Σχέδιο διατροφής για τον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης – Τρόφιμα προς κατανάλωση και αποφυγή

Έχετε φτάσει στον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης σας. Όπου αισθάνεστε βαρύς, έχετε πάρει αρκετό βάρος και έχετε αρχίσει να αντιμετωπίζετε αρκετά προβλήματα εγκυμοσύνης. Όπως οξύτητα, δυσκοιλιότητα και καούρα. Αυτή τη στιγμή, είναι ζωτικής σημασίας να τρώτε σωστή θρεπτική τροφή. Για να μπορέσετε να ικανοποιήσετε τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου μωρού σας και επίσης εσείς οι ίδιοι να μην έχετε έλλειψη στο ίδιο. Σε αυτό το άρθρο, έχουμε στρογγυλοποιήσει τα τρόφιμα που μπορείτε και δεν μπορείτε να φάτε στη δίαιτα της εγκυμοσύνης σας στον 8ο μήνα, καθώς και ένα τυπικό πρόγραμμα διατροφής για την εγκυμοσύνη του 8ου μήνα.

Η σημασία της διατροφής και των τροφών για την εγκυμοσύνη του 8ου μήνα:

Μία από τις σημαντικές πτυχές της εγκυμοσύνης είναι να τρώμε τη σωστή τροφή και αυτή στη σωστή ποσότητα. Κανένα είδος τροφής δεν μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου μωρού σας και ως εκ τούτου είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε μια ποικιλία τροφίμων στο σωστό κβαντικό στο πρόγραμμα διατροφής του 8ου μήνα εγκυμοσύνης και να το απλώσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας σε μικρότερες μερίδες για να επαρκεί συχνές πείνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η σωστή διατροφή είναι σημαντική για να διασφαλιστεί η υγιής ανάπτυξη και ανάπτυξη του μωρού στη μήτρα σας.

Διάγραμμα δίαιτας εγκυμοσύνης 8ου μήνα:

Το παρακάτω είναι ένα τυπικό γράφημα δίαιτας εγκυμοσύνης 8ου μήνα από την άποψη της διατροφής, όπου μπορείτε να γνωρίζετε τι χρειάζεται το σώμα σας σε όλη τη διατροφή σε αυτό το στάδιο και ποια τρόφιμα μπορούν να προσφέρουν το ίδιο. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι πρέπει να συμπεριληφθεί στη διατροφή των 8 μηνών της εγκυμοσύνης και τι πρέπει να αποφεύγετε.

Τροφές που πρέπει να τρώτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης του 8ου μήνα:-

Δίαιτα εγκυμοσύνης 8ου μήνα

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο:

Η κατανάλωση επαρκούς σιδήρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης του 8ου μήνα θα διασφαλίσει ότι θα προστατευτείτε από κάθε είδους αιμορραγία κατά τον τοκετό. Συνιστάται να καταναλώνετε 27 mg σιδήρου σε καθημερινή βάση. Είναι πολύ υποχρεωτικό να συμπεριλάβετε το ορυκτό σίδηρο στα τρόφιμα εγκυμοσύνης 8 μηνών για να αποφύγετε τις συνέπειες της αιμορραγίας, που οδηγεί σε αναιμία. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε σίδηρο είναι τα αυγά, τα ψάρια, τα βερίκοκα, τα φασόλια, οι διάφοροι σπόροι και το κόκκινο κρέας.

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο:

Το ασβέστιο είναι ένα από τα βασικά μέταλλα που απαιτούνται από ένα έγκυο σώμα, ειδικά κατά το τρίτο τρίμηνο. Πρέπει να ελέγχετε τη διατροφή σας κατά τον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων ειδών διατροφής που περιέχουν την περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Πρέπει να πάρετε τουλάχιστον 1000 mg ασβεστίου καθώς βοηθά στην κατασκευή της δομής του σκελετού του επερχόμενου μωρού και κάνει τον μυελό των οστών ισχυρό. Μερικές από τις πηγές τροφίμων που είναι πλούσιες σε ασβέστιο είναι οι ξηροί καρποί, τα ψάρια, οι μπανάνες, το άπαχο κρέας, τα πράσινα φύλλα, τα αυγά, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα κ.λπ..

Τροφές πλούσιες σε κάλιο:

Το επίπεδο καλίου του σώματος πρέπει να είναι ισορροπημένο για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, των μυϊκών λειτουργιών, των υγρών του σώματος, καθώς και των κυτταρικών δραστηριοτήτων. Πρέπει να συμπεριλάβετε αυτό το μεταλλικό συστατικό στο Διάγραμμα Διατροφής του 8ου Μήνα της Εγκυμοσύνης με την ελάχιστη δόση των 1500 ανά ημέρα. Το κάλιο μπορεί να βρεθεί εύκολα σε πεπόνι, δημητριακά, μπανάνες, γάλα, καρπούζι, όσπρια κ.λπ..

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες:

Η πρωτεΐνη είναι ένα ανεκτίμητο συστατικό στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Παρέχει μυϊκή δύναμη, ισορροπία σιδήρου και σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Πρέπει να συμπεριλάβετε κατά μέσο όρο 60 έως 75 γραμμάρια στη διατροφή σας στον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης, ανά ημέρα. Σε περίπτωση υψηλού κινδύνου και τυπικής κατάστασης, ίσως χρειαστεί να αυξήσετε τη συνηθισμένη δόση πρωτεϊνών. Μερικές πολύτιμες πηγές πρωτεϊνών είναι το ψάρι, το γάλα σόγιας, τα φασόλια, τα ασπράδια αυγών, το γάλα, το άπαχο κρέας, το γιαούρτι, το τόφου κ.λπ..

Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες:

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι πολύ κατάλληλοι για μια έγκυο τρίτου τριμήνου από τους απλούς υδατάνθρακες. Είναι πολύ καλύτερο και τέλειο περιεχόμενο διατροφής για το μικρό μωρό μέσα. Μερικές κοινές και διαθέσιμες πηγές υδατανθράκων είναι τα μούρα, τα λαχανικά, τα ψωμιά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα ζυμαρικά, οι γλυκοπατάτες, τα καρπούζια φασολιών κ.λπ..

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες:

Οι ίνες αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο στο τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας λόγω του υπερβολικού βάρους και της υπερβολικής έκκρισης ορμονών. Πρέπει να ισορροπήσετε τον πίνακα διατροφής σας, συμπεριλαμβανομένων των τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα που είναι πλούσια πηγή ινών είναι τα μαύρα φασόλια, το σέλινο, το καστανό ρύζι, το καλαμπόκι, το ψωμί ολικής αλέσεως, τα κουνουπίδια, το αβοκάντο, τα λευκά φασόλια, το μπρόκολο, τα πράσινα φύλλα κ.λπ. υγρό για να εξισορροπήσει το νερό στο έντερό σας.

Τροφές εμπλουτισμένες με λιπαρά:

Το λίπος είναι σημαντικό στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σε πολύ αποδεκτή ποσότητα. Δεν πρέπει ποτέ να καταναλώνεται πάνω από το 30 % των συνολικών θερμίδων. Τα υψηλά λιπαρά απαγορεύονται αυστηρά σε αυτό το στάδιο. Απλώς χρειάζεται να παρέχουμε στον οργανισμό μερικά ζωτικά λιπαρά οξέα όπως ωμέγα 3. Μερικές αξιόπιστες πηγές λιπαρών είναι το φυστικοβούτυρο, τα αυγά, τα ψάρια, οι ξηροί καρποί κ.λπ..

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C:

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την αύξηση της απορρόφησης του σιδήρου στο σώμα. Μπορείτε να πάρετε έως και 80 mg βιταμίνης C την ημέρα. Λειτουργεί για τη σύνδεση ιστών σε μια νέα συλλογή μωρών. Μερικές αξιόλογες πηγές αυτής της βιταμίνης είναι η φράουλα, οι ντομάτες, τα γκρέιπφρουτ, τα πορτοκάλια, τα λάχανα, το μπρόκολο κ.λπ..

Εμπλουτισμένα τρόφιμα με φολικό οξύ:

Το φολικό οξύ συμβάλλει σε διάφορους ρόλους σε ένα νέο αναπτυσσόμενο σώμα. Βοηθά στη σύνθεση ερυθρών αιμοσφαιρίων, DNA, νευρικού συστήματος κ.ο.κ. Είναι η ουσιαστική ένωση που έχει τη δύναμη να αποτρέψει τα νευρικά ελαττώματα σε ένα μωρό. Κάθε έγκυος γυναίκα, ειδικά σε αυτό το τελευταίο στάδιο, πρέπει να περιλαμβάνει φολικό οξύ σε ποσότητα από 600 έως 800 mg την ημέρα. Είναι πολύ εύκολο να αξιοποιήσετε την ποιότητα του φολικού οξέος από διάφορα φυσικά τρόφιμα όπως παπάγια, συκώτι κοτόπουλου, πράσινα φύλλα, δημητριακά, φακές, σπαράγγια, βρώμη, πορτοκάλια κλπ..

Τροφές εμπλουτισμένες με φώσφορο:

Είναι ένα βασικό συστατικό που παρέχει μια ισχυρή δομή των οστών στο σώμα ενός μωρού που βρίσκεται μέσα στη μήτρα της μητέρας. Τα κυκλοφοριακά μονοπάτια και οι αρθρώσεις των μυών χρειάζονται επίσης αυτό το στοιχείο για τέλεια ανάπτυξη. Μπορείτε να το πάρετε από 800 έως 1200 mg ανάλογα με τη φυσική κατάσταση του σώματος. Μια πολύ κοινή πηγή φωσφόρου είναι τα χόρτα, οι κολοκύθες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα μανιτάρια κλπ.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στον 8ο μήνα:-

τροφές προς αποφυγή-8ος μήνας ΕγκυμοσύνηΜη παστεριωμένο γάλα:

Πρέπει να αποφεύγετε αυστηρά τα γαλακτοκομικά προϊόντα που δεν είναι παστεριωμένα. Οποιοδήποτε είδος αγελαδινού ή πρόβειου γάλακτος μπορεί να είναι επικίνδυνο για εσάς που δεν υποβάλλονται σε επεξεργασία με παστερίωση. Επιπλέον, το κατσικίσιο γάλα είναι το προϊόν που πρέπει να αποφεύγετε τη στιγμή της τελευταίας φάσης της εγκυμοσύνης επειδή περιέχει ένα στοιχείο υψηλού κινδύνου όπως η τοξοπλάσμωση.

Καφές:

Θα πρέπει να αποφεύγετε τα είδη καφεΐνης για να μειώσετε την τάση δυσκοιλιότητας κατά τη διάρκεια αυτού του τελευταίου σταδίου της εγκυμοσύνης. Πρέπει να διορθώσετε την καθημερινή σας συνήθεια. Εκτός από αυτό, μπορείτε επίσης να κάνετε μια καλή συνήθεια να παίρνετε μεγάλη ποσότητα νερού.

Πατέ:

Το πατέ είναι ένα από τα κορυφαία πράγματα που πρέπει να αποφεύγει κανείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Φέρει λιστέρια και μπορεί να είναι οι λόγοι της λιστερίωσης που μπορούν να βλάψουν το μητρικό σώμα από σοβαρή επίθεση γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρο τοκετό, αποβολή, θνησιγένεια ή κάποια σοβαρή ασθένεια κατά τον τοκετό.

Αλκοόλ και καπνός:

Το αλκοόλ και ο καπνός μπορούν να βλάψουν τη δύναμη της μήτρας σας για την αναπαραγωγή ενός μωρού. Έτσι, η κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα καπνού μπορεί να είναι επικίνδυνη για εσάς. Θα πρέπει να αποφύγετε όλα αυτά τα πράγματα με κάθε κόστος.

Μαλακό τυρί:

Θα πρέπει να φροντίσετε αυτό το στάδιο εγκυμοσύνης αποφεύγοντας το ώριμο τυρί όπως το μπρι, μπλε φλέβες κλπ. Φέρει μια ποσότητα λιστέριας, η οποία είναι ένα επικίνδυνο συστατικό για την περίπτωση του τοκετού. Μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν τρελαίνεστε για το τυρί, τότε πηγαίνετε για σκληρό τυρί.

Σχέδιο ινδικής διατροφής για εγκυμοσύνη στον 8ο μήνα?

Για να διασφαλίσετε ότι αυτό που τρώτε βοηθά το μωρό σας να μεγαλώσει υγιές. Προσπαθήσαμε να συνοψίσουμε πώς μοιάζει ένα τυπικό πρόγραμμα διατροφής της Ινδίας για την εγκυμοσύνη του 8ου μήνα και ποια τρόφιμα πρέπει να τρώμε κατά τον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης:

Προ-πρωινό:- Οποιοδήποτε από τα παρακάτω είναι εξίσου θρεπτικό και πρέπει να καταναλώνεται ως προ-πρωινό.

 • Ένα ποτήρι αγελαδινό γάλα Α2
 • Γάλα αμυγδάλου
 • Milkshake
 • Αποξηραμένα φρούτα
 • χυμός μήλου
 • Τοματοχυμος

ΠΡΩΙΝΟ ΓΕΥΜΑ:- Ένα υγιεινό πρωινό για εγκυμοσύνη στον 8ο μήνα θα μπορούσε να είναι

 1. Ένα μπολ με φρέσκα φρούτα
 2. Λαχανικά Ντάλια
 3. Κουάκερ βρώμης
 4. Τοστ βουτύρου ολικής αλέσεως με πλήρες
 5. Γεμιστό paratha με τυρόπηγμα
 6. Κοτολέτα
 7. Σάντουιτς λαχανικών
 8. Μπαμπίνο Ούπα

Μεσημεριανό σνακ:-

Οποιοδήποτε είδος σούπας όπως:

 1. Ντοματόσουπα
 2. Σούπα σπανάκι
 3. Κοτόσουπα
 4. Σούπα καρότου, τεύτλων και τυμπάνων

Μεσημεριανό:- Το μεσημεριανό γεύμα πρέπει να είναι οποιοδήποτε ή ένας συνδυασμός των ακόλουθων:

 • Ρότι με ένα μπολ με λαχανικά, νταλ και ρύζι
 • Paratha με ένα μπολ με λαχανικά, νταλ και ρύζι
 • Γεμιστό paratha με ένα μπολ τυρόπηγμα
 • Dal tadka και jeera ρύζι
 • Κοτόσουπα με ρύζι
 • Ρύζι από τυρόπηγμα

Γεια-τσάι:-

 • Σάντουιτς καλαμποκιού
 • Γεμιστά idli
 • Samosa
 • Κοτολέτα λαχανικών
 • Σάντουιτς με τυρί ή λαχανικά
 • Συνομιλία με φυστίκια
 • Ούταπαμ λαχανικών
 • Ούπα λαχανικών

Βραδινό:-

 • Νταλ, ρύζι και πράσινη σαλάτα
 • Roti, Dal, khichdi
 • Χίχτι λαχανικών
 • Γεμιστό paratha και ένα μπολ με τυρόπηγμα.

Συμπληρώματα που πρέπει να λαμβάνονται και δεν πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης του 8ου μήνα:

Τα δύο συμπληρώματα που κάθε έγκυος πρέπει να λαμβάνει καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι το συμπλήρωμα σιδήρου και το φυλλικό οξύ. Απαιτείται συμπλήρωμα σιδήρου για να έχετε επαρκή ποσότητα αίματος που παράγεται και να μην πάσχετε από αναιμία ενώ το συμπλήρωμα φολικού οξέος είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη τυχόν συγγενών αναπηριών στο νεογέννητο. Εκτός από αυτά, το αν απαιτείται συμπλήρωμα ή όχι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης του 8ου μήνα εξαρτάται από περίπτωση σε περίπτωση. Ο γιατρός σας κατά την εξέταση θα αποφασίσει τι είδους συμπληρώματα θα απαιτηθούν να ληφθούν από εσάς.

Αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της δίαιτας εγκυμοσύνης στον 8ο μήνα:

Για τις έγκυες γυναίκες με φυσιολογικό σωματικό βάρος το να παίρνουν 1 κιλό κάθε εβδομάδα κατά τον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης είναι σημαντικό. Εάν, ωστόσο, είστε ήδη υπέρβαροι, τότε το να παίρνετε λίγο μικρότερο βάρος θα ήταν επίσης εντάξει.

Πρόσθετες συμβουλές για δίαιτα εγκυμοσύνης 8ου μήνα:

 • Τώρα που κινείστε προς το τέλος της εγκυμοσύνης σας, φάτε μόνο εκείνες τις τροφές που προσθέτουν θρεπτική αξία στη διατροφή σας.
 • Πίνετε πολλά υγρά καθώς αυτό θα σας βοηθήσει στη διαχείριση της δυσκοιλιότητας σας.
 • Μην αποφεύγετε το θαλασσινό φαγητό στο σύνολό του. Τα ψάρια περιέχουν Ωμέγα-3, το οποίο είναι πολύ ζωτικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.

Τα παραπάνω είναι τα υγιεινά τρόφιμα για μια έγκυο 8 μηνών. Θα πρέπει να συμπεριληφθούν στη διατροφή της για να διασφαλίσουν την υγιή ανάπτυξη του μωρού και να διαχειριστούν το σωματικό βάρος του. Συμπεριλάβετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που αναφέρονται παραπάνω και αποφύγετε τα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε για μια ασφαλή και ευτυχισμένη εγκυμοσύνη.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις:

Q1. Ποια δίαιτα πρέπει να ακολουθείται στον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης?

Απάντηση: Ενώ αποφασίζετε για τον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης, η δίαιτα πρέπει να εστιάσει σε πραγματικά τρόφιμα. Τα πραγματικά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και γάλα πρέπει να αποτελούν μέρος της ημερήσιας πρόσληψης. Εκτός αυτού, μια μέτρια δόση πολυβιταμίνης καθώς και τουλάχιστον 400mcg συμπληρώματος φολικού οξέος πρέπει να καλύψουν τις ελλείψεις των ημερών που δεν τρώτε τέλεια.

Q2. Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώσει μια έγκυος οκτώ μηνών?

Απάντηση: Μια έγκυος κανονικού βάρους πρέπει να καταναλώνει 1800 θερμίδες κατά το 1ο τρίμηνο, 2200 θερμίδες κατά το 2ο τρίμηνο και 2400 θερμίδες κατά το 3ο τρίμηνο. Καθώς ο 8ος μήνας πέφτει στο 3ο τρίμηνο, η δίαιτα του 8ου μήνα της εγκυμοσύνης πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 2400 θερμίδες.

Q3. Πώς μπορώ να αυξήσω το βάρος μου κατά τον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης μου?

Απάντηση: Τα παρακάτω είναι μερικά από τα βασικά σημεία που θα βοηθήσουν στην ελεγχόμενη αύξηση του σωματικού βάρους κατά τον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης:

Τρώτε σωστές μερίδες φαγητού.

Τρώτε συχνά αντί να τρώτε περισσότερο σε μία μόνο συνεδρίαση.

Αποφύγετε τα υπερβολικά γλυκά και τροφές πλούσιες σε θερμίδες

Χρησιμοποιήστε μεθόδους χαμηλών λιπαρών για το μαγείρεμα