Bygg en träpergola själv – enkla tips och idéer för trädgården

Dekorativ rustik pergola designträdgård

Den traditionella Träpergola är ett harmoniskt tillskott till den vackra trädgårdsdesignen. Å ena sidan är det ett bra stöd för vinrankor eller klätterväxter. Å andra sidan kan den fungera som en optisk förlängning av entrén, definiera en mysig privat plats i trädgården och ge den karaktär och personlighet.

Rustik träpergola – Designidéer

Rustika pergolablomma keramiska kärl

Rustika möbler av grenar och stockar har varit mycket populära i decennier. Stilen lever fortfarande idag och imponerar med sitt naturliga utseende. Ett Träpergola med ett rustikt utseende är lätt att bygga själv. Det finns inga specifika regler som du måste följa när du bygger, så vi erbjuder bara några användbara tips. Allt beror på din egen fantasi och originella idéer för design och konstruktion.

Vad behöver du för att bygga en träpergola?

Träpergoladesign skapar en trädgård

Denna enkla design kan enkelt anpassas för din trädgård och kombineras med massor av planteringar, gröna spaljéer eller bambustängsel. Bim Willows kreativa idéer för bentwoodpergola och enkla konstruktionstekniker skulle hjälpa dig.

Här är allt du behöver för att få en Träpergola att bygga själv:

– tjocka grenar av massivt trä (ca 2 meter långa)

– korta raka grenar och dekorativa kvistar

– Hammare, slaggar, beskärningssax, sidoskär (för att klippa av spikhuvudena)

– konstruktionsspikar

– tråd

Steg 1: samla först dina material

Rustik pergolahantverk materialidéer torrt trä

Använd antingen torkat eller färskt trä för konstruktion. När det gäller torkat trä måste du först borra hål innan du spikar grenarna. Medan sassafras och traditionell pil används i Willow -exemplet kan andra typer av massivt trä användas för din egen Träpergola välja.

Steg 2: Montera två rektangulära parallella sidoramar

Sidoram pergola byggnad idéer

Montera de två sidodelarna. X-formen gör konstruktionen robust och säker. Tips: När du träffar naglarna är det bättre att lämna minst 5-7 cm fritt till slutet för att undvika splittring däremellan.

Steg 3: lägg till dekoration på sidoramen – Tunna pilgrenar och klätterväxter skulle göra känsliga dekorationer för din Träpergola. Använd några av de dekorativa kvistarna för att skapa ett attraktivt mönster på sidoramen. Grenarna tillför ett estetiskt element och ger en spaljé för de slingrande vinstockarna. Här skapar Willow en serie gotiska valv, håller dem på plats med spikar och skär bort de överflödiga kvistarna med sina loppers. Tips: ju tjockare trä, desto större spik.

Steg 4: sätt den övre delen på plats

Träpergola-Bygg dina egna steganteckningar

Att göra en triangulär pediment för den övre delen av Träpergola För att skapa, montera ihop de tjocka grenarna. Gör två triangulära gavlar.

Steg 5: Dekorera fronten – Lägg till dekorativa pinnar eller kvistar för att dekorera fronten. Överflödiga grenar kan klippas av

Steg 6: montera pergolan – Säkra sidoramen med större spik och lägg gavlarna ovanpå. Ta sedan ett steg tillbaka för att se om allt passar och pergolan är fyrkantig.

Steg 7: Lägg i lister i mitten av toppen av pergolan

Rustika träpergola -byggidéer

Takläktarna fungerar som stöd och är fästa på båda gavlarna. Du kan lägga till vilka lameller.

Steg 8: Montera hörnfästen på framsidan och baksidan så att båda är parallella och Träpergola står upprätt.

Steg 9: För extra stöd kan du placera långa metallpinnar bredvid pergolan och använda extra tråd för att säkra pergolans ben. Tips: Förläng livstiden för den rustika pergolan genom att spraya den med en blandning av 2 delar linolja och 1 del terpentin. Använd en pumpspruta och rengör spetsen när du är klar.

Träpergolan från Bim Willow 

Bim Willow pergola design DIY

Träpergola med intressant dekoration

Ingång pergolaträ