος πόνος στο πλάι του στήθους, μαζί με πονοκέφαλο, πόνο στις αρθρώσεις, μυϊκό άλγος, δύσπνοια και ρηχή αναπνοή. Μία από τις κύριες αιτίες που προκαλούν πλευρίτιδα είναι η βρογχίτιδα. Η πλευρίτιδα χρειάζεται μακροχρόνια φροντίδα, αλλά η τήρηση της θεραπείας έχει θετικά αποτελέσματα.